Monday, December 30, 2013

Some from my Kitchen and some from others..hahaha


Nuttella brownies for a friend in distress

Ikea food court with family 

meat ball take away  

Ikea curry puff take away..

Mission wraps with salad,tomato,onion,tuna..
i wish Mission produce larger size for wraps..
tak muat weh nak bungkus..


Victoria Sandwich cake-resepi googled 

Special ordered Red Velvet Cuppies 

 Special made Red Velvet Cake 

 Serai Platters

 Serai-Swiss Passion..i prefer this one compare to pavlova


 Restoran Abdullah Chan 

Secret Recipe- Raspberry Yogurt Cheesecake


Secret Recipe- Vietnamese Beef Noodles


 Gyoza-resepi googled..
tapi yours truly terlebih 'cerdik' baca ingredients tapi tak menyempat baca instructions..
ni gyoza celup..menyimpang dari asal.. 


bahan2
tauhu bakar-sotong-kangkung-
patut letak kacang goreng..
tak dak kacang kita letak badam ok..<mewah kau>


kuah/sos pekat

sukatan byk..pepandai kurangkan lah yer

1 botol kicap lemak manis (habhals)
1 botol cili sos
1 cup gula

masak atas api hingga sebati..


tapi aku modify letak sama kuah rojak
sebab rasa kurang pedas.masin sket..
pepandai la korang adjust..
nak letak cili blend ka
sambal Macau ka

tapi kena bereksperimen ikut tekak masing2
sekian


Tuesday, December 24, 2013

Krabi-Songkhla-Hatyai Day 4 Final

5 Nov 2013

Hatyai-Danok-Kulim
Activity : Sightseeing Hatyai [Bird Nest Soup, leather Products,Local food products], 
                    Hatyai Cable Car, Danok.


Musykil aunty si kecik bangun pagi ceria dan DAH mandi..hahaha
tidoq lena kot  ;)

misi mencari breakfast..
konon dekat jer..\jadi kami pun merentasi building pasar pagi2..


kat Siam ni hari2 macam hari raya..
ketupat setiap hari ada...


kreatifkan diorang gubah daun pandan jadi macam bakul bunga :)

tau tak apa kegunaan dia?


sebagai pewangi semula jadi..
leh letak dalam kereta..
dalam umah..kat pejabat..



ni pasar pagi kat luar building



ni pasar dalam building..

aku ada sedikit geli sket..
serius gerai dia tak teratur sangat..
penjual daging/ayam muslim and bukan bercampur-aduk kedudukannya..
boleh sebelah ni jual ayam..tepi dia jual b@b!..
depan ni ikan..ni contoh yer..

dah ler kaler isi daging ayam dgn dia sama jer color..
nasib baik tengok 'kaki comel' itu yg dapat membezakan antara kedua2 haiwan..iskk

agak2 korang ada berani tak beli ayam sebelah gerai b@b!?


ingat dekat..
boleh tahan gak jauhnya..
tambah2 bila kena dukung si kakak yg berat dalam 10kg ada kot..


comel jer jual ikan kecik2 ni


dah penat jalan..rupanya kedai makan yang nak dituju tu dah tak ada kat situ..
tutup or pindah lokasi..huhu

our agent terus tahan tuktuk jer la..
tanya dia tempat nak makan kat mana..
driver tuktuk bawak mai sini..
kedai sedara-mara dia kalau tak silap..



seperti biasa..
en.somi dan dan pulut Siam tak angin..
pulut kat malaysia angin yer bang?


macam roti canai..
tapi dalam letak pisang kot..
kelas hg Ariessa..makan atas meja naa





kedai ni la kami breakfast



driver tuktuk ni bawak anak dia skali kat depan..
dia mengasuh anak dia..
bini dia kerja..<salute>


seperti biasa..tuktuk ni kemana ko pergi pun dia tetap charge sorang 20 baht





balik ke hotel utk check out..




this is the hotel


tak ingat ni building apa..tapi macam dah berusia banyak tahun la..





lepas checkout kami di bawa ke tempat jual sarang burung dan barangan kulit..

