Monday, February 4, 2013

The incident

Udah seminggu lebih aku conquer dapur..

Itulah...sapa suruh malas...hari2 balik tau melahap jer...
Now..dapatla  kafarah kena masak setiap hari untuk PIL kat umah..hahaha


Maulidurrasul hari tu...plan pagi tu nak gi econsave..beli barang rumah..
Sebab masing2 dah terlewat bangun..malas nak pergi market..


MIL macam dah start nak tak sihat..
Al maklum..sebelum tu en.somi dah kurang sihat..
Lepas tu aku pulak kena selesema dan batuk..
tak baik lagi..
Sekarang ni dok berkahak lagi..dah jadi sinus…huhu


Memandangkan MIL nak gi singgah umah lama dia kat flat tu…
Gagahla dia ikut sekali…sebenarnya aku yg gagah nak ikut…
sbb nak beli stock barang sendiri  J
En.somi dan MIL yg selalu gi pasar..aku dok umah wat kerja umah jer..ehem..ma’am besar  ;)


Nak jadi cerita…
Time diorang nak datang ke kereta setelah selesai urusan masing2 kat umah lama…
Nak langkah longkang kecik jer pun…
Tapi dah pakai kasut besar sket..longkang pun tak berapa level…nak cepat sama kot macam kain tersekat…terus tergolek MIL di belakang en.somi..padahal en.somi setapak jer depan dia..


Aku hanya  mampu melihat dari dalam kereta..
Macam drama…
Aku nak jerit pun tingkap tutup..nak melambai tangan pun en.somi tak nampak..
Sebab dia tengah pegang and belek surat2 yg diambil dari umah lama tu..


Aku nak gelak pun ada tengok MIL terjatuh...
Sebab nampak jatuh sket jer la...macam tak serius...
En.somi pulak lambat benor nak kaleh belakang tolong maknya…
Macam gaya gerak pelahan dalam drama tv sungguh…
Owh..patutla...
Kelajuan cahaya lagi pantas dari bunyi...
Patutla aku nampak dia jatuh dulu..then baru en.somi dapat dengar bunyik gedebuk macam nangka jatuh...
Patutla lambat bebenor dia nak kleh tolong angkat maknya..


Yg aku ni dalam kete dok pikiaq..
Ehh..aku patut kuar gi tolong ker?
Nampak cam sket jer..patut boleh bangun sendiri…lepas tu sama2 pakat dok gelak la patutnya

<korang jgn la pikiaq aku kejam gila boleh gelak tengok MIL jatuh..tapi sebenarnya en.somi selalu mengusik dan usually make fun of us kalau ada kejadian2 yg memalukan..contohnya..kalau ko terkentut besar depan org ker..memang asyik kena bahan sajala pasal kejadian tu..>

Tapi nampak gaya macam dah serius pulak..tak bangun2..
En. Somi pun lembap jer nak menolong…
Last2 aku keluar berdiri tepi kereta tolong bukak kan pintu utk MIL…
Sbb En.somi dah tolong bangunkan maknya dan pimpin ke kereta…
Aku nak pergi pun no point jugak..sebab dekat jer dgn kete..


Kawan dah cuak terkejut tengok mak nya jatuh..
Terus cancel pergi beli barang..kita gi klinik terus…
Tambah2 bila maknyer cakap tangan kebas...
Pastu pipi bercalar tersagat jalan bertar tepi longkang tadi tu...
Berair and luka sket la..
Kat kaki pun bersagat gak..tapi tak luka…


MIL ni sangat penakut dgn klinik dan spital..
Dia kata tak payah gi la..sikit jer..
Tapi anaknya tetap degil..
Risau apa2 jadi nanti…


Sampai klinik kol 9am
Doktor sampai dekat kol 10am..almaklum..public holiday la katakan...
Kami la org pertama tiba…
Doktor tu sangat best..
Dia check betul2...

Kalau tak silap dia cakap kat tangan kita ada 2 salur darah dan satu saraf..
Dia dapat rasa salur darah satu jer..
Lagi satu susah nak detect..lemah..
Then bila check tangan nampak bengkak kat siku..
Sakit nak gerakkan tangan…
Doktor advise pergi hospital utk x-ray sebab dia takut tulang..
memandangkan usia MIL yg nak menjangkau 70an…


dah la MIL tak bawa IC..en.somi pun perlu ambil pas kerja…
jadi..balik ke rumah la kita dulu…
kuarla balik..half way baru aku teringat nak tanya e.somi…
mana referral letter doktor tadi?


