Friday, May 17, 2013

Kedah - Perlis Aku Datang Part 1

Backdated entry...

26 - 31 December 2012


Kalau ada rezeki..tiap2 tahun mesti nak spend masa holiday suami isteri..
tak kirala holiday dekat2 jer..or jauh..
yang penting..berdua..
buat masa sekarang la..
esok2..kalau dah bertambah bilangan..tu lain cerita...


walaupun cerita basi..
tetap aku nak masukkan..
sebagai kenangan..
kali ni kami cuti2 Malaysia saja..

sebelum ni dah cakap kat en.somi..
dah lama tak pergi Perlis..
ingatan yang ada hanyalah masa kecik2 dulu..
sekolah rendah kot...

kebetulan masa tu arwah Uncle Che Mat kerja gi Arau..


baiklah...
kita mula perjalanan ke Aloq Staq dulu..
jump kawan baik en.somi...

dia belanja..hahahaha 

destinasi yang di pilih...
jeng
jeng
jeng
.
.
.
.
.
.
.
The Regency Jerai Hills..

yup..

mari kita pergi Gunung Jerai...


nak naik gunung dengan kereta..
mak aihh...kecut perut aku..

selekoh tajam..
curam..
jalan sempit..
all in..
walaupun tak tinggi tara mana..
dalam 9-12 km jer kot perjalanan naik...

our room...


cantik tempat ni..
aku suka landscape design nya..


memang menenangkan suasana

disebabkan berdua..amek room type la..
ada yg jenis villa utk family..

paling suka..
ada balcony..
boleh mamandang alam...


suasana sejuk dan nyaman...
nampak pulau kecik tu..
tak silap nama nya Pulau Bunting

tak sure apa ada kat situ..


memang patutla Kedah terkenal sebagai negeri jelapang padi..

seluas mata memandang dari atas gunung ni memang nampak sawah jer la..


awan berkepul2..
nampak dekat jer dgn kita...


ni awan hujan... gelap jer..


landscape bercerun...cungap gak la kalau nak jogging..
org datang sini nak rehat jer kot..


i like...romantik jer rasa suasana


bila cuaca sejuk...
best dapat minum air panas..
kami bawa bekal nestum..kenyang sket...


see..awan...



paling heaven time cuaca sejuk adalah makan ni..


aku suka konsep drainage kat sini..
takder ler rupa buruk dgn batang paip nak salurkan air hujan dari bumbung ke longkang..
pakai rantai besi masuk dalam pasu..and yes..pasu itu berlubang di bawah..ada longkang...


room lain di atas


subhanallah..tenangnya...cantiknya bumi ciptaan Allah...


our room kat lereng cerun ni...

banyak pokok hydrangea @pokok 3 bulan di tanam kat sini..cantik sangat


jelapang padi



restaurant...satu2nya yg ada kat atas ni...
kalau rajin ko leh drive turun bukit cari makan...kalau rajin la..






geramnya tengok bunga


ni family villa...rate mahai sket la kot..





bulan terang..tapi lens ku pendek jer..


malam tu nak dinner ala carte..tapi dah lewat..
diorang dah start buffet..
macam kenyang..malas nak buffet..
tapi dah macam takder choice...jom jer la..



sup


variety of food..boleh la..sebab bukan besar pun tempat ni..
bukan ramai sangat org..


dessert pun ala kadar jer..takder la semewah kat hotel tengan bandar kan...


tapi pinggan tetap penuh..muahahaha





night view...


orang datang sini semalam jer...
tapi kami ni 2 malam!

patutla pekerja restoren tu pun kenai...
agaknya depa pun heran kami cari apa kat sini sampapi 2 malam..

mesti bosan...
yer la..
bukan ada aktiviti apa sangat pun..
memang tujuan datang berehat..
nak jogging?
errrr...macam malas..hahahaha

ada orang berbasikal...
gigih beb nak naik gunung ni kayuh basikal...baik aku jalan kaki je...



reception..lobby..


breakfast



owh..angelonia...
teringat kat angeloniaku yg dah mati kering tak berbunga..huhu


pagi tu kami jalan2 luar hotel


nampak macam menarik..
tapi tak sanggup nak berjalan..


ko sanggup?
scary beb...


ingat ada indoor game..
nampak gaya under maintenance kot..
ke tak maintain?

