Friday, February 8, 2013

Menu seminggu lebih


seminggu nak masak ni...
seb baik weekend SIL ada..diala yg dok masak..  :)

kita mulakan hari Ahad ..bila hari cuti..
dapatla kita masak dengan menu cang best2 sket..

1:
ayam masak beriani..
tapi sayang..aku tak snap gambar...
lunch dan dinner la kita dengan lauk ayam masak beriyani..
resepi sila google..


2:
konon2 nak masak ikan kembung kecik2 tu..
nak buat la menu lain dari kebiasaan...
hoi..sanggup aku bukan buku masakan tau...
konon resepi senangnya memasak
ikan masak asam berlada hitam..
hello...dah ler ko pakai cili padi..letak lada hitam...
memang panas pedas berapi ler jawabnya walaupun tak ikut dosage sukatan sebenar
akhirnya...time dekat lunch...
aku tepon umah..
'mak..kuah tu pedas sket..tak yah ler makan...amek ikan jer la..taruk kicap'

bijak..bijak...

balik umah petang tu..
nak masak nasi...
1.5 cup jer pun nak masak..rice cooker besar...
owh..nak salahkan rice cooker pulak yer...

amek...nasi telah menjadi bubur...

mak: nasi hang lembik sket
aku: ni bukan lebik sikit ni mak..ni lembik BANYAK...
maafla mak nasi lembik sangat2 ni...
<emo gila aku sebab sedih MIL dah sakit..masakan kelaut lak tu..kesian mereka>

ayah tengah sakit gigi kan..
elok la sangat makan nasi lembik ni..hihi

bila menu tak menjadi..tiada nafsu nak amek gambaq..harap maklum.


3:
menu paling selamat kali ni..
ayam masak kicap...hahahaha..

tidak ada apa yg perlu dibanggakan dgn ayam tersebut...
jadi..tak perlula amek gambar yer..kuikuikui


4:
disebabkan awal2 dah set dalam kepala sama ada nak buat ayam goreng kunyit atau pun ayam paprik...
jadi dah potong siap2 isi2 ayam ni kecik2..

masakla ayam goreng kunyit..tapi lembap sket la..tak garing sebab berair  la pulak...


kalau dah lauk ala2 kering tak berkuah..
kena sediakan menu berkuah la satu..
buat la sup sayur...
en.somi suka gila sup sayur ni..dia abiskan..lega...phewww


5:
disebabkan hari wilayah en.somi cuti...dan aku bekerja..
tapi kami mempunyai urusan di pagi hari..
tiba2 mood i baik jer...
nak buat nasi lemak la esok...
malam tu terus goreng ikan bilis...masukkan dalam bekas dan simpan..
telur dah siap rebus...
daun pandan dah ambil siap2..
sambal tumis dah siap masak...
tapi aku jadi tak reti budget pulak bila pakai cabai dan bawang yg blend asing2 ni...
cabai order cabai giling MIL opismate nyer..pedas siut..tak berani letak banyak..
santan pakai santan kotak jer..senang kerja aku..baru 1st time try beli santan kotak ni..
bawang letak banyak pulak...nasibla labu..janji boleh makan..

sanggup bangun kol 5am nak masak nasik lemak punya pasal..
padahal awal 30 min jer dari selalu..hahaha

nasib baik nasik dah tak lembik..  ;)



6:
hari Sabtu aku ada kenduri..
lauk ayam goreng kunyit semalam ada banyak lagi..
just masak sup sayur sawi jer..utk PIL

dinner kita buat nasi goreng jer...sonang..


7:
hari Ahad beriya ajak en.somi gi market...
nak cari ikan..
dah muak org dalam umah ni hari2 makan ayam...
hajat di hati nak masak kari...
kesian kat FIL..seminggu dia tak makan kari beb...

pakej datang sekali dgn sambal belacan dan ulam..



nak masak kari ni cabaran besar sket..
almaklum..i tak pernah masak kari..
sebab MIL yg selalu masak..jadi..takut tak serupa kang FIL tak lalu pulak kan..

mari kita minta tunjuk ajar dari senior masterchef..
sukatan rempah, asam dan santan...

<mode malu - anak mamak tak reti masak gulai>


masak nasi kasi lebih sket..
pasal apa?
'mak...ni kan peberet ayah..kang dia tambah 2-3 pinggan kang..'

'hang tau na'

'mestila tau mak oi..tambah2 ada kepala ikan..lagi la ayah suka'


*ikan goreng makan dengan kuah kari adalah kegemaran aku, en. somi dan FIL


lunch is ready...
'ayah...jom makan'
<bangun keluar bilik terus ke sinki basuh tangan>

'ayah tak nak pi kencing dulu ka..kang tengah syok makan nak terkencing pulak...'

