Monday, July 22, 2013

Beijing - Day 4 and 5

Date: 28 May 2013
Place of Interest:
                       Olympic Sponsor Jewellery City
                       Underground shop nearby
                        Zhu Xian Nv - Bamboo product shop
                        Ya Show Market
                        Hong Qiao Market


Hari keempat ni azab bagi mereka yg daki great wall sampai atas...hahahaha
semua jalan tak betul..kecuali si Hakim tu..
semua dah pesen jalan macam penguin..nak turun tangga terkengkang masing2...
tu la...nak mendaki tak buat persediaan fizikal betul2...takdak warming up...

apa pun..jalan tetap jalan...

out first stop today kat kedai jewellery yg sponsor jade kat medal masa olympic kat Beijing dulu..

kat china ni dah memang common untuk usahawan bagi sesuatu pada government..and government akan back up la depa nanti..

contohnya kedai barang kemas ni..
it is a family business...they sponsored the jade for the medal...
and the government give them this place to run their business..





our group di bawa ke suatu bilik untuk sesi penerangan..
mula2 amoi tu tanya pasal pearl..
kat sini diorang jual barang kemas dari pearl selain jade..

tiram ni contohnya..
berusia 3 tahun..
macam mana nak tau?
kat kulit luar tu ada garisan kasar tiga lingkaran..
ala2 macam pokok la..nak tau usia pokok tu tengok belang2 pada batang pokok tu..

sebelum amoi tu belah buka tiram tu..
dia suruh kami teka ada berapa biji pearl dalam tiram tu..
clue   >10

sapa teka hampir tepat akan dapat hadiah..
botol kecil berisi pearl powder..

korang rasa berapa biji?


ada 32 biji kalau tak silap..
serius banyak..
aku tak sangka dalam satu tiram ada banyak sangat..
ingat kan satu tiram satu jer pearl..hahahaha

pastu dia keluarkan pearl dari tiram tadi...
see



pastu dia terangkan nak bezakan pearl asli atau tiruan macam mana..
aku rasa ramai kita dah tau..
pearl ni bentuk tak sekata bulat sangat macam manik..
kalau kikis dengan pisau jadi berdebu..macam serbuk..


this amoi tak berapa pandai pasal jade..
kebetulan ramai pulak rombongan dari Malaysia kot...

jadi dia nak panggii orang lain terangkan pasal jade..

rupanya nasib kami sangat baik kot...
kebetulan yg free masa tu adalah anak tokei kedai..
budak muda...baru 21 thn kot..anak last..perempuan..
dia baru habis belajar

dia nervous gila..sebab ni 1st time dia kerja kat kedai bapak dia..
actually dia tak minat business..
tapi yer la..
org cina ni kan bapaknya garang..
kena ikut..
she have to prove to her father that she could do it...
then her father will give her the chances to look over their business at Shanghai...
cawangan baru bukak kat sana..

walaupun anak tokei..
dia cakap masa cuti sem bapak dia tak bagi balik rumah...tapi suruh dia pi cari kerja part time to earn her own shopping money...
tu yg dia beli sebentuk cincin emas..
but yer la..
tokei jade..
mesti dia nak anak dia pakai jade kan..hahaha

 lepas anak tokei explain sikit2 pasal jade..which is sama jer macam hari tu..
cuma this time kami dapat tau jade ada 2 jenis..
soft jade dan hard jade..

hard jade selalu yg kaler hijau pekat..
belah Vietnam banyak jade jenis ni..
kalau kita tonyoh gelang tu kat atas cermin kaca..
tak dak effect sangat kat gelang tu..yer la..jade kan batu..

tapi jenis soft jade ni..harga mahai sikit..
susah nak dapat..tak banyak..
kalau tonyok kat cermin kaca dia macam ada kesan sikit kat jade tu..
sebab tu dipanggil soft jade..

sifat jade adalah sejuk..
kalau balut gelang jade tu dengan plastik nipis..
dan ko tala api dari lighter pelastik dekat jade tu tak kan merenyot..sebab dia sejuk although api tu panas..

yg best nya anak tokei ni jaga baik nyer kami nyer group..
sebab dia bawa kami round kedai..
promote barang..
nak apa2 tanya dia..
dia akan bagi harga..

seriusly..
dia letak harga gila murah dari harga tertera..
terkejut staf kat situ..siap geleng2 kepala tak percaya amoi ni bagi harga macam tu..

actually..
dia try jual kat kami set pearl..
very rare one..
pearl color gold..
ni memang harga mahai la...
ribu riban nyer harga..
ala2 Rafflesia pearl..
tapi ni fresh water pearl..bukan laut nyer..
ada sepasang subang..cincin dan loket beserta rantai..

