Monday, May 6, 2013

Cari lelaki yang pandai buat kerja rumah..


Semasa di Sabah hari tu..
Aku mendengar perbualan dua sahabat..
Bujang lagi mereka..pangkat adik2 jer bagi aku...
sorang dah hampir menamatkan zaman solo tak lama lagi..

Hangat jer topiknya…
pasal kawan2 yang dah berumahtangga atau dalam proses menamatkan zaman bujang..

Salah seorang explain padaku..

‘Akak..ada member kitaorang ni..boyfriend dia dulu handsome..
muka ada iras2 jer dengan dia macam adik beradik..
Tapi sayang..dia tinggalkan boyfriend ni utk bersama lelaki lain..’


Secara berseloroh aku menjawab..

woit..orang cari laki bukan nak tengok handsome jer..
orang cari la yg boleh buat kerja rumah…’

Nak kata cari yg beriman bunyi macam cliché sangat…org tak heran..
Kita bagi yang lain sket..kot2 boleh bukak mata masing2..hahahaha

Bila aku cerita pada en.somi…
Aku tak sangka pulak dia akan tanya soalan ni kat aku..


‘abg pandai buat kerja umah ek?’

Pastu aku gelak…hahahaha..rupanya dia berfikir dengan jawapan aku tadi...

How on earth that I know u could do house chores?
We never talk about that before married…
But through my experiences. yes I know he could..
Basically..we are both from boarding school..
At least..mesti pandai buat basic kerja basuh kain lipat kain iron baju etc..
Independent..
Tak macam the other guy that I met before him..the guy that I forget his name..hahaha
Dari cara dia tu..i know dia tak boleh diharap sangat untuk buat kerja rumah..
Silap haribulan..i yang jadi kuli kena buat semua kerja..hahaha

But that not my answer to him..of coz.. 
The truth is…

‘I choose u because ‘He’ showed me that u are the Best for me..indeed..u are..
Kalau ikut taste i..u are not in the list…kawan2 I pun heran macam mana I pilih u…
There are a few things that I don’t like about u..but I accept your limitation..
coz nobody is perfect..but the most important thing is..

’He’ choses u for me.. and I decided to follow ‘His’ guide..and I’m so blessed…’

You Are the best for me sayang…bukan saja sebab u pandai buat kerja rumah...hahahahaha



4 comments:

  1. amboi2 Harnida, jek kuat nampak ?..he he.tapi betui la kalau ada org tolong kita kat umah kurang la sikit beban kita kan? jgn pandai baca srt habaq je di sofa, kita di dapoq macam lipas kodong..kan kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyer...kita ni pantang tengok org bersenang lenang sedangkan kita terkejaq2 dok buat kerja..time tu mula rasa sakit hatinya...cer kita lak bersenang lenang tengok depa yg bertungkus lumuih buat kerja? apa rasa? hihihi

      Delete
  2. Hi Harnida, love this posting, ha ha...
    Anyway.....allow me to add....
    It is important to find a man who works around the house, cooks and cleans and who has a job.
    It is important to find a man who makes you laugh.
    It is important to find a man who is dependable and doesn't lie.
    It is important to find a man who is loving and tender.
    AND VITAL THAT THESE FOUR MEN NEVER MEET.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee..
      hahahah..good one..thank u so much...

      I think I am lucky enough to have one that has these four ;)

      Have a great week Lee..

      Delete