Thursday, July 11, 2013

Beijing - Day 1, Part 2


Date : 25-29 May 2013
Beijing Day 1
Places of Interest : Tianmen Square
                                  Forbidden City
                                  Tea House
                      Niujie Mosque
                      Niujie Muslim Supermarket
                                Acrobatic Show

ok..kita sambung dari cerita forbidden city...

ni on da way nak ke coach setelah keluar dari pintu belakang..
masalahnya...jauh gila kena jalan..masing2 dah tak larat..
gila straight dari airport kami dah start berjalan...

bukan depa sengaja nak bagi jalan jauh..
tapimasalah nak parking coach tu la...
Beijing city ni kan padat..parking leceh sket..




kat sini aku suka tengok basikal depa..
kat malaysia basikal eletrik tak berapa meluas..maybe sebab rules tak finalize lagi kot kena ada lesen ker tak..

boleh pulak depa tengah buat kerja ni..
time nak melintas..semua teragak2 sebab takut terpercik air busuk gila..
en.somi bijak..dia pakai mask siap2..

pintu sapa punnya kedai ker umah tah selamba jer aku snap sebab nampak culture depa..

again..hasil kreatif depa...daripada basikal eletrik terus jadi ala2 tuk tuk..
kaki penat..perut lapaq..
meh kita lunch dulu..
kami di bawa ke sebuat restoren musllim..
pesen makan hidang lauk berjenis2 tapi portion tak banyak la...

sini depa banyak makan sayur la..
tapi semua style tumis2..'susah nak tengok makanan berkuah..

nasi pun style nak macam pulut sket..
tapi semua perut macam tong sampah..sumbat jer apa pun jalan...muahahahaha..





lagi satu..aku rasa org beijing ni tak berapa makan isi..
gila ayam dia ricik kecik2..tulang2 saja..no..no..no..

selalu standard muslim restaurant mesti kaler hijau dengan tulisan gold/yellow..




dalam restoren tu ada meja makan terbuka..dan ada bilik2 khas...tak campur orang..
kami dok satu ruang khas..untuk kami saja depa served..tak ler nampak org lain makan apa..


lepas makan..kami di bawa ke Tea House..
ingat kan tempat apa mula2 nya..
rupanya kat tempat ni kami diberi penerangan tentang teh yg berkualiti tinggi dan utk kesihatan..
ada 4 jenis teh yg kami di beri rasa...masing2 ada peranan tertentu dalam sistem badan..

White tea >> dispel the effects of alcohol and nicotine

old puerh tea >> lowering cholestrol and regulate blood pressure and diabetes. could cure dysentery and enteritis. could lose weight, eliminate toxins from body. mixing with ginger good for uric asid gout. mix with honey is good for imsomnia.

Oolong tea >> good for blood circulation and skin.good for anemia and enrich blood. with brown sugar it can nourish the stomach. can soften blood vessel.

jasmine tea >> drive away summer heat and improve eyesight. can shake offf drowsiness and relieve headache.


org cina minum teh mana letak gula na...
tapi teh depa rasa sedap la walaupun tak dak gula..
mungkin sebab teh mahai kot...

cuba kalau pakai teh boh tak boh gula..sedap ka tak?
hehehe

teh ni macam arak pulak..lagi lama simpan lagi mahai harga dia..
yg dia bagi kami test tu puerh tea tu usia 18 thn..

awai2 dah bocoq poket beli teh..mahal la..
kalau kat Mesia lagi mahai kot..
cer try gi check kat kedai herba Cina..




tak jauh dari tempat teh tu.. ada Niujie mosque..
masjid tertua kat sana kot..

kalau biasa layan cerita Cina dulu2..
mesti perasan kat binaan depa ni jenis satu tanah ada beberapa buah rumah kecik...
masjid ni pun macam tu..
disamping main building with spacious courtyard..rumah2 kecik tu sebenarnya bilik..

contoh..main building macam hall la..

dapur bangunan lain...
bilik tidur bangunan lain...
isk..seksa kan...

kebetulan waktu kami datang dah masuk zohor..
diorang azan kat perkarangan  laman jer...
lepas tu moh masuk dalam solat...
tempat solat lelaki dan perempuan pun dalam bangunan berbeza...






ni patutnya pintu umatam dulu..dah tutup...masuk ikut pintu kat atas ni..



ni tengah azan la ni...
diorang ikut mazhab  mana tah..
kalau masuk waktu kol 12..bukan pukul 12 diorang solat..
maybe dalam kol 12.30 ker pukul 1 macam tu ler..dah fix kan masa...



ni la kawasan masjid..banyak kan bangunan separate dari main building..


nak pi tempat solat wanita



ruang dalam tempat solat wanita..


di luar tempat solat wanita...


kat masjid ni pun ada bilik pameran...
naskah2 al quran lama..
sedikit sebanyak cerita sejarah...











ada makam imam 2 buah kat belakang 








tempat solat lelaki


antik kan gambaq bangunan ni



lepas solat..jom kita singgah di Niujie Muslim Supermarket..
kawasan Niujie ni banyak muslim kot...
sebab tu ada supermarket khas..


tapi seriusly..their local cakes...bukan taste aku la...
bukan taste family aku  jugak...




