Wednesday, April 24, 2013

3D2N in Kuching


I have an assignment in Kuching and Kota Kinabalu..
With a female partner, I have started our journey last 2 weeks...

We stayed at Abell Hotel, Kuching for 2 nights..
rasanya hotel baru..changed owner..
sebab interior nampak baru..which reminded us of our corporate color..tsk..ktsk..tsk...


sukanya dapat bantal sampai 3 biji  :)


pekerja hotel sangat ramah dan baik..
service tip top sampai kami musykil ni hotel berapa bintang ni?

serius..
asal lalu lobi jer mesti ada yg menyapa mau ke mana...
siap boleh bagi suggestion..
security guy yg cute itu siap tunjukkan kedai makan yg berdekatan...

bila balik pulak sempat di tegur sorang lagi..jawatan apa aku tak sure..
ada apa2 masalah..perlukan bantuan..boleh cakap sama dia..
sambil jalan ke lif sempat aku cakap nak iron..
dia dia just tanya kami duduk bilik berapa..nanti dia uruskan...

elok naik lif..masuk bilik..tak sampai 2 minit dah ada orang hantar iron...
wah...tudung pun tak sempat bukak lagi...
gila pantas..

pastu bila minta password WIFI..rupanya kat lobi jer leh pakai..
tapi diorang kata cable ethernet ada...
terus hantar ke bilik...
free jer..pulangkan masa nak check out jer..

wah...
bagus...


mari kita tengok map
actually...no need pun...
this is my errrmmm...3rd or 4th time kot datang Kuching..

tetapi memandangkan my work partner 1st time datang..
kena la jadi tourist guide sekejap...
walaupun dah bertahun tak datang..
tak banyak berubah la...



arrived quite late..petang dah..
apa kata  stroll along the Santubong river
lalu la kat waterfront



this is Dewan Undangan Negeri



ada banyak jer boat services along this waterfront..
tapi apa hal nak try boat canggih mahai macam ni kan...











sampai hujung ni... nah..buaya tembaga lagi i bagi..


fort?


hari dah hampir gelap..sini kan malam cepat sikit..
patah balik gi makan kat tempat yg guard cute tu recommended.


ayam bakar ni boleh tahan..sedap gak..pedas..


makan kat sini..tak jauh dari hotel..


esoknya..
kena bertugas lorrr..

we managed to complete our task earlier..

mari kita borong kek lapis!

then naik bot seberang sungai utk pulang ke hotel...
naik bot ni murah jer..50sen..
tapi sebenarnya ikut suka kita ler nak bagi lebih ke..

apa agaknya budak sekolah tu fikir sampai macam tu expression dia yer?


dekat jer pun..
on engine seminit 2 jer dah off balik..sambil dayung untuk adjust kat pelantar tu..




then kita menapak ke hotel...rehat dulu..
takkan nak usung kek lapis kehulu kehilir kan?

ptg tu baru ajak member menapak again..
tapi di sebabkan hujan renyai2..
terpaksala kami beli payung lipat kat parkson...tsk..tsk..

agaknya..pekerja pakson kat situ dah recognized kami..
adala kot 3 kali pi situ..

well..surprising...
aku ingat harga barang kat Sabah Sarawak agak mahal compare dgn semenanjung..
tapi..tengok Sale kat Parkson tu..harga kasut tak mahal pun..
Polo..Santa Barbara kot..ada yg jual harga bawah RM50...
tapi dari segi design tu..aku tak sure la latest atau stock lama...
yg pasti..aku hanya beli payung dan facial cleanser  jer kat parkson ni..haha

menapakla kami ke India Street..
i told my partner  kat Kuching ada banyak muzium..
nak pergi muzium ker? hahaha

well..
we rather tawaf around the mall then... ;)

ada mall baru dekat hujung India street tu..
Merdeka Mall kot namanya..i terlupa..

tujuan..
nak merehatkan kaki dan misi mencari Mee Kolo..
atau bahasa sebutan..mee kolok..

ada 2 jenis..
satu sup dan satu macam goreng..or berkicap kot...

dulu ada org pernah bawa aku makan kat area mana tah..
aku try yg goreng..sedap gila..


kali ni try kat food court mall ni jer..
yg ada jenis sup...


ehh..cantikkan kasut ni?
cute jer..


