Friday, June 7, 2013

Penang In my Heart

Date : 1 - 4 May 2013 
Setelah sekian lama plan..
tercapai gak hasrat nak bawa PIL balik Penang jalan2..
it has been a year since arwah pak ngah meninggal..
that was the last time they were here.

ingat bila MIL dah sihat sikit..memang niat nak bawa dia jalan2..bagi happy sket..
asyik terperuk kat rumah pun tak baik utk kesihatan..
yer la..murung..sedih..sunyi..
org tua2 ni kita kena faham sket emosi mereka...

kebetulan cuti Labour day..
dan kebetulan election day 5 May..
so..alang2 nak bercuti hantar aku balik mengundi sekali la kiranya..tiket flight mahal beb..
they all mengundi di selangor..
so, on Saturday they have to go back and leave me here..at my mom's...
minta mama tolong beli tiket bas utk balik KL on Sunday..


pagi Rabu bertolak..
sampai tengahari pekena nasi kandaq hameediah dulu kat Campbell Street..
siap tapau cucoq udang dan cendol kat dalam Bazaar utk tea time..




then baru check in kat Jalan Scott..cantik tempatnya..bangunan baru..ditengah kawasan perumahan org2 kaya..muahahaha...
gila rumah sekeliling semuanya banglo mewah..harga juta2...perghh...berangan jer la aku..

di sebabkan bilik bawah x available banyak utk 2 hari..
kami proceed booking utk satu bilik jer..janji kat ground floor..
bawa lemek siap2..nasib baik bilik luas..
nak amek satu lagi bilik kat tingkat atas susah pulak..almaklum..PIL ni penakut..tambah2 MIL..
nanti nak kena tolong adjust shower utk air panas la..nak itu ini kang leceh pulak bila diorang dok bawah and kita kat tingkat atas..kalau ada lift tak pa la jugak..ni kena naik tangga..



i can see their happy faces..
tetambah FIL..
semangat gila..
selalu kat umah kan mandom jer..
asyik nak baring jer..

ni petang tu kami baru nak rest...
dia dok segar bugar lagi siap tanya lepas ni nak pi mana..

selalu kat umah petang jer minta kami tapau makanan utk dinner..if tak masak la..
diorang malas nak keluar..

tapi hari pertama ni..
kami cakap if diorang tak larat tak pa..
rest jer kat bilik..
kami keluar sat tapau mee kat tempat dulu tu..

mak aihh...
MIL siap tanya tempat tu dekat tak?
jom la kita keluaq..
means that diorang nak ikut..tak mau kena tinggal..
walaupun setakat pi makan mee goreng mamak kat Khaleel dekat Gurney Drive tu..


bawa depa round dok dalam kereta jer la malam tu..
lalu padang kota..


The next morning plan nak bawa mak ayah pergi ke pusat rawatan traditional Cina..
jumpa senseh la..
ni senseh modern..ada cert lagi..
ada dua..sorang tua dan sorang muda..
yg muda ni siap pakai imac lagi..data pesakit keyed in computer..



diorang guna ubatan herba..


check sakit tekan urat dekat nadi jer...dasyat...see below picture..
only three of us yg check..except en.somi..dia tak nak..
FIL check kat senseh muda ni..
MIL and I check dgn senseh veteran..tak der picture of him lak..
we did the acupunture..as well as dapat ubatan herba utk consume..


lepas sesi rawatan..tak lama pun..untuk accupunture mengambil masa 20 minit jer..
but MIL kena rawat 3 hari berturut utk bantu surut kan bengkak kat tangan...
maksudnya esok dan lusa pagi2 kena datang sini dulu la..
tak pa la..kita ikhtiar jer..mudahan Allah sembuhkan..

sebenarnya aku yg beriya-iya ajak nak ke bukit bendera ni..
sebab dah ada train baru..yay!

still tengah construction kat kawasan sekitar..


