Friday, December 20, 2013

Krabi-Songhla-Hatyai Day 3

4 Nov 2013

Krabi-Songkhla-Hatyai
Activity : Sightseeing Krabi, Outlet, Samila Beach Songkhla, Hatyai


Early morning both of us have a short walk around the place..
opposite of our lakeside bungalow is Sunda Resort..



This is the lake beside our bungalow area..
i think this is why it got the name...


the road side penuh lalang and this type of plant..
memang kampung betul..not like exclusive hotel...tapi cozy la..tenang jer..



dekat swimming pool ada pokok orkid


2nd day here we had our breakfast nearby at the roadside stall..
at different stall..bukan yg semalam punya..
tapi sedih tak banyak pilihan..
kedai semalam lagi best..


pagi2 dah jual nasi lauk..


ulam wajib di atas meja..free..but none of us eat pun..


before our trip..
i told my family that we should have one day that everybody MUST wear stripes clothes..
sebab aritu my sis went to Hong Kong and she bought us stripes t-shirt..boria la semua..
except for my nieces, parents and hubs..
so, i insisted they bring one..
i told them to wear on the 3rd day of our trip..
tapi bapak ni macam mana salah info..dia pakai yesterday lol...
luckily my sis kebetulan have stripes clothes for her daughters..
mama pula don't have any tshirt..and she prefers blouse..
sanggup beli blaus baru ;)  
good mama..ni la semangat yg kita mau..hahaha

we are all happily wearing stripes clothes today hahahaha
i see stripes everywhere lol

our agent bawa mai sini..
i bought tshirt, kerepek, and tabung bentuk scooter here..



dah beli certain amount dapat kupon discount for coffee..pandai depa na nak soh kita beli saja..



than we quickly headed to Krabi town for a fast family shoot at the landmark

the Crab..
maybe this is why this place called Krabi..it is from Crab!

2 org lagi x ada..kalau tak dah cukup 'korum'...


ahem..



our plan this morning nak naik elephant..
once dah sampai tengok ada atv jugak..
hubs macam takut jer nak naik..

tapi we were a bit late..all the atvs has been booked by a group earlier than us..
pheww..jimat duit ;)

elephant ada..need to wait for a while..
tapi mahalnya nak naik elephant..dalam 800baht approx. rm80 kot..
terlupa sudah..
so..we decided tak payah naik elephant..tambah matahari dah naik..panas..
i said i have ride on the elephant before at Pattaya..cheaper..
my elder sis too..dah naik kat Chiang Mai or Chiang Rai rm 30 saja...
lagi pun si Ariessa baru buat perangai masa turun van..

so..Ariessa..kita tengok elephant sudah..no need to ride ok?
by the way..my niece never been to a zoo..
dia tengok gambaq binatang kat buku, ipad and tv saja...hahaha

there is one family from Singapore 
<but they are not Singaporean..i think Australian if not mistaken>
waiting also..depa bawa parents datang sini..cute daughters they have..


Ariessa macam nak pi tegur..berkawan dgn this girl..
but the truth is..she was aiming at the chocolate at the gils's hand lol :p
depa sama umuq..beza seminggu saja..but why this anak orang putih nampak smaller?


the group before us that ride all the atvs..


anak orang putih ni pandai pulak mai sini ready for tangkap gambaq..hahaha


our agent taking picture with the cute girl..



the elephant is coming :)


'kak aida, amik la gambaq aku dengan gajah...' said my sis...

nah...amek ni....
aku amek gambaq hang dengan pungkoq gajah..hahahaha


ariessa nampak2 elephant terus sebut 'horse' lol

oitt..ni elephant la...bukan horse


bagi makan gajah beli sebakul kecil pisang dalam rm5 (50baht)

yer la..gajah makan banyak weh..ikut size la ;)
and usually gajah yg digunakan adalah gajah betina..sebab lebih jinak untuk di latih..
yg jantan susah sket kot..bad tempered..hahahahahahaha

sib baik berani gak si kecik ni bagi makan gajah



si 'besaq' ni pun nak bagi makan jugak..layan kan ajer..




tadi dah cakap kan si kecik tu buat perangai masa turun van?
see
.
.
.
.
.