Ha sudah…patah balik ke rumah..selongkar abis..tapi tak jumpa..
Aku kata mungkin dia tertinggal kat klinik tadi…
Sebab aku langsung tak pegang surat tu..
Keluar semula la kita menuju ke klinik…
Ya..betul..
Memang surat itu ada pada kaunter dispensari...
Diorang dah call rumah tapi tak berjawab...
Baiklah…kita ke hospital sekarang…

Dah pukul 11am..


Nasib baik warga emas..dapat green pass…cepat la sket…
Pi x-ray…jumpa doktor…
Hmmm…tulang dekat siku retak rupanya…sebab tulang dah mereput..osteoperosis..
Aiseyman…
doktor tu refer pada senior…
They decided letak slap jer la..bukan simen the whole hand sebab retak sket jer..tapi memandangkan usia dah lanjut..kita tolong buat support slap jer la...


Gedebak gedebuk gi simen, jumpa doktor, amek ubat dan tapau nasi ayam kat kantin spital…


FIL dah risau kami tak balik2…terus dia keluar depan umah dok bising kat jiran sebelah awat kami lambat sangat pi spital ni…
padahal aku suspect sebab perut dia dah lapar ler tu..lunch hour beb..selalu makan kol 1pm…sekarang dah dekat kol 2…
Terus la jiran I tepon tanya…time tu kami dah nak balik dah pun..

balik umah dah pukul 3pm…
aku nampak FIL macam baru lepas menangis jer bila dia tau bini dia retak tulang…macam drama..
ala2 ko baring atas katil kaleh ke kiri peluk bantal meleleh air mata…

<ni aku boleh cerita ni sebab FIL aku pun lanjut usia..memang banyak baring dan duduk saja..jadi..dah boleh imagine macam mana situasi dia time kat umah tu walaupun aku tak tengok>


tapi time kami balik tu idakla dia menagis..nampak ler kesan tangis..dia takkan menagis la depan orang...


semua makan dengan lahap..solat dan tido..
letih gila beb ulang-alik keluar umah..dan menunggu di spital kerajaan...
dari 9am sampai 3pm
pengsan


boleh pulak ayah buat lawak..soh mak gantung jer kaki tangan time baring tu macam org eksiden yg patah sana sini tu…sabor jer la ayah..tadi teriak..sekarang make fun pulak..
< bapak borek..anak rintik ;) >

pic : googled
terpaksala aku amek EL hari jumaat utk jaga MIL…
dapatla cuti direct Khamis-Isnin...
kang lagi 2 minggu en.somi pulak kena amek cuti sehari sebab nak gi bukak simen...


panjang benor aku nulis ni..
padahal asalnya nak cerita tentang aku conquer dapur jer pun...
nanti la aku cerita pasal tu...
tata titi tutu


ehh..lupa nak cakap...tulis..
korang tengok gambar MIL yg aku upload sebelum ni kan?
tau tak aku cakap kat dia:
'mak ni macam mat rempit la dah rupanya..
pipi bercalaq..tangan berbalut...
macam mana la jatuh sikit jer sampai boleh tersagat pipi ni?'



4 comments:

  1. la Harnida, dgr org kata org berumur kalau jatuh memang snang patah sbab tulang dh reput.and she will tke a long time to recover .my FIL dulu pun mcm tu.accident motor.lama giler baru baik.berbulan2.

    ReplyDelete
  2. IndaMarya:
    tu la..mula2 tak terfikir pun pasal tulang reput tu...

    aiseyman..alamat lama lagi la baru boleh nak handover dapoq tu balik...hahahaha

    ReplyDelete
  3. kan ke best dapat takeover kitchen.
    boleh masak style mcm mana yang kita nak. he he he
    I suggest you to serve her with a glass of anlene everyday kaau you nak handover da kitchen asap. kih kih kih

    ReplyDelete
  4. dapat take over sekali sekala memang best..
    tapi kalau hari2 dah kena masak..cemuih oi makan masakan sendiri...
    i nak jadi ma'am pulak biaq org lain masak i makan pulak..hahahaha

    sejak dah jatuh tu..memang pagi petang dah minum anlene..
    kalau tak asyik minum kopi teh kopi teh jer...

    ReplyDelete