Thursday, August 29, 2013

Anak murid Express


Hari jumaat..anak murid express ajak jom gi beli barang wat tart..

takkan kita jer kot..
sangat tak ok keluar berdua dengan suami org...hahaha
jadi..mari kita ajak beramai-ramai..
amek..sekali aku jadi rose among thorns...3 guys and I in a car..

sebab diorang tak tau jalan ke situ dan tak biasa masuk kedai barang buat kek kan..

ok la...
sekali bila ketiga2 mereka masuk kedai..
daripada seorang jer yg nak buat..
terus ketiga2 turut rembat barang yg sama..hihihi..
macam cikgu tadika lak aku rasa..
sebab depa dok mai tanya nak amek barang tu kat mana? barang ni? ehh barang ni jer ke pakai?

aku malu cashier kedai dok tengok..  hahahahaha

konon2 depa semua semangat nak buat hujung minggu ni...
2 orang nak buat dengan anak masing2...
sorang nak buat kat kampung..


Hari Isnin datang opis terus aku tanya si A..bapak beranak 3..
macam mana hasil?
jadi..dah habis...
sebab kawan bini aku mai umah..
depa siap minta resepi...


ooo..good..good...


si B, bapa beranak sorang yg konon nak buat kat kampung untuk bini..

tak jadi buat sebab cari whipping cream kat sana x jumpa..nanti baru nak buat kat sini..


si C, duda beranak sorang ni paling dasyat...

boleh pagi Isnin tu dia whatsup aku minta resepi sebab lupa bawa balik kertas...
ehh..ko cuti ker?

tak..aku kena outstation ke JB katanya..

eh..ko nak buat kat JB ka ni?

tak la..kat Seremban ni...umah mak..

aku suruh si B send pic resepi yg dia tangkap gambaq dulu tu..

pesan aku soh send gambaq bila dah siap...


memang dia whatsup gambaq sungguh..
step by step lak tu..syabbas betta....

walaupun instant custard ni berketul sket..ok la..



siap ada penimbang ok...tak tahan...ooouuwww


mixer pun ada...


siap test whipping cream tu set ke tak..
aku cakap kalau nak tau kembang ke tak dia akan ada peak dan kalau terbalikkan dia tak tumpah..hahaha

owhh..tu mesti anak dia tunggu kat bawah..hahahaha


lastly combine custard and whipping cream...
paling tak tahan aku tengok dia pakai hook nyer beater..
kalah nak buat dough..hahahaha


hasil tangan lelaki ni


bangga cikgu...hahahahahaha


and they requested for more..
sebab crust kat kedai ni tebal sket..macam kureng best..
aku cakap yg kat umah aku jual ok sket..tapi mahal sket..

nanti kita belajar next filling pulak ok... ;)


Wednesday, August 21, 2013

Jadi cikgu express


Lawak pulak rasanya bila suatu hari ada sorang member kat office ni mint ajarkan macam mana nak buat fruit tart sempoi ni..



katanya nak buat untuk bini..sempena birthday bini dia...owhh..suweetnya..kekekekeke


aku pun dengan berbesar hati ceritala serba sedikit..

siap tulis resepi..

pertama sekali..

sila beli ready made tart crust...senang keje korang..
kang nak suruh buat sendiri..oven tak dak la...itu tak dak la..
paling sempoi..beli jer ready made tart crust..
ada di jual di kedai baking supplies...

resepi yg aku tulis hanyalah bagaimana nak buat custard filling kat tengah tu...

150g instant custard + 390g water/milk
sila kacau cepat2 supaya tak berketul dan sebati..akan jadi smooth..

ni lagi senang daripada beli tepung custard kat supermarket jenuh ko nak masak atas dapur letak susu cair bagai sampai hangit kang..berketul2 lak ker..

mana nak cari? 
beli kat kedai baking supplies..insyaallah ada jual instant custard ni...




lepas tu pukul 150g non-dairy whipping cream..
sampai kembang...

combine adunan custard tadi dgn whipping cream...
gaul dgn spatula...kaup2 jer...



tiba2 dapat pulak soalan..
spatula tu apa?

hahahahaha

ok..serius..ni utk org tak berapa ada basic in baking tambah2 lelaki lak tu memang ada blurr sket..

spatula tu senduk ok...guna utk mengacau

ni ha contoh..


image: googled



lepas sebati..
boleh cedok adunan letak dalam piping bag..
nanti senang nak pipe in dalam tart crust tu ..
then letak la buah..

erkk...
soklan cepu mas lagi...
pipe apa?
piping bag cheq...


ni contoh..

