Monday, May 20, 2013

Kedah - Perlis Aku Datang Part 2


Continue...

Dari Gunung Jerai..kita ke Aloq Staq..
Terus ke Kuala Perlis...

booking siap2 Tandop hotel ni..
hotel budget jer ni..so..don't expect over sangat la...



mari pekena laksa kuala perlih


tapi tekak aku ni..
takdak la rasa best sangat..
mungkin dah terbiasa dgn laksa arwah nenek..
jadi..susah la nak accept laksa org lain masak kalau dah benchmark dgn laksa dia kan...


ni 1st time try..
ketam goreng tepung..


seperti biasa...
aku yg jadi gps...uhuk..

mula2 gi la kat tourist information dekat2 dgn hotel...
minta peta perlis...
terkejut aku depa takdak proper peta perlis yg detail..dalam proses lagi...

ada peta pun..so so jer la..

mentang2 la aku takdak gps..henpon pun tak canggih...
diskriminasi sungguh...sedih mak hincik...huhu


sib baik la jalan kat sini tak la susah sangat..

dapat la cheq sampai harum manis plantation..

walaupun mempelam belum musim berbuah..huarrrghhh


mai2 tengok awat sunyi sepi ja...


patutla..bukan musim..
susah lak tu nak jaga pokok pelam spesis ni...


nak masuk sini lak ke?

both of us decided no need la..
sebab dah petang sangat..
rasa macam tak berbaloi kang masuk dgn harga bayaran dan hasil yg dapat dilihat..

well..biasalah..
aku rasa kat Malaysia ni kadang2 sedih sket dgn tempat2 yg patut dimajukan sebagai tempat pelancongan...
nampak beriya2 tapi bila masuk...ni jer?
rasa rugi bayar tiket masuk sebab apa yg kita dapat under expectation..

tu yg kadang2 tu rasa baik masuk theme park or apa2 park kat oversea..biar bayar mahal sket tapi puas hati dengan apa yg ada kat dalam tu...


kena pulak time kami pi ni time weekdays...eventhough cuti sekolah..
tapi dah hujung2 sure ramai yg dok buat persediaan kembali ke sekolah..
jadi tak ramai org...

keretapi ni pun aku tak sure berfungsi ke idak...


dari sepanjang jalan dok tengok ladang anggur ni....



ini la part yg paling kami frust...

lawat ladang anggur..
masuk bayar berapa tah...
masuk sini jer?
tengok satu portion ni jer?
.frust.

baik aku tengok pokok anggur pak aku tanam...


masuk dan tengok pokok dan buah saja..
kawasan lain belum ada buah kot..

guide kat tempat ni hanya bawa dan tunjuk laluan jer..

aku ingat kan ada la penerangan ka...
tunjuk proses penanaman ka..
macam mana nak semai ka..
jenis2 anggur yg di tanam ka...
bila boleh kutip buah ka..
nope..nada..


jadi..
nak cover balik...
meh aku snap gambaq banyak2...

frust sampai buah anggur pun tak beli..








tengok jer la makcik ni buat kerja..hahahaha



keluar dari ruangan lawatan tu..tangkap gambar sekitar situ jer




lepas tu nak mai sini konon..
tapi kol 6pm kot...dah nak tutup...
makcik tu cakap esokla mai...
insyaallah..
aku saja nak mai sebab tengok iklan macam ada tempat org urut kaki..hahahah...dasar..

masuk pun tak mahai..seringgit jer..


ke depan sket ada taman rimba ni..
aku rasa tempat air terjun org berkelah kot..
tapi tengok dari jauh jer la..
memandangkan dah lewat petang..
nampak scary dan sunyi...
both of us pun tak berani nak pi..hahahahaha


jom balik ke kuala...


tengok kincir angin ni...
teringat holland dan turki...




tanya kat pekerja hotel tu nak makan kat mana...
diorang suggest kat Lynda Ikan Bakar

kat Lynda ni ramai..
org booking awai2..
kami main terjah..
lama sket la tunggu...
choices pun tak berapa banyak...



beberapa jenis pencicah 

sotong celup tepung ni ok..
tapi sotong tu liat sangat..
lenguh rahang aku kunyah...


aku tak berapa berkenan ikan bakar kaler kuning camni...
aku suka yg bakar dgn sambal....merah gitu...


udang masak pedas kot..aku lupa..


