Saturday, March 16, 2013

Nasi Tomato


 kadang2 time pms ni macam2 mengidam nak makan mengalahkan org mengandung..

memandangkan org kat umah semua pun macam dah tak bersemangat dengan lauk setiap hari...


mari kita tukar selera..

ehh..sebenarnya sebab tekak aku yg nak merasa makan nasi tomato..

aku rasa kat penang sangat popular dengan nasi tomato..
time raya especially...kenapa yer?

tapi yg aku pelik..
aku susah nak jumpa Tomato Soup kat supermarket kat sini...
sebab apa tomato soup?
sebab mama buat nasi tomato pakai tomato soup...bukan tomato puree...

dulu masa kat Melaka..aku try cari kat jusco bukit beruang tu pun tak jual..
ni kat econmart dekat umah aku pun tak jual..

org penang saja ka yg pakai?
jadi market kat penang ja kot tomato soup ni?

bersemangat lebih...
jadi harus bawa bekal ke opis..

beriya pack in 3 containers..



lastly before makan...
dalam satu bekas jugak..hahaha 

tak buat jelatah sebab tak beli nanas potong..
takkan nak beli nanas sebiji gara2 nak makan nasi tomato jer pun?

terus buat sayur salad dgn thousand island dressing...nyumm!



14 comments:

  1. rajin nya cik adik ni..baguih.siap bawa bekai lagi na...yang bawa dari rumah memang sedap kan?

    ReplyDelete
  2. Hi sis.. nasi tomato is always my fav! ni musim kenduri dah nak start - insyaa Allah dapat lah nak merasa nanti. Nak masak sendiri malas lah pulak sebb asyik sibuk je nowadays.

    ReplyDelete
  3. IndaMarya:
    hat bawak dari umah memang best sebab masak penuh kasih sayang...muahahahahaha

    ReplyDelete
  4. MamaTim:
    tak aci la nak makan nasi tomato tunggu kenduri jer..
    kalau tak dapat jemputan acane?

    ReplyDelete
  5. nasik tomato peberet sefamily.. kaktek guna sos ragu spageti... sodap. sos tu beli kt walmrt ek.. bukan beli online.. haaa melampau.

    ReplyDelete
  6. kak tek:
    amboi...wat nasi tomato pakai sos spageti...omputih la sangat..
    tapi kan..apsal sos RAGU?
    itu India mari ka?

    ReplyDelete
  7. waa...seleranya nampak...bawak bekal sendiri lebih puas makan kan? hehe

    harnidah, soup tomato sgt senang di dapati di TMC Bangsar..rasanya kat aeon pun ada, kan?

    kalau utk family kecik macam you ni, beli jer nenas siap potong kat kedai jual buah siap kopek tu, beli sepotong seringgit, senang kerja dah!

    ooops sorry...memandai plak nak mengajar hehehe

    ReplyDelete
  8. Hello Harnidah, Very nice. First time saya tengok ni nasi tomato. For some reason or other tomatos not on my food list to eat, but tomato ketchup ...yes.
    And your this nasi tomato, ok...dapat jemput makan, dua pinggan tentu lichin, ha ha.

    I love the colour of the rice too. And that salad looks delicious. Tu sambal pun sedap best.
    I tink your hubby cannot wait to come home from office...masuk rumah dapat the lovely scent of your cooking...tentu manjah the cook.
    By the way, you dress like Nigella bila mask? Ha ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  9. Hi Harnida, delicious nasi tomato, one of my favorite too. Once in a blue moon baru I masak ni cos I seorang aje makan, my children tak suka. Shioknya bawak bekal ke opis...for me I balik umah makan sebab opis 3 mins drive dari umah. :))

    Have a nice day.

    ReplyDelete
  10. wow! nasi tomato.
    well... I don't know how to make this. hehehe
    but never go through da recipe either.
    cumanya....bila tgk pun dah npk mcm susah.
    so...tak pnh nak try buat. camno?
    alalalalala

    ReplyDelete
  11. kak Q:
    Bawa bekal memang puas hati...
    tapi kalau dok kena bangun awal tiap2 hari nak masak..parah..hahaha

    TMC Bangsar? TMC tu apa yer?
    tapi agak jauhla kalau saya nak ke Bangsar semata2 cari tomato soup ni..hihihi

    tu la..nak cari nenas potong tak rajin nak merayau...sudahnya..salad org putih sudah la kita....

    ReplyDelete
  12. Lee,
    How come u never come across with this nasi tomato?
    kat Penang selalu ada la..
    especially during wedding...or festive season...

    nanti u balik kampong better u try this out...errrr...ke nak i masakkan? hihihihi

    ReplyDelete
  13. Amelia:
    waaa...manyak syiokla umah dekat dengan opis....

    lunch hour leh balik rumah..kutip kain...boleh siap golek2 atas katil dulu...hahahahaha

    ReplyDelete
  14. RedRose:
    nampak jer macam susah..
    tapi senang jer buat..
    ala2 macam buat nasi ayam la jugak...

    ReplyDelete