Tuesday, June 25, 2013

Sakit dan Ujian


Assalamualaikum dan salam sejahtera..  < ni mode formal macam nak bagi ucapan pulak..;) >


para pembaca sekalian..
penulis adalah sedikit sibuk dengan urusan lain..
minta maaf jika tiada bahan bacaan yang berlilmiah mahupun yang lagha dapat di kemaskini..


tetapi..
hari ni nak tulis serba ringkas pasal kesihatan dan ujian yang diberikan oleh Allah kepada kita..


sejak akhir2 ini..ada saja berita perihal kesihatan diutarakan..
mak sakit..ayah sakit..anak sakit..
ada saja ahli keluarga mahupun sahabat handai yang sakit...
patutnya tulis perihal kesakitan...bukan kesihatan..

isunya bukan 'sakit' itu...

tapi 'penerimaan' kita dan mereka yang berkenaan akan sesuatu ujian (sakit) itu..

untuk ahli keluarga..mungkin kita faham..

tapi..untuk orang lain yg tidak berada di dalam kasut mereka yang menghadapi ujian itu..
mungkin mereka kurang peka atau kurang faham dengan situasi..

tambah2 untuk mereka yg bekerja makan gaji ni...
tak semua majikan yang akan peka akan masalah yang dihadapi pekerja..
ada yang hanya pentingkan kerja mesti jalan..kerja mesti siap tak kira apa terjadi...

cuba bayangkan jika ibu bapa kita sakit...

sebagai anak..mestilah kita berusaha untuk menjaga mereka..
berulang alik ke hospital..

mahu tak mahu...terpaksa ambil cuti...
walaupun bukan hari2..mungkin bergilir2 dengan adik beradik yang lain..

tapi..majikan kita faham ker?
mereka tak pernah sakit ker?
anak2 semuanya sihat ker?
mak bapak diorang dah tak ada ker?


kesayangan ku sekalian...

ingatlah...

KERJA BOLEH DICARI...
TAPI IBUBAPA KITA..ITULAH SATU-SATUNYA TIADA TUKAR GANTI..


sementara kita berpeluang berbakti di hujung hayat mereka..rebutla peluang sebelum terlambat..




6 comments:

  1. tu la..my besan pun dah passed away ysterday..sakit ni mai macam angin,pi macam semut.kdg2 tk pi teruih..takutnya dgr kawan2 sakit2.kesian.aunty pun bila dh mnjgkau angka kepala 5 ni..memang bimbang jugak.tapi sntiasa jaga bab makan..makan sikit2 ja..

    ReplyDelete
  2. IndaMarya:
    hmm..kadang2 terpikir gak..kena kalau org yg selalu mak bapak or anak sakit..takkan asyik nak bertukar kerja jer if majikan tak boleh accept bila asyik nak ambil cuti...

    aunty take care..sama2 la kita jaga kesihatan selagi mampu..

    ReplyDelete
  3. maybe majikan tak peduli, but selagi Allah redha...insya Allah urusan kita akan sentiasa dipermudahkan.

    ReplyDelete
  4. Hello Harnidah, still ada tu haze where you are.
    I saw on TV, macham volcano meletup. No joke see Singapore and some places in Malaysia orang2 pakai mask macham tu Lone Ranger.
    Hope you are okay now....
    Best regards....
    Lee.

    ReplyDelete
  5. Red Rose:
    thank u dear..very thoughtful.. :)

    ReplyDelete
  6. Lee: sini haze almost gone..semalan hujan lebat..luckily banyak stay inside building..
    tapi memang teruk la..bau asap kuat..

    Have a nice day Lee..

    ReplyDelete