Friday, March 29, 2013

Eat out vs Home cooked




sekali tu lunch time makan kat Secret recipe..
tengok ada menu baru...
baked mozarella fish kalau tak silap namanya..

sambil dok makan tu..dok belek...

senang jer nak buat ni...
tapi jual mahal gila..
esok2 ni ingat nak buat la sendiri 

akhirnya...
time balik kampung las week...
aku wat dinner ala secret recipe...
tadaaaaaaa...

air lemonade adik aku wat
mama wat salad dan goreng potato..
asalnya nak wat wedges..tapi disebabkan kami terkandas dalam ribut..
dinner a bit late..tak sempat nak hebat2 sangat..
paling cepat kita goreng jer kentang tu..

resepi:

isi ikan dori di perap dengan lemon..
goreng dulu..
tapi sebelum goreng tu...tepek2 dengan tepung sket yg di gaul garam dan serbuk lada hitam sket...

lepas goreng angkat dan letak atas tray.

mozarella cheese di potong sekeping2...sedang2 jer..takyah tebal sangat..

tabur sket oregano, lada hitam, lemon jus sket if rasa tak cukup...
letak cheese tu atas ikan..tabur sket oregano atas cheese...
susun tomato ceri yg di belah 2 atas cheese...

bakar dalam oven suhu agak2 dalam 180 degree celcius selama 15-20 min kot..
pepandaila korang tengok bila cheese tu melt...


salad tu senang saja...
gaul dengan olive oil dan lemon juice..nak letak garam gula sket pun boleh..
ikut korang nak salad, tomato, japanese cucumber,onion...
or just salad macam secret recipe buat...

potato goreng?
hoi!
ni pun nak resepi ke?


Wednesday, March 27, 2013

Spa Time!


March ni memang bz betul...
every weekend ada jer aktiviti..

tapi kan..
sempat gak ler aku gi book spa kat groupon...

gagah jugak sebab spa ni kat hotel..
so..aku confident la sket quality service dan skill pekerja agak terjamin...

dulu pernah beli groupon murah kat spa mont kiara..
tapi hampeh...tak best..

kali ni..bayar mahal sket..
yg penting biar puas hati

sementara menunggu bilik ready..

deco kat tempat spa 


bilik couple spa ni sangat luas... 

firstly wat foot soak dulu..
tapi dia cuci kaki ala2 jer...
tak scrub bebetul..ni aku kureng puas hati...
tapi takper..nak sedapkan hati...kalau nak buat kaki betul2 kena gi pedicure..baru betul tempatnya....



lepas rendam kaki...
baru di massage

lepas massage baru di scrub dengan cocoa

siap ada almari and selipar anyam..hahaha

aku rasa bilik hotel di transform jadi bilik spa kot.. 

ada jakuzzi...
tapi selepas scrub dgn cocoa tu..diorang biar berbalut jap konon2 pakai cocoa mask...
rasa dah macam strawberry celup cokklat dah..hahaha

tapi lepas tu disuruh mandi...

helloooo...
jangan perasan mandi dalam jakuzzi ni
bukan ada air dalam tu..
rupanya mandi di pancuran saja..hahahaha


siap dijamu ginger tea.. 

now..get ready utk facial pulak...
macam guna product mustika ratu jer... 
facial biasa2 saja...
kalau nak best..gi tempat yg khusus utk facial saja..

so far..massage ok..best la...
scrub...sedang2...ok la...

dapatla juga menenangkan diri di hujung minggu...phewwww....

Saturday, March 16, 2013

Nasi Tomato


 kadang2 time pms ni macam2 mengidam nak makan mengalahkan org mengandung..

memandangkan org kat umah semua pun macam dah tak bersemangat dengan lauk setiap hari...


mari kita tukar selera..

ehh..sebenarnya sebab tekak aku yg nak merasa makan nasi tomato..

aku rasa kat penang sangat popular dengan nasi tomato..
time raya especially...kenapa yer?

tapi yg aku pelik..
aku susah nak jumpa Tomato Soup kat supermarket kat sini...
sebab apa tomato soup?
sebab mama buat nasi tomato pakai tomato soup...bukan tomato puree...

dulu masa kat Melaka..aku try cari kat jusco bukit beruang tu pun tak jual..
ni kat econmart dekat umah aku pun tak jual..

org penang saja ka yg pakai?
jadi market kat penang ja kot tomato soup ni?

bersemangat lebih...
jadi harus bawa bekal ke opis..

beriya pack in 3 containers..



lastly before makan...
dalam satu bekas jugak..hahaha 

tak buat jelatah sebab tak beli nanas potong..
takkan nak beli nanas sebiji gara2 nak makan nasi tomato jer pun?

terus buat sayur salad dgn thousand island dressing...nyumm!



