Friday, May 31, 2013

P.A.N.T.A.N.G

Lama aku tak membebel kat sini kan? 
Lama aku bercuti… 
MC dan cuti rehat…dasat… 
Tu nanti la aku story pasal cuti…

Sekarang aku nak bebel bab lain pulak…

Hmmm…macam mana nak mula ni..

Korang ada tak perkara yang korang ‘pantang’ sangat..
means that perkara yg korang susah nak tolerate la...


Yes..aku ada..
Salah satunya adalah ‘pantang’ orang dok menyebok hal aku..hahahahaha

Well…mungkin orang tak faham kot maksud aku…

‘Pantang menyebok’ yang aku maksudkan adalah orang yang suka soal siasat hal kita mengalahkan polis…nak tau sedetail-detail nya…kepoh sungguh…

Pada pandangan aku la…
If kita selesa dengan somebody..
ko tak payah tanya pun kita akan senang hati nak cerita akan sesuatu hal kepada orang tu…

Tapi..if kita TAK rasa nak berkongsi sesuatu..tak perlu la orang sebok dok korek nak tau…

Yang nak kepoh tu hal orang beb..bukan hal kita..

So..sila la respect hal peribadi orang..privacy orang..

agak2 korang marah tak bila orang dok sebok2 hal korang tapi korang tak nak orang tu tau?

jika anda suka sangat ambil tahu hal orang...baik tukar profession jadi polis ka..jadi nurse ka..
sebab apa aku masukkan nurse dalam list?
sebab nurse akan tanya ko dah berak ker? dah kencing ke? dah kentut ke terutama orang yang lepas operation...memang sangat kepochi sampai kentut berak dia nak tau..muahahahahaha

sebenarnnya aku nak cakap...
kalau korang sendiri pun suka nak rahsia2 kan aktiviti korang..
jadi tak perlula korang sebok nak tau aktiviti orang..fair enough...
bukan ada manfaat pun..

bagi aku senang jer..
kalau orang nak cerita kita dengar jer..
kalau orang tak nak bagi tau sudah..tak payah sebok2..tak perlu terasa hati..
tak perlu nak sentap2..
sebab kita pun belum tentu akan cerita SEMUA perkara kepada SEMUA orang..

dah tu..
bukan akan bertambah kaya pun kalau tau..dan tak papa kedana pun kalau tak tau...

peace  :)



Friday, May 24, 2013

Shopping bertema



ni namanya unplanned shopping

boleh masuk lovely lace aku teringat kat jam yg nak letak kat umah mama..

cari mana yg sesuai..
nak letak atas meja tv jer pun..

rak dah kaler gelap..
harus cari jam yg cerah..
tapi kalau amek putih amatla kontras terlampau...


setelah pembayaran dibuat...
boleh pulak aku terpandang cake tier ni..
OMG..sweet nyer...
tengah promo lak tu..

sorry mama..
i could not help myself from not buying it...

although i've already have 1 at my home..
another 1 at your home..
and another 1 is on da way..
and another one is waiting to be ordered...errrrkkkkkkk....

bila mms kat mama cakap beli benda ni 2 bijik...

terus dapat sms..
'Aduhai! Kenapala keturunan kita kuat membeli'

bertuah punya ayat...hahaha


forwarded to my sis...
she said
'agak2 kita ni ikut perangai sapa yg kuat membeli ni?'

i think both of them kot...

hahahahaha

and lastly...
sempat aku sambar shawl sehelai...

and i noticed that my purchases that day semuanya bermotifkan butterfly....
serius...irresistable..muahahahahaha





Wednesday, May 22, 2013

Ariessa 1st Birthday

ni backdated entry...
hujung december 2012..




