Monday, November 11, 2013

My Baking/Cooking Skill and Experience so far...



Seingat aku masa sekolah rendah dulu..
Kek coklat mak aku la yg menjadi kesukaan kami adik beradik..
Once kalau dah darjah 6 or masuk skolah menengah..kalau lepas buat kek coklat tu kira dah ok sangat la..macam lulus nak mengerjakan dapoq kononnya..haha

Masa sekolah menengah..mmg kami dah start buat kuih raya sendiri setiap kali raya..
Mama tak pernah beli kuih raya..masa kami kecik dia yg akan buat kuih..
Tapi bila kami dah lulus buat kek coklat and dia berani lepaskan tugasan buat kuih raya kat aku dan kakak..sebab mama sebok menyiapkan tempahan baju raya yang bertimbun tu..
Kadang2 kami tolong sama ambil upah jahit silang pangkah hujung tangan dan hujung baju..
Mama bagi seringgit sehelai baju..

Itulah skill baking yang aku ada sampai aku mula masuk kerja..dan mula berumahtangga..

Bila dah kawen ni..
Tiba2 ok..tiba2 terasa nak mencuba benda baru..
Nak develop skill..roh jin kek meresap masuk gamaknya..
Masa ni la nak try resepi masakan baru..nak buat kek lain selain kek coklat..
At first..hampir setiap minggu ada saja kek or any resepi yang aku cuba..
Serius weh..dulu non-dairy whipping cream pun aku tak tau kewujudannya...
Yg aku tau hanya whipping cream kat supermarket..(dairy) yg bila kita pukul lebih sket dia akan berketul dan separate liquid and solid..sedih kan..

Lama2..aku rajin kan diri pergi join kelas baking..dekat area rumah aku la..
Tengok dulu resepi yg best baru aku join..kalau biasa2 yg macam aku tak berapa heran..aku tak join..
Masa ni google menjadi teman rapat aku nak cari apa2 saja resepi..
Sekarang pun masih lagi setia dgn google..

Memandangkan FIL pengidap diabetes..
Maka kek yg aku selalu buat tu kena catu sket..
Itu la pasal aku selalu bagi kat jiran sebelah..
Sebab ada anak kecik..budak2 kan suka benda manis ni ;)


Selain tu aku selalu bawa pi opis bg member makan..tak pun aku melantak sorang2 buat breakfast..hahahaha
Kalau aku rasa malas bawak pi opis..
Alamat aku suruh en.somi yg bawa pi opis dia..sebenarnya bekal utk dia..
tapi dia bagi kawan2 makan.. lepas tu pandai2 jadi promoter dan marketer...
Sebab kawan2 opis dia mesti tanya setiap kali makan ni kalau order berapa harga?
Ceit..tak kuasa aku nak mengira..


Until one day..barula aku bukak sket hati aku nak amek order..
Tapi strictly to red velvet cuppies only...sebab aku tak mau menghaplahkan kepala otak aku..
Resepi yg lain2 tu sorry naik lorry..aku belum mahu mengambil pesanan..
Ni pun jenuh en.somi dok pesan suruh aku kira kos siap2 senang dia bawa nanti org tanya dia boleh bagitau terus berapa..

See..nampak tak kat situ sapa yg over excited nak menjual?


Kalau opismate aku senang..aku tak takut nak bawa sebab ramai yg pandai baking..
Ada yg memang part time business buat kek, cookies dan buat kelas masakan/baking..
Jadi tak dak la org tanya sangat nak jual ke apa..
Aku kan malas nak jual..
Sebab kalau ko nak business..kena buat betul2..
Aku tak banyak masa..dan aku bekerja..penat ok..


Aku buat kerana minat..dan kerana aku suka makan dessert jugak..<patutla gemok>
Ada sesetengah resepi tu aku buat sekali jer..for the sake of trying new thing..
Once dah pernah buat..dah tau macam mana rasa..ok la..tak la jakun di situ..


Aku buat bukan sebab nak orang puji aku..
Gila apa kalau ko syok sendiri buat and perasan macam sedap tapi sebenarnya org tak suka pun..
Lidah org tak sama lidah kita ok..
Kena depa makan tak sedap tapi tak sampai hati nak habaq kan naya jer..
Serius..sbb aku selalu rasa kurang yakin dgn masakan aku.
sebenarnya tak berani nak jamu orang makan..
lama gak nak membina keyakinan memasak utk org lain selain kami berempat ni ha..