Thursday, March 14, 2013

Ladies Day Out


Bulan Mac ni memang bulan yang bz..

tetiap minggu ada jer program...
letih tu toksah kata la..memang pun..

tapi..adik aku beriya2 kata nak mai...

hmmm..why not...
i need a break too...

pagi2 Sabtu mama and my sis turun KL...
met them at KL sentral..

we have breakfast together...
remember my blueberry muffin...
i ate 2 pieces..
the rest..theirs...


but the thing is..
ingat senang ker mama suka hati datang jalan sini and left pak at home?

this had come with a strategy ok..muahahahahaha


my sis and mom cari jalan pikir ayat yg sesuai to tell pak and without sparking his interest to tag along..hihihihi

otherwise..if he is not going..mom would not allow to go too...
sangat gila kuasa ok...hahahaha
sebenarnya..lebih kepada nak ikut kita berjalan..takmo kena tinggal...ngehngehngeh..

helloo...this is a girly thingy..mana sesuai lelaki ikut..especially pak...
matik la kalau dia ikut...
apa pun tak boleh buat..

girls power come on!!

they told pak they want to go shopping..
beli kain...
my sis dah lama tak beli baju..nak pakai kerja lagi..
nak beli kain utk raya..
kat sini banyak sket pilihan..
dia kan susah nak dapat size...hahahaha

phewwww..pak ok with it..
terus diorang proceed beli tiket...yahooo!!!

after breakfast..
terus pi Jakel..hahahaha..

ehh...tak...
pi hotel dulu..
nak check in tapi too early...
so..left hour bags there..
actually..a luggage bag...yang beroda tu..
my sis nak pinjam my bag..
tu yg terpaksa usung tu..

kalau takat nak overnite here semalam jer..no need that bag kan..
but actually..they really need that bag after seeing what they shopped..eerrrr.....



this is our room..with 2 queen bed..
yes..younger sis joined us later..in the afternoon..lepas abis kelas..

ceehhh..kat Jakel jer dah boleh burn a hole in our pocket ok..
diorang datang nak shopping...
aku yang borong lebih..apakah?

tapi kan..sebenarnya tujuan asal diorang datang adalah nak makan meatball Ikea la jugak..
tapi lepas isu DNA kuda tu..
ingatkan depa kuarantin dulu..so tak jadi pi..maybe next time..

habis Jakel..
check in our room..
sempat tapau kebab and milk tea at pasar malam nearby utk lapik perut..ni lunch time tau..
(korang mesti tau pasar malam kat jalan TAR start awal hari sabtu)


jumpa younger sis at KLCC..
yes..that was our next stop..


apa pun..perut mau isi dulu..
lunch at Chakri palace around 3 o'clock..



thanks Hani for the luch treat :)








aktiviti lepas tu of coz la shopping :)

paling tak tahan..
boleh..every time baru duduk makan..my sis already asked what we are gonna eat after this?

hoi!
kita baru nak makan hang dah tanya satgi nak makan apa?

perut apakah ini?

yes..memang tujuan dia datang nak shopping and eat..isk..isk..isk..


before balik hotel..
we all tapau pasta from the food court for dinner..

konon ingat nak turun pasar malam..tapi semua flat...


esoknya..semua malas bangun..
yes..boleh bermalas-malasan..
tapi boleh pulak aku mimpi pak marah hani pasal homework kot..

aiseyman...
pak ni..tak boleh lepaskan kami langsung..
although kena tinggal kat umah...
dia tetap menghantui kami...muahaahahahahaha

pagi tu breakfast kat food court semua house..
lepas tu terus pi Ariani..cari tudung..
sempat jugak singgah kedai2 dekat jalan Masjid India tu..

lepas tu balik semula ke bilik..
packing barang..
tengahari terus check out..

gila nak mengusung beg la pulak..
berangkut la kita ke SOGO..
makan aiskrim Lecka Lecka dulu


shopping sket kat SOGO..

lepas tu ingat nak pi urut tapak kaki la..
tapi tak sure kat mana yg ada..
yg confirm ada adalah kat KLCC..

ke sana la kita..
tapi mama tak mau la pulak sebab rate mahal la jugak..
dia kata baik urut kat tepi jalan murah lagi..haha..

camtu kalau..takpa la..
jom kita lepak food court KLCC..
minum..makan...

yes..
itulah apa yg kami buat..
SHOPPING.EAT.CHAT.

barula masing2 kembali ke pangkal jalan...ehem..
younger sis balik kolej..
mom and another sis balik rumah..they almost tertinggal flight...phewww...
 i pun balik rumah juga..

walaupun poket rabak..it worth...

shopping gila2 macam ni pun setahun sekali dua jer kot...