kat sini suka tengok sepanjang jalan utama banyak pokok ros besaq2...
pokok bunga ni pun banyak...



pastu ada banyak juga kereta mini macam ni..
ehh..ada org coverline pulak...



entry sebelum ni aku ada sebut pasal banyak cabel berselirat utk bas elektrik yg round dalam city kan?
ni kat bawah ni gambaq bas elektrik yg lalu...
kalau perasan kat bumbung belakang bas ada cabel condong ke atas tu..
ha..cabel tu la akan touch dgn cabel berselirat kat atas yg tak nampak dlm gambaq ni sebab pokok lindung..hahahaha


kami ni sebenarnya sampai awai ke Jin Sha Theatre ni..
nak tengok acrobatic show..
sempat round kedai sket..sempat beli kasut canvas sempoi.. :)


sampai awai tapi takleh masuk lagi..
pintu katup..
jadi dok berdiri tunggu kat luaq...
depan kami ada segerombolan apek2 cina tua..
daripada rupa depa..aku buat assumption depa ni golongan petani..
macam rombongan dari kampung mai kota besaq...kahkahkah...
serius..muka set2 macam pelakon cerita oshin pulak...

yg lawaknya..
sedara aku awai2 dah kena 'tegoq' dgn depa..
bercakap macam kenai..
tapi sepatah haram tak paham...
depan cakap cina dgn dia...
hahahahaah

oh ya...
memang ada beberapa dalam rombongan kami ni muka macam cina..
depa ingat kaum kerabat kot...hahahaha

yg aku herannya...
walaupun macam ayam dengan itik bercakap..
depa cakap cina...tak reti english...
kami reply english..dan bahasa melayu...
pastu masing2 gelak...
hang cakap aku gelak..
aku cakap hang gelak...
punya bersungguh la nak bersembang walaupun tak paham...

abis segala bahasa isyarat keluaq..
tapi tak leh lawan bahasa isyarat org bisu aku rasa lagi standard worldwide pakai yg sama...hihihihi


dalam pada ayam dan itik bercakap ni..
tak sangka maksud tu tetap sampai..
boleh paham lak tu depa dok tanya si kecik dalam rombongan tu umoq berapa...
tapi haru sikit nak jawab...sebab umoq dia 11 tahun..
tunjuk 10 jari..pastu tambah lagi 1 jari...?
ha?
macam nak pinjam jari org sebelah bagi cukup sebelas...hahahahaha

last2..BIL aku soh cakap sher ie..

lepas pada tu kami belajaq mengira dalam mandirin..tapi takat nombor 12 saja...
sebab si Hakim ni jadi ketua kelas setiap kali naik bas kena kira org cukup ker tak...
rombongan kami kan 12 org...
jadi dia akan cakap kat si Tina tu sher er...maksudnya 12..hahahaha

punya lama dok menunggu...
rupanya pakcik ni nak soh aku tangkap gambaq dia dgn pak aku...
amboi..sengih boleh wat iklan ubat gigi...

tu la..
pak aku ni kuat melayan org..
pi la mana pun bantai jer sembang dengan orang..
walaupun org tu tak paham...muahahahahaha


ingatkan dah nak start...
dok dalam theatre ni..
mau sejam tunggu sebelum start...
tapi well...
masing2 dah letih..
aku dan en.somi apa lagi...
manfaat kan masa ni la nak tidoq...kahkahkahkah...


erkk.popcorn tak best...
masuk angin
masin sket..
tak manis


stage


start show dgn acara lompat gelung..

gelung tu sikit..
lepas tu dia tambah..tambah..tambah...bertingkat2..



pastu balancing kaki sambil tekan papan tu balik mangkuk2 tu naik atas kepala...


nak lagi dasat...org kat bawah tu pun dok atas papan dok balancing gak...
org kat atas pun dok balancing gak..pompuan 2 org tu..buat jadi pemberat jer...



yg ni lak dok balance pasu kayu atas kepala..




abis pasu kayu kecik tu..
tu dia....dia guna pasu bunga pulak dah..
lagi besaq..lagi berat..tembikaq


yg perempuan2 ni pun tak kurang hebat..
balancing piring2...


ni aksi atas basikal..aku upload gambaq last2 jer...
jenuh sorang tu nak kayuh basikal tu..ramai naik satu basikal..sure berat gila..
tahan pulak tayar basikal...



aksi penutup ni la yg paling gempak...
motor round dalam jaring besi ni..
memula satu motor masuk...
tengah dok round dalam sangkaq besi tu..
lagi satu motor masuk...

tapi memang tak boleh belah...

last sekali sampai 5 buah motor masuk..dasat tak dasat...
mama cakap dia pernah tengok aksi ni..tapi takat 2 motor jer..
ni kira dasat la sampai 5..tak berlanggaq lak tu..
kalau tak..tak pasal innalillah..

so far show ni ok la..
tapi aku rate Nanta Show kat Korea lagi berganda best...


abis show ni jom gi dinner..


biasala makan hidang2 camni..
cuma kali ni tempat open..tak dak bilik...
tapi kan..
aku perasan menu wajib yg ada setiap kali makan mestilah telur dadar..hehehe


lepas seharian berjalan...
barula merasa nak check in...
this is our room..besar..selesa..


til then...nanti sambung hari kedua pulak yer..


No comments:

Post a Comment