ni price semangkuk sup sarang burung


dia sedia sekali air green tea kot


kami order 3 jenis and share2 rasa

mangkuk putih> sup sarang burung dengan kelapa
ikut pusingan jam..next sarang burung dgn ginseng..harga mahai sket sebab ginseng
and next sarang burung dgn longan..ni yg paling sedap antara ketiga2 jenis..




sebelah ni depa jual barangan kulit dan tshirt..
kraftangan lain pun ada..bag..shoes..accessories..deco

kulit buaya kat bawah ni..

kulit ikan pari..


lepas ni singgah local food product nyer tempat..
ada jual kacang..kerepek ikan bilis etc..


aku beli maggie Siam sebab agent kata ni hot selling gak ni..
best..dalam mangkuk..

next destination is

masa ni Ariessa tidoq..again..atas riba aunty jugak..
so my sis and father stayed in the van..

cable car nyer ada 2 buah jer pun..
jarak pun tak jauh sangat compare our Genting Highlands and Langkawi cable car..waaayyy much more thrill

konon nak naik dari sini pi nun..kat seberang sana..
tiket 200baht



sebelah cable car ni ada kuil Siam agak besaq..


the ticket


dekat jer kan jarak nya?



masa ni dok q turn naik cable car..tapi ada sorang tu penakut..dia gayat..muahahaahha



see ada family India ni pun dok q belakang kami..


sekali kan...
boleh cable car tu ter stop  kat tengah2 tu..nampak tak pic bawah ni?

lama gak..
technician datang godek generator kat apa..

aku still boleh buat lawak ni yg dalam cable car tu alamat kena wat flying fox or monkey crossing la
si gayat sorang tadi dah bertambah cuak..
mau kalau kita naik satgi pun terberhenti lama ni mcam mana?

kami perasan family India belakang tadi pergi kaunter..nak pulangkan tiket balik..
oo..nasib baik boleh..
kami pun beredar jugak..
gila nak tunggu?

rupanya seminggu dua ni dah berapa kali jadi..
macam power supply x cukup kot..


meh kita bergambaq kat pelantar ni sudah..


tu pun ada yg gayat sebab tepi tu menjunam ke bawah..betul2 tepi bukit..



nampakla pemandangan sekitar Hatyai


ni la kuil Siam dgn patung emas besaq kat tepi cable car

pelantar tadi

aku paling suka scooter kat Siam ni..
comel and colorful




ada jugak nak cuba 

kat belakang ni ada banyak steps utk turun..
ada temple dewi kwan Yin kot kalau x silap..



nampak tak temple tu kat bawah? kaler putih


here


di perkarangan temple




dah jom turun gi kat van..


lunch time..
suka hati kamu nak cecah timun tu dengan sambal belacan yer...
sib baik sempat sambaq sambal belacan tu sebelum dia cicah
kamu makan timun jer sudah.



tomyam putih x pedas..<requested>
sedap


daging merah


telur dadar and sayur kailan ikan masin kot


siakap sweet sour kot..lupa


lepas lunch kita singgah cop passport kat Danok..
then jalan dalam 30 mint jer kat sini perabis duit Siam yg ada..
duit ringgit pun diterima

entah kenapa aku rasa Danok ni tak best..
Hatyai pun macam tak best malainkan food dia..
barang2 aku pun tak beli sangat..
macam mati nafsu shopping..
aku rasa Padang Besaq lagi best kot..

again..en.somi beli pulut inti seringgit satu..bekal perjalanan balik..
apa2 jer la bang...


si kecik ni suka pulak makan jajan sotong jurai2 lembut ni..
aku pun tak tau nama benda ni apa..
tok wan ler ni..
suka bagi junk food..isk..


perjalanan balik kali ni Ariessa tido 2 jam atas riba aunty..
abis hancing bau seluar aunty..ni pampers penuh tak salin punnya pasal..
bangun on time bila sampai umah..
abisla mummy daddy mlm ni Ariessa tak tidoq..ahahaha

kami sampai rumah 7mlm..
masa bertolak aritu pun dalam 7am lebih..