aku memang la berkenan...
tapi sebab dah abis duit...
tengok jer la..

kalau BIL aku nyer ayat lagi power..
dari beli ni harga macam ni baik beli emas..
terbantut bini dia nak beli apa2 accessory merepek ni..hahahaha

akhirnya..
kami pakat dok beli pearl cream..hahaha
ni salah mama ok..
sapa suruh dia pi promote kat semua dok bagi testimonial pulak..

sebab diorang ada pakai pearl cream..but not this type or brand la..
tapi memang parut lightened..tone kulit much better...

bila anak tokei bagi harga gila murah..
buy one box free one box..
apa lagi...rembat..share2..
sebab satu kotak tu ada 6 botol..

tapi memang anak tokei tu frust la dia tak berjaya jual pearl color gold tu kat kami..
macam mana dia nak jawab kat pak dia nanti gamaknya..

serius..
bukan senang ko nak jual barang yg mahal kat orang..
tak semua orang akan mampu beli..
tapi sekali jual mesti untung dia banyak sikit dari jual barang2 murah kan...


then kami melalui Bird Nest Olympic Stadium..
serius..
apsal la kami tak stop amek gambaq...
gara2 sebab kami pi serbu kedai ni..
underground shop opposite the stadium..

kedai ni kecik jer..
tapi dia bagi kurang harga sama macam kat silk market..
bezanya..tak perlu bargain lama2..tak perlu bergaduh..
dah tau strategi..
asal nak beli barang..
suruh en.somi yg pi berurusan..

masa ni kami pakat nak beli keychain..




sempoi jer kedai dia kan


ni dari luar..kalau nak masuk kedai kena turun tangga

mula dah keluar lepas beli barang serba sikit..
lepas tu tengok BIL naik bawa helicopter control kecik..

apa lagi...
tergugat semua org..
terus Uncle Zahar dan En.somi terjebak...


next stop kami di bawa ke tempat ni...
product dari bamboo...


kami diberi penerangan tentang kelebihan buluh ni..
serat bulut aactually much better dari cotton..
dia lagi cepat serap peluh..
tak mudah dihinggap bakteria...
senang di cuci..
kalau cotton simpang dalam balang lembap lama2 dia akan jadi kekuningan..kecoklatan..
tapi lain dgn bamboo..


lepas dengar penerangan..
ni la sesi meracun poket..

tapi antara semua kedai..
ni la kedai yg aku rasa berbaloi beli..
harga tak mahai..
product bagus..


underware bamboo..
mari beli..
sedap pakai weh..

pastu semua menyesal tak borong banyak2 buat stock...huhu

ada lapik kasut dari bamboo utk serap peluh...dan cegah bau kaki..
ada macam2 la..
ubat gigi..berus gigi..
toner..
scrub muka..
towel..
baju
etc


lepas sesi melebut poket..
masi kita isi perut..
lunch kat restoren belakang ni



en.somi suka pulak makan masakan macam ni..
tumis2 kering2 lembap jer tak berkuah sangat..



lepas lunch..
sesi melebur poket lagi..

kami ke Ya show market..
market ni ala2..Silk market yg mula2...
memang jenis yg gaduh2 nak membeli..
disebabkan duit dah abis..
aku tak ler teruja sangat nak beli..

barang pun lebih kurang jer sama..
kualiti pun ala2 sama gak kot..
but aku rasa kat Silk Market tu best la shopping kalau ko pandai tawar kaw2 and kebal hati dgn jurujual ganas..


ni dalam Ya show market


disebabkan malas nak round sebab duit tak dak..
mari kita seberang jalan ke high end mall kat sebelah..hahahaha

si Tina ni macam tak percaya jer kami bertiga adik beradik dan itu mama kami..
well..nampak sangat rupa lain2..
dan mama nampak muda ..


padahal si Tina tu aku rasa dalam baya usia aku je pun..
tapi dia nampak lagi berusia...
dan dia tak percaya umur Uncle Zahar and Cicik..
dia kata depa nampak muda..

nampaknya..
orang Malaysia ni memang awet muda kot..hehehe..

rata2 aku tengok orang China ni memang nampak 'tua'..
nampak depa kerja sangat teruk..doing very hard job..nampak kehidupan depa 'letih' sangat..
patutla depa kata anak sorang jer pun dah penat..
tambah mama ni anak 5..amek...
dasar kerajaan memang had kan satu family sorang anak jer..
especially kat town la..
but if 1st child tu girl..they can have 2nd one dgn harapan dapat boy la..nak carry family name..
tapi on rural area..boleh la anak  lebih satu..tengok kawasan..
kawasan dah padat macam Beijing ni memang strictly no la..