Tuesday, March 12, 2013

Fresh Blueberry muffin


After reading Lee's comment..actually his recipe...

why not i give it a try..hmm
there are some blueberries at home..
i just need to top up some more..


i did this on Friday..nite of coz..after dinner..

my castor sugar was not enuff..
so, i add brown sugar...


this is my first time baking muffin using fresh fruits
don't know whether it will turn out ok or not..
worried..eerrkkk...
ya la..thinking of the fruit juices that will come out due to the high temperatute in the oven..

hopefully my mom dan sis would love it...hihi
i'll bring this tomorrow...  <masa buat tu la fikir>


ala..masak ala kadar...
no crispy top...hmm...malas nak bakar balik..


u know what happen next?

i let them cool on the table..
inside plastic container..> bukan tupperware ye

the next morning..
kelam kabut to go out..
manage to grab i box of muffin...around 6 pieces only
sempat pesan to my MIL they can eat those which left on the table...


and..guess what happened?


i baked on Friday..nite..
i came back home Sunday 6.30pm...
and the muffins is still there...untouched...

OMG!
it almost 48 hours and nobody care to keep it in the fridge!!


ok..now u go...
to the dustbin..
S.A.D.





Friday, March 8, 2013

Kerana tamak...


Mentang2 la ada orang belanja pakai groupon...

terus nak tambah order dessert trio ni...

asal nak makan awal..sebab ingat main course lewat sket..



tapi main course awal la pulak...
tak dan nak makan dessert..
kita minta diorang simpankan dulu dessert..


padahal starter dgn bread dan soup...
pastu dah makan ni...
kenyang gilos.....


ni org yg banjer nyer set..


akhirnya...
both full to the max...

minta jugak di hantarkan dessert...

amek kau...
memang dia masukkan dalam freezer gamaknya...

kek itu beku ok...

dari kiri adalah strawberry cheese cake
tengah tu aku lupa namanya..tapi 2 keping cookies mengapit aiskrim vanilla ti tengah2..letak whipping cream, choc and caramel topping
yang kanan sekali adalah choc brownies kot..letak vanilla aiskrim dan raspberry topping..

aku suka raspberry topping compare to strawberry..
choc brownie tu beku gila..macam nak kena gergaji jer...

last sekali..hanya aiskrim yg abis...cookies hanya sekeping yg aku makan..
cheese cake pun aku terpaksa pulun sorang...

keluar kedai dengan perut bulat macam org sarat mengandung....
sekian, terima kasih..


terima kasih pada org yg belanja i tu..hihihi






Monday, March 4, 2013

Chocolate Pavlova



 Seminggu yang lepas...
dapatla panggilan dari seorang sahabat...


.................................

N: nantikan 2 hb ko free tak?
A: kenapa?
N: 2hb birthday kite tau...ko ari isnin kan?
A: yer la..ko tak cakap pun aku tau la....ada apa nya? birthday aku selasa la...
N: takder...kite buat aqiqah anak kita...kol 3 pm..ko datang tau..
A: insyaallah..tengokla dulu...
N: ko tak nak ker hadiahkan kite pavlova..
A: hoi! bertuah punya budak..aku penat la..
N: ala...birthday kita 2hb tau...hadiahkan la kite pavlova..
A: abis tu birthday aku? hahahahahaha


serius..dulu aku cakap malas nak buat kan..sebab manis...


tapi kali ni..
aku try chocolate pavlova..
muuuuchh better :)


tapi kan...

serius aku letih...
pasni jangan la request macam2..
kang aku charge..no more free of charge...ngehngehngeh


mana tak letih..
kerja rumah lagi..
masak lagi..

ramai tetamu kat umah lagi..
kaki pun sakit...
badan pun sakit...


oven kecik lak tu..
sekali bakaq hanya dapat 3 ketul ni jer...
nak bakaq sampai 1 jam 20 min...
nak biar sejuk lagi...
silap haribulan satu tray ni amek masa 2 jam..

sedangkan satu adunan tu aku leh dapat dalam 8 ketul ala2 saiz roti boi..

lagi 2 tray tu aku nak bakaq bila?

nasib baik aku gamble jer simpan dalam freezer..
esoknya sambung bakaq lagi 2 trip...phewwwww
sib baik jadi walaupun dah masuk freezer..


patutla N request...dah tahu dah....
rupanya dia dah try buat tapi kurang menjadi....hihihi
iku suhu as stated below yer...
lepas 1 jam 20 min tu..biar pintu oven tu terbukak sket and biarkan sejuk dalam oven yer..

dah sejuk tu nak simpan dalam bekas kedap udara..
boleh tahan 5 hari..
bila nak hidang baru letak cream..


disebabkan aku pun malas nak buat kek birthday utk diri sendiri...
kita anggap jer la ni birthday cake aku..muahahahaha


Happy Birthday to me...  :)





Friday, March 1, 2013

Untuk kenang-kenangan bersama PIL


MIL warded selama seminggu..
bukan kerana sakitnya kritikal..
tapi kerana menunggu giliran ke Operation Theatre (OT)
mentang2 la minor jer operationnyer..namanya di tolak ke bawah senarai..
untuk beri laluan pada kes2 yang lebih kritikal...

Pada hari keenam MIL di hospital..sehari sebelum operation..
Kami membawa FIL keluar rumah mencari wheelchair..
Malangnya..farmasi dekat rumah tutup pulak..
Langsung kami ke kedai kasut..
Ingatkan banyak choice kat Bata Jalan Kapar sana..
Akhirnya..ke Jusco Bkt Raja saja..ada kedai Bata..
En. Somi pinjam wheelchair jusco untuk FIL..
FIL nampak happy sket..sambil cuba gerakkan sendiri wheelchair tu…
Tambah happy bila dapat beli kasut baru

gembira agaknya lama tak keluar ke mana-mana


gembira nak dapat kasut baru :)


pilih la mana satu yang berkenan

wahh..kalah sultan..siap tolong pakaian utk test kasut..hihi

ayah suka kasut ni..tapi size 6 macam besar..kaki ayah dah mengecut..
terpaksa amek kasut lain yg ada size 5...ada 2 jer pilihan pun...sobsobs

Lepas dapat kasut..
Aku sengaja pelawa FIL utk cuba kerusi urut kat Rest n Go ni..
Masukkan RM2 jer..urut 6 minit..

Bukan senang nak lihat FIL ketawa kerana geli bila mesin tu urut sampai bergegar2 badan dia..
At least..dapatla kami hiburkan hati FIL seketika..

Dah hampir seminggu tak jumpa MIL kan..mesti dia rindu…risau..
Hari2 tanya bila nak bawa mak balik?
Sehari mau lebih 10 kali soalan tu di tanya..

Setiap kali la kami jawab dengan berseloroh..mengusik ayah..
Mak seronok jer dok kat spital..tak ingat kat ayah dah…
Ada kawan ramai..ada katil sendiri..makan pun sedap..kelas satu punya makanan..
Tidoq pun dah lena sebab ayah tak kacau mak malam2..
(Jangan pikir bukan2 yer..maksud tak kacau tu adalah tidak kejutkan mak malam2 utk minum air..untuk pergi toilet kalau tiba2 dia pening time bangun etc..)
Mak dapat rehat tak buat apa2..
makan nurse hidang..makan tidoq makan tidoq jer la kerjanya…


asalnya aku cakap pada en.somi nak bawa ayah jumpa mak kat spital petang tu..
at least jumpa mak before operation esoknya..
itu plan selepas pergi beli wheelchair la..kalau tak susah gak nak bawak ayah lawat mak..

Mungkin ada hikmah farmasi tu tutup..
Tak jadi beli wheelchair lagi..
Tak jadi bawa ayah sebb en.somi takut nanti ayah buat drama airmata dan mak punya blood pressure naik..kang tak boleh nak operate esok kalau tinggi sangat blood pressure..
Bukan takat maknyer blood pressure..silap haribulan blood pressure ayah pulak yg naik lagi naya..
jangan sampai both of them warded sudah..

Tapi..disebabkan aku terlebih kreatif…
Aku tunjuk gambar FIL dari dalam henpon kat MIL..
dan snap gambar MIL utk tunjuk kat FIL bila balik rumah nanti..
Moga terubat rindu masing2…
hehehehe macam bercinta zaman muda2 dulu kekdahnya…

MIL tiada diabetes..tiada high blood pressure..
Tapi sejak masuk wad..reading quite tinggi..
Kami suspect sebab dia pikir banyak..nervous sebab nak kena operate..
MIL memang suka pikiaq bukan2..pikiaq ntah apa2..dia takut…
Sampai malam before operation..doctor bagi ubat tidoq/penenang utk dia..

Sebab tu pagi2 lagi kami sampai wad utk bagi support and tenangkan hati MIL..
Memang aku tahu MIL nak anaknya (en.somi) ada disisi pada operation day..
Walaupun dia tak cakap directly…


ni sebelum operation..kami di hospital dari 7am teman mak..
bila nak ke OT..kain batik tu pun kena tanggal..
pakai baju putih tu semata2...


En.somi memang pandai mengusik both his parents..

Itulah salah satu petua yer adik2..
Selain daripada menjadi anak yg baik dan mendengar kata..
kalau kita pandai mengusik ibubapa buat mereka gelak ketawa..kena ada sense of humor
mesti dapat credit point lebih  ;)
Hati diorang mesti senang dengan kita…
Kalau kita tak ada mesti diorang teringat2 kat kita…
mesti diorang sunyi bila kita tak ada..

dalam pukul 7.40am nurse dah ready nak bawa mak ke OT..
mak masuk dalam pukul 8am..
menunggula both of us kat luar..
kami duduk kat kerusi luar wad ICU..
sambil2 menyembang dengan 2 orang kakak yg suami masing2 dalam ICU tu..

bayangkan la dari pukul 8am..sampai pukul 12 tengahari baru mak dibawa keluar dari OT..
setiap jam ada jer in laws yg dok sms en.somi tanya dah sudah ke belum...
masing2 tak tenang hati...

tapi aku still relax...
tak dak la gabra tak tentu hala...tenang jer..
aku pun tak tahu macam mana aku boleh setenang ni...

tapi dalam pukul 11.30am..kami dah berjalan dekat area OT..
duduk betul2 kat luar OT punya bahagian..
heran gak la awat lama sangat..
ada org lain tu dah masuk kemudian tapi dah keluar...
MIL tak keluar2 lagi..
en.somi lagi la risau..



waiting outside ICU room.

dalam kol 12 tengahari MIL di bawa keluar..
masih lali dgn bius..mengantuk2 lagi...
tapi aku tahu dia lega sebab kami orang yang mula2 dia nampak/sedar ada disisi..
memang itu yg MIL harapkan..i know..walaupun dia tak cakap..


tapi yang lawaknya...
boleh bila dah transfer ke wad balik the first thing she said..
'mak gatal hidung..boleh tolong garu'
dalam sedar tak sedar nak lena tak lena tu...

mula2 aku garu..
lepas tu aku suruh en.somi pulak garu..
biar dapat pahala sama2..  :)
sebenarnya sebab aku nak snap gambaq dia garu hidung mak ni..hahahaha
lepas tu mms pada adik beradik buat tenangkan hati masing2...

agaknya gatal sebab pakai topeng gas kat hidung dalam OT tu kot..

mak operate isnin pagi..
selasa malam dah dapat keluar wad...syukur...

ni gambar lepas branula tercabut yg darah menitis2 tu..
mak dah ready nak balik..
mulut asyik berkicau jer sebab kami lewat datang..
en.somi kan tertinggal henpon kat umah..
dan kami lewat gara2 nak survey wheelchair ayah kat tempat lain..

tapi lepas dah balik tu..lega..phewww...
both of them jarang terpisah lama macam ni...
barula nampak FIL caring habis kat MIL..hihihi


Sabtu lepas kami berjaya beli wheelchair dekat farmasi dkt2 area opis aku..
itula hikmahnya farmasi dkt umah tutup masa kami pi dulu..
sebab kami dapat wheelchair lightweight yg jauh lebih murah..sukanya  :)


tapi yg lagi penting...
FIL bertambah suka la...
macam budak baru dapat basikal ;)

mula la test pusing dari hall ke dapur ke hall balik..


pastu cakap cantik..sebab kalau kat jusco or hospital standard yang seat color biru..
ni ada corak kotak2 lagi..
dia cakap ni tak boleh tinggal kat luar ni..nanti org curi..hahahaha


pastu siap kata berkilatnya...
ni kalau hari2 kena cuci/lap/polish ni...
hahahaha


tapi yang paling tak boleh tahan...

boleh FIL tanya kerusi ni takdak tempat letak cawan ke?

hahahaha

amboi2 ayah...
ni kerusi nak mudahkan pergerakkan jer..
bukan all in 1..

tapi..kalau nak sangat boleh letak papan macam kat kedai mamak gunting rambut tu...
boleh letak pinggan terus senang nak makan nasik yer ayah...hahahahaha