Tapi sedih..
Kadang2 ada insan yang menyalah tafsir..
Ada yang beranggapan kita nak show off..
Macam kita pandai serba serbi..


Tu la..org tak kenai kita suka hati cakap kan..
Depa tak tau yang kita ni punya la excited bila berjaya buat sesuatu yg baru..dan menjadi pulak tu..
kalah budak2 berjaya mewarna tak keluar garisan punya happy..
Kalau tak menjadi mesti dah down..sentap ok..boleh hangin jer..


bagi aku senang saja..
kalau org suka dgn apa ko buat..orang akan puji sendiri or orang akan tanya resepi..
kalau orang tak suka..tak sedap apa kau buat di tekak mereka..
mesti orang diam jer..
dah tak payah perasan sendiri pandai masak..
ko ingat ko pandai masak/bake..ramai lagi orang kat luar sana lagi pandai..
jangan jadi riak sudak..itu pegangan aku..insaf ooo


Come on..terus terang aku cakap aku ni tak pandai masak ok..
Main belasah campak jer..
Dan masih dok refer resepi lagi kalau nak masak apa2..
Resepi dihujung jari ku ok..bukan dalam kepala otak..


Mangsa aku hanyalah kami berempat dlm rumah..
En.somi, aku dan PIL..
Depa la yg terpaksa merasa apa yg aku masak/bake..
Kalau ada yg aku tak puas hati masak tak jadi..next time aku cuba lagi..
Tu depends kalau rajin nak cuba la..tukaq resepi lain..



Now aku letih..
Letih fizikal..letih mental..letih hati..
Sebab tu aku malas dah nak buat kek..
Tunggu bila ada mood baru aku buat..




   

6 comments:

  1. hi anakanda ..(mcm bangsawan pulak anakanda segala he he).ish tk yah peduli apa org nak kata ,buat ja.teruskan minat cheq tu, lama2 nanti dpt masuk tv mcm blogger Amelia tu.(just read her leatest entry ).aunty tabik org yg pndai buat kek ni..bukan senang kek nak menjadi cntik dn sedap.kan?
    masa buat tu, cheq try sikit dah la ,jgn mkn banyak sgt ..bagus cheq dok sedekah kat jiran, office mates semua tu, lama2 nanti org tau cheq pndai buat kek, depa order..cheq juga yg untung kan?...go on try more recipes...insyaAllah berjaya..

    ReplyDelete
  2. Hello Harnidah, anybody can cook or bake cakes....
    but it is when you cook using that special ingredient called 'love'...thats when your cake will shine out.

    And there's nothing more spectacular on this Earth than that of a beautiful wife or mother in the act of cooking, baking for her loved ones.
    You have a nice day, stay beautiful....
    Lee.

    ReplyDelete
  3. IndaMarya:

    Hi bonda!

    tu dia..bonda dah bersuara..
    sapa kacau anakanda alamat kena tulah la pas ni..hahahaha

    thank u so much bonda..
    sometimes minat tapi jadi down pulak..
    tu yg penyudahnya buat sendiri makan..
    malas nak tunjuk bagi org makan..

    sis amelia kita tu hebat sangat..cheq tak sampai tahap tu lagi..hahaha

    ReplyDelete
  4. Lee:
    thank u so much..

    there's nothing more spectacular on this Earth than that of a beautiful wife or mother in the act of cooking, baking for her loved ones. >>> can i add some spice?

    unless the one that cook looks like Nigella ;)
    otherwise..look chaotic kitchen...hahahahaha

    have a great day Lee

    ReplyDelete
  5. Hi Harnida, nice entry. Practice make perfect. You can be an excellent cook too. As long as you ada minat, motivation from family and friends your cooking/baking sure can improve with flying colour.

    I dulu pun tak pandai masak, tak pandai buat kek. I remember my first cake macam tanah liat. LOL Masak nasi tak masak, bubur tak macam bubur... entah lah macam apa samapi kena buang tong sampah. LOL

    But I never give up lah, cuba sampai I perfect the dish.
    Happy cooking/baking....enjoy playing masak masak in the ktichen.

    Have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia..thank u for coming :)
      and thank u for your support..

      is that mean i kena masak kek jadi tanah liat dulu then baru get the chance masuk tv jadi chef ? ;p

      just kidding lol

      Have a great day Amelia.


      Delete