Disebabkan aku bercuti-cutian belah utara..
harus singgah umah mama..

lagi pun adik aku dah set nak wat kenduri sket..
bukan mummy Ariessa yg nak wat majlis ni..
tapi aunty gumuks sorang tu yang beriya-iya..
sebab birthday dia pun dekat2 jer..
sebenarnya aunty rasa dia yg teringin nak sambut birthday..bukan si kecik ni..hahahaha

si kecik ni macam tak der perasaan..
sebab dikejutkan dari tidoq..hehehe
nasib baik dia tak wat perangai..


kepoh nombor satu noo walaupun kecik..


dadddy lambat sket sampai sebab sedara belah daddy ada kenduri..


kek ni aunty lya sponsor..
order kat Secret Recipe..chocolate indulgance


masih belum warm up lagi budak ni..toya jer muka


jemput budak2 taska kat sebelah umah...



cute kan diorang


budak ni muka tengok macam pak lawak...
mesti banyak ragam yg boleh mencuit hati org...




kawan mummy Ariessa


sedara belah Nani


props utk candy section aunty yg provide... :)


jiran sebelah


nani goreng mee dan bihun..
buat cream puff
aunty2 yg tolong wat sandwich
wat blueberry muffin
goreng nugget
goreng karipap

tok chaq and aunty Salniah yg sponsor roti jala

sapa tah lagi yg bawa triffle..agar2..etc





aunty sedia wording props tu..
aunty hani tolong tiup belon and gantung




Ariessa ni anak daddy betul..
dapat daddy..org lain dia tak heran..


jiran hujung sana...


tokwan dgn uncle Nazim


apa pesen ni?


kecik2 pandai jealous..
tak boleh tengok daddy dukung baby lain..
menagis2 dia nak pi kat daddy..
jangan lepuk sedara mu itu udah ler..


see..menagis sungguh2 tu daddy wat tak peduli...


wahh..senyap terus bila daddy dukung..muka berlagak disitu...


awat bolat sungguh ni


air mata dok menitik lagi


ishh...geramnya..
geram kat sapa tu?


dgn nani dan aunty2..


budak2 ni org bagi apa pun ambik..
tapi lepas tu masuk mulut kot..ke lempaq...?


jiran..


ni cicik..sedara adik tok chaq..jiran nani juga..
sebenarnya harini birthday cicik..birthday Ariessa semalam...
tapi sebab tunggu aunty balik..kenala wat hari ni..ehehehehe

saja bagi cicik potong kek..
dia segan sebab dah tua bangka nak potong kek..
kita letak ariessa kat tepi kasi coverline...hahaha


lepas tu ariessa dah tak payah menyebok...muahahahaha


sepupu aunty..belah mama..





ni tok chaq dgn aunty salniah...



ni dalam umah time org semua dah balik aunty salniah sebok do main dgn Ariessa..
apa la yg lawak sangat sampai Ariessa gelak mengekek...

masa ni Ariessa baru pandai menapak beberapa langkah..
tapi masih takut...

sekarang ni Ariessa dah besar..boleh jalan..dah nak masuk 1 thn 5 bln..dah nak dapat adik...waaaa


kernyeh sampai nampak gigi 2 batang kat bawah..



pantang nampak camera..
suka kernyeh..
tapi masalahnya..lepas dah keluar flash baru nak sengih..
terlambat la dik oi...
pastu sebok nak tengok..
iyer..kena tunjuk kat dia gambaq kita amek tadi..
pastu dia punya belek la..
macam tengok cermin..
dok belek muka sendiri..

ni la pesen dia posing kalau nampak camera..
sapa la ajaq sampai tutup2 mata ni..haih...


ayoyo




aunty doakan moga Ariessa jadi anak yg solehah...
love u so much...muahh


sebenarnya..
lepas majlis ni baru tahu pasal apa pandangan ustaz terhadap sambutan hari jadi...

ust cakap..
nabi tak pernah sambut hari lahir..
tapi kita pulak yg pandai2 sambut hari lahir nabi >> maulidurrasul..

tau tak sebenarnya apa yg nabi buat bila hari lahir dia?

nabi berpuasa..

OMG!
nabi puasa tapi kita terbalik..buat jamuan makan..erkk...

sama la kes bila bersyukur dengan apa2 nikmat..
nabi berpuasa..
sedangkan kita asyik buat majlis kesyukuran..jamuan makan lagi..
hidup kita..budaya kita penuh dengan makan2..

adoi..sejibik kena...


lepas ni kita tak sambut dah la birthday yer Ariessa...