seluar hilang..tinggal diapers..hahaha

nak tau ceritanya pasaipa?

dia menagis mengamuk tak tau pasaipa..
but biasala tok wan (my father) ni..

since we were small..
kalau budak buat perangai jer dia mesti suruh bukak seluar..
SERIUS


the reason is..
we don't know why the child acting like that..
and the child pun tak reti nak habaq.

maybe ada semut ka dalam seluar dah gigit dia..
or dia rimas ka..seluar ketat ka..

but it seems the strategy works

sebab si kecik tu stop menangis lepas bukak seluar..
ke sebab MALU? 
hahahaha

boleh pulak our agent want to try this petua kat anak dia nanti..hihihihihi


lepas tengok elephant jom kita pi factory outlet dekat Krabi ni..

tak murah sangat dan tak banyak pilihan la..
ni pandangan aku  jer..orang lain don't know..


paling tak boleh blah...
aku tunggu dalam van masa pak p cari my sis tak keluar2 lagi..
then my hubs take my camera and go out to the other side..konon nak amek picture..



end up......




he ate this waffle all to himself without saving a little portion to me that waiting in the van!!!
i knew it masa tengok gambaq saja..he did not tell me..grrrrrrrr
oo..senyap2 saja makan sorang2..

but he drank my coffee separuh masa kat Krabi Pearl tadi...so unfair!!!!
<MERAJUKsebablakitakingatkatbini>




selalu bila tengok diorang punya wiring..mak iah..berselirat..jenuh nak buat maintenance ni..
dok terpikir macam mana depa nak repair pasang or whatever la kan..
how do they know which cable for which?


then kita stop lunch at Trang..the place kita stop masa pergi..yg ala2 r&R tu..
now i remenber this place or town called Trang..

kalau malam pun masih dok Trang lagi..
<joking-onlyNorthernpeoplewouldunderstandthisjoke>


amboi muncung

eh..tokwan nyer collar baju ada stripes..jadik la..hahaha


baru dok sebut dah nampak dah..
OMG!
this is how they do it..errrkkk.
maybe he was wearing a rubber suit?


kat Tran R&R ada mesin urut kaki..but we did not try it


ada shops that sell local products such as theese cakes


after lunch tu teruskan perjalanan ke Songkhla..
but noticed this little girl suddenly dok mundar mandir ke belakang van..
macam nak something from me..

come Ariessa..mai sini dok dgn aunty...


rupanya this is what she wanted to do...lol

cari port nak tidoq...bertuah punya budak..
pandai pilih 'tilam' empuk naaa

sila abaikan 'baby' besaq kat sebelah..tidoq ja kerja all the way to Songkhla..
takkan penat snorkelling and swimming semalam tak abis lagi?  :)


masa sampai Samila Beach, Songkhla it is around 5-6 pm..
dak kecik ni pun dah bangun..

kami jalan dekat pantai..
u know what?
si Ariessa ni kenal horse ok...
siap sebut and tunjuk..horse..

ingatkan dia penakut..
ya la..naik van first time pun nak duduk atas riba..takut..
naik bot pun kena riba dulu..
naik tuktuk pun kena riba dulu..

tiba2 nak baik horse?
my elder sis sayang sgt kat anak buah ni nak bagi try naik and ambil gambaq..

dah tanya boleh ke tak naik berdua..
the lady said boleh

berani Ariesas..proud of u

rupanya dia bagi naik berdua for pictures only..nak tunggang kuda tu sorang jer..
sebab dia cakap nanti 'jatun'  hahah
means jatuh

see her happy face :)


mau x mau kena turunkan si kecik ni..
mengamuk ok dia tak mau turun...nak naik horse..
tengok tu dok tengok kuda lagi..



sib baik ada birds to distract her from the horse



her mummy put on back her jeans but did not zip and button..hahahah
happy sangat ni dapat jalan tepi pantai dengan angin sepoi2 bahasa ni



adik awat tu kerut muka?