masukkan dalam ni..
ikat hujung if nak simpan dalam peti sejuk...
bila nak guna baru potong kat muncung dia sket..

kalau nak pakai sudu pun boleh..cuma takut comot ja..
tak cantik la kan...


image: googled


bila dah sampai tahap spatula pun  ingat bahan untuk buat kuih..

wajib la aku explain sekali apa itu whipping cream..hahahah
ko beli kat kedai baking supplies gak...bukan supermarket tu dairy nyer whipping cream..
kotak tinggi  macam susu..
letak kat tempat frozen..

before pakai bawa keluar dulu dalam 20 min dia akan cepat cair..
tuang dan timbang...
balance nya ko simpan balik dalam freezer..
jgn biar luar lama2 sebab cepat rosak..
letak dlm freezer boleh tahan lama..setahun kot..

pukul dgn mixer..mula2 dia macam cecair macam susu..
tapi akan kembang sampai macam krim yg org letak kat kek tu..
bila angkat mixer tu dia akan ada peak form tajam..kira firm la...

lepas tu baru gaul dgn custard tadi..

if nak pakai dalam hari tu leh simpan kat peti ais bawah..

tapi if nak simpan lama...masuk tempat beku..

bila nak serve baru pipe in filling..
kang ko ready berjam2 letak filling letak buah..
alamat tart crust tu akan lembik sebab lembab... 

paham dak?

dah siap jangan lupa bawa mai kami rasa pulak..hahahahaha


eh..boleh dia ingat aku letak buah2an dalam tin..

hoi..tu fresh fruit la..

potong sendiri..

nak buat buah dalam tin boleh..
cari buah yg masam..
peach ka

pesan member sorang lagi..
nak letak lemon juice sket dalam filling tu pun boleh...



yes..
indeed..terpulang pada kekreatifan masing2..

ada masa rasa malas..
if ada balance cream cheese frosting yg aku buat utk red velvet..
aku pipe juga dalam tart tu..
terus jadi instant cheese tart..hahahaha

abis2 malas..
guna whipping cream saja pun boleh...

tapi for beginners..
aku bagi basic tu jer la utk dia try..
if berjaya..baru boleh pelbagaikan..



Selamat mencuba!  :)



Monday, August 19, 2013

Penyakit Hati..


Raya tahun ni..macam agak suram..
salah satu sebab...
sehari sebelum raya tu dapat tau MIL jatuh kat dapur masa keluar dari toilet..
risau betul..dah ler tulang dia rapuh..
takut kang ada yg patah or retak...
runsing sungguh..

another thing is...
hard to say it here...

tapi secara ringkasnya...

kalau ikut hati..rasa macam nak fire jer...
tapi bila ikut akal....akal kata sabar....
itu yang sebaik-baiknya...
walaupun dalam hati memberontak2 nak lepaskan...
haihhhh la hati...awat lagu ni...

Friday, August 16, 2013

Some memory captured during raya


Family potrait tapi semua ala2 x sempat bersiap..huhu
i tak sempat pakai brooch..huhu..
tak sempat nak adjust tudung


raya with additional family member :)


with the 'sis' mood swing..baru nak warming up


my sis's family


and our 'small' family..hahahahaha..although we are not so small ;)
still the 'two' of us after 4 years of marriage..
please pray for us ya...


our breakfast >> pagi raya
pagi2 makan kek wooo


our first house visited on the first raya..
umah cikgu mesti ada ABC punya...hahahahaha


my cousin's family


then rushing back home as our guests are waiting at the gate..hahahaha




2nd nite of raya..
two families visited us..

and

one of the reason is..hehehehe


this

anak2 cousin dah booked umah tok cik utk main bunga api ok...


this little fellow actually has burned her finger a week before as she touched the beautiful flame..
lepas tu baru tau..
hot...
hot..

but after the 1st painful experience..
she knows already..
no more touching..hoooot...hoooot..
they way she says it..panjangkan bunyi 'O' tu yer 4 harkat sebelum sampai 'T'



standard budak2 dapat bunga api..
mesti letak kat poket yg belum bakar..
takut orang amek..
berebut2 main...


bapak2 budak..main mercun kat luar rumah..


see this tree..
pokok pak tanam jadi port


mercun apa tah..

and the drain also become one of the place they throw in the firecracker..
bunyi kuat prettpettpetpetpet..


ini gambaq sopan setelah puas main...
another family dah balik..


raya ketiga 

only 4 of us >> mama and my sisters going out for raya..hahahaha

sebab we are going to my sis friend house nak amek coq badak frozen yg aku pesan 100 bj..hahaha
so..on the way tu..
mari kita singgah beraya ke rumah kawan2...

erkk...

