Monday, February 11, 2013

Pesanan khas

Kali ni aku terasa macam nak bagi tips sket…

Actually..bukanla tips..
Lebih kepada pesanan buat golongan muda sekarang...

Tidaklah bermakna yang aku ni tua bebenor...
Tapi sebab aku pernah merasa muda..
i’ve been at that stage before...jadi aku faham ler jugak golongan remaja dan
juga still learning untuk memahami golongan lanjut usia..

Sekarang ni di zaman transition ke zaman pertengahan….

Sebelum ni…memang aku ada pesan kat adik2 aku..
Yer la..adik beradik sendiri..senang jer ko nak pesan..or ko nak fire…hahahaha
Adik beradik org ko mampu?  Mampu diam jer la jawabnya…  ;)


Secara generalnya..budak2 zaman sekarang tapi bukan lah semua yer..
Ada sebilangan la…
Mungkin kurang peka dengan adat dan adab kesopanan dan ketatasusilaan…
Terutama bab2 bila menziarah…
Bukan jer golongan muda..golongan dewasa pun ada juga

Senang cerita..common sense tu ada kurang la sket…


Korang mesti suka kan kalau orang datang umah bagi hadiah kat korang?
Haippp!!! Tipula kalau kata tak suka..

Jadinya..kalau dah suka tu..kenala faham…orang lain pun suka jugak…

Itula adat kita…

Kalau menziarah sedara ker…sahabat handai ker…
Apa salahnya bawak la buah tangan sekali…
Bukan suruh bagi mahal2 pun…
Mamadai la ko bawa buah-buahan ker..
Beli jer chiffon cake rm5 kat Giant tu ker…
Kerepek ubi ker..beli goreng pisang tepi jalan ke..
Asalkan ada la…bukannya tuan umah nak expect ko bagi apa2 sangat..
Tapi kita hidup ni biarla beradab..

Idakler ko datang melenggang kangkung ke rumah orang..
pastu ko expect dapat makan minum sedap2 pulak yer..
Tu kira nasib la kalau tuan umah jamu air teh..
Kalau dia bagi air kosong kang...barula padan...

Kata la kan memang ko tak sempat singgah memana..kedai semua tutup ker..
Ko pulak tak rajin nak buat kuih bagai...

Kalau tuan umah tu ada anak kecil..
Apa salahnya ko hulur barang lima hengget utk anaknya...

Ni kalau tiap kali ko datang tangan kosong..
pastu rajin pulak nak perabis makanan orang...
alamat tuan umah tu mesti paling tak gembira menyambut kedatangan ko...

‘Buah tangan’ tu yang pertama...

Bab yang kedua pulak...

Ni especially bila pergi ke umah sedara mara la...

Didikla anak kita dari kecil supaya ‘segan’ nak bukak peti ais rumah orang…

Iyerr…tak kirala tu mak sedara paling kamcheng ker..mak long paling sempoi ker…
Umah orang tetap umah orang…
Jangan ler korang buat perangai macam kat umah sendiri walaupun orang berbahasa-bahasi cakap
‘buatla macam umah sendiri’….

Tiba2 pergi dapur bukak peti sejuk konon nak amek air sejuk la..
Eh..ada buah la…nak sebiji…
Tengok pulak ada coklat..nak sikit boleh?
Ada milo tak? Nak bancuh milo la sebab tak minum kopi...
nak online boleh? apa password?

Ni layak kena ketuk dengan mug kalau perangai macam ni...

Kadang2 kita mungkin tak sedar peti ais tu macam almari private setiap umah..
Mungkin tuan umah segan kalau org tengok peti ais dia tak banyak barang...
Mungkin dia segan kalau org tengok banyak makanan tapi dia tak jamu kat orang…

Kita mungkin tak tau makanan yang ada tu siapa yang punya?
Siapa yang beli?

Kena pulak anak tuan umah yang punya…
balik nanti dia tengok dah takder mesti serba salah maknyer nak menjawab..

Aku bagi contoh yg paling senang la…

Aku ni kan duduk dgn mertua..
Jadi aku dah faham sangat kadang2 anak2 mertua ni datang melawat parents mereka..
Diorang bawak la buah ker..biskut ker..or anything utk parents diorang makan…
yer la..org tua..bukan larat nak jalan gi kedai..naik motor pun belum tentu larat..mata dah rabun lak tu..
abis2 takder apa pun..at least dapat la makan biskut cicah air kopi time breakfast..
kalau rajin boleh ler diorang buat cucur ker..kalau tak larat..makanla apa yg ada...

Sebagai menantu..
aku sendiri pun tak akan makan makanan yg diorang bagi melainkan mertua aku yang suruh amek…
Sampai disuruh hang potongla buah tu makan…tak pun sampai di potong dan disua pada aku soh makan…

Bukanla bermakna diorang beli utk parents diorang jer..tak la....of coz la untuk kami yang serumah ni merasa gak..

Tapi kita kena la pepaham sendiri..
Anak2 dia beli utk mak pak diorang makan..
Takkan kita pulak sebok nak perabih makan depa dak?

Kita kalau nak makan sangat..pergi la beli sendiri..masing2 bekerja..

Kalau kita ada anak2 kecil yang dah boleh faham percakapan kita..
Why not kita beritahu awal2..
‘ni tok punya tau…abg long punya ada kat umah..nanti balik kita makan yer..’
Tak pun bawa siap2 dari umah..senang cerita..

