Thursday, December 5, 2013

Krabi-Songkhla-Hatyai Day 2

3 Nov 2013
Ao Nang, Krabi
Activity : Island Hopping (Phranang Cave,  Poda Island, Chicken Island, Tup Island)

Hari kedua di Krabi..harap semua mendapat rehat yg cukup..
almaklum..
semalam perjalanan jauh and budak2 meragam..
Ariessa agak cranky tapi boleh tahan..
Adeena yang meragam sebab sakit mulut..bibir dia jadi putih2 macam nak jadi ulser..
so tak leh nak minum susu..tapi dia sangat lapaq..kesian menangis jer..
sampai mummy kena bg susu guna shringe..Adeena takleh isap puting..huhu
sib baik lepas cop passport smlm singgah farmasi beli bonjela for baby..
Ariessa lak buat perangai smlm takleh tidoq sebab hidung tersumbat..nak selesema..
mencabar gak mummy, nani and aunties semua gilir2 dok tengok budak dua orang ni..
dah la daddy tak ikut..mau emo mummy..hihi


disebabkan smlm jugak sampai lewat gara2 cari tempat penginapan tak jumpa..
malam dan gelap..
tempat ni macam terpencil sket..jauh dari hiruk pikuk pekan..
mmg sesuai untuk mereka yg cari ketenangan..

tuan tanah x buat hotel gah kat sini..
tapi dia dirikan banglo dan chalet2 kecil saja..
kalau buat hotel..maybe banyak lagi bilik boleh dapat..tapi..mungkin bukan target pemilik untuk kaut keuntungan semata2..
mungkin dia target customer yg nak kedamaian jer kot..hahaha..apa aku  merepek ni...

dah pagi baru nampak ada swimming pool yoo!!
lepas island hopping kang kita hope in this pool



this is the bungalow that we stayed...
macam satu rumah kan...
tapi sebenarnya semua bilik berasingan..ada privacy..
bawah 3 bilik, atas 3 bilik kalau x silap..
separate doors and bathroom.
tangga naik ke bilik atas ada kat tepi
masing2 pegang kunci bilik sendiri..
kat  tepi bungalow tu actually ada beberapa unit chalet kecik..
aku x ushar..macam umah kampung jer aku tengok..


pengangkutan utama kat Krabi ni adalah tuktuk


patutla nama tempat ni Lakeside Bungalow..
memang bungalow tu kat tepi nya ada tasik..
kawasan ni perkampungan muslim..
tak jauh dari sini ada Masjid.
dan pg ni kami leh dengar dari masjid alunan kaset/cd bacaan alquran..
tenteram dan selamat jer rasa..


tempat ni x ada breakfast..
jom cari makan kawasan terdekat..

morning Adeena..awat muka pelik tu..


dekat dengan masjid ada gerai..
meriah gak food dia..




aku ambil ni..konon nasi kerabu..
dengan ayam goreng..
boleh tahan..


tapi kami tamak..
beli kuih sebab tak tahan tengok..nak try..
dan mendapat advise dari tour guide (our agent) nama dia Fuad..
sib baik dia leh ckp gak Siam..
and our driver kalau tak silap orang Satun..
memang bahasa Siam ni bahasa dia dan dia fasih bahasa Melayu jugak..
ke sebab bini dia org melayu ka? atau dia Melayu bini dia Siam? aku lupa..hahaha

kuih ni sebenarnya kuih pak tongko @cakoi..
nampak bekas kecik kat tepi ada paste kaler hijau?
tu pencicahnya..sekaya la..hahah
tapi sedap siut sekaya homemade ni..
tambah bila cicah dgn paktongko ni..
nasib baik beli 2 bungkus..hahaha

nampak gelas tepi plastik?
size cawan/gelas depa memang kecik..
tapi pekat n manis..

walaupun mereka makan agak manis2 belaka..macam klate doh..
neutral blk dengan ulaman..
yes..ulaman wajib ada di setiap meja..free yer..x kena bayar..
rasa sebab depa kutip ker..or tanam sendiri..kampung la katakan..


van park kat tepi masjid..
ada skolah agama rupanya..
ni budak2 skolah ni dok main bola kat perkarangan..


balik Lakeside..
sementara tunggu tuktuk versi van datang ambil kami utk ke jeti for island hopping


macam jauzi dah..sib baik dok tunggu tuktuk..kalau tak alamat dah terjun


sib baik mood budak ni ok..
dah mandi ke blom tah?

awat ariessa?
1 malaysia ka?





ok..now dia dah nampak cat..
alamat...
kena selamatkan kucing ni dan dia..
sebab dia bukan tau takut..
silap aribulan dia main terkam jer kucing tu..
kalau tak kucing tu naya..
atau dia kot naya kena gigit kang


muncung itu yg mahai :)

ni setelah adjust..kalau tak..si kecik ni nak pegang ekor kucing tu..
kucing kan pantang org tarik ekor..