ada blink blink lagi... <mata bersinar2>

wahh...ringan dan selesa...<over>

dah..dah..asyik tawaf kedai jer..


lepas isi perut..
mari menapak pulang..

sepanjang jalan ada banyak kedai2 jual souvenir

hujan lebat sket..kita berteduh dulu kat waterfront..
sekarang memang musim hujan di petang hari kat sini...

macam teringin nak naik bot ni..
tapi sayangkan duit..
kalau org belanja tak per la gak..


tugu wajib bergambar bagi yg baru berkunjung ke Kuching..


lastly..
kami kembali ke R.J Ayam bakar..
ingat nak makan ringan2 jer..
order la toast..dan goreng pisang berkeju

tapi toast tak sampai2..
order yg sampai hanya Banana Cheese fritters ni saja..
roti habis kot...

so..this is our dinner for today..
lagi pun perut kenyang makan mee tadi..



Last day..
pagi2 mari kita jalan tanpa hala tuju..
nak pi cultural village..jauh dan mahal..
please note that this is not a holiday trip..
jadi masing2 tidak menyediakan budget utk berfoya-foya..



mari kita ke seberang sana..
konon nak lawat Astana, For Margaritha..konon..

tanya pakcik bot..
agaknya ada salah faham kot..

dia ingat kami nak menyusuri sepanjang sungai...hihi


almaklum..
dalam pukul 10-11am..trip org pergi bekerja dah habis..
jadi..pakcik2 pengusaha bot utk ke seberang sungai adalah sedang bersantai..tiada penumpang..



pakcik ni ok jer bawa kami berdua menyusuri sungai..
naik bot sempoi jer..




kampung2 di tepi sungai


cantikkan rumah ni



gunung santubong


pakcik..patah balik la..
ingat kan tadi dia kata ada taman orkid..
rupanya dia kata kek lapis..kot..


tak perlah pakcik..kami round2 jer..

ingatkan leh tembus ke taman sebelah Astana kat hujung ni..
tapi jalan mati la..



ada beberapa org dok memancing..

nampak sekor biawak berenang..
i thought mr. croc at first...



this bro baru dapat ikan keli



he showed us udang galah seekor yg di tangkap sebelum dapat keli tu..




cukupla buang masa sebelum berangkat..
moh...
tapau makan rushing balik hotel..
have a quick shower and checkout to airport..


tapi tu la..
being me yg shopaholic ni...

kat airport pun sempat shopping..ngehngehngeh..
next post i bagi sikit tips..




goodbye Sarawak..



4 comments:

  1. dah balik ? geram tengok gmbaq2 tu, been there twice.yes not so many changes I guess..tak mcm KL, tak pi 2 bulan tudia dah naik bangunan baru kan?

    ReplyDelete
  2. IndaMarya:
    lama dah balik..tapi penat yg tak abis2 lagi..hahaha
    kat kuching pun ada bangunan baru..
    tapi tak ler se pesat kat KL..
    bukan kata bangunan..silap haribulan jalan pun bertambah..highway baru pulak..

    yg makin di tambah adalah shopping mall..
    kadang2 pelik gak ler..
    org datang nak tengok culture..hmm...masih berangan nak pi tengok umah panjang....sigh...

    ReplyDelete
  3. Hello Harnidah, wow! I really enjoyed looking thru all the pics here. Very nice. Your pics brought back many memories to me.
    Used to travel to Kuching, Sibu, Bintulu, Miri in the early '80s.
    Ahemm, suka tengok the Orang Ulus, Bidayus women there.....
    And the Sarawak laksa boleh lupa nama mak, ha ha.

    Hey, you a very good photographer. What camera you using?
    Harnidah, why don't you tukar to the new blog so boleh dapat bigger pics....
    I remember that Kuching harbour front....suka tengok the boats there on the river while having dinner.
    Bila I balek kampong will visit Sarawak, love that country.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. Lee..thank u so much..
    i tak sempat makan laksa Sarawak..
    tapi i beli laksa Sarawak gravy paste..tapi don't know when u cook..hahaha

    Lee..i don't bring my camera..it's too bulky and heavy..
    i use my cellphone camera only..
    it works well with bright light (high exposure) especially outdoor during noon...hahahahaha

    kalau malam..hancur gambar tak jadi... ;)

    ps:nanti ada masa i'll try to change my blog template..

    have a great weekend Lee..

    ReplyDelete