MIL asalnya macam keberatan..
aku faham sangat yg dia dok pikiaq FIL macam susah jer nak naik atas tu...
tapi aku tau deep in their heart they wanted to go so much...

aku bengang gila kat en.somi time ni..
boleh dia drop us dekat depan tu sebab dia nak kena patah balik cari parking..
but bila datang balik tu boleh dia melenggang tak bawa wheelchair FIL..
hoi..ingat ayah dia larat nak jalan jauh ke?  pfffttttt


wah...train canggih...

tak sempat nak naik train ni..
terpaksa tunggu next trip sebab dah penuh..
takkan nak biar PIL berdiri sepanjang perjalanan kot..
duduk menunggu la kami..

tetiba segerombolan rombongan dari mana pulak dok mai..siap q depan2..
aduhai...sian FIL..
padahal dah bagi tau staff kat situ nak bagi PIL yg kurang upaya naik dulu..
dah ler nak jalan turun all the steps kan..

tapi kan..demi org tua..
masa tengah masing2 dok berebut masuk  and cari tempat duduk tu..
aku cepat2 masuk and secure some spaces for PIL..
abis kalau terdesak..
aku minta jer org2 muda kat situ bagi tempat utk PIL yg tua..
bila diorang tengok FIL yg berjalan pun tak berapa kuat tu..
automatically diorang akan bangun and bagi tempat diorang...pheww..lega..
masih ada tolak ansur dalam diri masing2..syukur..

serius..nampak PIL happy sangat..
dah berpuluh tahun diorang tak naik Bukit Bendera ni..

mentang2 train baru dan canggih..laju la pulak sampai atas..
macam kurang best lak..
kalau slow sket baru enjoy the journey..


disebabkan geram tak abis lagi ni..
sampai atas jer minta en.somi bawa FIL gi toilet..
MIL pun nak pergi juga..
tapi aku tau..dia penakut..mesti nak ajak aku teman..
aku pulak kadang2 sengaja nak bagi dia overcome the fear..
suruh MIL gi sendiri sebab aku nak jaga barang..


MIL bukannya takut apa..dia lack of confidence..
jarang terdedah dengan dunia luar..
dia dulu pun housewife..tak pernah bekerja..orang kampung jer..
jadi kurang terdedah dengan dunia luar..kurang bergaul dengan orang yg tak dikenali..
mana dok pi shopping mall macam kita..takat pi supermarket beli barang dapur je pun..
mana pernah pi makan kat hotel..
mana pernah pi travel oversea except pi Haji..

jadi perasaan takut tu terbit kerana kurang yakin dengan diri dan kurangnya pendedahan..
takut tak reti guna toilet baru ka..sampai nak kena teman..hahaha

while they are doing their business..
aku pi kaunter info tanya staff kat situ either they have wheelchair for me to rent for a while..

they said they have 1 to use for emergency..
not for renting..
and
it is FREE..
but i have to let them keep my licence until i return it back..
pheww...lega siut..

en.somi sengih jer tengok i bawa wheelchair..
bertuah punya anak..

FIL happy sangat..
MIL pun..
now..tugas en.somi la kena tolak wheelchair tu..hahahaha..

agak berkabus..ke jerebu?
tak berapa clear pemandangan..



we had our luch at the Cliff Cafe..



ni namanya makan sorang2 tak ajak org...hehehe

serius..kami langsung tak sekat pemakanan FIL..
bagi jer..
asalkan control kuantiti..ubat takleh skip..

nak kawal sangat pun kesian..
bukan selalu dapat makan best2..
bukan dia boleh makan banyak pun..
ala..org tu bukannya makan banyak..

serius..aiskrim ni dia makan sorang..
kami pun tak beli..
memang beli utk dia..
dok cerita dulu mai bukit bendera makan aiskrim kat atas ni..
amboi..mai tempat sejuk makan aiskrim naaa..muahahaha


makan nasi goreng ayam jer pun..and teh tarik..


round sikit2 jer..


then jom turun...


masa nak turun ni aku lega sikit..
staff kat atas ni efisien sket bab bagi OKU lalu kat laluan khas..
tak dak la FIL teruk nak turun tangga..



buat itenarary utk org tua ni kena banyakkan masa utk rehat..
tak leh pack sangat..
jadi..meh kita balik hotel..rehat dulu..
petang karang baru keluar..

kita jalan dekat2 jer..

petang tu ajak pergi Botanical Garden..
dekat sangat dgn tempat kami stay




anak sungai pun kering jer...




amboi..apa tu?
dah macam usop wilcha dah aku nengok..