berbeza pulak dengan org Korea..
diorang lagi nampak awet muda..
maybe sebab kaya dgn kosmetik..
pastu kat sana pun terkenal dgn plastic surgery..

ok dah..berbalik kepada cerita asal..
ni dalam mall..
macam butik2 style la..
bukan satu mall besaq..
distributed kedai2 dia..
harga barang ori dalam butik aku rasa lagi mahai dari Malaysia..
sebab tu kat China org beli yg imitation jer kot..sebab jauh lebih murah..



banyaknya mentol..
aku rasa malam2 diorang pasang lampu kot..


besaq weh Uniqlo kat sini tapi aku tak masuk


macam ni la rupa mall ni




dapat tiang pun jadila...hehehehe




ini bukan kedai jual cekelat...
tapi jual baju


lepas round ala kadar..
mari kita kembali ker market



lepak kat luar..sementara tunggu coach..



lepas ni ada lagi satu market..
mak aih...
asyik pi market ker...


depa dah pandai..
ada benda nak target beli..
mesti depa ajak en.somi..
semua menderu macam anak ayam ikut bontot en.somi..
sebab nak suruh dia tolong tawar..




owh..market ni namanya Hong Qiao Pearl Market..
ya..kat tingkat atas memang ada jual pearl jugak..



kreatif kan jual layang2 macam ni


mari kita tapau lagi dinner..
no hal..
kami ok jer sebab nak gi dinner macam awal la pulak...
tapau and makan kemudia jer la..
rehatkan kaki dan badan dulu..


well..
this is the last night here..
sempat capture sunset dari tingkat bilik..




Date: 29 May 2013
Departure early morning..
well our group memang punctual..tak banyak songeh..
pagi2 dah sampai sipa check out tunggu Tina dalam coach..
sebab awai sangat kami nyer flight..dalam kol 9 am..
so..pukul 7am kena ada kat airport..rasanya dalam kol 5.30am kami dah ready kat bawah..
hotel arranged packed breakfast for us..boleh makan dalam coach..hehe..


tak sangka aku si Tina ni pulak yg menagis time kami nak balik..
dia kata group kami baik sangat..

ya la..
group kami ni jugak (group yg dia guide) gamaknya yg berjaya naik great wall sampai atas setakat ni  la...hahaha


nampak helicopter dalam box si hakim pegang kat atas


sempat merayau dalam airport disamping nak habiskan balance duit yg dapat balik masa bayar deposit 100 RMB kat hotel..
oh ya..
duit depa kecik dari RM..
kecik separuh..
kalau 100 RMB depa kita baru 50 RM


kapal kami


kat gate ni tiba2 staff kat airport ni mai cari kakak aku sebab depa entah macam mana kat imegresen tadi boleh pulak tak ter key in kan data akak aku..
terkejut kak aku..


jom balik..


Selesai sudah entry ke Beijing..
Biras aku terus dah seronok berjalan..
siap cakap next time nak plan pi memana ajak la depa..hahaha




4 comments:

  1. Hi Harnidah, Wow! Love all the pics here. I've not been to China...yet.
    Looks like you smoked your credit cards there shopping.
    Harnidah, ini nak tanya sikit....do the kedai makanan there advertised 'halal food'?

    Where we are ada juga Chinese Muslims from China....I guess there will be restaurants for Muslims there.
    I can imagine the fun you all had going in a big group.
    And those pearls are really fantastic too. So many in one oyster too. First time I see this.
    Have a great week,
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lee..hi!
      aiyaa..u have not been there yet?
      u should try climb that great wall...

      yes..they have muslim restaurants there..but at specific region i think..where muslim community is bigger..

      yes..we had a lot of fun..i always love to travel with my family..more happening..hehehe

      yes..this is my first time too seeing those pearls in one oyster..

      have a great week Lee..

      Delete
  2. harnida, ada kwan aunty pi sana dia crita , masa beli jade, dia siap tnjuk how to test for ori punya jade, lpas dia cnfirm nk beli china tu masuk dlm packing jade tu dlm kotak..balik penang pi cari kedai jade buat test lain. tokey tu kata jade dia beli dgn hrga ribu2 hanya brnilai 25 ringgit.kesian kena tipu..
    dkat Taiwan pun dia trkena juga.mcm2 org tipu kan? mgkin sebab dia tau kita bukan selalu nk pi sana..kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalatu aunty..
      kat mana2 pun ada org menipu..
      tapi sib baik cheq tak minat jade..
      tak beli langsung..tengok2 jeling2 gitu jer..hahahaha

      kawan aunty tu beli kat kedai jade yg standard ka atau beli kat market?

      kalau kat market tu memang ada potential kena tipu..
      kalau pi tempat yg agak standard tu..rasanya ok kot..

      Delete