Thursday, August 29, 2013

Anak murid Express


Hari jumaat..anak murid express ajak jom gi beli barang wat tart..

takkan kita jer kot..
sangat tak ok keluar berdua dengan suami org...hahaha
jadi..mari kita ajak beramai-ramai..
amek..sekali aku jadi rose among thorns...3 guys and I in a car..

sebab diorang tak tau jalan ke situ dan tak biasa masuk kedai barang buat kek kan..

ok la...
sekali bila ketiga2 mereka masuk kedai..
daripada seorang jer yg nak buat..
terus ketiga2 turut rembat barang yg sama..hihihi..
macam cikgu tadika lak aku rasa..
sebab depa dok mai tanya nak amek barang tu kat mana? barang ni? ehh barang ni jer ke pakai?

aku malu cashier kedai dok tengok..  hahahahaha

konon2 depa semua semangat nak buat hujung minggu ni...
2 orang nak buat dengan anak masing2...
sorang nak buat kat kampung..


Hari Isnin datang opis terus aku tanya si A..bapak beranak 3..
macam mana hasil?
jadi..dah habis...
sebab kawan bini aku mai umah..
depa siap minta resepi...


ooo..good..good...


si B, bapa beranak sorang yg konon nak buat kat kampung untuk bini..

tak jadi buat sebab cari whipping cream kat sana x jumpa..nanti baru nak buat kat sini..


si C, duda beranak sorang ni paling dasyat...

boleh pagi Isnin tu dia whatsup aku minta resepi sebab lupa bawa balik kertas...
ehh..ko cuti ker?

tak..aku kena outstation ke JB katanya..

eh..ko nak buat kat JB ka ni?

tak la..kat Seremban ni...umah mak..

aku suruh si B send pic resepi yg dia tangkap gambaq dulu tu..

pesan aku soh send gambaq bila dah siap...


memang dia whatsup gambaq sungguh..
step by step lak tu..syabbas betta....

walaupun instant custard ni berketul sket..ok la..



siap ada penimbang ok...tak tahan...ooouuwww


mixer pun ada...


siap test whipping cream tu set ke tak..
aku cakap kalau nak tau kembang ke tak dia akan ada peak dan kalau terbalikkan dia tak tumpah..hahaha

owhh..tu mesti anak dia tunggu kat bawah..hahahaha


lastly combine custard and whipping cream...
paling tak tahan aku tengok dia pakai hook nyer beater..
kalah nak buat dough..hahahaha


hasil tangan lelaki ni


bangga cikgu...hahahahahaha


and they requested for more..
sebab crust kat kedai ni tebal sket..macam kureng best..
aku cakap yg kat umah aku jual ok sket..tapi mahal sket..

nanti kita belajar next filling pulak ok... ;)


8 comments:

  1. amboi bila nak ajaq aunty pulak.tapi la ni sibuk giler,budak2 tangah peksa,lpas ni peksa krtas pulak,then analysis pulak.report pulak..gila sibuk ni.dah 2 hari tk masak.main tnjuk saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aunty...senang jer kalau semua pakai instant and ready made...takyah susah2 belajaq..hahaha

      bestnya bila cuti masak ;)

      Delete
  2. Uishhh...anak murid semua patuh dan cemerlang. Syabbbbasss...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela..nasib baik dapat murid menurut kata..hahahaha

      Delete
  3. Hi Harnidah, ha ha ha, I love that gambar anak tunggu bawah for the drops. Cute! And that tart looks really delicious too.
    Even though my bahasa is out of tune always enjoy read your postings...

    And your use of short cut bahasa, like eg, "beli barang wat tart...".
    How come the word, 'buat' has become 'wat'? Ha ha ha.
    Buat saya tang kang.....Ini pun short cut for 'lintang pukang'. Boleh ke?
    Ha ha ha.
    Have a nice day....oh ya, Selamat hari Merdeka.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee..
      hahaha...u know baking with children is quite challenging ;)
      inless they got bored and play outside the kitchen..hahaha

      Lee..please don't use 'tang kang' as the short cut..kalau tak..hanya u dgn i jer yg faham nanti..the rest will be clueless wth is 'tang kang' means..hahaha

      selamat hari merdeka Lee..always remember u with your pants yang kena iron letak gam ubi tu..keras terejung je..hahaha

      Have a great day Lee..

      Delete
  4. mama pun nak jadi anak murid.. boleh..?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..no problem...tapi jgn nakal2 tau...cikgu rotan kang ;)

      Delete