our tuktuk finally arrived


ok..her first time ride in tuktuk


macam pelik takut2..mula2 kena riba..kata first time naik tuktuk kan..


pastu start enjoying angin kuat..open air kan..hhahahaha


this is Ao Nang beach..
pantai dia biasa saja



naik boat dari pantai ni jer..x dak jeti pun..hahah
sebab air pasang

this is my first time seeing orang masuk laut pegang payung LOL
pagi ni..bukan tengahari..


speedboat



bot pancung..enjin boat ni diorang guna enjin lori..
dasat


disebabkan budak2 meragam smlm..
our guide suggested to upgrade from boat ala2 bot pancung ni to speedboat..
but kena tambah duit la kan..
semua setuju ajer..

our boat
seluar pak beli kat pasar malam Krabi 10 hennget jer..(100Baht)
tapi kualiti kureng..
bolehla kot sekali pakai buang..aku expect seluaq ni mesti cepat 'ghelah' @tetas/koyak


ok..her her time naik boat jugak..
see..nani kena riba..
penakot betul dia ni



pakai sunblock yo..


sib baik nak speedboat..ada bumbung..x ler panas


Ao Nang beach yg kami tinggalkan


apa yg boleh aku simpulkan..
Krabi ni macam Langkawi sket..
banyak pulau2 kecil di sekitar..




ni singgah mana lak amek passenger..




ni singgah amek passenger kat Centara Grand ni..
mahai ooi hotel ni..
tapi mmg nampak tenang..privacy




Adeena pun terus x meragam..
maybe sebab dengar bunyi engine boat kuat dan angin pun kuat..x panas


our first stop adalah Phranang Cave

gua batu kapur..

laut kat sekitar pulau2 ni memang cantik..
maybe sebab campuran dari baru kapur ka?



jalan dari tepi pantai sini ke belah sana..x  jauh..

ada monkey..
ariessa first time gak kot tengok monkey live...
selalu dia tengok gambaq dalam buku dia jer...



bawah ni nampak batu kat bawah dililit kain biru merah ka apa..
actually atas dia ada batu kapur yg dok menitis air..
so aku assume dah lama dok menitis sampai terbentuk batu kat bawah tu terhasil dari larutan
garam galian ..sampai dah tinggi paras lutut dah kot


seluar  abg sorang ni pun beli kat pasar malam semalam...



the other side of the island..
cantik air biru kehijauan
nampak gua kat belah kiri gambaq?
seperti biasa..
tempat macam ni ada jer patung depa sembahyang..

ramai org dari boat trip berbeza..

tak lama lepas ni dah berkurang sebab ada trip yang dah beransur ke tempat lain..


boleh rock climbing jugak..x sure ni kena bayar kot..



minah ni 'bouldering' jer..
kalau x silap aku la tu istilah untuk climb secara horizontal dan tak tinggi (dalam 4 meter dari ground)
 so tak yah pakai tali and safety harnest..

korang tengok apa sebenarnya? ;)
kurus dan berotot hahahaha
aku risau tali bikini dia putus jer..haluih bebenor



Adeena kenapa?



peta kawasan..
tadi tu lalu laluan batu kapur cross dari teluk belah sini ke teluk belah sana..sampai la beach cantik ni


her first time main pasiaq jugak..
hoi sampai ke kepala
rasanya mummy and daddy tak pernah bawak gi beach lagi kot

mula nak bg cuba mandi laut..
lepas dia meragam hidung ketat semalam..
memang arini kena avoid main ayaq la..
pool pun kami x tunjuk kat dia..
takut mengelupoq nak masuk ayaq satgi haru





ada org tu awai2 cakap tak mau snorkeliing..penakut..
panik takut lemas..

tapi kat sini bukan main dia terjun masuk ayaq laut dulu..
sebab cetek kot...



adeena meninggalkan muak kat atas pasiaq..
haih..good job adeena..nasib baik bukan atas aunty..heh


time to go..


boat captain dah bagi tau stop berapa lama kat sini..then akan berkumpul ke tempat lain pulak..





we are heading to Poda island..
sea the color?
masyaallah cantiknya...
macam redang..
macam maldives tak?





bersih..crystal clear water

photo of the day :)



kat sini try somtam..
kerabu betik muda..
tapi makan saja macam kureng..pedas kot..
lepas ni kita makan dgn nasik ok...


next..Chicken island..
konon sebab nampak pulau ni macam ayam..tu..kat hujung kanan gambaq..
aku nampak macam dinasour or ayam togel tanpa bulu jer..hahahaha



then aku tak sure di bawa ke kawasan mana..tapi di antara pulau la..
terlindung..
ombak x kuat..
kat sini kami dilepaskan untuk snorkelling..

