Monday, December 15, 2014

Ho Chi Minh - Day 1


Day 1:
-Arrival
-Check in Asian Ruby 3 hotel
-Ben Than Market
-Night market outside Ben Than


Kali ni mmg gamble je jalan..
booking flight sendiri
booking hotel sendiri

jalan2 pun sendiri hahaha

one thing aku notis..
tukar duit kat airport Ho Chi Minh ni lagi murah kalau tukar kat Msia.

dari airport mengagau cari cab..

sib baik cekap jugak sikit..
dah study sikit org cakap better amek cab Vinasun

disebabkan malas nak keluar duit lebih amek airport cab kat dalam tu..
mari kita keluar dan jalan ke area Departure..
kat luar tu ada cab yg datang turunkan passenger yg nak naik flight..
aku jalan ke tiang paling hujung sekali belah kanan..

kebetulan situ ada Vinasun..
tunjuk nama dan alamat hotel..
angguk terus masuk haha
driver beruniform..
teksi pakai meter

harga aku lupa...dalam VND la kan..
tapi dlm RM tu kalau tak silap dlm RM15 kot..
tak jauh airport dgn hotel..dalam 7-9 km jer kot.

kalau amek airport cab double kot depa charge.


this is our hotel..
hotel ni baru..
tapi jauh sikit la dari Ben Than market..
jalan kaki mau dlm 10 minit kot..


hotel baru mmg best..
sebab barang2 baru lagi..so tak adala itu rosak..ini rosak.
free wifi
kat lobi la plg kuat kot signal..
kat bilik sendu2 la sikit kot..


geng belum sampai..
kami bawa bekalan dulu..
segala roti dan maggie..
jimat..
kang cukup corrum baru kita makan proper...

mari kita jalan dulu
sekitar taman..
on the way ke Ben Than


kat sini memang banyak gila scooter..
helmet semua cute2 saja..
safety aku tak sure



3D card..
seni sangat ni


tu Ben Than market
market ni tutup around pukul 6 kot..
sebab lepas tu ada pasar malam kat sekitar luar market ni..
ala..kedai yg lebih kurang sama jer..
tutup kat dalam tolak barang pi keluar pulak..haha


inside Ben Than


luar Ben Than..
ada tugu apa tah kat roundabout tu..


ni lunch + dinner

restoren sekitar Ben Than.
makan kat HCM ni mmg mahal sikit.
harga standard Secret Recipe aku rasa..

nasi goreng2 macam ni sepinggan dalam belasan ringgit



malam karang sekitar sini pun byk stall nanti


motor adalah pengangkutan utama berbanding kereta..
berhati2 melintas..
diorang pandai mengelak..serius..cekap..


sedap jugak air dia ni


pasar malam..

owh ya..
Ben Than or city center ni terletak kat District 1.



cantiknya bunga


kita dulu jual nasi kandaq pakai macam ni..
ni pun kadaq jugak..
tapi ayaq saja la haha


dah malam ni..


depan pintu market..
amek syarat bergambaq


mari balik hotel dan berehat..

to be continue...



No comments:

Post a Comment