boleh pulak aku terbeli..ter ok...
terbeli 4 anak pokok orkid kat sini..
1 bagi kat mama..

en.somi pulak..kita dera dia..
bagi dia excercise tolak ayah round tempat ni..hahahaha


pastu ajak gi Batu feringghi..
seperti biasa..
MIL la org yg selalu hesitate..
dok tak payahla...
tambah kalau ajak keluar round malam2...
dia sangat tak berapa gemar keluar malam2..
dok fikir cerita mistik jer...hahahahaha

tapi kami pandai psiko dia...
termasukla ayah..hahaha

psiko paling mudah..
'mak tak mau pi tak pa la..mak dok ja kat bilik..
kami pi dgn ayah je la..'

akhirnya..dia akan kata..
'aih..mana boleh mak tinggal..kena pi la..'

muahahahahahaha..



dah lama diorang tak mai batu feringghi..
tapi kami bawa takat Miami bay kot tempat ni..
batu feringgi atas lagi..kang tak sempat nak gi dinner lagi..


bawa tengok sunset..



bagi chance en.somi nak celup kaki..







bestnya sapa yg banyak duit boleh beli umah seberang jalan ni..
mengadap laut..lintas jalan jer sampai pantai..


malam ni dinner terbaik punya..
briayni kapitan


en.somi bantai kambing..
lega...
dapatla tidur dengan lena.. :)


esoknya...
pagi2 ajak pi breakfast kat market Taman Tun Sardon
1st time depa mai makan kat sini..
lepas pekena sekali..hari2 nak ajak mai lagi..

lepas tu baru gi bawa MIL gi rawatan..

adalah kena cucuk 8-9 jarum kat tangan


siap kat bahu 3..cucuk atas baju ja..ada ngeri?


this item looks like a fan..tapi bukan..dia keluarkan haba panas untuk blood circulation pada kawan yg di cucuk jarum..
don't worry..
those needles semuanya disterilkan...


utk kes macam aku..dan FIL..
diorang clip kan dgn clip boya sambung pada alat ni utk bagi ada macam electric pulse tu..
diorang panggil alat ni chi regulator ka apa tah..
nak bagi ada aliran

sakit ke accupunture ni?

nope..
ada certain area sakit sket la maca cucuk..macam kena gigit semut kot..
tapi dia cucuk bukan dalam pun..
lapisan kulit jer..
ada kawasan dia cucuk kita tak rasa pun..
lepas dah cucuk tak sakit pun..
dia rasa macam kebas ke apa..

tapi sebelum cucuk tu dia sapu la alcohol dulu..
bersihkan kawasan and rasa sejuk dulu..
macam doctor guna alcohol swab before inject kita...sama jer..

masa cabut pun tak sakit..
sebab nak cucuk and cabut kena ada teknik..
kena sharp dan pantas..tak boleh teragak2..

tak keluar darah pun..for me la..
ada gak yg keluar darah sket kat tempat cucuk tu lepas cabut..tapi sikit jer la..

tapi at least lega la tengok bengkak kat tangan MIL tu berkurangan..
ada la kot blood circulation kat situ..

lepas selesai 2nd day nyer rawatan..

kami gi tapau pasembor terbaik nyer..
bukan kat padang kota tau..
tapi kat lorong belakang bank area imegresen
dekat2 dgn bulatan yg ada menara jam kat area jeti-padang kota tu..




mari kita lunch passembor..
konon petang tu nak ajak makan laksa pokok janggus kat balik pulau..
terpaksa cancel gara2 tiba2 aku naik raashes banyak..
gatal gila...dok tergaru2 aku..
MIL kata aku kena campak
what?!!!


dah ler masa tu baru check out kat jalan scott nak pi check in lak kat Tanjung Bungah..


booking kat tg. bungah ni semata2 kerana FIL suka sangat apartment ni mengadap pool dan laut..

tenang hati dia..

berkali2 aku tanya nak confirmkan sama ada dia sanggup tak naik tangga 1 tingkat..
tempat ni bilik paling bawah di tingkat 1..

dia semangat kata ok..jer..dia naik pelan2...



terus cancel makan laksa..
tinggal PIL kat bilik..
en.somi bawa i cari klinik...

doc macam tak percaya aku kena campak..
sebab naik rashes yg halus2 merah tu..
bukan yg kembung2 berair tu..