see..pak konon hebat la x mau pakai life jacket..
serius..pak memang pandai swimming..x macam anak dia

tapi aku rasa pak pun macam x pernah snorkelling jer...
ingat semangat la dia..tiba2 turun kejap jer dah naik..
pak kata tak boleh..dia rasa jantung/dada macam kena press..
ya..pak mmg ada masalah jantung..sumbat..



hebat la sapa yg tak pakai life jacket..
aku seram...sbb kaki mudah kejang dalam ayaq..


and this is first time for en.somi gak..
actually dia tak mau snorkelling..
tapi macammana ada la kot yg dok ajak pujuk..
at least merasa...

dalam ayaq tu dia panic sket..macam x boleh nak nafas..
mujuq ada guide kami dok ajaq dia cara2 snorkelling..
at least dia calm sket la..

samala macam adk beradik aku yg lain..
masing2 x reti goggle tu..
depa kata ayaq masuk..

tu la kena make sure ketat and try sedut napas angin boleh masuk ke tak..
if angin masuk..then ayaq pun leh masuk kat hidung..


lepas en.somi dah tenang dan gain his confidence..
barula our guide let him go...
macam gambaq bawah ni..
si isteri kena tarik suami berenang supaya dia boleh bergerak..
kang static jer kat situ..
mula our guide ajar dia bagi terapung menegak..
tu tak meniarap muka masuk dalam ayaq lagi tu..

then slowly bini ajaq meh tengok ikan dalam ayaq..
kalau menegak camtu nak tengok ikan apa..tak feel ok..

tiba2 teringat kat cik chah masa pi Redang dulu..
'i can't move..i cant' move..'
penat cheq tarik dia sambil berenang..
mau tercabut sendi bahu ooii..

lepas ni harap en.somi tak serik la nak bersnorkelling lagi..hahahaha

ada beberapa org yg pandai menyelam depa selam sampai dasar..
of coz tanpa life jacket and tanpa tangki oxygen la
ni bukan scuba..

adik2 yg lain semua turun sekejap saja..
mama jer tak turun..jaga cucu tidoq..hihi


our next stop Tup island..


we had our packed lunch at the island..
semua in package dgn boat, snorkelling equipment..


pulau ni cantik..
kalau air surut boleh nampak beting pasir menyambung kedua2 pulau..
eh..dua ke tiga pulau tah...


skarang air pasang..tapi still boleh jalan sampai ke pulau satu lagi..
air kat beting tu dalam paras betis lutut camtu la..

cantik kan..
bersih..clear



kat sini banyak spesis ikan belang2 ni..
masa snorkeling pun ikan spesis ni jugak..





ikan ni mai dekat sebab ada orang bagi roti hahaha


pulau satu lagi..

nampak org menuju pulau kecik tu..
gambar di atas adalah gambar  batu2 pulau di bawah ni


ramai org mandi..

kalau air surut ni..timbul la pasiaq..tak ler kena randuk ayaq


aku rasa en.somi dan our guide and my sis pi ke pulau bawah ni..jauh sket but still boleh lalu..
maybe ayaq paras pinggang or dada kot..
jauh sket..
aku tak kuasa nak pi..
baru lepas makan and cuaca terik..tengahari kan..
mama sampai tarik tudung kedepan..
nak lindung panas katanya..hahaha


i love this color..
laut kaler camni nampak cantik sangat..
biru kehijauan..sangat kontra dgn warna langit biru



we take turn makan kat tepi pantai sebab atas bot si kecik dua org tengah tidoq..takkan nak angkut turun..kang ada yg buat perangai..
lagi pun panas..

hampa ada tukang kipas lagu ni?


macam ma'am besaq lak si kecik ni siap tok wan dok kipas dengan towel


dah bangun rupanya...amboiii


ha..ni pun kenapa?


after we had lunch here..
semua naik bot dan kapten boat hidang fruits..
waterelon and pineapple..
sedap oo..
depa potong kat atas bot..
patut dalam tong ais merah tu aku nampak buah tembikai masa amik air botol..
rupanya depa bawa letak dalam tong ais..nanti nak potong..
sejuk jer buah tu :)

semua melahap sebab snorkeling tadi memang lapaq..
bukan takat fruits..
siap kek span ke chiffon tah..
sedap jer rasa..

abis la sesi island hopping..
kami di bawa pulang ke pantai tadi..tapi kena jalan jauh sket sebab air surut petang..
surut jauh gila pulak tu..

naik tuktuk tadi balik ke bungalow..
tapi kami tidak terus berehat ya..

misi terjunan ke pool pulak..
en.somi paling untung..
dia dapat personal swimming lesson free dari our guide..

