Wednesday, August 14, 2013

Our Raya This year..


Raya sekarang tak sama macam raya dulu..

even aku pun..masa raya ni sebenarnya lebih rasa nak spend time..quality time i  mean with my family...
tak heran sangat pun nak pergi beraya ke rumah orang...

lagi pun dah penat berpuasa kan..

jadinya...
satu family sepakat...
last day puasa kami tapau jer nasi briyani kat Hameediyah..
oh ya..kat kulim dan ada 2 cawangan ok...tak perlu pergi Penang dah if tetiba teringin nak makan..

and raya first kami order nasi hujan panas dari caterer jer..utk 25 pax..

senang kerja..tak penat masing2...
mungkin akan di carry forward juga utk tahun depan...hahahah..


banyak masa habis dok layan si kecik ni la...
nakal sangat..gerammm...



perhati muka dia..nakallnya




Ariessa ni suka 'membaca'
tapi bukan reti baca yer..
dia minta kita yg tlong baca kat dia..
nanti sampai page last atau dia dah bosan..suka suki jer cakap
'abish dah....'
terus tutup buku..
good... la sangat..hahahahaha




ni dah letih sangat la ni...
nasib la ada ramai layan dia..
jadi dia tak ler heran sangat dgn adik...


uishh...letihnya...
nak gomoi rasa..


adik jaga la..


see her eyes..
tak reti kenyit mata..
tapi main2 mata tutup both eyes kat aunty..hahahahaha


ni pulak dah terlebih gula ke apa..
mentang2 bakul ni sama macam kat umah dia tapi letak toys dia la kan..
tak pasal dia heret bakul aunty dia keluar bilik nani macam dia punya pulak..
siap dia letak bola dia dalam bakul tu..


ni dok bising apa la dia dok cakap sorang2 bahasa german dia..



tapi aunty dah tau dia dok aim apa...


see..gotcha..
ni bukan Ariessa punya..
ariessa punya lagi besaq..hahahahaha

suka sungguh main plastik.. ;)


petang sehari sebelum raya aku try wat Sicilian orange cake ni..
resepi dari Rima


while this little munchkin sebok pilih kacang..
ada org nak buat kuah kacang..hahaha

sangat la kak nam nyer..





macam ni pilih..bila nak abis..
padahal dah asingkan satu mangkuk kecil utk dia main..
tetap yg di dalam talam dia sebokkan..


pastu see mulut muka dan tangan dah sebijik mami tanjung..
sambil dok sebok tu mulut dia potpet2 ntah apa2 yg aunty tak paham..
memang peramah sungguh..



my sicilian orange cake tadi lepas sejuk baru tuang topping
(icing sugar + orange juice)

asalnya adik2 sebok nak makan malam tu jugak..
i said..ni kek raya..esok la makan...
lastly i mengalah..ok la...malam ni kita potong..

tapi lepas berbuka dgn nasi briyani hameediyah..
semua perut penuh...
esok jer la makan..
hahahaha..
tu la..dah kata tadi dah..

actually..orange cake was requested by my MIL..
tapi i tak buat sebab before that i ada beli plain cake with choc topping..
tak abis lagi..
then my SIL said her daughter nak buat cake kat tok..
 i said to MIL..no need to bake another one sebab tak abis kang..lagi pun dia nak simpan dalam freezer for 5 days?

alihnya..
aku balik kampung dan buat utk my family instead..
hahaha
ok..ok..
it is my anniversary cake by the way..

yes..the first day of Raya this year is my 4th Anniversary :)

thanks a lot to Rima for the recipe..
sedap..simple jer cake tu..tapi tak muak..


kan tadi dah cakap tahun ni malas nak menyusahkan diri nak memenatkan diri utk masak memasak..

persediaan raya tahun ni ala kadar jer...
kami hanya prepare nasi impit, ketupat palas, kuah kacang dan rendang daging utk pagi raya..

but my sis requested for dessert..
mengada depa ni..
senang2 suruh aku buat dessert..
mentang2 la main course dah outsource ke caterer..

utk x menyusahkan aku jugak..

aku beli siap2 tart crust yg ready made...
60 biji..
beli buah dan potong siap2..
tapi potong cara pemalas la..potong besaq2 hahaha

prepare custard filling pagi raya dan simpang terus dalam piping bag..masuk peti sejuk..

