Wednesday, April 3, 2013

Ribut Melanda Kulim


Mesti ramai yg dah tau pasai Kulim kena ribut Jumaat 22 Mac lepas...
sangat teruk...
first time aku alami sendiri..

malah..aku bukan dirumah waktu tu..
tapi dalam kereta...
.NGERI.


Cuaca panas jer petang tu...
Aku dan mama bertolak dari Giant dalam pukul 6.10pm..
masa tu dah perasan..angin kuat...
pasir2 dan sampah-sarap di tepi jalan diterbangkan angin..
rupa macam ribut pasir dah aku tengok...
terdetik dalam hati..ni kalau angin kuat macam ni..bahaya utk penunggang motor..
boleh terbalik...


elok sampai kat traffic light masuk simpang ke industrial zone sebab nak amek adik balik kerja...
simpang kat restoran Cahaya Gembira tu..

elok masuk simpang..tap..tap...tap..
titis2 besar air hujan turun kat cermin kereta..
bunyi punya kuat macam batu..

lepas tu...praaaaapppp.....
hujang turun selebat2nya disusuli angin kuat...

kami teruskan perjalanan ke kilang adik aku bekerja..
tapi...
tak dapat meneruskan..
ada pokok besar yg tumbang melintang jalan...

mama cakap ada jalan belakang..jom...

tapi malang...
jalan belakang pun tak boleh lalu..
ada pokok besar jugak dah tumbang melintang jalan...

mama call adik cakap tak boleh nak lalu..
dia kata ada jalan lain ikut taman perumahan..
tapi dia tak tau apa nama taman tu..jalan mana...
mama lagi tak tau..sudahhh....


kami patah balik nak keluar..

tapi hujan selebat2nya..angin sekuat2nya...

boleh pulak time tu pak call ma cakap jangan pergi amek adik lagi..pergi berteduh tempat yg jauh dari pokok...sebab pokok dok tumbang..

eh..mana lak pak tau pokok tumbang..
masalahnya..
kami tak boleh nak berhenti time tu..
memang di tempat kejadian..
di tengah2 jalan yang kiri kanan adalah pokok2 besar...

masa tu aku dah nampak mama panic gila...
dia yg drive..

haish..pak ni pun satu..time2 kecemasan sebok call pulak....
dia tak tau kami dah kat tempat tu..

bayangkan la...
depan tak nampak apa..putih jer..sebab hujan lebat dan angin kuat...

pokok2 besar kat kiri dan kanan jalan pula..
dahan2nya semua dok patah jatuh ke bumi..

tapi..bukan jatuh kedepuk macam tu..
jatuh yg berterbangan sebab angin kuat..

korang bayangkan korang kat tengah2 jalan..
di kiri kanan jalan korang ada org dok panah korang...
memang situasinya seperti dipanahi dahan2 pokok...

memang takut...

dah ler tak solat asar lagi..
memang berdoa agar tak mati kena hempap pokok besaq time tu..
kalau tak..naya jer..
takut kereta ma kemek sebab kena dahan..
drive slowly sambil mengelak dahan2 pokok kat atas jalan..

akhirnya..
kami tunggu adik kat tepi bangunan bertentang dengan restoran kassim mustaffa..
sampai hujan reda...kawan adik hantar sampai situ..

tak lama pun..dalam 20-40 minit saja...

tapi..

kesannya..

sepanjang jalan aku tengok banyak pokok2 besar tumbang..
ada yg hempap bumbung kedai..rumah..
atas zink terselak..terlipat...terkeluar..
atap genting pun terangkat
signboard rebah ke bumi...
signboard nama sekolah terkeluaq..nasib baik ada tiang lampu..jadinya tersekat kat situ..
kalau tak..alamat melayang ke tengah jalan boleh putus kepala kalau ada org lalu time tu..uissshhhh...
tiang lampu pun tumpang..
lampu traffic light pun terpusing...

memang teruk...
macam kena puting beliung...

patutla pak tepon..

pokok pine depan umah pun tumbang..
atap genting umah pun terkeluaq..
siap jatuh ke umah jiran belakang...
nasib baik tak kena cermin dia..
pokok besaq kat hujung jalan sana pun tumbang..merentang jalan..




pokok mata kucing pak kat tepi umah pun patah...

kain kami jemur bawah bumbung bersepah atas lantai...dah kena basuh balik..

boleh aku katakan..
rata2 hampir semua rumah kat taman tu kena..
esoknya mesti masyuk para kontraktor dok mai pakat pasang bumbung umah kat sini..
sekali pasang rm 400-800..

umah sedara aku..abis awning...
dia kata kalau nak buat balik kena rm6800...errrkkkk...

syukurla umah aku kena rm50 jer..
sebab pak dah buat sendiri sekerat..
tinggal lagi sekerat dia minta tolong kontraktor umah jiran tolong pasang sket jer lagi...
hehehe...syukur...

2 comments:

  1. harnida, ngeri nya baca...ish nasib baik la dia tumbang sebelum kita lalu, kalau dia tumbang masa kita tengah lalu takke haru..
    alhamdullillah selamat..

    ReplyDelete
  2. indamarya:
    tu la pasai...sib baik dah tumbang dulu...kalau tak..mati katak la cheq...huhu..

    ReplyDelete