Of coz la org tua ni takkan la nak biar cucu teringin kan?
Mesti la dia offer juga…
Tapi sebagai parents..kita kena la didik dari awal…
Jangan esok ni bila anak2 dah besar..
Balik umah tok siap boleh paw tok punya biskut nak bawa balik hostel la…
Tok punya milo la..buah la..
Tak kirala cucu kesayangan ke tak…
Kalau boleh biarlah kita di didik dengan memberi..bukan tau menerima jer..
Ingat2 la tok2 kita ni dah tua..bukannya bekerja..dan tak semua tok itu kaya…
Bukannya nak kedekut dik oi…tapi kenala belajar menghargai dan menghormati orang yg lebih tua..
belajar2 la utk 'hulur2' sama pada org tua if dah bekerja..sekurang2nya dapat mengembirakan mereka..

Tapi ingatla..kadang2 bila kita asyik meminta..org pun akan jadi meluat nak beri...dah tak ikhlas jadinya..
biarla kita susah untuk meminta..barula org akan senang hati memberi...
kan tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima..


haih..ni baru bab buah tangan dan bab bukak peti ais..dah berjela..
belum lagi bab tumpang duduk umah org...aku pendekkan ceritala...

secara ringkasnya..kalau ko kat tempat org tu..
ringan2 kan la tangan menolong tuan umah..
jgn la ko duduk macam ma'am besar..tetamu kehormat langsung pinggan cawan sendiri tak boleh basuh..
tuan umah tu bukanla org gaji kita..
tolong2 la kemas2..sapu2 sampah tu sama..
janganla asyik nak lepak tengok tv...makan tido jer..
kalau kat umah sendiri pun buat perangai macam tu..
alamat nak kena fire la dgn mak sendiri nampaknya..


dah ler..takat ni dulu bebelan aku...hahaha

adik2 ku..hampa baca tau...kalau berperangai macam ni..SIAP!!

8 comments:

  1. harnida, apa yg u tulis ni smua benar belaka, pantang saya org mai umah buka peti ais.Yes the fridge memang is quite private,satu lagi mai rumah orang buka tudung saji dan tengok apa hidangan kita masa mkan tengahari..
    rapat macm mana pun tak mau la buat mcm tu, unless tuan rmah yg buka fridge dn tanya apa tetamu pilih nak mkn dri bnda2 dlm fridge tu,
    Ada sekali a distant relative mai bawa anak menantu dn cucu2 dia.bila masuk dapor cucu dia terus buka fridge kita dn nmpak coklat langkawi , terus ambik dn masuk mulut.si mak dia pulak, hanya managed to say" hai jgn ambik, apa la anak ibu ni.." tapi biar saja anak dia masuk mulut cokelat tu..apa punya mak..

    ReplyDelete
  2. Salam Harnida.. good advice,, wahh tapi mcm ada selit2 sindir2 pun ada hahaa.. Mmg isu sensitif bab makan ni tapi ramai yang buat derk je.. mcm x faham tapi ntah le, harap2 anak2 kita mmbesar nanti pandai bawa diri kann..

    ReplyDelete
  3. IndaMarya:
    yes...terlupa nak tulis bab bukak tudung saji tu..
    tapi memang betul..sangat annoying la...

    dah buka tudung saji..pastu pandai pulak amek sendiri makan..pastu boleh ajak tuan umah makan...

    dah abis makan boleh pulak minta resepi...hahahahahaha

    harap2 la esok ni kalau ada anak takbuat perangai macam ni...malu mak bapak oi...

    ReplyDelete
  4. MamaTim:
    hahaha..tegur tegur jugak...
    sindir sindir jugak..
    tapi belum tahap nak fire terus ni...

    kena didikla anak2 kita dari kecik..
    kalau tidak sapa yang malu?
    kita jugak...org tak salahkan anak..org akan salahkan mak bapak..

    ReplyDelete
  5. I am fully agreed with you tau sis! sgt2 setuju. put ourselves at da crime scene...then we will definitely know how does it feels.
    I kalau belikan makan timbang for my dotter pun, when she wanna have a taste of da food...I tell her to put it on da scale first, then baru lah amik sebijik out of all yang dah ditimbang tu.
    actually, need to teach them sejak kecil so they'll be hooked up with da way dat they used to do.

    ReplyDelete
  6. RedRose: definately..kena train dari kecik...kalau tak..akan jadi habit sampai tua....

    kadang2 sedih tengok perangai org zaman sekarang...kurang manners...

    ReplyDelete
  7. Hi Harnidah, ha ha, I enjoyed reading your this interesting posting.
    And yes, we too have had our fair share of visitors, their children, kalau ada chance I throw them out.

    We had small kinds go into our bedroom open my wife's jewellery box, played with her things. My wife went ballistic, chased them out.
    She told the mother her kids opened played with her jewellery, the mother just laughed saying, "you know what kids are like".

    I said, "if my kids, I will give 3 tight slaps across their face till 3 teeth drop out, as that is very wrong going into people's bedroom and opening personal things....".
    They never came again, nor did we contact them, Been 6 years lost contact, ha ha...who needs friends like this.
    Lee.

    ReplyDelete
  8. Lee..
    hahaha..their parents mesti kecut perut dengar kata nak bagi penampar sampai luruh gigi...

    tapi memang patut pun sometimes we need to teach them a lesson... :)

    have a great week Lee..

    ReplyDelete