jalan sampai hujung tu...laaaaa
x perasan ada lagi horse...alamak..
melompat2 la lagi budak ni nampak horse..
tapi kali ni kuda padi..
sesuai la sikit size horse dgn size ariessa..
tok wan pun cair...bagi Ariessa naik

aku lupa berapa bayaran naik horse..
kalau tak silap dlm 150 baht..
sib baik rm15 jer..
pasni tak leh bagi nampak horse la..
mampuih  kalau naik kat Penang ka..
kena depa katok letak harga mahai naya jer..



yang heran nya..horse punya pasal dia tak takut pulak dengan strangers..
selalu mulut bising ramah but if org dia tak biasa dia tak mau dekat or biar org tu sentuh dia..


ni tengok...relax jer..
over yer Ariessa..


aunty pun penat la follow ariessa naik horse..
laju horse jalan..
tak pasal aunty dapat excercise free






dia berani lak tu kita lepas jap dok jauh sket nak snap gambaq dia sorang jer dengan horse tu


tak menangis pun


tokwan bangga


mummy and aunty pun nak tumpang bergambaq dgn horse


lepas tu time nak turunkan dia..mengamuk lagi sekali hish

tokwan dukung meh tengok mermaid




this is the landmark..
the the people ya..
but the bronze mermaid


cerita dongeng zaman dulu kala kot..
ada nelayan ni bercinta dgn ikan duyong..
setiap hari jumpa kat tepi pantai  la..
dia tak tau itu adala ikan duyong..

i don't know the full story but end up org buat tugu ni sebagai peringatan





bulu anjing ni macam carpet


adeena jugak steady..relax jer layan angin kuat


our agent bawa kami tengok kepala naga

konon naga ni besaq la..
kepala kat sini..
sat gi tengah badan kat tengah mana..
dan ekor nya kat hujung sana..
x sure jarak dari kepala sampai ekor ada kot dalam 2km


keluar dari van tokwan pakaikan kasut dulu


awai tokwan dukung..
then bila sampai sini nak amek gambaq ramai2 
terus Ariessa sua tangan kat aunty soh dukung..
haih..lain macam jer tiba2 nak aunty dukung..

dragon ball ada 7 biji semuanya..
tapi percayalah..kat sini ada 9 biji..
2 lagi baru di temui - kata Go Ku   <lol>


berdepan dengan port
area Samila beach ni jugak ada army base berdekatan..memang tepi laut..

matahari nak terbenam..
Ariessa kalau matahari jer dia terus..'hoooot'
sambil tutup muka dengan tangan nak halang silau panas matahari la konon

pastu siap dok ulang2 hot tu..

aku pun ajaq 'sun'...
tu (pointing) sun..

dia pun sebut 'shun'

'sh' tak dpt dipisahkan...hahaah

dok ulang2 sebut shun jer dia..
tapi nampak laloq2 jer minah ni..




ni tengah badan naga..ambil pic dari dalam van yg tengah bergerak





aku dah agak..
dalam van again dia tidoq atas riba aunty jugak...
patutla soh aunty dukong..
time untuk tidoq ya..

kami teruskan perjalanan ke Hatyai..
we had our dinner at this place..
owned by Kerabat Raja Perlis


nampak exclusive jer tempat ni


food kat sini semua sedap..terbaik..
next time boleh datang makan kat sini lagi

udang masak apa tah..kuah creamy macam susu



siakap ni masak apa tah..

sup daging kot..sedap jugak..
tapi sup style siam la..masam2 rasanya

ayam

ikan ni goreng rangup and dia kiub kan isi2..
tumis dengan bawang cilipadi serai..
aku rasa masuk sekali perahan limau nipis kot or ada sos cili thai
ni melalui pemerhatian jer..aku tak tanya tokei


tomyam putih = poktek ke?


lepas makan baru kami menuju ke hotel di tengah pekan Hatyai..
hotel ok..


kat bawah hotel ada ruang utk urut kaki..head, shoulder

ambil masa around 20 mins to freshen ourself before going out again..
while the agent making massage reservation for us when we are back at the room later




naik tuktuk pergi pasar malam Hatyai..
this pplace happening time malam jer..
siang tak dak apa sangat..

this is how dia sua tangan suruh kita ambil dia...hahaha
ni mesti aunty hani yg nak dukung ni..


