Tuesday, December 23, 2014

Ho Chi Minh - Day 3

Day 3:
Departure

Our last day at Ho Chi Minh.
Our bags are packed..we are ready to go home.
Ambil teksi dari hotel je..



Q kat imigresen..long q sangat..
make sure u arrive here early.



boarding area..


lupa pulak..
this is the package we took yesterday..


Summary / highlights:
1) Tukar duit kat Ho Chi Minh airport lebih berbaloi dari tukar kat Malaysia.

2) Makan kat sini mahal harganya..sepinggan nasi goreng belasan ringgit..tapi sedap je :)

3) Tawar menawar masa membeli adalah wajib.. Tapi be careful..peniaga sini especially yg ladies macam agak bebal sikit kalau kita dok tengok barang dia..siap dia keluarkan macam2 siap tawar menawar tapi at last kalau kita x jadi beli memang dia sentap..terus muka berubah mulut boleh muncung sedepa..tapi tidaklah tahap bawa gaduh macam peniaga kat Beijing..haha

4) Tour package ada yg booking siap2 kat fb ke apa yg muslim tu ok la kot..
tapi if amek kat hotel macam kami ni..better prepare bekalan seperti roti dan biskut utk lapik perut sbb lunch provided is not halal..

5) kat Ben Than market tu actually tak semurah kat District 5 kot..kat situ yg org borong2 kain berkayu2..tapi kat Ben Than tu murah ler kalau nak banding beli kat Malaysia kan..

6) Org Vietnam memang cekap bawa moto..pandai jer diorang mengelak org yg tengah melintas..
yang penting korang jgn teragak2 masa melintas..jalan jer..nanti pepandai la depa adjust and mengelak..hahaha

7) Tips jangan lupa..bagi pada driver dan tour guide. Sini sama macam Indon..nak tips je..masa pergi tour pun jgn lupa bg tips yg dok buat persesmbahan tu..agak2 la nak bg berapa..aku selalu basic kiraan..tips total 5 USD..standard la mana2 negara..3 USD for Guide and 2 USD for driver Per Day.


8 comments:

  1. exactly what i have tru there..last2 mcm tk best kan ? tak pa melawat tmpat org.tk sama tmpat sndiri kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..tengok org byk beli baju siap beaded..saya x minat sbb tengok beads quality macam tak berapa cantik..and the workmanship pun ragu2 gak..setakat layan beli kain cotton jer la..dah la malas iron kan...hahahah mati mood shopping terus..

      Delete
  2. Hi Harnidah, hope you had a nice flight home. And guess you had a real great time there. I think it was interesting do shopping there...and enjoying the Vietnamese foods.
    Wishing you and family happy holidays.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee..thank you..i enjoyed naik bot..naik kereta kuda..belajar budaya orang..

      Have a great weekend Lee

      Delete
  3. is it true kain cotton vietnam ni mmg sungguh2 cantik design nya? teringin nak survey sendiri ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. design biasa saja..ada cantik ada yg so so je..dan ada yg sama jer design jual macam kat jakel hahah..cuma kat jakel mahal sikit..
      ada yg jenis keras sikit kainnya..ada yg lembut..boleh la nak beli sbb x la mahal..

      Delete
  4. Wahh terima kasih atas tips yang diberikan ni ..

    Dah baca?
    Jom Aktifkan MyKad

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete