Monday, July 29, 2013

Ada hikmahnya..



Pada suatu petang di hari minggu..

berkobar2 nak buat kuih cara ni...
en.somi yg request...
melampau dia tau..beli kuih tak mau..tapi sebok suruh buat...

seawal 3pm aku turun dapur..
MIL pun terkejut awat awal sangat...
tak per mak..cheq nak buat kuih..
tapi memangdangkan belen tepung pulut aritu ada lagi..
gula melaka pun ada lagi..
meh cheq buat kuih buah melaka dulu..
eehh..buah melaka lagi..bukan nak buat kuih cara ka?

tu pun kita buat jugak..hahahaha
ni memang tamak..2 kuih sekali buat..

tapi MIL yg dok sedia bahan..
dia dok gunting daun pandan..
siapkan kelapa nak blend sekali dgn pandan...
aku tukang blend saja..
tukang perah santan...tukang bancuh..
tapi dok tanya..cukup ker tak tepung..
cair ke ok..

amek..sekali buat..
lembik gila..
tak pasal MIL korek cuci acuan cara ni..
buat balik..
sampai 3 kali buat-cuci-buat-cuci..
MIL  macam nak hangin dah..
terus kata acuan ni kalau tak melekat..takpa..tapi bila start dah melekat..memang tak jadi dah la..

mak..ke kita nak buat bengkang terus ni?
ni dari lepas zohor sampai lepas asar tak jadi2 lagi ni apa cerita...
kalau nak buat bengkang meh cheq amek loyang nak on oven..hahahaha

see..hancuss...



sekali en.somi baru pulang dari solat asar..
terus aku inform tak jadi la kuih cara kita kali ni..kita buat bengkang sudah...

mana? mai dia tengok...

sekali mai..tu dia..
terus dia kata..
ni cair sangat...
kena tambah tepung..
telur tambah lagi sebiji...

terus dia yang buat..

pastu  aku pun cakap...
tu la mak..
kan dah kata tadi ni mesti ada hikmah kita buat tak jadi ni...


hikmahnya ni la...

dia nak anak mak gak la yg buat ni...muahahahahahaha


en.somi buat semua adunan tu sampai habis..siap bagi jiran...
<lega perut>



ni selingan...
game City Quiz yg aku main takat level 108 jer ke?
Unbelievable sungguh..hmmm





8 comments:

  1. haha baik punya hikmah!

    baik lagi MIL dan hubby awak...
    Alhamdulillah..sayangi la mereka sampai ke syurga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah..insyaallah...
      syukur banyak2...

      Delete
  2. perghh terranya anak mak! Anak mak mertua I memang x reti2 masak, except masak maggi je dia reti, hehe..

    Great post Harnidah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.anak mak memang terra wat kuih cara..dari dulu dia yg buat..cheq tukang makan ja..hahahahaha

      Delete
  3. he he, ingat lagi masa kecik2 dulu mak buat baulu, saya ni tukang komen, ni hangit ni, ni rentung ni, and makan.last2 sekali berbelas biji masuk perut saya..ayah balik saya kena bambu kerana posa sekerat hari.ha ha.baulu punya pasai

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..tu food taster ker food critics hahahah..tapi yg best tusbb perut kenyang..lalalalalala

      Delete
  4. Hi Harnidah, I have not eaten this kueh I think 30 years. Your colours look very nice. This kueh bila makan susa nak chit chat as macham gum, ha ha. Malacca Nyonyas love to make these for CNY. My mom used too.

    You sure got a very nice MIL. Very rarely I read or hear DIL's praise their MILs, ha ha. Especially if MILs have an only child, a son, habis cherita!
    My bahasa you tau la, sebelum Merdeka, but I enjoy read the many short cut words you use.....really interesting how the bahasa now ada short cuts, ha ha.
    Da habis shopping? Tu sarong kebaya da siap? Tudung da beli?
    Kasut?
    Have fun, Harnidah.
    Semadikan lagu di hati mu.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee..
      amboi..asal u datang jer..mesti dah puluh tahun tak makan kuih tu..kuih ni..hhahahaha

      this kuih is very easy to do..i think your lovely wife sure know how to do it...

      beli punya rose kasi dia..bagi hati kembang sikit..then u request la dia buat kuih ni..hehehehehe

      Lee..i pun suka read your bahasa..teringat zaman dulu-dulu punya cerita...hahahahaha

      Enjoy your day Lee..

      Delete