Friday, February 22, 2013

Instant Nurse


Boleh tak aku nak  simpulkan…
Ehh…start2 jer terus buat kesimpulan?
Memang fail betul la karangan takdak intro ni…


Sebenarnya..nak simpulkan yg mana2 keluarga pun…
‘Isteri’ atau ‘ibu’ memainkan peranan yang sangat penting…

Walaupun tak pernah ambil kursus kejururawatan atau kedoktoran…
Tatapi secara tidak langsung akan diiktiraf oleh ahli keluarga ‘ibu’ adalah orang yang pakar dalam bab kesihatan…

Betul tak?

Kalau sakit jer..mesti kita report kat mak kan?
Pastu memerap…manja mengalahkan budak kecik walaupun dah tua bangka..

Dan-dan la mak pun bagi panadol..
Tak pun..guna cara traditional..petua itu la..ini la…
Padahal kadang2 tu tak der la mak dapat membantu sangat pun..
Tapi tetap nak mengadu kat mak...
Ala2 manja ucuk sangat nie….


Sama la dengan kes aku sekarang ni...
Walaupun aku tak belajar biology kat sekolah..
Takat sains tingkatan 3, kimia dan fizik tingkatan 5..
Tiba2 dah tua macam ni terus naik pangkat jadi nurse untuk seisi rumah…
Hebat betul dulu belajar IT terus sekarang jadi nurse....hahahaha..tak lawak ok…
Ni pangkat naik sendiri..tak dak sijil..
Kalah mama yang ambil nursing course bertahun2 sampai jadi staff nurse…

Mungkin sebab aku dah biasa ‘masuk’ spital kot..
Mungkin depa lebih yakin dengan ‘pengalaman’ aku kot..
Tambahan pulak semua yang kat rumah tu penakut belaka…
Takut nak pi spital..takut tengok darah…takut kena inject…
Kalau nak kena operation lagi la takut kan?

Jadinya…aku yang asalnya boleh nak mabuk/pitam tengok darah ni pun terpaksa la jadi berani…
sejak FIL masuk spital 2 thn lepas…
Lebih cool dan relax…tak dak panic2 macam yang lain…
yer la..manusia ni selalu takut dgn benda/perkara yg kita tidak tahu atau tidak nampak..
jadi..org yg tak biasa operate..mesti la takut..sebab tak tahu bagaimana keadaannya nanti..
tak pernah tengok sendiri..tak alami sendiri..
itu yang dok takut jer tu..

samala macam MIL bila mula2 dengar doc nak operate masuk plat kat siku..
terusla macam drama tv...
'saya dah berusia...tak mau la operate2 ni..biarla mati macam ni saja...'

woi..boleh tergolek aku gelak kalau aku ada depan dia time tu..hahaha
doc pun terkejut..nak gelak jugak...tapi kena la menenangkan pesakit dulu...

mak..takat patah tangan tak mati la...jauh lagi dari perut aih...jawab ku berseloroh...
K.C beranak potong perut pun relax ja...jiran sebelah 2 kali bersalin belah perut ok jer...




Korang bayang kan tetiba aku dapat message berbunyi..
‘…nanti masa aida ziarah mak, tolong check kat badan mak bawah t3t3k kiri macam ada skru.
K.C tak tengok.  K.L  yg nampak masa mandikan mak pg tadi. Dia lupa nak soh K.C tengok tadi.
Nanti aida tanyalah nurse utk apa benda tu. Depa lupa tanggal ke apa?....’


Hellooo....konpius aku gila scary baca sms macam ni tau...
Skru kejadah apa nak pi sumbat kat bawah t3t3k kiri kalau yg patah siku kanan?
Pastu lupa tanggal lepas operation? Lagi tak masuk akal...


Takper...i kan cool...
I said ok..nanti aku check...
Tapi aku tepon mama tanya kemusykilan itu…
Aku leh bayangkan mama melopong dengar hah? Skru?
Serius…aku pun mula2 melopong…

Tapi kita kena bertenang..sebab aku tau diorang ni suka panic tak tentu hala....

Aku diamkan ajer..tak cerita kat en.somi..
Sebab aku tau dia akan lagi gila panic rasa macam aku nak lempang jer...


Disebabkan masa balik keje tu sangkut jam gara2 nak cari wheelchair utk ayah...
Terpaksa  ubah plan balik umah dulu..waktu melawat takat 7.30 mlm jer..
kang malam sket baru gi spital balik...ni sorang jer leh masuk wad...

Maka..aku pun tepon la K.L tanya ada lauk ker utk dinner..kot2 nak kami tapaukan..
Terusla K.L cerita pasal ‘skru’ tu…

Dia tak sebut skru..dia cakap ada benda macam kertas putih..
tapi kat tengah ada macam besi timbul macam skru tu...
dia tak berani nak sentuh benda tu time mandikan mak..

Owhh...yang tu dia lekat guna gel jer K.L..
jawab ku penuh confident walaupun tak tengok lagi apa kebendanya...
Tu diorang letak utk check jantung..ECG...

 pic googled : ECG




Barula ketenangan meresapi jiwa masing2...ewah...

Dah ler en.somi tertinggal hp kat umah..
Sebab tu ler diorang asyik sms aku jer..