sebenarnya lebih kepada menziarah mak2 kepada kawan2 aku jer..

kawan2 x ada di rumah..
bertuah tak aku?
hahaha

sempatla lawat mak cik cah kita...
tq shomah masak mee rebus tulang..
sempat jumpa qilah jer...
nanti aku lawat hg cik cah yer..
serius cik cah..
memang aku terkejut tengok mak hg...
sebelum pi aku dah kata kat mak aku..
mak hg kurang sihat..
hg kata mak hg dah jadi lagi kuruih dari shomah..
aku x percaya..
tapi benar kata2 mu itu...


kemudian ke rumah Baizah pulak...
terima kasih la sebab bergegas mak dia balik adik2 bawa dari umah tok..
kami sampai umah on the same time..tolong bukak pintu hahahaha
mak aku tak heran sangat aku buat lawatan sedemikian rupa..
sebab aku kata..
Baizah takdak pun tak pa..
aku nak pi lawat MAK dia ja..yg dia tu hari2 aku jumpa kat opis..hahahaha


and last but not least...

sib baik mak hg sebut pasai yati..
baru aku teringat nak tepon tanya kot2 ada kat umah..
ingat kan dia kat umah tok dia..hehehe

alang2 mak yati pun ada..terus la mak baizah nak menyusul aku ke sana..
kalau dia nak pi sorang2 dia segan..hihi

kat umah yati jer aku sempat tangkap gambaq... :)

tapi tak best tudung aku senget..huhu

ehh..tetiba lenggok bahasa bertukaq macam cik kiah pulak..ngengengenge
oowhh..ni yati punya pasal..hahahahahah



raya keempat sebelum balik kat dah cakap makan popia...
ni la gambaqnya..




ramai jugak org kat market Taiping ni..


memerap..baru bangun tidoq ni.. 

the other side..

ada mee combat la pulak..
tak sempat try...




Wednesday, August 14, 2013

Our Raya This year..


Raya sekarang tak sama macam raya dulu..

even aku pun..masa raya ni sebenarnya lebih rasa nak spend time..quality time i  mean with my family...
tak heran sangat pun nak pergi beraya ke rumah orang...

lagi pun dah penat berpuasa kan..

jadinya...
satu family sepakat...
last day puasa kami tapau jer nasi briyani kat Hameediyah..
oh ya..kat kulim dan ada 2 cawangan ok...tak perlu pergi Penang dah if tetiba teringin nak makan..

and raya first kami order nasi hujan panas dari caterer jer..utk 25 pax..

senang kerja..tak penat masing2...
mungkin akan di carry forward juga utk tahun depan...hahahah..


banyak masa habis dok layan si kecik ni la...
nakal sangat..gerammm...



perhati muka dia..nakallnya




Ariessa ni suka 'membaca'
tapi bukan reti baca yer..
dia minta kita yg tlong baca kat dia..
nanti sampai page last atau dia dah bosan..suka suki jer cakap
'abish dah....'
terus tutup buku..
good... la sangat..hahahahaha




ni dah letih sangat la ni...
nasib la ada ramai layan dia..
jadi dia tak ler heran sangat dgn adik...


uishh...letihnya...
nak gomoi rasa..


adik jaga la..


see her eyes..
tak reti kenyit mata..
tapi main2 mata tutup both eyes kat aunty..hahahahaha


ni pulak dah terlebih gula ke apa..
mentang2 bakul ni sama macam kat umah dia tapi letak toys dia la kan..
tak pasal dia heret bakul aunty dia keluar bilik nani macam dia punya pulak..
siap dia letak bola dia dalam bakul tu..


ni dok bising apa la dia dok cakap sorang2 bahasa german dia..



tapi aunty dah tau dia dok aim apa...


see..gotcha..
ni bukan Ariessa punya..
ariessa punya lagi besaq..hahahahaha

suka sungguh main plastik.. ;)


petang sehari sebelum raya aku try wat Sicilian orange cake ni..
resepi dari Rima


while this little munchkin sebok pilih kacang..
ada org nak buat kuah kacang..hahaha

sangat la kak nam nyer..





macam ni pilih..bila nak abis..
padahal dah asingkan satu mangkuk kecil utk dia main..
tetap yg di dalam talam dia sebokkan..


pastu see mulut muka dan tangan dah sebijik mami tanjung..
sambil dok sebok tu mulut dia potpet2 ntah apa2 yg aunty tak paham..
memang peramah sungguh..



my sicilian orange cake tadi lepas sejuk baru tuang topping
(icing sugar + orange juice)

asalnya adik2 sebok nak makan malam tu jugak..
i said..ni kek raya..esok la makan...
lastly i mengalah..ok la...malam ni kita potong..