naik tuktuk ni tak kira p mana pun kena sorang 20 baht..lebih kurang rm2


awat ni Ariessa..



ramai gila org

kami ni kalau ramai2 sesak2 memang tak der mood nak tengok2 sangat..
tak reti nak shopping macam ni punya keadaan..


below pic: on the left there is 'pink' booth at the entrance of the building..
kiri kanan dalam building tu kedai jual pakaian jer

the 'pink' booth ni product dia is offer 'woman' service..
aku dah blurr kan gambaq..
selamba iklan kan gambar perempuan2 yg naked openly..
dah ler bawah budak kecik ni..hope diorang tak perasan..


kami yang perempuan ni tak beli apa pun..
yg dok jinjing beg plastik adalah my hubs and the agent..both are man
although dia kerap mai masih lagi membeli..hahahaha







lastly we requested to go in the mall..
well..kami lebih selesa masuk mall kot dari bersesak2 kat street luar tu..hahahaha


ariessa got sunglasses from mummy before entering the mall
sebab mummy kata dia selalu kaco nak pakai mummy punya sunglasses..

besaq sket cermin mata ni but it is ok..
harap dapat pakai lama







going back to hotel naik tuktuk


lupa dah building apa ni tah di snap..

hubs bought this manggo with sticky rice

i prefer pulut dengan durian lagi..lemak2 manis..
yg ni masam2 manis..

makan ni lepas urut..
yg tak boleh blah..
kalau kat Malaysia punya la hubs pantang tak mau pulut2..angon katanya..
kat siam ni asyik beli pulut pulak..tak angin ke bang?

dan dan jawab pulut Siam tak pa..tak angin..
ceit...
i tau sebab pulut Siam sedap kan..
beras siam pun sedap..
memang sedap sungguh makan nasik kat Siam..
nasi itself pun dah sedap..belum masuk lauk lagi..

kalau tak silap agent tu booking urut pukul 9.30pm
makcik urut tu akan datang bilik..
siap sedia la duit tips sekali..

kat negara kita tipping is not a practice
but Thailand and Indonesia practising it..
we have to pay the tips..
Indonesian mostly tak malu minta tips..
Thais a bit malu2 nak minta but depa nak


review urut:
aku tak  mau dah urut kat sini..

tukang urut tu macam mengelat sket..
maybe dia tak sihat kot..macam selsema..
aku rasa dalam 2-3 kali dia p masuk toilet..
dah ler masuk2 bilik belum start urut request on kan tv..
konon nanti dia mengantuk..
aku pulak sengaja tutup tv before dia mai sebab tak mau bagi dia ralit tengok tv but focus urut aku..hahaha
mau tak mau biaq jer la dia on kan tv..
taktik depa ni aku rasa start2 urut ja dia sebut ni banyak angin..sbb mak aku pun kena gak
nak habaq kita angin banyak..
nanti dia offer soh pakai minyak..
kalau pakai minyak kena tambah duit..
aku awai2 kata x mau..
dia macam bengkek sket la kot..
dah ler badan aku keras..susah kot sket dia nak urut..
oh ya..dia tak boleh cakap Melayu sangat..sikit2 saja
dan yg paling aku tak leh terima..
hujung2 urut tu dia leh tertidoq masa urut aku!!!

aku bg tips in ringgit malaysia saja sebab duit pecah baht tak dak..
dia boleh tanya baht tak ada ker..
means dia prefer in baht rather in rm..
amboi...over yer..
tu nasib baik aku bagi gak tips
dia urut tak best sangat..best lagi makcik urut aku dekat rumah sana

recommandation:
better p pusat urutan spa rather amek ka hotel yg macam ni..kami tak sempat p pusat spa sebab dah lewat and dah tutup. esoknya dah nak balik..

aku ingat hat hotel dia patut setaraf la skills dgn service dia bagi sebab jaga nama hotel kan..
but tak rupanya..
maybe kalau p hotel 4-5 bintang ok kot service..

thai massage tak best sangat..aku suka balinese massage lagi..



sekian untuk hari ni..next entry..final one :)

No comments:

Post a Comment