Tuesday, July 9, 2013

Beijing - Day 1, Part 1


Date : 25-29 May 2013
Beijing Day 1
Places of Interest : Tianmen Square
                    Forbidden City
                                  Tea House
                                  Niujie Mosque
                                  Niujie Muslim Supermarket
                                  Acrobatic Show



Lama sungguh aku peram gambaq2 gi Beijing ni..
plan dah lama nak pi...agak setahun yang lepas..
berjaya mengumpulkan ahli keluarga walaupun ada yg tak dapat join..
selalunya bila gi travel aku suka pi dgn family..
rombongan kali ni seramai 11 orang dewasa dan seorang kanak2..
and well...i am the tour leader..ahem...cough..cough..
tour leader la..bukan tour guide..

perjalanan dari KLIA agak kurang lancar..
semua berkumpul di gate saja..tapi maklumla..
flight tengah malam jadi gate telah bertukar dari H sampai ke terminal C..
nasib baik perasan masa saja nak round2 kat terminal C..
syukur sebab tak payah susah payah naik aerotrain balik ke gate H..ngehngeh..

masa dalam flight pun tunggu lama gila boarding..disamping flight memang dah delay sebelum tu..
dah masuk duduk pun masih lama menunggu apasal flight tak gerak2..

rupa2nya baru perasan awatla steward dan stewardess ni semua kalut semacam jer...
ada passengger beberapa row kat depan tu sakit kot..
pengsan dan muntah...
dah la travelling alone..
mesti cuak sapa yg dok sebelah dia kan...

pilot dah call doc..they are trying to bring her down...
masalah takdak wheelchair dalam flight..
jenuh nak usung beb..
of coz..pilot tak akan benarkan dia berada dalam pesawat..naya jer nak bertanggungjawab apa2 hal jadi dalam penerbangan nanti..

selepas menguruskan passenger tersebut...
barulah ready for take off..dah pukul 1.30 am..phew...


tiba2 dah sampai Peking airport dalam pukul 7 ke 7.30 am macam tu la..
dah cerah..timezone sama dgn Malaysia..cuma musim summer..siang panjang sket..
walaupun Subuh pukul 3 ker 4 am dah masuk...tapi maghrib lebih kurang kita dalam pukul 7.30pm..

airport depa pun ada aerotrain jugak..
haih..nampak gaya camera aku ni banyak gambaq adik gumuks ni la..
dia cukup marah kalau aku amek gambaq pemandangan saja tanpa ada makhluk di situ..pembaziran katanya...




we are at the airport..tunggu coach..all in without me..well..photographer selalu macam ni la..jarang ada gambaq sendiri.. 


our coach...isk..teringat coaster sekolah dulu..


Beijing is the capital of China..
confirm bangunan pesat gila..
the city is huge!
kata Tina..our tour guide..
Beijing nyer size adalah 24 kali Hong Kong..
well...can u imagine?
Penduduk jer padat gila..kalau tak silap sama or lebih banyak dari penduduk Malaysia..
Malaysia beb..bukan KL yer..



bangunan kerajaan.. 

taxi 

stesen keretapi


hospital..
nampak tak banyak jalur kabel elektrik dalam gambar ni?
tau tak untuk apa tu?

diorang ada bas elektrik yang round dalam city...so..kat bawah tu adalah laluan bas tu la..


kat sini banyak pakai basikal..traffic light utk basikal pun ada macam kat Holland jugak..
tapi..kat sini rakyat memang kreatif..
selain basikal biasa..
basikal elektrik pun banyak..



yg terlebih kreatif...boleh gak buat macam ni..
ni motor rasanya..
tapi diubah suai boleh jadi pengangkutan awam macam tuk tuk kat Thailand..
tapi this is illegal..
kalau polis ada memang kena tahan..
motor ni leh isi dalam seorang dua jer kot..



on da way ke Tianmen square...ala2 dataran merdeka la tempat tu..
tapi luas gila..capik..
tapi sempat mengushar kasut..
sebab kasut uncle zahar dah nak tercabut..
tapi nantilah beli..sini mahal..

diseberang sana adalah tianmen square..dekat area kenderaan putih tu..

manusia ramai tak hingat..
macam padang mashyar dah..ehh..


mungkin sebab cuti sekolah..memang rakyat malaysia ramai yg ada kat sini..
kebetulan sini pun cuti sekolah jugak..


geram sungguh bunga2 kat sini..
cuaca sini nampak panas..
tapi angin sejuk..
macam aircond..
lagi sejuk dari malaysia..


lalu terowong nak lintas jalan..moh kita ke forbidden city..


polis merata-rata


dekat entrance forbidden city ni..ada water symphony..
oh ya..tianmen square dan forbidden city adalah bersebelahan..
memang wajib menapak...


tiang ni kononnya zaman dulu maharaja sediakan utk sesapa saja..especially pembesar utk bagi pendapat la..
sebab selalu depan maharaja takkan nak bangkang atau nak bagi nasihat tak tentu pasal..kang tak pasal kena hukum...
jadi..tiang ni digunakan sebagai tempat diorang tulis apa2 yg depa nak sampaikan pada maharaja..
sapa pun tak tau siapa yg tulis kat situ...selamat..


tapi sekarang dah jadi objek hiasan semata2..


budaya orang China ni..rumah mesti ada courtyard yg luas...

jadi..untuk forbidden city ni..
courtyard nya adalah tianmen square tadi...

dah la pesen sebelum masuk tempat tu betul2..berapa banyak gate dah yg kena lalu..macam check point pulak...
patutla zaman dulu bukan main susah lagi diorang nak mengadap maharaja..



ni  baru pintu masuk mula ni...


tombol tembaga kat pintu ni kononnya membawa maksud tuah untuk sesapa yg lalu pintu ni dan sentuh...
jangan syirik sudah..saja syok2 sentuh sudah..tapi jangan percaya..hahaha


ni ingat dah masuk..sebenarnya belum...
tunggu Tina gi beli tiket...
kan dah cakap tadi ada banyak check point..

semua dah kepenatan berjalan..
bila Tina sampai..
terus tanya satgi balik kena patah balik jalan yg sama ker?

no..no..the coach at the back...
phewww....menarik nafas lega semua orang..
almaklum..rombongan ni banyak orang veteran walaupun semua nampak muda2 belaka...hahaha


ni baru perkarangan...
bukan singgahsana maharaja beb..





teringat cerita cina dulu2...


ceiling cantik..

disebabkan ramainya umat manusia..dan kami letih..
maka...ms tina mengajak kami detour..
tak jadi nak pergi meramaikan umat melihat tempat maharaja..
kami pi jalan kat ruang kat belah tepi jer...



lalu menuju ke belakang istana...
perasan tak kat dataran ni sebatang pokok pun takdak..
memang lapang jer..

alasannya..
mengurangkan risiko raja kena serang hendap dari sebalik pokok2..tiang2..etc...

jadi sapa nak bunuh maharaja samaada dari jarak yg dekat atau jarak yg sangat jauh la..hehehehehe


ni jalan menuju ke belakang..nak keluar forbidden city ni..





kat belakang ni taman yg ditanam banyak poko ni..namanya aku lupa..
tapi maharaja suka tanam konon pokok ni membawa maksud panjang umur..
maharaja kat sana kat semuanya jenis pendek umur..asyik kena bunuh bila nak digulingkan kerajaan..


2 comments:

  1. Hi Harnidah.....Holy Smoke! You in China now! Wow! I really enjoyed looking thru all the pics here. and you looking good too.
    Beautiful city, and everywhere people!
    Bila jalan tu great wall?
    Ada puasa while you there?
    This is a conducted tour from Malaysia?
    Have fun, enjoy.....
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Lee..
    i am not in china la..
    it was back dated entry..
    ada sikit malas dan bz nak update..

    great wall nanti i cerita..
    banyak sangat photos la..

    this tour conducted from malaysia..but arranged with china agent..

    have a great day Lee..

    ReplyDelete