Monday, April 29, 2013

3D2N at Kota Kinabalu



mula2 ingat nak pergi balik hari jer..both for Kuching and KK trip..
tetapi..memandangkan flight paling awal pun dalam 7am..dah sampai sana around 9.30-10.30am
pukul berapa baru boleh start kerja?

jadi...
pergi la sehari awal..
balik sehari lewat..
standard outstation procedure..


We stayed at Imperial Boutec Hotel..
not bad la..with the price..
ciri2 fresh tetap ada..warna oren u...


tapi satu yang tak best adalah..
di toilet nya berbau lipas..
serius..dekat sinki tu ada sekor lipas terlentang..nyawa2 ikan...
perut dah pecah kot..tapi kaki dok menggedik lagi..
haih...takkan nak biar dia lari kan?
aku bunuh dgn kejam...errrkkk
well..aku sangat geli nak sentuh guna tangan..
aku guna tisu susun tebal sket..
tutup lipas dgn tisu dan...dooommmm..
sekali aku ketuk dgn penumbuk jer lipas tu..
.dead.
disposed in the dustbin..finished..

but the smell is still there...walaupun dah ku curah dengan air dan sabun..


the first activity we did there is..
stroll along the waterfront..

but baru start jalan aku dah kata kat partner..
mai sini kena minum air kelapa..

sebab besar dan murah...hahahaha

fresh..without added sugar..
tapi tak sejuk..
lupa nak request kelapa yg diorang simpan dalam ais..

i think the juice adalah around 500ml in the shell..or more..
cost only rm 2.50

i pulun habiskan...
but my partner minum quarter only..patut share jer sebijik..
ni tamak..order sorang satu...hahaha




next stop..Fillipino Market or known as the Handicraft market..

aku tak nak masuk sebenarnya konon tiada apa yg nak di beli kat situ..
memandangkan partner tak pernah datang...kita ikut saja..

niat asal aku datang KK hanya nak beli ikan bilis, udang kering dan ikan segar..
tu jer..
sebab kat Kuching aku dah shopping macam nak rak gak ler..


tapi...


tapi...



tapi...



in 2 hours time from our arrival in KK...

i already burned a hole in my pocket!

dalam Fillipino market jer dah terbang beratus!

pastu dah beli ikan bilis dan yg kering2 tu jer dah seratus!

erkkkk

akhirnya kami lalu di belakang market tersebut hanya memandang haiwan2 ini..
tanpa singgah untuk merasa...huwaaaaa





sekor yg besar udang bakar tu dalam rm 38

lagi pun aku kurang yakin tahap kebersihan di situ...kang sakit perut..naya..


udahler membeli hari ni..
mari pulang ke pangkal jalan...

udahler org lain yang nak masuk membeli..abis...orang lain yg memborong...apa kes?



along the road..banyak sungguh mall dan shoplots




my catch today..
butang baju melayu for hubs..
freshwater pearls and ocean

freshwater much cheaper..tapi sedikit flat...
compared to air laut nyer pearl..a bit rounded..lebih cantik..

crystal & pearl brooch and bracelet for me..
and some fridge magnets..

selalu kalau travel i collect fridge magnets


rest..shower..

then turun bawah sebab nak pi foot reflex and body massage..
bersepah tempat reflexology kat KK ni..
harga boleh tahan..

lepas massage jom dinner..
nearby the place..
nyonya flavors kot nama kedai..
mine >> marmite chicken
lepas makan siap singgah SaSa..
share beli mask 4 for rm10..
cukup sorang 2 keping utk 2 malam..hahaha...
well...ladies...biasala..


next day we managed to complete our task earlier..
balik hotel rest sekejap..

then stroll again along the waterfront..but went a bit further..

boleh lak kat traffic light tengah tunggu nak cross the street ada 2 Indian ladies from semenanjung simply asked me whether we are local people here..

dia nak tanya mana nak cari tempat makan..
i told her to go belakang Filipino market tu...

lepas tu another couple i thought either from Koren/Taiwan/Japan
asked me whether i could speak Chinese?

OMG..do i really look like local people or can speak Chinese?

however..he showed me the map and point the place they wanted to go..
nak pi Fillipino market rupanya..

jadi tourist guide sekejap...


kali ni spend masa tengok laut..


airport KK ni tepi laut jer..
jadi biasa la nampak kapal terbang turun naik




bot nelayan









di hujung jalan dah ada mall baru...

mak aih...nasi lemak kampung baru pun ada kat KK...dasat...


Suria Sabah..mall baru bukak..tak full lagi kedai yg bukak..

sementara tunggu member partner i yg ada di Sabah datang...
kita tawaf mall pulak..

kawan dah tunggu..
kita sempat snap sunset kat belakang mall jer..hahaha




kawan partner i bawa kami jalan2 di Pantai Tanjung Aru..
panas..angin tak dak pulak tepi laut ni..tapi ombak kuat..pelik..


budak2 happy jer main pasir...


ada foodstall..restaurant..
tapi tu lah..
nak datang pantai pun kena bayar rm2 if not mistaken untuk parking..gila..

so sad..
the latest picture of myself that i have with me is only this
.
.
.
.
.
.
.
.
.