tapi lepas berbuka dgn nasi briyani hameediyah..
semua perut penuh...
esok jer la makan..
hahahaha..
tu la..dah kata tadi dah..

actually..orange cake was requested by my MIL..
tapi i tak buat sebab before that i ada beli plain cake with choc topping..
tak abis lagi..
then my SIL said her daughter nak buat cake kat tok..
 i said to MIL..no need to bake another one sebab tak abis kang..lagi pun dia nak simpan dalam freezer for 5 days?

alihnya..
aku balik kampung dan buat utk my family instead..
hahaha
ok..ok..
it is my anniversary cake by the way..

yes..the first day of Raya this year is my 4th Anniversary :)

thanks a lot to Rima for the recipe..
sedap..simple jer cake tu..tapi tak muak..


kan tadi dah cakap tahun ni malas nak menyusahkan diri nak memenatkan diri utk masak memasak..

persediaan raya tahun ni ala kadar jer...
kami hanya prepare nasi impit, ketupat palas, kuah kacang dan rendang daging utk pagi raya..

but my sis requested for dessert..
mengada depa ni..
senang2 suruh aku buat dessert..
mentang2 la main course dah outsource ke caterer..

utk x menyusahkan aku jugak..

aku beli siap2 tart crust yg ready made...
60 biji..
beli buah dan potong siap2..
tapi potong cara pemalas la..potong besaq2 hahaha

prepare custard filling pagi raya dan simpang terus dalam piping bag..masuk peti sejuk..

bila tengahri tu agak2 kek orange tadi nak abis...
baru aku keluarkan tart ready made tu dan pipe in the filling ,letak buah
terus hidang pada tetamu..
simple..easy peasy and presentable..

memang tart ni penyelamat la..hahahaha


petang raya..
dessert for my sis's friends..


percaya tak raya pertama kami hanya sempat pergi beraya 1 buah rumah saja..hahahaha


owh..penatnya mek ni beraya...
lampin adalah wajib sebab si kecik tido tak pakai bantal..x dak bantal busuk..
pakai kain lampin jer as kain busuk la kot..hahahaha


adik pun sama..kena ada kain lampin gak ler..


our second day of raya...
di sebabkan opismate aku nak datang..
ada special request from him and from my elder sis too..
they requested for pavlova..
but i wanted to try this 
Black Forest Pavlova..

recipe from Rima again..hihi


and again..
this tart juga... 


and my last dessert for this raya...ni dah raya ketiga...

adalah tiramisu...



and tea for the guest..
rasmi teko baru adik aku.hahahaha 


aku prepare dessert semua sikit2 ja..

like this tiramisu...

ada 6 gelas kecik ni


dan 6 gelas besaq ni (wine glass)
but we don't drink ok.. ;)

just enough for our family and a few guest to have it..hihi

nasibla sapa yg mai rumah dapatla rasa..

next year..
i said malas nak wat dessert dah..
kita traditional sket..
beli jer frozen kuih cucur badak, samosa dan karipap..
goreng jer kasi orang makan..hahahaha

korang jgn la ingat aku kejam sangat bagi dessert jer..ngehngehngeh
actually..
yg datang time tengahari dapat lunch nasi..
dan yg datang malam dapat makan mee goreng dan ketam masak cili ok..
of coz la aku lupa nak snap gambaq nasik dan mee sebab bukan aku yg masak...hahahahaa



selingan...

minah ni kalau dapat berendam kolam memang macam ni la...
kalau mandi paip abis air paip tu dia tala kat mulut..
minum ok..
dasat tul dahaga sambil mandi sambil minum..

dok menyanyi2 ka apa sambil mandi ni..
tapi gosok gigi cukup allergic dia..
meraung2 macam kena dera...
eeeiii...busyuknya mulut..gigi tak gosok ni..


raya keempat lepas breakfast nasi lemak mama masak kami gerak ke Taiping..
melawat sanak saudara belah mama..
1st stop singgah ka klinik kesihatan tengok paksu sebab cousin bawa gi dressing..
baru jer operate potong kaki..diabetes...sikit jer la...

Ariessa yg friendly dgn semua org ni dok nak berkawan jer dgn anak sepupu ni..
tapi kakak malu2..






lepas singgah umah sepupu sorang lagi..
terus kami gerak ke pekan Taiping pekena popia..
tapi popia tu tak sedap dah kata adik..
aku first time makan..memang x kena tekak aku dah..
dulu sedap kata diorang..

then kami berpecah..
aku bergerak pulang ke Klang..
diorang balik Kulim..


letihnya...jam..
bye..