patutnya ada siput lala kot..tapi mai lambat sangat..kami dah abis makan..
dah kenyang gila akibat tunggu makanan lambat dan lauk pun banyak..
bungkus jer la siput tu bagi pekerja hotel makan...

the next morning..breakfast kat hotel..
not bad..budget hotel..tapi ok la food dia...
ada noodle..ada nasi goreng..ada bread..ada cereal..jadi la tu..


luar hotel pun ada kedai makan...



mulakan perjalanan hari ini dengan menuju ke Padang Besar...
aku nak pi Hatyai sebenarnya...
tapi passport en.somi dah expired...sob..sob...


dalam pada tak ada benda aku nak beli sangat pun boleh gak abis duit banyak kat sini...


tengok beriya jer polo shirt..tapi tak beli...


last skali en.somi beli tracksuit dgn jersey jer..
aku?
ahemm...
harus beli over sket dari en.somi...muahahahaha
hoi..beli brooch jer dah berapa hinggit...gilos....


perut lapaq..meh kita lunch dulu...

tomyam..sedap


daging masak merah..sedap..


lepas lunch round sket then next stop..


aku tak pernah sampai sini tau...




bila badan dah berlengas kat Padang Besaq dengan cuaca panaih ni..
memang kalau ikut hati nak terjun jer mandi ayaq terjun kaki bukit ni..

bila memikirkan kami sehelai sepinggang...hmmm...sabar jer la kot...


sib baik masuk bayaq singgit jer..



arrhhh...nyamannya kalau dapat berendam ni...



seperti namanya..
gua ni memang kelam jer..
nasib baik ada gak lampu diorang pasang..hahaha



jauh gak ler nak berjalan...
sebab di tambah dgn perjalanan round padang besaq tadi...jadi extra letih la kan..  ;)











di hujung jalan tembus la ke secret garden ni...






ramai jer org berkelah kat sini...



kat atas tu ada lagi satu gua..laluan lain..
tapi aku tak sanggup kot nak panjat bukit dah..letih..



jalan keluar ialah dengan berpatah balik ikut jalan masuk tadi...huwaaarrrghhhhh

terasa macam nak duduk ataih wheelchair biaq en.somi tolak jer..muahahahahaha
dah la lencun dgn peluh..berlemoih...
nak jalan pi tempat parking kereta jauh lak tu...huhuhuhu

ni dah start rasa nak jalan seret kaki dah ni....
jalan main lempaq2 kaki ja...sabaq..sabaq...

mari kita bina motivasi dengan harapan next destination boleh urut kaki...

semalam tak sempat..
meh kita singgah balik...
rimba herba perlis ni..


korang tau tak semalam sebelum sampai sini..
kami hampir masuk ke kawasan yg kami sangka pusat pelancongan yg ada spa la konon...

sekali masuk terus u-turn keluar semula...

kosong...kosong..oonngg..onng...
terbiar..

bising en.somi kata silap haribulan mai spa kat sini ntah2 cik ponti yg urut..sabaq jer la aku...

aku rasa kerajaan negeri nak bangunkan kawasan tu..
tapak semua dah ada..
mungkin perlu ada cara bagaimana nak menarik ramai peniaga ambil bahagian..
perlu ada cara macam mana nak tarik pelancong..
kalau tak sia-sia jer buat kompleks dah cantik2 tiba2 terbiar sebab tak dak org nak meniaga kat situ...
pembaziran...

 rupanya rimba herba ni depan sket jer dari tempat tadi...



tapi serius..
aku seram masuk sini..


nampak macam luas..


tapi sunyi..
tak dak org..
nak jalan jauh masuk ke dalam pun cheq takuit...
macam hutan..



dah ler sampai2 aku perlu ke toilet..
en.somi macam seram..sebab sunyi kan..mula dia pikiaq bukan2 kat dalam toilet nanti...

aku ajak teman dia boleh tunggu kat luaq jaaaaaaa...tensen aku...
tapi hasrat harus ditunaikan..kang tak pasal kena batu karang kan jenuh...

last skali kami jalan laju2 dekat2 situ saja..hahahaha





pastu makcik yg jaga kaunter tu pun heran awat sat sangat..
dah jalan habis semua ka?

tapi aku dok terpikir..
makcik ni berani nya sorang2..

dia kata adala tukang kebun..ada guard...
tapi aku tak nampak pun time tu...

ke makcik ni..dot..dot..dot...hahahaha..imaginasi sungguh....



tanya dia mana org yg dok urut2 kaki tu?