Rupanya dalam kol 7 pm lebih dapat call mak leh discharge…

Kelam kabut kami yang baru sampai umah dekat kol 8 mlm ni terus letak beg..salin baju lebih kurang dan pulun dinner sampai nak tercekik sebelum keluar semula ke spital..
tak dan nak mandi kami..tskk…

Sampai2 wad terkejut tengok apa yg havoc sangat kat tempat mak ni..
Darah menitis2 ke lantai…
Rupanya mak terlaga tangan yg ada branula (jarum plastic utk drip) kat kerusi..
Mungkin dah terlari sket kedudukan..
 pic googled : branula


Nurse pelatih 2 orang tengah dok lap tangan yang berdarah tu..nak stopkan pendarahan…

Aku tau en.somi dah nebes ni..
Aku menten tenang jer...ko nak panic apa pasal...?
Org tu relax jer tak sakit..mulut macam murai lagi adala..
Nurse pun ada tengah buat kerja depa..

 

Rupanya branula tu terkeluar terus…patutla darah banyak…
Alang2 dah nak discharge..memang patut cabut terus la...
Terus ler letak kapas and plaster…
Abis seluar spital kena darah…

Selamba aku tanya dah keluar abis ker..kang takut ada tertinggal kat dalam urat  jarum dia…
hahahahaha ops..tak kelakar..
Tu plastic jer la…tak patah..hihi

Terlupa terus aku pasal ‘skru’ itu..hewhewhew..

Lama gak la nak tunggu discharge...
Dah la kami tak tengok ptg tadi macam mana nurse cuci luka jahitan kat siku mak..

Pastu kena bawa mak cuci everyday kat klinik kesihatan la pulak...

Mak dok bebel kata tak pa la..cuci sendiri la kat umah...
Yer la..dia pun faham..anak2 kerja..
Klinik bukak opis hour jer…
Sapa nak hantar hari2?

Dan dan sebut takpa la..malam2 nanti aida balik kerja boleh tolong cucikan…
Hahahahaha…tak lawak ok…
tiba2 dia confident jer soh aku tolong cuci..

Memang la aku confident jer nak cuci…
Sebab based on ‘pengalaman’ aku..
Orang yang kulit elok..isi/daging elok…tambah2 takdak kencing manis macam MIL selalunya luka akan cepat baik..cantik jer..if pantang makan…

Lainla ko bantai makan telur..makan udang..yang bisa2..yg gatal..konpem la jadi gatal or menanah..

Macam mana aku tau kulit/isi MIL elok...?
Senang cerita korang tengokla parut BCG korang...cantik ker timbul mengelembung teruk...
Selalu kalau org kulit/isi badan ok..kalau luka selalu jarang nak dapat parut teruk2...

Korang pernah tengok org yg kencing manis teruk?
Isi macam nak buruk kehitaman…lama2 boleh jadi macam melepuh tu…

So..aku rasa dalam seminggu ni nurse suggest gi klinik cuci..
then kalau dah kering dan elok...tak perlu hari2..selang sehari cuci..

Lagi pun takat luka panjang dalam 2 inchi..aku rasa tak teruk la..nantila tengok macam mana..
patutnya kalau ada jahitan..tak perlu cuci..biar 3-4 hari dia kering..
lain la luka yang open..baru kena cuci..


pastu dah malam sket aku cakap meh nak bukak plaster tempat cucuk jarum tadi...
MIL takut2..cakap ehh..takpa kot..nanti darah keluar..biarla kapas tu..

hahaha..dasar penakut...

aku kata..tu sikit jer..dah kering la..darah dah tak keluar..
kalau mak biaq..kapas ni kotoq..nanti kena jangkitan kuman lagi teruk...

terus menadah tangan kat aku..hahahaha..
aku dah ready dgn kapas dan alcohol swab yg aku selalu guna utk check glucose ayah..
K.L tengok terus cakap beraninya aku...
bukan berani K.L...
tapi terpaksa berani bila semua org penakut...

owh...pasal 'skru' tadi...
masa salin baju MIL..rupanya benda tu ada lagi kat situ...
ada satu jer pun..maybe nurse lupa cabut or tak perasan...
memang betul la apa yg aku cakap kat K.L...
benda tu guna utk ECG...
aku cabut dan tunjuk pada K.L.

rupanya K.L tak tau apa itu ECG..
secara ringkas..aku cakap pernah tengok orang jumper kereta tak?
pakai klip buaya tu kepit kat bateri kereta kan?
ni lebih kurang tapi klip dia lagi kecik...
nanti nurse klip kat 'kepala skru tu' untuk bagi ada aliran elektrik nak check reading jantung..

 agak2 sekarang korang agree tak kenapa aku buat rumusan ibu/isteri diiktiraf jadi nurse seisi rumah?



4 comments:

  1. Harnida, i really enjoy reading this entry. hopefully i can use it if someone back at home feel nervous xkena tempat. tapi biasalah, ramai org takut benda yg tak tahu...so let's learn ;)

    ReplyDelete
  2. Aida, memang setuju, dah nama pun emak kan, semua bidang kita kena handle kan? tpi aunty ckp saja, kalau aunty di tempat Aida, belum apa2 saya yg pengsan dulu..tabik nurse Aida (nurse tnpa tauliah he he)kerana awak berani..

    ReplyDelete
  3. Ayda:
    haha..standardla manusia takut pada benda tak nampak (hantu) dan pada perkara yg tak tau...

    fear factor betul...

    tapi dah jadi isteri/mak ni..kena la berani segalanya kan?

    tambah2 yang dah pernah harung sakit bersalin tu...kira berani la tu...

    ReplyDelete
  4. IndaMarya:
    tu la..perempuan ni multitasking...

    patut dapat appreciation yang sepatutnya..hahaha

    saya tak ler berani sangat..
    tapi kena buat2 berani la..

    tu yang asyik amek gambar ker..hahahaha

    ReplyDelete