Friday, March 29, 2013

Eat out vs Home cooked




sekali tu lunch time makan kat Secret recipe..
tengok ada menu baru...
baked mozarella fish kalau tak silap namanya..

sambil dok makan tu..dok belek...

senang jer nak buat ni...
tapi jual mahal gila..
esok2 ni ingat nak buat la sendiri 

akhirnya...
time balik kampung las week...
aku wat dinner ala secret recipe...
tadaaaaaaa...

air lemonade adik aku wat
mama wat salad dan goreng potato..
asalnya nak wat wedges..tapi disebabkan kami terkandas dalam ribut..
dinner a bit late..tak sempat nak hebat2 sangat..
paling cepat kita goreng jer kentang tu..

resepi:

isi ikan dori di perap dengan lemon..
goreng dulu..
tapi sebelum goreng tu...tepek2 dengan tepung sket yg di gaul garam dan serbuk lada hitam sket...

lepas goreng angkat dan letak atas tray.

mozarella cheese di potong sekeping2...sedang2 jer..takyah tebal sangat..

tabur sket oregano, lada hitam, lemon jus sket if rasa tak cukup...
letak cheese tu atas ikan..tabur sket oregano atas cheese...
susun tomato ceri yg di belah 2 atas cheese...

bakar dalam oven suhu agak2 dalam 180 degree celcius selama 15-20 min kot..
pepandaila korang tengok bila cheese tu melt...


salad tu senang saja...
gaul dengan olive oil dan lemon juice..nak letak garam gula sket pun boleh..
ikut korang nak salad, tomato, japanese cucumber,onion...
or just salad macam secret recipe buat...

potato goreng?
hoi!
ni pun nak resepi ke?


6 comments:

  1. Rajin you harnidah.. Mmg kalau buat sendiri bukan je save $$, puas hati air tgn sendiri kan..

    ReplyDelete
  2. Hi Harnidah, I was just telling Makcikkantin I love home cooking anytime.
    And your this lunch....betul sedap best!
    Wow, ada lemonade drink too. And your fried potatoes looks so good too!

    Hey, we too love ikan dori, selalu my wife cook that fish.
    Harnidah, I wish I am your neighbour, ha ha.
    Have a nice weekend.
    Saya ada sexy Malay girlfriend coming, nak entertain dia.
    Lee.

    ReplyDelete
  3. wei bestnya try mcm2 na..elok la.nanti dapat anak ramai2.msti best mama depa suka masak kan?

    ReplyDelete
  4. MamaTim:
    Bukanla rajin sangat...
    tapi asyik dah selalu masak kat PIL...
    bila time balik umah mak sendiri..rasa bersalah pulak tak masak utk diorang pulak..

    lagi pun tekak diorang boleh terima western food..tu senang sket...hahaha

    ReplyDelete
  5. Lee:
    hahaha..if u r my jiran..nampaknya i kena ada satu pinggan simpan khas utk u...pastu tulis bawah pinggan..pinggan ni Lee punya..hihi

    sapa sexy lady tu ;)

    ReplyDelete
  6. Indamarya:
    hahaha...elok la tu...
    kena kalau anak ramai...buas meragas..dah penat nak kepong sorang2..last sekali tak larat nak masak..beli jer..hahahaha

    ReplyDelete