Wednesday, February 27, 2013

Another Milestone in life

Sedar tak sedar dah sebulan berlalu sejak MIL jatuh pada maulidurrasul 24 hb Feb 2013 lepas..

Sebulan jugakla aku bertungkus lumus memasak setiap hari...
Ya..almost every day..mungkin 4-5 kali jer la beli kot..

Sebulan jugakla schedule aku berubah sekelip mata..

Daripada masak pada weekend..dah kena masak weekdays jugak..
Satu pencapaian hebat bagi diri aku…
Orang lain mungkin dah biasa kot masak hari2 utk beri anak2 dan keluarga makan..
but not me…sebab itu aku anggap ini satu pencapaian..

setiap minggu jugakla aku dan en.somi ke pasar/supermarket utk beli bahan mentah/ikan/sayur..
sebelum ni MIL dan en.somi jer yg pergi..
tapi still yg beli dan pilih ikan adalah en.somi..
aku just cakap or tunjuk jer nak ikan apa..hahaha  saja jer nak bagi dia kerja lebih sket..  ;)

setiap minggu la juga aku prepare bawang blend siap2 utk senangkan kerja weekdays nanti..
setiap minggu sort ikan2 dalam separate container ke dalam freezer..
freezer dah bertukar wajah sejak aku amek alih tugas di dapur..
bukan kata freezer…cabinet dapur pun aku kemaskan juga..
tapi satu section jer baru kemas..x larat lagi nak all out..
sampaikan MIL balik dari spital boleh tanya ni K.L kot yang kemaskan ni…
K.L kemas apanya mak…chek yg buat…ngehngehngeh..
sambil berdoa dalam hati agar jangan ada orang sepahkan balik…  ;)

a turning point for me actually...

Sampai satu tahap aku rasa sudah cemuih (jemu) makan masakan sendiri..
Sampai satu tahap aku berangan kan best kalau hujung minggu aku dapat berehat golek2 atas katil
tanpa perlu berbuat apa2…
biar orang lain tolong masak and sediakan everything utk kami…
Berangan bestnya kalau dapat pergi bercuti2 di mana2
baring di tepi pantai di bawah pokok ketapang sambil di temani ombak dan angin yang mendamaikan…

aku rasa letih..
Bukan aku mengeluh..bukan aku merungut..

tapi aku rasa letih bersebab...
aku sendiri kurang sihat..dan aku berdoa agar tidak melarat..
kerana aku perlu kuat untuk mereka bertiga..
kalau aku yang sakit teruk..kasihan PIL...tambah2 en.somi..lagi la dia tertekan..
Aku anggap ini ujian Allah untk kami sekeluarga..
Ujian yg ada hikmahnya..
Ujian yg memberi pengajaran utk diriku dan diri orang2 lain disekeliling ku juga..
Mudah2an membawa kearah kebaikan..

Alhamdulillah..Ujian ini merapatkan lagi hubungan kami.. 

Kan dulu aku pernah kata aku tak pernah cuba menjadi menantu kesayangan kan?
Aku tak pernah beriya-iya nak tawan hati mertua kan?

Mungkin inilah salah satu hikmahnya kot…

Daripada ujian ini..Dia membuka ruang pintu hati dan mata mereka utk nampak diriku..

Aku terasa lebih dihargai..alhamdulillah..
Bukan tak dihargai sebelum ini..
tapi kini lebih jelas nampak ada insan yang sangat2 menghargai aku...
syukur..aku tahu aku disayangi... 

Doakan aku sama supaya dijauhi sifat takabbur dan doakan supaya aku sentiasa ikhlas..
Semoga Allah permudahkan urusan ku..urusan kami sekeluarga..
Agar kami tidak dibebani dengan beban yang tidak mampu kami tanggungi..
Semoga Allah sembuhkan kami..dilapangkan dada kami..
Amin..


Terasa insaf bila dikelilingi mereka yang jauh lebih berat ujiannya..subhanallah..

Friday, February 22, 2013

Instant Nurse


Boleh tak aku nak  simpulkan…
Ehh…start2 jer terus buat kesimpulan?
Memang fail betul la karangan takdak intro ni…


Sebenarnya..nak simpulkan yg mana2 keluarga pun…
‘Isteri’ atau ‘ibu’ memainkan peranan yang sangat penting…

Walaupun tak pernah ambil kursus kejururawatan atau kedoktoran…
Tatapi secara tidak langsung akan diiktiraf oleh ahli keluarga ‘ibu’ adalah orang yang pakar dalam bab kesihatan…

Betul tak?

