Wednesday, August 21, 2013

Jadi cikgu express


Lawak pulak rasanya bila suatu hari ada sorang member kat office ni mint ajarkan macam mana nak buat fruit tart sempoi ni..



katanya nak buat untuk bini..sempena birthday bini dia...owhh..suweetnya..kekekekeke


aku pun dengan berbesar hati ceritala serba sedikit..

siap tulis resepi..

pertama sekali..

sila beli ready made tart crust...senang keje korang..
kang nak suruh buat sendiri..oven tak dak la...itu tak dak la..
paling sempoi..beli jer ready made tart crust..
ada di jual di kedai baking supplies...

resepi yg aku tulis hanyalah bagaimana nak buat custard filling kat tengah tu...

150g instant custard + 390g water/milk
sila kacau cepat2 supaya tak berketul dan sebati..akan jadi smooth..

ni lagi senang daripada beli tepung custard kat supermarket jenuh ko nak masak atas dapur letak susu cair bagai sampai hangit kang..berketul2 lak ker..

mana nak cari? 
beli kat kedai baking supplies..insyaallah ada jual instant custard ni...




lepas tu pukul 150g non-dairy whipping cream..
sampai kembang...

combine adunan custard tadi dgn whipping cream...
gaul dgn spatula...kaup2 jer...



tiba2 dapat pulak soalan..
spatula tu apa?

hahahahaha

ok..serius..ni utk org tak berapa ada basic in baking tambah2 lelaki lak tu memang ada blurr sket..

spatula tu senduk ok...guna utk mengacau

ni ha contoh..


image: googled



lepas sebati..
boleh cedok adunan letak dalam piping bag..
nanti senang nak pipe in dalam tart crust tu ..
then letak la buah..

erkk...
soklan cepu mas lagi...
pipe apa?
piping bag cheq...


ni contoh..

masukkan dalam ni..
ikat hujung if nak simpan dalam peti sejuk...
bila nak guna baru potong kat muncung dia sket..

kalau nak pakai sudu pun boleh..cuma takut comot ja..
tak cantik la kan...


image: googled


bila dah sampai tahap spatula pun  ingat bahan untuk buat kuih..

wajib la aku explain sekali apa itu whipping cream..hahahah
ko beli kat kedai baking supplies gak...bukan supermarket tu dairy nyer whipping cream..
kotak tinggi  macam susu..
letak kat tempat frozen..

before pakai bawa keluar dulu dalam 20 min dia akan cepat cair..
tuang dan timbang...
balance nya ko simpan balik dalam freezer..
jgn biar luar lama2 sebab cepat rosak..
letak dlm freezer boleh tahan lama..setahun kot..

pukul dgn mixer..mula2 dia macam cecair macam susu..
tapi akan kembang sampai macam krim yg org letak kat kek tu..
bila angkat mixer tu dia akan ada peak form tajam..kira firm la...

lepas tu baru gaul dgn custard tadi..

if nak pakai dalam hari tu leh simpan kat peti ais bawah..

tapi if nak simpan lama...masuk tempat beku..

bila nak serve baru pipe in filling..
kang ko ready berjam2 letak filling letak buah..
alamat tart crust tu akan lembik sebab lembab... 

paham dak?

dah siap jangan lupa bawa mai kami rasa pulak..hahahahaha


eh..boleh dia ingat aku letak buah2an dalam tin..

hoi..tu fresh fruit la..

potong sendiri..

nak buat buah dalam tin boleh..
cari buah yg masam..
peach ka

pesan member sorang lagi..
nak letak lemon juice sket dalam filling tu pun boleh...



yes..
indeed..terpulang pada kekreatifan masing2..

ada masa rasa malas..
if ada balance cream cheese frosting yg aku buat utk red velvet..
aku pipe juga dalam tart tu..
terus jadi instant cheese tart..hahahaha

abis2 malas..
guna whipping cream saja pun boleh...

tapi for beginners..
aku bagi basic tu jer la utk dia try..
if berjaya..baru boleh pelbagaikan..



Selamat mencuba!  :)



14 comments:

  1. wah makin pandai la puan Harnida ni..he he.nmpak sedap.nanti cuti la kita cuba.now tengok sibuk revision dgn budak2 minggu dpan peksa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aunty..bukan makin pandai masak..makin pandai cari short cut..hahahahaha

      good luck for them exam nanti...

      Delete
  2. sedapnya! it looks soooo tempting. nanti I nak try la sis. dah try nanti I tayang kat my blog eh? tapi I bagi link to your blog lah. verangan mmg laju aje, tapi bila nak buatnye tu ntah le. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la..simple dan sedap..
      mesti best serve with hot tea...
      jgn lupa post kat blog kalau dah buat..tengok your version lak macam mana... ;)

      Delete
  3. Hi Harnidah, I suka tu fruit tarts....agak2 empat pieces will do me fine.
    What cakes did you do for raya?
    I love fruit cakes too....or cakes ada raisins and coconut.
    So, how you doin'?
    Have a nice day, stay beautiful.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee..u want 4 pcs only? sikitnya..
      my friend's daughter ate 7-8 pcs..she is only 10 yrs old i think..

      i baked orange cake for raya..
      simple one.. :)

      i am great..thank u Lee..

      u jgn lupa dancing ;)

      Have a great day Lee

      Delete
  4. hehehe sesekali jadi cikgu bidan terjun best gak ek? bertuah betul saper yg jadi wife dia tu...kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..bertuah memang bertuah..jangan jadi modal pi ayat aweks lain sudah..hahahaha

      Delete
  5. Hi Harnidah, 4 is enough....already 93 kg....nak jaga weight, takut kerusi pechah, lecheh tu, ha ha.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha Lee..u takut kerusi pecah..
      u duduk atas riba wife u ok apa..hehehe

      Delete
  6. Hi Harnida, I love fruit tart too, I boleh ngap 6 at one go. LOL

    Next time you buat this, siram 1 tsp agar agar cair atas fruit. This is to preserve the fruits from oxidize and make it look shiny.

    Have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mel..thanks..
      i slalu ada masalah with jelly sebab takut i punya krim or fruit floating..hahahaha

      i use piping jelly instead..just brush it lightly.. :) hahahah

      Delete
  7. Salam perkenalan, Harnidah. Selalu nampak dalam blog Lee darling jer. Hari nie nak bertegur sapa... :)

    Oh..ada soklan lagi. Kalau x der mixer, pukul pakai tangan jer, boleh kembang tak whipping cream tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Aziela..
      thnaks for coming :)

      pukul pakai whisk ok jer..cuma lenguh tangan la..hahahaha

      Delete