'ayah dah kencing dah tadi' 
<dalam hati aku:  yer la tu...>

elok dah makan abis sepinggan..
tanya nak tambah ke tak..tak mau pulak...

tapi bingkas bangun menuju ke sinki basuh tangan...
lepas tu menuju ke toilet...
<hahahahaha...kan dah pesan tadi...>

lepas abis urusan toilet..
boleh pulak duduk semula di meja..
pastu minta tambah nasi sebab kepala ikan ada lagi..

tapi yg paling aku happy...
ayah cakap..sedap la kuah kari ni..boleh hirup saja...

en.somi pun makan bertambah...  :)

aku?
lega la dapat makan gulai...
fuh..org Penang tak makan gulai kalau...tak feel beb..


terus tepon mama dengan bangga cakap masak gulai hari ni..wakakakaka


8:
kuah kari semalam ada belen..
aku goreng ikan kembung kecik jer arini...
ikan goreng pun mau amek gambaq ka?


9:
hari ni buat ayam masak lemak cilipadi..
podeh pulak cilipadi ni...
kalau ikut resepi semua pakat letak banyak..
aku tumbuk 6-7 biji jer pun...
ni cabai spesis lain kot..extra pedas..nasibla...

tapi esoknya...bila makan ok pulak..
ayah siap bertambah...
lepas tu siap cakap..kuah ni kalau buah cicah dgn roti sedap...

waaa...kembang hati i...



10:
ni try wat asam pedas pulak..konon2 resepi Melaka...
sebelum tu kita google dulu resepi..
malas nak pakai MIL nyer resepi...

entah kenapa balik kerja aku rasa stress sket mlm tu..
tumbuk rempah pun habis tongap terbalik time nak transfer...
serba tak kena buat kerja..

jadi time nak masak aku dah habaq awai2 biaq aku masak dalam ketenangan...
tak perlu sesapa dok sebok...sebab aku tengah stress..
kang tak pasal emo abis semua kena semboq..

jadi..MIL gi duduk kat hall..en.somi pun tak kacau...

tapi nanti aku minta MIL tolong rasa..kot apa tak cukup..apa terlebih ka...

time tu aku dah bertenang...hahahaha
memasak perlukan ketenangan ok...

pastu aku rasa macam tak best jer bila ada halba dalam asam pedas..
macam bau dia kuat sket..
tapi tak letak banyak pun..
hopefully esok depa makan ok la kot..
jangan hancus asam pedas aku udah..

malam dinner la kami dgn asam pedas,ulam dan telur masin..
again..FIL makan bertambah..siap hirup kuah  :)
en.somi nak tambah..tapi nasik dah abis..hihi
MIL cakap tengahari tadi FIL makan bertambah jugak..

yey!
nasib baik halba itu tak menspoilkan asam pedas aku..

nak tau FIL aku suka makan lauk tu senang jer..
kalau dia menambah..memang kena la tu kat tekak dia..
kalau makan pastu tak tambah..atau tak abis...
tak lalu la maksudnya tu..




11:
disebabkan kuah asam pedas ada banyak dan masih ada ikan lagi seketul...
pagi2 ni aku goreng ayam jer la...
semalam dah marinade dgn kunyit,bawang n halia
sempat masak frozen paratha pagi2 utk diorang breakfast nanti..
sebab semalam MIL cuba buka api dapur guna tangan kiri..tapi tak menyala...
cian dia nak masak paratha tak boleh..

Jumaat aku cuti...
maybe buat nasi ayam kot..tengokla nanti...

8 comments:

  1. kalau kaktek ada sana, kenyang hari ahad jela.. hari lain kebuluq... kahkahkah larikkk....

    ReplyDelete
  2. amboi2 rajinnya dia masak mcam2 na..yes anak mami kalau tk tau msak gulai memang fail kan? kalau depa dok tmbah 2 ,3 kali mknanya pass la tu ..

    ReplyDelete
  3. whoooaaa...cooking marathon ni sis. but seriously, gulai karu mmg nampak sedap.
    Your PIL is very lucky to have a DIL dat never give up. ~chaiyyok!

    ReplyDelete
  4. kaktek:
    amboi3...kebuloq yer...
    ni anak mamak mana pulak ni asyik nak makan kari? bukan pemakan tempe ka?

    ReplyDelete
  5. IndaMarya:
    hahahah...mana tak pass dgn cemerlang..MIL yg tolong sukat semua...kite tolong campak jer...hihihihi

    ReplyDelete
  6. RedRose:
    nampak gila bersungguh kan?
    tapi sebab terpaksa la..kesian diorang kat umah kang kalau asyik buat nasi goreng..semua org pakat tak lalu makan kang...

    ReplyDelete
  7. ikan apa tu ko buat masak kari dgn asam pedas tu....bestnya...:)...berbaloi masak ada orang nk makan...tukang masak pun happy kan..:)

    ReplyDelete
  8. Joely:
    Ikan tenggiri...senang beli terus minta penjual ikan tolong siangkan sekali..hahahah

    memang berbaloi walaupun letih.... :)

    ReplyDelete