Monday, March 4, 2013

Chocolate Pavlova



 Seminggu yang lepas...
dapatla panggilan dari seorang sahabat...


.................................

N: nantikan 2 hb ko free tak?
A: kenapa?
N: 2hb birthday kite tau...ko ari isnin kan?
A: yer la..ko tak cakap pun aku tau la....ada apa nya? birthday aku selasa la...
N: takder...kite buat aqiqah anak kita...kol 3 pm..ko datang tau..
A: insyaallah..tengokla dulu...
N: ko tak nak ker hadiahkan kite pavlova..
A: hoi! bertuah punya budak..aku penat la..
N: ala...birthday kita 2hb tau...hadiahkan la kite pavlova..
A: abis tu birthday aku? hahahahahaha


serius..dulu aku cakap malas nak buat kan..sebab manis...


tapi kali ni..
aku try chocolate pavlova..
muuuuchh better :)


tapi kan...

serius aku letih...
pasni jangan la request macam2..
kang aku charge..no more free of charge...ngehngehngeh


mana tak letih..
kerja rumah lagi..
masak lagi..

ramai tetamu kat umah lagi..
kaki pun sakit...
badan pun sakit...


oven kecik lak tu..
sekali bakaq hanya dapat 3 ketul ni jer...
nak bakaq sampai 1 jam 20 min...
nak biar sejuk lagi...
silap haribulan satu tray ni amek masa 2 jam..

sedangkan satu adunan tu aku leh dapat dalam 8 ketul ala2 saiz roti boi..

lagi 2 tray tu aku nak bakaq bila?

nasib baik aku gamble jer simpan dalam freezer..
esoknya sambung bakaq lagi 2 trip...phewwwww
sib baik jadi walaupun dah masuk freezer..


patutla N request...dah tahu dah....
rupanya dia dah try buat tapi kurang menjadi....hihihi
iku suhu as stated below yer...
lepas 1 jam 20 min tu..biar pintu oven tu terbukak sket and biarkan sejuk dalam oven yer..

dah sejuk tu nak simpan dalam bekas kedap udara..
boleh tahan 5 hari..
bila nak hidang baru letak cream..


disebabkan aku pun malas nak buat kek birthday utk diri sendiri...
kita anggap jer la ni birthday cake aku..muahahahaha


Happy Birthday to me...  :)





6 comments:

  1. samat hari lahir moga panjang umur murah rezeki dan barkah hidup dibawah limpahan kurniaNya.... aminnnn.....
    besdey kita dekat2 ni mesti kita sebanaunya sebaya..... wakakakaa...

    ReplyDelete
  2. happy bthday Harnida, moga terus jdi istri mithali...amin.

    ReplyDelete
  3. kak tek:
    amin...tq..

    besday dekat? bila tu kak tek?
    sama muda la kita..tapitahun jer lain2 ekkk..hehehehehe

    ReplyDelete
  4. IndaMarya:
    Tq so much...aminnn.. :)

    ReplyDelete
  5. Hello Harnidah, wow! Love this chocolate cakes. They beautiful.
    Ha ha, I see you badan sakit, kaki sakit...
    Hey, I thought you ada maid to help out at home?

    Are those blue berries?
    Here in Canada, up North if see blue berries nak jaga sikit sebab bears love them. And these bears don't appreciate humans eat their dessert.
    We have 2 kinds of bears, Brown, Black and the big hantu of all, the huge Grizzly bear....

    Harnidah, here's a Canadian recipe for you. Bila you senang, no more body aches, ha ha.
    Wonderful muffins bursting with berries are a perfect way to start the day, or enjoy them with an afternoon cup of tea. For best results, have the eggs and milk at room temperature.

    Canadian Blueberries muffin cup cakes.
    Ingredients2 cups (500 mL)
    all-purpose flour2 tsp (10 mL)
    baking powder1/4 tsp (1 mL)
    salt1/2 cup (125 mL)
    butter, softened1 cup (250 mL)
    granulated sugar
    2 eggs
    3/4 cup (175 mL) milk
    1-1/2 cups (375 mL) blueberries

    Preparation
    In bowl, combine flour, baking powder and salt. In separate bowl, cream butter with sugar; beat in eggs one at a time.
    Gradually stir in milk (mixture may appear curdled). Make a well in centre of dry ingredients; pour in liquid and stir just until moistened. Gently fold in blueberries.

    Spoon into large paper-lined or well-greased muffin cups, filling to top.
    Bake in 375°F (190°C) oven for 25 to 30 minutes or until tops are firm to the touch.

    If you make them, send me telegram.
    Have fun.
    Lee.

    ReplyDelete
  6. Lee...
    thank u so much...
    i mana ada helper...
    semua kerja sendiri buat la...haha
    lucky that hubs rajin tolong...

    yes..those are blueberies..
    but if i am at Canada..
    i better not to use it for my baking..takutttt..

    kalau ada hugly cudly bear...tu takpa...hahahaha

    waaa..u simpan resepi...?

    i better try this out sementara blueberries ada kat rumah.. :)

    i'll send u telegram ;)

    ReplyDelete