Monday, June 10, 2013

Burger Bakar


Skarang ni kan orang dok heboh2 pasal burger bakar Abg Burn..

aku pun tergedik2 la nak try..
nampak macam best jer..

but please..this is not a sponsored post ya..

this is strictly my personal taste point of view..

kang ada yg terasa..ada yang nak manyaman aku tak pasal kang..


mula2 aku tak jumpa kedai...sebab tak lalu depan jalan ni...
next..google balik tengok address..tengok map...baru jumpa..



ramai orang..
tapi sabar jer la beratur...
tak la lama mana sangat..


aku tapau bawa balik jer..
dah lewat..dekat nak maghrib..malas nak makan kat sana...


aku tamak..
order meatball sampai 2 set..

burger kambing aku punya..
en. somi burger daging ja..



tapi seriusly..
aku agak terkejut bila tengok diorang deep fry meatball tu..

maybe sebab aku pergi with high expectation kot..
ramai dok review kata sedap gila..


tapi seriusly...

lepas makan...

ni review aku..my personal comment jer la yer..


meat ball>>>> tak se best yg di war-war..

en.somi pun tak berapa suka..

bagi aku..sos blackpaper dia memang banyak blackpaper..tapi kurang rasa..there is some flavors missing..tapi aku tak tau what it is..bukan tak cukup garam ke apa..

alih2..aku terus cakap kat en.somi...meatball aku wat hari tu lagi sedap..

serius..aku bukan puji masakan aku..sebab resepi tu aku amek kat internet ja..
nak share resepi pun aku dah lupa link yg mana...sebab aku tulis pakai tangan jer..

resepi yg aku wat tu meatball tu di kukus dahulu..then di bakar dalam oven..bukan deep fry..
jadi tak ler berminyak..

kuah dia pulak memang terasa..
tapi takler sama rasa macam meatball Ikea tu..but hampir la jugak..
even SIL aku pernah rasa kuah tu aku wat makan dgn isi dory fish yg di celup tepung tu pun dia suka..
bukan masak utk cicah meatball jer boleh..
mak aku lagi bertuah..dia buat kuah makan dengan spagetti...ala2 meatball spagetti la..

ops..kan aku dah benchmark dgn meatball Ikea..

lastly..
aku cakap..tak per..nanti kita buat lagi meatball sendiri..
en. somi definately setuju..
sanggup masa shopping groceries tu dia belikan daging cincang Ramlee tu sekali..
cuma sampai ke hari ni aku tak berkesempatan nak wat meat ball..muahahahaha




burger >>> ok la..tak der la gempak sangat..
dan aku rasa dia guna sos yg sama dgn meatball..
macam ada kurang rasa..but ok la..

tapi entah kenapa kami laki bini rasa burger jual dekat dgn umah tu lagi sedap walaupun bukan burger bakar..


yang pasti..kami tak berapa teruja dah nak pi untuk kedua kali..
kalau pi pun..aku tak rasa akan order meatball dah..

takat burger tu..ok..maybe boleh la sekali sekala makan bila2 teringin nak makan burger bakar..

ni la review aku..
.peace.



ps: aku pi 2nd time makan the same burger kambing gak..
but still..sos dia tak menepati tekak aku..aku rasa daging kambing jer...
ok..pasni kalau nak burger kita makan yg jual dekat umah jer la..sos dia sedap..

2 comments:

  1. tak tau nak komen, pasai aunty tk lalu burger2 ni,maklum kita ni asyik mkn sayuq ayaq ja..dgn nasi.dh try secubit, tk lalu.pure pompuan kampung saya ni,,tapi bab melaram tk pulak.tk reti pulak pkai kurng kedah kat umah..he he.mgkin sebab fktor umur.org tua mana tau makan burger kan kan?

    ReplyDelete
  2. IndaMarya..
    makanan ni subjektif sket..tak kira umoq..
    mama cheq dah pencen pun reti makan burger..hahahahaha

    ReplyDelete