 



ada rabbit!



berak merata2.. menyorok kat tayar..sejuk la tu...membulat jer badannyer..



macam bola..nak gomol...tapi sebab bau hanceng...euwwww...


kami jalan2 sekitar resort..

ada banyak lagi villa



ada playground


swimming pool...
mula2 aku heran gak..
dasatnya budak2 ni tahan sejuk mandi..
gila tak sejuk atas gunung..cuaca memang sejuk...
mandi mesti mau kena hot shower...

rupanya air kolam tu suam la beb..hahahaha


ni la tempat rabbit  yg terlepas tadi...


aku ingat asalnya nak gi spa..
tapi tu la..
under maintenance...isk...


en.somi yg paling suka dgn haiwan2 ni..
i so so jer..
suka main kejap2..
lepas tu malas sebab rabbit ni suka berak la...hahahahaha
aku kan penggeli sket...hihi






our balcony





berangan kan best kalau rumah sendiri macam ni..
leh baca newspaper kat balcony sambil menikmati alam..ewah...berangan jer lebih..


kabus..
nak hujan ni


leh nampak angin bawa awal laju jer..


hujan dah hampir tiba kat balcony kami ni..


tak pernah aku rasa sehampir ini dengan awan hujan...
dapat sentuh awan..wap air yg dibawa menjadi titisan2 hujan..




selepas hujan..
langit clear...



kat sini buat workshop pun boleh..
ada tempat di sediakan..




puncak disebelah sana...


cantikkan susunan villa ni..

macam satu taman perumahan..
macam Wisteria lane dalam Desperate Housewives lak..






sunset..
boleh dinikmati atas pelantar tepi swimming pool..



cute bunny


comot ni geram tul tengok...










hari ke dua kami dinner awal...dalam kol 6 ++ pm..
sempatla order ala carte..

ayam goreng aku keras..tak tau la dia goreng banyak kali ker apa...



hydrangea sesaja...



lighting memainkan aspek yang penting dalam deco...


cantik jer walaupun simple..


morning Malaysia!


time to go..

we'll come again someday...


mari terjah Aloq Staq..
pekena cendoi sebelum meneruskan perjalanan...


to be continued..

4 comments:

  1. Amboi Harnida, best nya depa na..gambaq2 pun cantik jelita indah menawan ...syok .rasa sejuk sampai sini..he he.macam second honeymoon pulak kan?..

    ReplyDelete
  2. Hi Harnidah, hey...you in Perlis....have you tried to meet IndaMarya?
    I guess she not far away. If you meet her take pics, love see both of you.

    I really enjoyed looking thru the pics here.
    Ha ha, first time someone beats me putting up this many pics. But really beautiful.
    Love the place where you stayed and the morning mist.
    I have been to Perlis, Kedah long long ago in the early '80s, but that time no such hotels as these here.

    Chantek tu rabbits....only other day I saw a few wild ones nearby where we live.
    I suka tu buffet.....lepas makan pulak susa nak jalan, ha ha.
    Have a fun holiday.
    Lee.

    ReplyDelete
  3. IndaMarya:
    hehehe..tu la..sejuk best...kalau turun bendang panaih sangat...
    ni kira dah berapa kali honeymoon dah ni...pengantin lama..hihihihi ;)

    ReplyDelete
  4. Lee,
    i think u missed the earlier part that i told ni cerita basi sudah..
    i pergi sana end December 2012...last year Lee..
    tapi tak sempat post about it..

    tak sempat nak jumpa our gorgeous teacher... :(

    Lee..i tak boleh lawan u punya pictures la...
    sekali sekala saja i upload banyak..
    u punya pictures lagi banyak at EVERY post..hahahahaha

    Have a nice day Lee..

    ReplyDelete