Wednesday, February 6, 2013

Rombakan kabinet

Ehh..ari tu kata conquer dapoq kan?

Iyer...selama hari ni..MIL masterchef kat umah...
I chef jemputan jer..hahaha

Bila tangan kanan dah injured..macam mana nak masak?

Cucu nak datang teman kan pun tak nak...

Aku dah paham sangat dah..
Both of them bukan jenis suka menyusahkan org..

Beriya-iya nak yakinkan org cakap tak per..dia boleh mandi sendiri…pakai baju sendiri..


Iyer lah..dah org tak mau kita jangan paksa ok…
yang penting adalah keselesaan hati masing2…


Bermula lah diari baru dalam hidup aku…
Jadi masterchef secara intensif..

Untuk kemudahan kita semua bersama...
Semua sepakat bersetuju untuk makan lauk yang aku masak pada malam hari utk lunch esoknya...merangkap dinner...

Ada paham?

Tak?

Owhh...cenggini....

Setiap hari selepas balik kerja (lepas dinner) aku akan prepare untuk masak lauk esoknya...
Pagi2 buta aku bangun hanya reheat saja…
Nanti tengahari MIL tolong reheat la balik…
Petang kami balik..kita makan sama2..
Lepas tu ulang semula proses masak utk menu esoknya...

org lain masak hari2 tak kecoh pun..ko baru kena masak seminggu dah huru-hara satu dunia...muahahaha

Baik kan PIL aku ni…tak cerewet makan…rela jer terima…
Siap pesan tak yah susah2…beli jer la pun senang…

Amboi3…kalau beli hari2 mak oi…kopak ler kita…

Jadi...untuk kemudahan masterchef baru ni...
Rombakan kabinet peti sejuk perlu dilakukan...
Hujung Minggu kita luangkan masa untuk sediakan bawang besar yg telah di blend,
 bawang putih blended, halia blended..in separate containers…

Ayam2 dan ikan2 juga telah siap diasingkan dalam container
yang cukup untuk sekali masak jer masing2…


Jadi, senang nak defrost nanti ambil sebekas jer..ayam dan ikan pun tahan lama..
Almaklum..i kan sistematik sket..

Nak masak pun senang..takder la buang masa nak buang kulit,
 potong bawang..baru hegeh2 nak blend etc..
Jadi..memasak pun pantas jer..main cedok dan campak2 jer…

Menu pun simple jer..hanya satu lauk..
Bertuah punya menantu…satu lauk jer ko masak?
Yup..rite..satu jer..tu pun kalut kan aku ni....

Balik petang tu kalau rajin baru I masak sayur utk dinner…hihi

Kenapa tak masak pagi2 jer?

Soalan cepu mas tu…

Aku ni bukan serupa org lain..suka suki senang hati
boleh bangun pagi2 buta nak masak kat dapoq dek non…

Dulu kecik2 time sekolah rendah pun akak bangun pagi kol 6.45 tau
nak siap2 pi skolah masuk kol 7.20am…express tak?

Kira ni bagus la aku bangun setiap hari pukul 5.30am sebab nak keluar kerja pukul 6.30am…
tu pun jenuh en.somi dok panggil agar aku tak sambung tido....hahaha

Nak suruh bangun awal lagi?

akak tak sanggup nak bangun kol 4.30am sebab nak masak dik oii…
akak ni bukan pesen tido awal nyer org…
memang sejak kecik lagi akak tido agak lewat..
tapi idakler lewat sangat..
cumanya..tak ler boleh nak tido seawal jam 9-10 mlm..
jenuh bergolek atas katil..tapi mata tak lelap2..acaner tu?

karang tak pasal jadi zombie…
tidoq lewat..bangun awal hari2..
lama2 stress aku..

nanti kita sembang apa menu hebat masterchef ;)
kuikuikui

4 comments:

  1. kaktek doakan hang peknen kembar 4 teruih. haa.. pehtu leh citer masterchef ka... premiumchef kaa... haaa..

    ReplyDelete
  2. trkejut baca rombakan kabinet! pilihanraya pun dak lagi..he he.
    well Harnida, memang tu la caranya, organized bnda2 mentah dlm bekas2 utk sekali masak, tk la kena defrost semua kalau nk masak.fridge kita pun nmpak kemas kan? tabik utk org muda2 mcm u yg rajin ke dapor.esok dah dpt anak ajaq anak pulak na..

    ReplyDelete
  3. amboi2 kak tek...kemain nak kembaq 4 na...
    dapat sorang pun dah syukur gila...
    kalau kembaq 4..alamat instantly jadi kuruih la kita yg dah gemuk ni...

    tak dan nak masak la kot dah...

    ReplyDelete
  4. IndaMarya:
    bila kita dah take over kitchen..kena ikut cara kita la pulak kan...

    org lama ni susah sikit nak ubah cara yg dia dah biasa buat...

    kalau ada anak..memang nak kena training dari kecik ni...hahahaha

    ReplyDelete