Monday, October 7, 2013

Ujian - Anak


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

First and foremost..i would like to apologize if my writing below directly or indirectly hurt anybody feeling..
it is not my intention to do so..

what i wrote down here is strictly my personal point of view..
according to my current situation..my experience..
not related to anybody alive or not..



---------------



Ada suatu hari tu..MIL simply said to me..
'hampa tak mau ambil anak angkat ka?'

no..no..please don't think on the negative side...
actually i know her concern..dia berniat baik..
dia bukan nak push sbb nak dapat cucu..dia tak heran dah..cucu dah 10 org kot..
cuma dia kesian kat aku kot..
dah berapa tahun kawen tak beranak lagi...

tapi takkan la aku nak explain hal dalam kain kot...

concern dia...
'nanti esok tua tak dak sapa nak jaga hampa...'

tapi aku dengan tenangnya menjawap..


mak..
anak angkat tak sama dgn anak sendiri...
Allah bagi kami nikmat tidur lena setiap malam tak perlu susah payah bangun sebab anak menangis nak susu..
buat apa kami nak cari penyakit bela anak org..
dari tidoq lena terus tak pasal dok kena jaga malam...hehe   ;)


lagi pun kan mak..
susah tau bela anak angkat ni..

sebab dalam masa kita berbuat baik..dapat pahala..
sebenarnya secara tak sedar kita dok kumpul dosa jugak..

tau pasai apa?

sebab bila anak tu akil baligh..kita kena jaga batas aurat kita dgn anak tu..

kalau anak lelaki..
cheq kena bertudung litup bagai la dalam rumah sendiri..
kan dah menyusah diri sendiri...

kalau anak perempuan..
en.somi kena jaga aurat dan anak perempuan itu pun kena jaga aurat..


orang mungkin boleh kata bagi la susu jadi anak susuan..
memang zaman la ni boleh bagi ada susu..
tapi kan..
confirm ke ada susu and cukup syarat utk baby minum sampai berapa kali kenyang tu?
kalau muntah tak kira..
yakin ke kita mampu ada susu?
tu soklan utk diri sendiri yg tak konpiden ni..


lagi pun kan...

esok mati semua amalan kita terputus..hanya 3 benda jer bekal kita


1.     Doa anak yg soleh..bukan anak angkat tau..bukan sedara mara...doa anak kandung jer direct sampai...
2.     Ilmu yg bermanfaat yg kita ajar pada org..sapa kerja cikgu ni..untung...
3.     Sedekah jariah..yg keep on generate walaupun kita dalam kubur..eg: bina masjid..sekolah..wakafkan perigi..etc..


Anak angkat kita tak sama dgn anak kandung..
Kalau nak dpt kutip pahala dari anak angkut tu pun hanyalah dari yg nombor 2 tu..which is ilmu yg bermanfaat yg kita didik anak tu dari kecik..

The rest depends on ourself punya amalan...

Lagi pun mak..
Siapa yg ciptakan kita?
Allah kan?
Jadi Diala yg akan jaga kita kelak..
Buat apa kita bergantung kepada manusia..manusia tak kekal..
Bergantung la kepada Allah..

Mungkin bukan anak2 kita yang akan jaga kita esok ni..
Mungkin Allah akan hantar org lain yg tengokkan kita..

Anak mak ramai pun belum tentu semua boleh jaga mak ayah seorang..


jangan la kita bersangka buruk dengan Allah 
bila kita kecewa bila tak dikurniakan zuriat..

Allah maha teliti..
apa yang dia rencanakan adalah terbaik untuk kita..

kita boleh berikhtiar..
tapi kepada Allah kita berserah..

mungkin Allah beri kita peluang untuk tambah amalan kita di masa kita senang dan senggang ni..
itu pun kita masih lalai..

agaknya..kalau dia kurniakan kami ni anak..
mau tunggang langgang solat kita..amalan kita


dah la solat pun tak khusyuk..
kalau ada anak?
boleh bertambah khusyuk ka?

mari kita renung surah al kahfi ni..



tengok bagaimana cantiknya perancangan Allah..
bagaimana Allah mengutuskan Khidir untuk membunuh seorang anak muda di suatu kampung..
hanya kerana ibubapa anak muda itu beriman..
Allah pelihara keimanan ibu bapa tersebut dari anak itu
kalau tak..mungkin mereka akan berlaku zalim dan kufur..

Subhanallah..
tengok Allah tarik sesuatu dari kita tapi nak gantikan dengan sesuatu yg lebih baik lagi..
bukan kah itu lebih bagus?

cuma kita yang tak perasan kerana terlalu melihat apa yg ditarik dari melihat apa yg diberi..


tengok pulak ayat berikut...

tengok bagaimana Allah menghantar Khaidir untuk mendirikan tembok yg hampir runtuh
dimana di bawahnya terdapat harta anak yatim..
bapanya seorang yg soleh..

nampak tak?
kalau kita beriman..
Allah bantu kita..
walaupun kita dah meninggal..
Allah tetap jaga anak2 kita..


jadi..usah risau fikirkan esok tua sapa nak jaga kita..
kalau kita beriman..
insyaallah..Allah akan jaga kita..

lagipun..harta benda dan anak2 ni hanyalah 'ujian' untuk kita..
Allah bagi pinjaman jer kat dunia ni..
bila2 dia nak tarik..dia akan tarik..


setakat ni la tazkita untuk kali ni..  ;)


4 comments:

  1. Harnida, memang ada pros n cons bila mbik anak angkat ni..macam u kata tu la..
    Allah maha tahu, perancangan sgt hebat, HE is the best planner becos he knows what we dnt know. So just wait and doa, tunggu rahmat dia.Brbaik sgka and just let go of the feeling tak puas hati ke apa ka..keep on doa tu,jgn brhenti.the miracle of doa kita semua tahu dan prnah dgr dan tengok sndri kan? so kalau husband tk kacau biaq saja, tapi kalau dah dia pun merengek nak anak angkat,then ambik saja.sebab org laki ni kdg2 dia dah ready dgn alasan yg kita tk boleh trima.you pun tau kan. Aunty doa harnida akan dapat anak soon, yg comei macam mak dia..Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..aunty..so far both of us ok jer..but other people lak yg sebok..
      for the time being hubs don't mind sbb dia pun bukan seorang yg suka sgt budak2..tak reti layan budak pun..kalau ada sendiri esok ni maybe la kot dia ok kot...

      Delete
  2. Hello Harnidah, not to worry about offending anyone, ...you just write what you think, as long no names mentioned.
    My pondok I tarok kayu api, ha ha ha. Betul fed up tu!

    I fully agree with IndaMarya....of course there are exceptions...where I am lots of women have anak angkat...and many adopt Russian, European, more so Chinese orphans.
    Then there's the horror stories of some adopted kids growing up and suddenly having certain health problems. Maybe inherited from real mother.
    Anyway, you still young, best to have your own...
    Incidentally where I am women past 40s still having babies, due their career, marrying late.
    Wishing you all the very best....And I'm sure one day soon will hear, "guess what the doctor said...". Ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Lee..
      thank you..i takut tua2 baru pregnant nanti sakit lutut ;) hahaha

      seriously? adopted child with health problem? eerrkkk...takottttt...

      Have a great day Lee..

      Delete