swimming pool tu kami yg punya..yehaaa..
sebab tak nampak org lain pun kat situ..macam kami jer yg menginap..hahaha


lepat penat baru la balik bilik masing2..
lepas mandi semua..
baru la aku berpeluang merasa myangkam ni..
sib baik ada peti ais..
aku simpan dlm peti ais jer semalam..

cara2 penyediaan:

ambil daun kaduk..daun kaduk ni macam daun sireh cuma rasa tak sama..
daun kaduk ni kita buat bentuk kon
then masukkan bahan2 lain tu serba sedikit dan akhir sekali tuang air gula kabung tu..
nggap semua sekali macam makan sireh kekdahnya..
tapi rasa sangat sedap..
tak rasa daun..tak rasa halia..
sebab semua bahan  bercampur rasa dan sedap..
bagi en..somi rasa sama..
tapi aku yg perabis semua..hahahaha


petang tu plan nak round sekitar Ao Nang beach..
tapi sebab si kecik tidor..
mummy dia tinggal..
so kami round ala kadar..nanti balik pickup depa untuk dinner..

kebetulan time p ni ada pertandingan menacing kot..besaq2 ikannya
dah dekat senja


ada gerai2 jual ala2 ikan bakaq..
order kat gerai seberang jalan..nanti diorang hantaq pi kat tepi pantai..
dok la hampaq tikaq makan ala2 berkelah..

see..budak ni hantaq makanan..
kagum..


tak sangka nampak belangkas..
dah lama tak tengok..


macam ni la depa jual


aku tak berani order over sangat..
cuma beli udang celup tepung dgn ikan celup tepung..
tapi tak la sedap sangat pun..
oily..
semua pun tak berapa nak lalu..
lagipun takut tak berapa bersih..


beli ayaq depa juai atas moto ja..
minta ayaq ovaltine kot..tak ingat..
depa takdak milo kalau x silap..eh..ya ka?


rasala pancake...
actualy macam roti canai nipis garing jer pun..

ikut la nak letak pisang ka..
coklat ka..


semua jenis gerai2 jual atas moto..
ni jauh sket dari kawasan happening kat Ao Nang..


nampak tak air surut jauh gila..
ala..pantai yang cheq snap gambaq org pakai payung tu..
pantai ni la..tapi yg tu ke atas lagi..

siap ada budak main basikal lagi kat sini..

dan kawasan pantai Aonang agak kotor..
orang buang sampah merata..
sedih tengok..


lepas rasa hawkers stall nyer food serba sikit terus balik bungalow ambil mummy dan anak2 nya..
kita dinner..
Chaba Kitchen again..

menu malam ni..
siput ni besaq tapi isi sikit


udang


siakap kukus ka?
dengan soy sauce kot


kerabu mangga


tomyam dah rasa semalam..
malam ni kita cuba kensom..
macam asam pedas..
tapi pedas melampau dan masam..
aku tak leh pi..
tapi en.somi makan 3 pinggan!!
penangan penat snorkelling dan swimming gamaknya..


guide tanya sapa nak round pekan Ao nang nanti depa drop..
balik naik la tuktuk..
sebab tak semua nak turun..
hanya aku dan en..somi..
yg lain tak sanggup nak menapak.
panjang gak weh..
berapa km tah..

both of us jalan ala kadar jer..
tengok2..
lebih kurang macam Pantai Cenang kat Langkawi jer..
banyak kedai jual2 macam2..





aku suka kedai ni punya tshirt..
macam nak soh en..somi beli tshirt ni..
tapi nampaknya dia prefer tshirt lain..huhu






harga lebih kurang kat pasar malam pekan Krabi..
tapi aku rasa fridge magnet macam murah sket kat Ao Nang dari pasar malam..
kena pandai tawaq2 la..



agak2 dah penat tu..
meh kita pulang..
naik tuktuk ni kena 60baht..
lebihkurang rm6..





zzz..tomorrow last day at Krabi..



7 comments:

  1. Hello Harnidah, I really enjoyed looking thru all the pics here, simply because we now winter and temp below freezing.
    Love the well taken pics, and the sea looks really beautiful.
    I da lama ta'dapat the smell of the salt air.
    That baby girl is sooooo cute!
    Have fun, and keep well.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Lee..
      thank u so much..hope those photos bring back memories to u..
      that baby girl is my niece :) of coz la cute..like her aunty hahahahaha

      Delete
  2. Hi Harnidah, its snowing like crazy here in Toronto, temp -12'c. So I datang sini tengok your gambars feel warm, ha ha....
    And yes, baby tu ikut auntie dia...
    Have a fun weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee..
      wow..so cold at your place..
      ini macam kena stay inside saja la..kalau outdoor maybe boleh beku..hahaha

      Delete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete