Thursday, July 18, 2013

Beijing - Day 3

Date: 27 May 2013
Places of Interest:  Jade Museum
                             Crystal Shop
                             Great Wall of China
                              Burning Cream Center


Hari ke tiga agak jam pagi2..Monday..jalan sesak org nak pi kerja...
hujan renyai2...




1st stop kat Jade museum...


pengukir jade dok dalam bilik kedap bunyi...
focus saja buat kerja tanpa gangguan luar..



antara yg popular among chinese...jade bentuk kobis ni..
depa suka letak kat umah..maksud family kot.. 

kami di beri penerangan ringkas tentang cara untuk membezakan jade high quality dgn jade murah..

bawah ni jade high quality..
jangan ingat yang kaler hijau terang tu bagus tau..
jade yg kaler light green..putih2 sikit tu lagi mahal..

salah satu cara kenalpasti ialah lagakan sikit gelang tu...
untuk dengar bunyi..
good quality jade bunyi dia nyaring sket..high pitch..

lagi satu letak gelang bawah lampu..
tengok dia translucent..siap ada corak macam bunga2...

jade ni sejuk..
diorang kata pakai jade kat tangan kiri..
macam hand massage la..nanti gelang tu dok touch kita nyer titik accupunture..
baik utk blood circulation..



dia buat lapik bantai dari jade..
untuk senang tidoq kot..sejuk...


ada face massager dari jade jugak..

jadi ni harga dia varies..
tak ada harga tetap..


well..we could not appreciate jade la...
not my thing...
successfully got out without purchase any...hehehehe


ni harga ukiran jade berapa juta tah...
gambaq kuda..banyak sangat..
memang halus la ukiran...
but again..aku tak reti nak appreciate jade..
jadi...mahai2 lagu ni...takat aku tengok jer la..



ni gambaq terbaik so far..
en.somi jer tak dak sebab dia yg amek gambaq..


ni kami pi Crystal shop pulak..

bawah ni macam dragon ball pulak...tapi ada sebijik saja..hahahaha



mak aih..depa bawa pi kedai barang kemas...
gemstone...iuh..aku dah berkenan satu...isk...


akhirnya...
tempat yg dinanti2 kan telah tiba...


erkk...tingginya...cuaca berkabus...
sebab tu gambaq blur...


agaknya Tina..Cicik and pak dok tengok sambil pikiaq kot macam mana nak naik tinggi sangat ni?




apa2 hal..sebelum mendaki..
meh bergambaq ramai2 dulu..
satgi kita snap gambaq setelah penat..hahahah


aku tak paham kunci2 ni..
tapi aku rasa kepercayaan org yg mai sini beli padlock bentuk love kembaq..
aku agak mesti depa tulis nama depa dan pasangan..
konon cinta sejati terkunci dihati selama2nya selagi tembok tak runtuh la kot..muahahahahaha
dah..jgn dok kurafat sangat..



curam ni daki...
tembok atas kawasan pergunungan..
tak curam saja la kan..
tangga tak sama besar..tinggi rendah..

ada tatacara daki...
nak daki ikut belah kanan..
nak turun belah kiri..
tak dibenarkan merokok atas tembok besar ni...
takut terbakaq ka apa..

yang pasti...
tangga batu caves itu tak seberapa berbanding tangga tembok besaq ni..huhu


tengah take break..sempat snap opposite site..kebetulan ada train tengah lalu...
tapi blur la..kabus..



12 orang awalnya daki...
2 orang mengalah setelah daki 2 stairs... (Uncle Zahar & Cicik)

Aku paling last sampai check point 1...
mama, pak, hani dan kak Anum (biras I) dah dok rehat kat check point satu..

see..betapa pucatnya aku...
masa nak sampai sini semua org pakat dok tengok aku..
mesti horror gila apa rupa aku time mendaki tu...
siap rasa macam nak muntah...
lutut dah menggigil...
mujuq ada handrail...
aku daki dengan berpaut pemegang tepi tangga jer la..

apa pun..
aku tetap bangga sebab berjaya naik setinggi tu dgn lutut yg dah out ni...
memang strictly tak boleh teruskan mendaki...



pak sapu minyak cap kapak ka..

dia mana tahan dok atas ni lama2...
dok ajak kami turun..
padahal sebab dia tak tahan nak merokok la tu..
kat atas ni mana leh smoking..

tapi kami ni dah alang2 sampai..
biar duduk lama sket..
bukan selalu nak mai..

lagi pun Tina bagi kami masa 2 jam kat sini..

the rest  sambung pendakian..


tapi kat check point tower 1..hancing sket.. 
sebab mana ada toilet..
kena ada org tak tahan...mesti melepas ikut dan jer ni..



ni kat atas tower 1..adik aku naik sat..tapi sempit...


ni muka dah bertenaga balik lepas melepak lama..

orang lain semua dah naik..
yg mana  nak turun pun dah turun..
kami jer dok melangut kat sini lagi..


sudut bawah ni ada kedai la..


owh...
tak aci...
tak payah susah2 naik tinggi2 pun leh buat certificate/keychain yg ada ukir nama kita or gambaq..


tapi diorang charge melampau la..
tak pa..
i dah ada bukti bergambaq ni sudah...


ni tiba2 sunyi jer tak dak org sangat...
kami jer dok lepak lagi...
jom..
kita amek kesempatan posing

minah ni..biasala..


mama amboi..dua tangan sekali angkat..


kak Anum..malu2 kucing jer angkat.. 


kat tepi aku tu tanggan yg turun gi kedai souvenier tadi...
kat sini ada kejadian sikit..
korang nampak kan padlock emas kat belakang kami tu...
masa dok amek gambaq kat atas tadi...
tiiba2 dari mana tah muncul sorang mamat cina ni..
dia dok tengok kami posing kat tangga dan kat tepi tembok ni...
terus dia cakap guna bahasa isyarat tunjuk arah padlock emas tu..
aku agak dia cakap awat tak tangkap gambaq kat situ...

aku tanya dia boleh baca ker apa tulis merah tu punya maksud..
well..
i speak in English..he replied in Mandarin..
good..very good..
sangatla ayam dan itik bercakap...

rupanya..
dia nak suruh adik aku amek gambaq dia dgn kami kat sini..dekat padlock emas tu..
seperti gambaq di bawah..
aku paling hujung..then mama and lastly my biras..
so..this guy sit beside me..
sambil bagi handphone dia kat adik aku suruh tangkapkan gambaq..
aku pun no hal la takap amek gambaq.. 
tapi kan...
aku terkejut gila time adik aku count 1, 2...


tau tak apa jadi?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

oh ya...
mamat tu peluk aku..
ni bukan peluk takat letak tangan kat belakang aku macam selalu foreigner buat bila bergambaq..


ni dia peluk dari tepi dengan both hands sambil kepala dia lentok kat bahu aku ok....


terperanjat aku...
bukan aku jer terkejut..
dgn mama sekali terkejut kami sama2 jerit...
biras aku pun terkejut

aku rasa adik aku pun tergamam..speechless dia nak amek gambaq tu..

hahahahaha..


terus aku terberdiri secara refleks...

mamat ni selamba badak pulak..
boleh pulak dia soh aku amek gambaq guna camera aku lak..
amboi..
lesson learnt..
aku amek gambaq dengan berdiri jer di sebelah dia macam gambar di bawah
takut beb kot tak pasal kena peluk lagi..
hello...mak aku ada kat sebelah tau..berani nya dia...

well..this guy tinggi..aku rasa dalam 40-50 an kot..

hmm..mesti gambaq aku dalam phone dia buat muka pelik gamaknya..hahahaha



lepas kejadian tersebut..
moh ler kita turun..

adik aku gayat ok...
terus teringat macam manala en.somi panjat tinggi2..
dia pun gayat..hehehe


adik aku kata dia tak tengok tempat lain sangat..
dia tengok tangga jer...focus...


kali ni aku dapat tepek gambaq banyak sket..
sebab ada tukang amek gambaq..ngehngehngeh...


amboi mama..lentok bukan main...




aku perhati jer budak ni dok menangis sambil naik..
macam parents dia dok push suruh teruskan..
aku suspect budak ni gayat kot.. 


sementara tunggu depa yg lain turun..
kami round kawasan sekitar..






memang panjang gila great wall ni..
kak siti kawan k.lya yg join our trip cakap hanya ada seorang saja yg berjaya completekan perjalanan dari mula sampai hujung great wall..
dia ambil masa setahun..
rasanya dalam 10 000 km kot jauhnya..