so..doc suspect aku allergy saja..
so..dia suruh wat blood test..
kebetulan dah petang..
terlepas delivery batch utk hantar lab..
esoknya baru diorang hantar lab darah aku tu..
dapat lotion pink tu jer utk sapu...


balik bilik and rest..
kesian PIL lapar..
so plan keluar awal utk dinner..

lalu kat padang kota..
hari jumaat..
rupanya malam tu ada perhimpuan besar pakatan sebelum pilihanraya..

ramai org berarak...






kami menuju ke Batu Uban..
sebab nak pekena ikan bakaq kat Idrus..
betul2 lepas exit dari jambatan ke arah Queensbay..
sebelah marine polis jer..


tak kira..walaupun campak ka..allergy ka...
aku tetap bedal...
nanti kita makan ubat...muahahahaha



ikan pari bakaq terbaik woo..


the next day..which is Saturday..

terpaksalah check out awal sebab nak gi breakfast kat market Taman Tun Sardon again
and bawa MIL gi rawatan terakhir..

sementara nak tunggu urusan check out dan loading barang masuk kereta..

aku bawa PIL jalan ke pantai jap




auwww...romantiknya...ahem...kuikuikui..





kena ada pit stop duduk depan pool dulu..
mana larat FIL nak jalan non-stop..


sampai market TTS..tu dia...
roti telur..teh tarik..
serabai pun ada..
sebenarnya..macam2 adaaaa...


ni fav aku dari kecik selain capati..
bihun/kuew teaw sup


bayangkan lah breakfast pun dah around kol 9-10am...

then gi rawatan...

target nak ke Kulim lunch kat Cahaya Gembira..

gila sampai dalam 12- 12.30 noon camtu..
perut masih kenyang..
tapi FIL boleh makan licin pinggan...

betapa berseleranya dia..


lepas rehat jap..
lepas zohor..diorang bertolak pulang..

aku masih di Kulim..esokkan nak pi mengundi...

deep in my heart..memang aku terasa berat sungguh nak balik..
dalam hati berbunga2 jer if kena campak..dapat aku dok umah mama lama sket..sekurang2nya seminggu..
abis dasyat pun 2 minggu..muahahahaha..
tak pernah org happy dapat sakit..
aku aku pulak seronok..


pagi Ahad tu meh kita beramai2 pergi mengundi..
tapi awal2 mari kita pi stesen  bas dulu..jual tiket yg dah beli utk balik KL arini..


siap brunch dulu..
singgah ambil adik kat umah...
terus menuju ke sekolah..












ni la kawasan aku mengundi...wakil2 seperti di bawah  :)


si kecik tak sihat..demam..jadi agak mandom papadom di situ..
sementara tunggu mummy pergi memangkah..kita tolong tengokkan..
tapi aunty tak berani dekat..takut kot2 betul la aunty kena campak..tak pasal jangkit


lepas pangkah terus aku cuci guna hand sanitizer..
kat bahagian kuku tu senang jer keluar..
cuma bahagian kulit jer payah sket..
tapi kalau cuci tangan and sental guna axion tu senang gak la tanggal..

disebabkan aku masih belum sihat..
panas dalam...dan masih gatal2..

lepas mengundi terus pi klinik..again..
doctor inject montot kasi cepat reduce...erkkk..
but still my blood test tak tau apa cerita..
aku suspect diorang tak hantar, lost atau dah contaminated...

rupanya aku tak perasan aku demam..
doc ingat aku sakit mata..
aku tak perasan mata aku merah gila..macam org sakit mata..
tapi aku rasa panas jer la kawasan mata..
macam panas dalam..
on da way back home memang lalok sket...
nak baring jer..

tapi singgah stesen bas amek duit hasil jualan tiket tadi..
nasib baik ada org beli..
walaupun aku kerugian sedikit..jadilah daripada burn camtu jer..


esoknya rashes makin kurang..
tapi gatal2 masih ada..
confirm ni bukan campak..
dan aku yakin ni hanya allergy saja..

kalau campak tak secepat ni rashes nak hilang..

aku mula fikir tiba2 kena allergy sebab apa?
aku belum pernah ada alahan apa2 setakat ni..

