Monday, September 2, 2013

Instant Egg Tart


Senang betul hidup sekarang ni...
banyak jer benda instant di jual..
nasi briyani dalam pack pun ada jual..panaskan jer..
rendang pun ada segera..

tapi di sebabkan hari tu anak murid complaint kata tart crust tu tebal sket..jadi keras sikit org tua nak kunyah..

maka..mari kita beli tart crust yg jual dekat dgn rumah aku jer la..
yg tu memang nipis sket..

kebetulan juga..
aku baru terpandangdekat kaunter masa nak bayar ada instant egg tart powder..
ehhh....

terus tanya tokey kedai...
Teh..ni untuk egg tart ke?
serius tak payah bakar?

serius la...ni vegetarian punya...
if nak jadi non-vege u boleh tambah 2 egg yolk...


wa...banyak senang ni...
berapa biji boleh dapat ni?
40 bj..

ok kawan2..
aku lupa snap gambaq pakaging..

tapi serbuk tu tambah air dan susu cair tambah 2 egg yolk..
kacau atas non-stick pan api kecil...
biar sebati dan bila nak start pekat tu tutup api..

aku transfer dalam piping bag sebab senang nak pipe in cantik2..
tapi beware..PANAS...

nanti bila sejuk dia set..beku sendiri...

tapi make sure masa masak jgn pekat sangat nanti berketul...
ala2 creamy gitu..
kena cepat tuang..nanti dia cepat beku tak dapat smooth cam ni..



disebabkan aku ada tart crust yg tebal tu kan..
aku guna utk egg tart..nanti dia lembut la...

yg nipis nyer tart crust ni aku letak filling balance topping yg aku guna untuk red velvet (cream cheese)
sebab ada nozzle star kat piping bag tu yg cream dia bukan main cantik bentuk bunga ala semperit gitu..


bon apetit  :)




2 comments:

  1. aiyooo...betul la manyak senang huh?
    ini macam kalu boleh bukak kedai kek tak lama lagi hihihi...

    ReplyDelete
    Replies

    1. serius..memang manyak senang ooo...

      boleh bukak kelas tart for dummies ni ;)

      hahahaha

      Delete