my shadow



i tak bawa camera..hanya guna cellphone..
tambah bila badan serupa org mengandung 5 bulan..
baik kita lupakan hasrat utk bergambar..
every angle looks no different..tak nampak kurus pun..hahaha

kalau naik lrt ni sahih dah..mesti akan ada org offer seat coz ingat pregnant lady..  ;)


next jom tengok water & light symphony ni

parking kena bayar jugak..
show dari pukul 7pm kot..
every half an hour..next show 7.30pm, 8.00pm, 8.30pm and so on...



lagu yg di pasang best2..nampak harmoni dgn fountain and lighting..


setiap showwn dalam 15-20 minit jer..







ni pintu masuk tempat air kat atas


lepas tengok air..jom dinner..
orang belanja...:)

buttered prawn


tomyam campur


siakap 3 rasa


kailan ikan masin


semuanya sedap kat hawkers foodtall dekat area shoplot di Tanjung Aru..

lepas dinner..balik hotel...packing..zzz..

esok nak bangun awal gi pasar ;)



tapikan..
ingatkan siang tadi lepas housekeeper cuci bilik suppose tak dak la kan dah bau lipas..?

nope..
tetap ada ok...
gila apa..walaupun tong sampah dah clear..
masih bau lipas dalam toilet tu...
mematikan nafsu sungguh...

end up malam tu aku masuk toilet nak mandi etc...

ada pulak sekor lipas keluar dari celah jubin kat corner yg ada lubang..
jubin tak cover area tu..nampak simen..ada lakot ruang...

patut bau lipas..
entah2 dalam jubin kat tandas ni penuh lipas apa?

aku biar jer..ntah dia merayap mana dalam toilet tu..
sabar...

tapi kan..esok pagi aku masuk toilet tengok lipas tu dah terlentang atas lantai..

aik?
aku pelik kenapa lipas tu nak mati..aku tak buat apa2 pun..
tak sembur aerosol pun..
tapi dok menggelupur...

this time..
baik aku tamatkan riwayat kamu lipas..
tak tenteram aku nak berak karang...

aku telah menjadi serial killer dengan jayanya..muahahaha



hotel ni bilik ok..
tapi part lipas tu yg tak ok..
lagi satu yg sangat menyedihkan ialah breakfast..

patutla murah..rm 17 utk 2 org..
tapi menu selection..hmmm...baik sarapan kat mcd jer...

berbanding kat Kuching kalau breakfast kat hotel tu mahal gak..dalam 20++ sorang kalau tak silap



moh kita ke pasar..
ni tujuan asal ni..
ikan bilis dah dapat..
ikan segar lak..

besaq gila ikan ni..
mostly aku tengok kat pasar KK ni ikan besar belaka..
susah nak nampak ikan kecik2..


see...besaq tak?


ni ikan ayam..
rasanya macam ayam kot..sebab tu namanya begitu..
tapi kaler cantik sangat..macam tak sanggup nak makan..hihi


aku hanya beli iakn tenggiri papan, siakan, merah dan sotong..
pastu gi kedai dekat pasar besar tu utk packing..

packing ikut size kotak polisterin..ais..
packing jer rm18

saja timbang..kotak aku berisi ikan dan aid 9kg!

lepas ni baru kalut pikiaq macam mana nak usung satu kotak ikan, satu kotak ikan bilis dan beg galas dan handbag..tskk..tskk..

lepas packing ikan terus balik bilik have a quick shower, check out dan naik cab ke airport..

semua barang masuk baggage...
except handbag..
sib baik beli handbag kat airport Kuching aritu..
muat letak laptop dalam tu..

sempat lagi aku tawaf KKIA..
terbeli sket...ops...ter...ok..tak sengaja..hihi

sempat makan kat marrybrown..sebab takut kebulur sebelum dapat makan dalam flight

sampai KLIA terus amek airport limo balik umah..
tak larat nak usung ikan berkilo2...

A few tips i nak share with u guys..

1) kalau pergi Filipino market tu..beli la butang baju melayu..sebab murah..
freshwater pearls nyer butang baju cost only rm 5..
sesuai untuk yg bakal akad nikah..
atau boleh pakai time raya..
kalau laut masin nyer pearl mahal sket..dalam rm 35 kot..

2) ikan bilis dan ikan segar kat Sabah memang murah..ambil lah kesempatan utk membeli yer..

3) Body shop kat airport KK sangat murah..
aku dah compare harga ketiga2 airport yakni KLIA, Kuching dan KK.
kenapa murah?
Semenanjung dapat stock dari Singapore..sedangkan Sabah Sarawak dapat stock direct dari Europe..
Sabah lagi hujung..sebab tu lagi murah..

4) aku survey harga beg American Tourister..
sama jer kat mana2 tempat..
aku rasa harga barangan yg ada brand tersendiri/butik most probably sama jer kat Semenanjung



happy shopping!  :)





2 comments:

  1. Hi Harnida, syoknya baca yr posting kali ni, gmbag cntik.although I have been to many of the places u pi tu, tapi bila u cerita dgn yr own way bersahaja...I jdi syok pulak.macam nak pi lagi sekali..

    ReplyDelete
  2. IndaMarya..
    alahai..pi sat saja pun..tak dan nak pi daki gunung pun..hahahahaha

    skarang kalau pi KK..nak beli ikan jer la..
    dulu2 memang zaman shopping brooch pearl..
    sekarang dah tak heran...hihi

    ReplyDelete