cumanya start Isnin sebelum balik tu memang aku dah kurang sihat..
nak start demam selsema..
so..hari Rabu masa Labour day tu..memang sepanjang perjalanan pulang ke Penang aku hanya tidoq dalam kereta..
ubat memang dah amik..
siap makan antibiotik..hari Rabu ke Penang tu ialah last day antibiotik yg aku amek for 3 days..
and Rabu tu jugak aku start take bee pollen..


so..sekarang aku tak sure aku allergy sebab bee pollen or sebab antibiotik..

hari jumaat tu aku stop dulu dari makan bee pollen..rasanya dah makan for 3 days kot..


nantila..aku nak wat eksperimen..
tunggu sihat sket..baru nak try bee pollen semula..
if betulla aku allergy pada bee pollen..
otherwise..i need to ask the doc what antibiotic she prescribed me ealier..

seminggu aku cuti..
dari rabu sampai next rabu baru aku balik..
tapi malangny rabu tu jugak aku kena cirit- birit..
owh..syukur sebenarnya..
sebab dapat mc..
jimat cuti aku..
hanya sehari jer apply additional..hihi

mari kita pulang with styles ;)
walaupun baru lepas cirit-birit


6 comments:

  1. Harnida, tudia puaih baca entry sekali ni.pjg berjela, gmbaq banyak.best.
    nmpak u care dgn pak,mak mrtua, aunty suka..both yr inlaws muda lagi..msti depa syg menantu sorang ni kan? kan? syurga menanti mu sis.bukan senang nk duduk dgn mentua tau..susah nk jga hati tu ..kan?
    eh pi jln2 Penang? bila kita nk pekena Uncle AL ni.you dh pi dulu..anyway best kan Penang? if u know the best eating places lagi la best kan?
    awat muka you nmpak lain sekali ni..dulu mcm tembam sikit, now sweet and juicy la...

    ReplyDelete
  2. IndaMarya:
    Aunty..nak ber part2 tak sanggup kot..satgi lagi panjang tulis describe setiap gambaq kot..hahaha

    depa tak berapa mula la..
    FIL dah late 70's dekat nak masuk 80 dah aih..
    MIL reaching 70

    sayang tak sayang tu cheq tak tau nak komen la..kita ni manusia..sedangkan lidah lagi tergigit..ini pulak tinggal serumah..
    kena ada give and take..kena tolerate dgn each other..

    kita cuba fahami depa..kena sabaq dgn depa..
    and depa pun cuba fahami kita..dan sabaq dgn kita juga...

    tu la..bila la nak wat plan jalan2 pekena Uncle Al ni?hahahaha
    cheq memang org Penang..cuma baru 2-3 thn parents pindah ke Kulim..
    but still selalu gak ulang alik ke Penang..

    aunty oii..bila masa pulak cheq letak gambaq cheq dalam ni?

    tu gambaq my elder sis kot...yg dok dukung si kecik anak buah tu..
    kami ni nama jer adik beradik..tapi masing2 muka lain2..

    org selalu konpius ingat kami kawan2 atau sepupu sepapat..

    nak kena tayang ic masing2 kot baru org percaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, you kan fair ,I heran tiba2 u jdi hitam manis pulak..letak la gmbar la ni..pleaseeeeeeeeee.

      Delete
  3. ni sebab tembam la tak kuasa nak letak gamabq sendiri..
    bukan kata letak gambaq..amek gambaq pun tak lalu nak tengok...hahahaha

    nanti la..cheq godek2 gambaq ala2 gojes sket baru tepek sini..muahahahahaha

    ReplyDelete
  4. Hi Harnidah, I really enjoyed look thru all the pics. Your well taken pics brought back memories to me.
    I have always loved Penang and the makanan there.
    Holy Smoke! Rally exciting to see the beaches, the foods.....
    Now school holidays, kan?
    And yes, I remember jalan Scott.

    And thats really very nice of you and family taking your relatives on the trip. Very heartwarming see this what you did. Good for you, Harnidah.

    Thanks for the beautiful memories.
    Have a fun weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  5. Lee..
    thanks for coming..

    sekali sekala bawa PIL balik kampung..
    they love the food..hehe..

    nanti u balik sini sure put on kilos makan macam2 :)

    have a great weekend Lee..

    ReplyDelete