dia kata time tak ramai org ni depa tak mai..
hujung minggu kot baru ada...
dia bukan urut macam kat spa la..
rendam kaki dalam ayaq herba kot...


dia jamu kami ayaq misai kucing


pastu start promote product kopi pracampur yg ada herba tu la..

aku pun beli la sekotak..
segan lak tak beli..dah la minum ayaq sampai sorang 2 cawan...muahahaha



lepas tu jom..kita pi Chuping..

ni gara2 adik aku la ni..
damn u sis...
hang punya pasal la aku sampai tempat ni...


korang ingat ni tempat apa?


well..
adik aku beriya-iya hari tu cerita dia mai Perlis...
pi ladang tebu...
cantik..
kalau amek gambaq nampak macam bukan kat Malaysia..
macam kat oversea...


ada korang nampak pokok tebu kat sini?


kerana cari ladang tebu..
sampai ke kilang gula CSR aku pi..muahahahahahaha

akhirnya..
berhenti depan kilang..
ada brother tengah nak kuarkan duit kat atm machine depan kilang...

bab2 nak memalukan diri sendiri ni..aku tak sanggup...
aku soh en.somi jer yg pergi tanya..
aku suruh kau..kau suruh aku..

tapi aku bagi alasan..
aku ni pompuan..
dia lelaki...
pergi la tanya kat lelaki  tu..
takkan aku lak nak pi tanya kat mamat tu..

dah ler tempat ni sunyi..

dai dalam kereta aku cuba pasang telinga..
walaupun kurang jelas...

tapi apa yg paling jelas aku nampak...

mampuih mamat tu gelakkan kami dengan soalan en.somi tadi...

'encik..nak tanya kat sini kat mana ladang tebu?'


rupanya...

kat sini dah takdak tebu la..
kilang ni pun import tebu dari luaq..

getah lagi mahai sekarang..
pokok tebu dah kena cantas..tanam dengan pokok getah...

patutla tak nampak rupa tebu kat sini..
pokok getah rupanya..

mohler kita pulang...

rupanya ladang tebu yg adik aku maksudkan terletak dekat jalan pi unisel ke arah Padang Besar..
tapi tak kuasa cheq nak cari dah..


baik cheq mencekik dulu..kurang stress..

akhirnya..
berjaya makan kat tempat suggestion si Anne ni..harap2 kedai yg betul la ni..



sotong celup tepung ke cucur sotong ni?


tomyam


siakap 3 rasa


not bad..sedap jugak..


on the way ke hotel..
lalu highway tepi laut ni...

petang2 sampai malam akan ada banyai gerai jual apa aku tak sure..

dah tanya pekerja hotel..
depa panggil apa tah..aku lupa..

ala2 steamboat kot..


tapi malas nak singgah sebab perut penuh...


snap gambaq pun dari dalam kereta..tak stop pun.. 

kira ok gak la aku sempat snap sunset dari dalam kenderaan bergerak dapat hasil camni.. 

singgah beli ole2...


teringin la nak naik kereta kuda..tapi..tengok jer la..


esok pagi mau pulang..tapi sempat singgah Arau tengok stesen keretapi...



5 comments:

  1. Ish ish cik adik oi, semua tempat2 tu adalah tempat permainan cheq tau.selalu pi punya..kalau tak habak pun cheq dah tau tang mana..familiar sangat..
    amboi dia mai tempat kita na...habis satu negeri dia round na..anyway I hope you enjoy yr trip dear..jgn jemu mai lagi na?

    ReplyDelete
  2. Indamarya:
    uish..pernah pi ka kat tempat ayaq terjum dkt rimba herba tu?

    insyaallah..nanti ada rezeki boleh pi lagi...
    kot2 esok2 ni leh jumpa kat sana.. :)

    ReplyDelete
  3. Hello Harnidah, wow! I can see Perlis, Kedah all changed a lot.
    The last time I was around these parts was wayyyy back in the '80s. And no such beautiful resorts, hotels.

    I really enjoyed looking thru all the pics, as it keeps memories of places I used to go once a long time ago.
    And love the grapes and food dishes.
    Ni la saya takut, looking at the foods, bila sayabalek kampong, tentu naik pounds, ha ha....hari2 makan tiga pinggan.
    You have a fun holiday...
    Lee.

    ReplyDelete
  4. Hello Lee..
    Sure those pictures bring a lot of memory to u...

    prepare your tummy whenever u balik kampung ;) hahahaha

    ReplyDelete