bila tengahri tu agak2 kek orange tadi nak abis...
baru aku keluarkan tart ready made tu dan pipe in the filling ,letak buah
terus hidang pada tetamu..
simple..easy peasy and presentable..

memang tart ni penyelamat la..hahahaha


petang raya..
dessert for my sis's friends..


percaya tak raya pertama kami hanya sempat pergi beraya 1 buah rumah saja..hahahaha


owh..penatnya mek ni beraya...
lampin adalah wajib sebab si kecik tido tak pakai bantal..x dak bantal busuk..
pakai kain lampin jer as kain busuk la kot..hahahaha


adik pun sama..kena ada kain lampin gak ler..


our second day of raya...
di sebabkan opismate aku nak datang..
ada special request from him and from my elder sis too..
they requested for pavlova..
but i wanted to try this 
Black Forest Pavlova..

recipe from Rima again..hihi


and again..
this tart juga... 


and my last dessert for this raya...ni dah raya ketiga...

adalah tiramisu...



and tea for the guest..
rasmi teko baru adik aku.hahahaha 


aku prepare dessert semua sikit2 ja..

like this tiramisu...

ada 6 gelas kecik ni


dan 6 gelas besaq ni (wine glass)
but we don't drink ok.. ;)

just enough for our family and a few guest to have it..hihi

nasibla sapa yg mai rumah dapatla rasa..

next year..
i said malas nak wat dessert dah..
kita traditional sket..
beli jer frozen kuih cucur badak, samosa dan karipap..
goreng jer kasi orang makan..hahahaha

korang jgn la ingat aku kejam sangat bagi dessert jer..ngehngehngeh
actually..
yg datang time tengahari dapat lunch nasi..
dan yg datang malam dapat makan mee goreng dan ketam masak cili ok..
of coz la aku lupa nak snap gambaq nasik dan mee sebab bukan aku yg masak...hahahahaa



selingan...

minah ni kalau dapat berendam kolam memang macam ni la...
kalau mandi paip abis air paip tu dia tala kat mulut..
minum ok..
dasat tul dahaga sambil mandi sambil minum..

dok menyanyi2 ka apa sambil mandi ni..
tapi gosok gigi cukup allergic dia..
meraung2 macam kena dera...
eeeiii...busyuknya mulut..gigi tak gosok ni..


raya keempat lepas breakfast nasi lemak mama masak kami gerak ke Taiping..
melawat sanak saudara belah mama..
1st stop singgah ka klinik kesihatan tengok paksu sebab cousin bawa gi dressing..
baru jer operate potong kaki..diabetes...sikit jer la...

Ariessa yg friendly dgn semua org ni dok nak berkawan jer dgn anak sepupu ni..
tapi kakak malu2..






lepas singgah umah sepupu sorang lagi..
terus kami gerak ke pekan Taiping pekena popia..
tapi popia tu tak sedap dah kata adik..
aku first time makan..memang x kena tekak aku dah..
dulu sedap kata diorang..

then kami berpecah..
aku bergerak pulang ke Klang..
diorang balik Kulim..


letihnya...jam..
bye..


4 comments:

  1. dear, ish best jugak kan kalau raya tk yah masak.ni dok di ceruk dapor sejak ptg smpai mlm raya.pkl 3 pagi bangkit masak nasi pulak dgn lauk ayam msak merah...kuah kacang lagi.pagi raya penuh meja.pilih ja nk makan apa.ptg raya siap ketupat rndang dn lauk2 mudah.setiap raya cmtu..
    amboi 4th aniversary ya? jaga la biar smpai 40,50 tahun lagi.insyaAllah amin..kalau dua2 sama2 brtolak ansur akan smpai keakhir hayat brsama...
    Ps. nmpak sedap dessert2 tu semua...rajin nya.nak buat menantu pun dah ada yg punya..he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aunty..
      serius..best woo bila x yah masak2 sangat..
      baru leh relaks and spend time with family..
      kalau dah asyik dok cerok dapoq..
      alamat nanti flat..nak beraya pun takdak mood..
      pastu semua pakai bantai tidoq berjemaah jer la jawabnya..

      amin..mudahan berkekalan ke akhir hayat..

      ps: dulu masa dok tunggu org hantaq resume aunty tak Q sekali..hahahahaha

      Delete
  2. sedap sungguh nampak dessert tuhh......siap krim putar ngan buah2 lagi..upsss terliur nyer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u for coming :)

      nampak memang sedap..tapi nanges bila makan..takut berat naik..hahahaha

      Delete