Tina cerita sejarah awal pembinaan great wall ni untuk menghalang musuh masuk ke kota..
masa tu china ni ada banyak daerah2 kecil yg di perintah oleh pemerintah yg berlainan..

jadi setiap kawasan tu diorang buat sekeping tembok utk kawasan diorang jer..
lama2..ramai yg tiru..ikut sama buat tembok...
cuma pada masa pemerintahan sapa tah..
daerah2 tu yg bergabung..mungkin dah ditakluk kot selepas peperangan..
jadi pemerintah yg berkuasa masa tu jalan kan operasi menyambung semua tembok2 tu..jadila panjang macam sekarang..





aku geram tengok payung depan lawa2..
tapi tak beli..mahai kot..


ni gambaq dari camera BIL aku..
sebab depa berlima saja yg berjaya naik sampai atas..


ada check point yg ada kedai jugak..
ada laluan landai..ada yg mendaki...


ni check point terbesaq kot..kedai besaq sket..
kat atas ni pun ada jual tshirt..certificate..medal..etc


sampai tower 10 ni..
en.somi kata dia dah nak putus asa dah..tak larat...
tapi sebab k.ly and kak siti ni bagi semangat..
kita mai sini dah bayaq mahai..baik kita naik..
esok ni bukan senang dah nak mai sini lagi..

kawasan ni tinggi..berkabus..tak berapa nampak persekitaran..

banyangkan lah ada 2 org mamat cina ni tengok en.somi dah pelik diorang..
mesti muka dia teruk gila..
sebab kepala dia dah berasap..
serius...
org kat tempat suhu sejuk mulut jer berasap bila bercakap...

ni tak..kepala dia yg berasap..

terus mamat cina sorang tu tunggu kat situ nak pastikan en.somi ok..
kawan dia sorang lagi tu teruskan pendakian..




si hakim ni jadi diorang nyer recce..
budak2 kan energy banyak..pastu dia selalu training bola sepak..
selamba jer dia naik tak penat...
dia akan jalan dulu tengok kat depan sana curam ka..landai ka..jauh lagi ka..

see..kabus



memang dah teruk dah ni muka en.somi


kakak aku siap dgn hanfbag ok...mujuq beg kecik saja..
aku pulak usung handbag gabak..berat lak tu..
patutla sakit lutut i..ehh



akhirnya

depa sampai tower ke 13..




tak sangka minat ni dok bagi motivasi kat en.somi...
u can do it..
sikit saja lagi..
dia lagi besaq dari en.somi..
patut la mamat tu termotivate untuk naik sampai atas...
minah ni boleh..aku mesti boleh punya..hahahahaha



sebenarnya..panjang lagi great wall ni..
ko ingat leh daki habis ker takat 1 jam setengah?
ingat tak mamat tu pun amek masa setahun ok...

well..
ni la tempat terakhir yg dibenarkan daki..
sebab next path a bit dangerous..sebab tak berapa nak ada maintenance..

well..yayang..i am proud of u...serius la..
bangga ni..hero i..auwww..



BIL aku ni dari tadi posing mesti thumbs up jer..
aku syak mesti dah letih gila sampai nak bercakap pun tak boleh..
jadi angkat tangan jer sudah posing..

uiks..minah mana lak kat bawah ni..
tapi dia lagi hebat..beg lagi besaq dia usung sampai atas..
don't tell me she's wearing high heel k
sebab sebelum ni memang aku nampak org pakai high heels..
but later aku dengar ada org cakap nampak org berkaki ayam jer..bukak kasut..hahahahaha



finally..they are safely turun...
amek masa 30 minit jer turun..diorang speed up..
sebab aku dah call k.lya heran mana depa pi dah dekat 2 jam ni..
dah nak pi lunch..


utk hakim..abah ko beli medal kat dia..
bangga tau kecik2 dah berjaya daki

kat tangan dia tu macam transkript yg leh ukir nama kita kat situ..
mahal beb..
yg tu kena order sebelum naik lagi..
karang dah turun baru gi collect..


aku dan en.somi pun wat jugak..
kenangan..
besar sket leh letak 2 nama..
kecik kalau satu nama satu patah perkataan jer..
tapi yg besaq ni mahai la sket...
bukan mahai sikit..mahai banyak tau..
berpuluh ringgit tak silap
gila mencekik depa ni business


jom lunch..
kebuloq..
tapi sebelum keluar dari kawasan great wall tu..
kami sangkut kat jalan lama gak..
depa kata ada accident kat depan..

sampai la kawasan ni
kat bawah ada jual souvenier..
tapi Tina kata kat sini macam mahal sket..
dia tak sarankan beli


ada 3 tingkat kot..
tingkat 2 ada tempat makan..
tapi kami makan kat tingkat 3..
sebab ada surau dekat situ...


kat sini dia ada bagi ikan goreng seekor..
tapi aku tak kenai ikan apa..
ada sup jugak..
tapi tak sure sup apa..macam ada telur..ada sayur..

mentang2 dah lapaq gila..energy dah abis kat great wall..
semua bantai makan banyak..

depa yg naik sampai atas tu..aku rasa balun 3 pinggan apa...

on da way back..
dari dalam coach aku nampak pelik jer kereta ni...



see..kat depan tayar sebijik jer..


Tina pun terkejut tengok..
dia kata ni bukan kereta..
ni motor ni..
diorang modified bagi jadi macam kereta nak bawak banyak sikit penumpang..
mak aih..
memang kreatif kan org depa...
siap ada steering



next stop kami pi Burning cream center..
aku rasa tempat ni ala2 pharmaseutical place la..


dalam ni takleh amek gambaq..tapi tersnap dah gambaq atas ni..

tempat ni diorang hasilkan dan jual ubatan herba tapi versi moden..
product paling hebat diorang adalah burning cream...
sebab apa panggil burning cream...

sebab dia wat demo bakar rantai besi sampai berbara merah siap ko letak kertas kat besi tu pun kertas tu leh terbakar..
menunjukkan betapa panasnya rantai besi tu..

then mamat tu akan lalukan tapak tangan dia pada rantai besi panas tu..
melecur..confirm...

then dia akan sapur burning cream tu..
lepas setengah jam..tengok tangan dia dah ok..
tak nampak kesan melecur pun..
amazing..

diorang kata cream ni hanya boleh guna utk 1st degree burnt..
dan bukan kawasan yg terdedah/luka..
sesuai utk ezcema..
di formulasi dari tumbuhan dari Tibet...isk..Tibet lagi..
selain tu dia ada jual produk lain..macam plasti kokyok tu..etc..
aku beli burning cream jer..wat spare dalam peti ais kat dapur..
kot2 tengah masak kena minyak panas..
memang kena simpan suhu rendah..

mama beli plaster.. 


ada ros kat sini..



lepas ni on da way balik hotel..
sebab semua dah penat kan..
mostly ramai tertidur dalam coach..

see..
lenanya..
memang penat sungguh ni..


jadi Tina dah arrange dgn restaurant utk pack kan dinner kami..
senang kami makan kat hotel jer bila2 nanti..

lauk 4 jenis..
nasik dalam bekas lain..


owhh..penatnya...zzzzz



2 comments:

  1. harnida, bnyaknya gambaq.syoknya tengok.jum ambik gambaq...ooooops terpeluk pulak he he..msti u trkejut giler kan? best tengok misai merintang yr father tu ha ha.and suka payung cantik2 tu..beli brapa kaki payung bawa balik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..aritu soh letak gambaq byk2..ni ha.cukup banyak tak?hahaha

      tu bukan terpeluk tu..tu macam nak amek kesempatan ja..
      haih..ingatkan gemok camni tak dak org 'berkenan' hahahaha

      memang terkejut beruk..bukan kita saja terkejut..mak kat sebelah pun terkejut..

      hahaha..misai trademark tu..payung tu cantik..tapi tak beli..macam mahal la..tak berani nak tanya..kang nak pakai pi mana payung cantik sangat tu?

      Delete