Kalau sakit jer..mesti kita report kat mak kan?
Pastu memerap…manja mengalahkan budak kecik walaupun dah tua bangka..

Dan-dan la mak pun bagi panadol..
Tak pun..guna cara traditional..petua itu la..ini la…
Padahal kadang2 tu tak der la mak dapat membantu sangat pun..
Tapi tetap nak mengadu kat mak...
Ala2 manja ucuk sangat nie….


Sama la dengan kes aku sekarang ni...
Walaupun aku tak belajar biology kat sekolah..
Takat sains tingkatan 3, kimia dan fizik tingkatan 5..
Tiba2 dah tua macam ni terus naik pangkat jadi nurse untuk seisi rumah…
Hebat betul dulu belajar IT terus sekarang jadi nurse....hahahaha..tak lawak ok…
Ni pangkat naik sendiri..tak dak sijil..
Kalah mama yang ambil nursing course bertahun2 sampai jadi staff nurse…

Mungkin sebab aku dah biasa ‘masuk’ spital kot..
Mungkin depa lebih yakin dengan ‘pengalaman’ aku kot..
Tambahan pulak semua yang kat rumah tu penakut belaka…
Takut nak pi spital..takut tengok darah…takut kena inject…
Kalau nak kena operation lagi la takut kan?

Jadinya…aku yang asalnya boleh nak mabuk/pitam tengok darah ni pun terpaksa la jadi berani…
sejak FIL masuk spital 2 thn lepas…
Lebih cool dan relax…tak dak panic2 macam yang lain…
yer la..manusia ni selalu takut dgn benda/perkara yg kita tidak tahu atau tidak nampak..
jadi..org yg tak biasa operate..mesti la takut..sebab tak tahu bagaimana keadaannya nanti..
tak pernah tengok sendiri..tak alami sendiri..
itu yang dok takut jer tu..

samala macam MIL bila mula2 dengar doc nak operate masuk plat kat siku..
terusla macam drama tv...
'saya dah berusia...tak mau la operate2 ni..biarla mati macam ni saja...'

woi..boleh tergolek aku gelak kalau aku ada depan dia time tu..hahaha
doc pun terkejut..nak gelak jugak...tapi kena la menenangkan pesakit dulu...

mak..takat patah tangan tak mati la...jauh lagi dari perut aih...jawab ku berseloroh...
K.C beranak potong perut pun relax ja...jiran sebelah 2 kali bersalin belah perut ok jer...




Korang bayang kan tetiba aku dapat message berbunyi..
‘…nanti masa aida ziarah mak, tolong check kat badan mak bawah t3t3k kiri macam ada skru.
K.C tak tengok.  K.L  yg nampak masa mandikan mak pg tadi. Dia lupa nak soh K.C tengok tadi.
Nanti aida tanyalah nurse utk apa benda tu. Depa lupa tanggal ke apa?....’


Hellooo....konpius aku gila scary baca sms macam ni tau...
Skru kejadah apa nak pi sumbat kat bawah t3t3k kiri kalau yg patah siku kanan?
Pastu lupa tanggal lepas operation? Lagi tak masuk akal...


Takper...i kan cool...
I said ok..nanti aku check...
Tapi aku tepon mama tanya kemusykilan itu…
Aku leh bayangkan mama melopong dengar hah? Skru?
Serius…aku pun mula2 melopong…

Tapi kita kena bertenang..sebab aku tau diorang ni suka panic tak tentu hala....

Aku diamkan ajer..tak cerita kat en.somi..
Sebab aku tau dia akan lagi gila panic rasa macam aku nak lempang jer...


Disebabkan masa balik keje tu sangkut jam gara2 nak cari wheelchair utk ayah...
Terpaksa  ubah plan balik umah dulu..waktu melawat takat 7.30 mlm jer..
kang malam sket baru gi spital balik...ni sorang jer leh masuk wad...

Maka..aku pun tepon la K.L tanya ada lauk ker utk dinner..kot2 nak kami tapaukan..
Terusla K.L cerita pasal ‘skru’ tu…

Dia tak sebut skru..dia cakap ada benda macam kertas putih..
tapi kat tengah ada macam besi timbul macam skru tu...
dia tak berani nak sentuh benda tu time mandikan mak..

Owhh...yang tu dia lekat guna gel jer K.L..
jawab ku penuh confident walaupun tak tengok lagi apa kebendanya...
Tu diorang letak utk check jantung..ECG...

 pic googled : ECG




Barula ketenangan meresapi jiwa masing2...ewah...

Dah ler en.somi tertinggal hp kat umah..
Sebab tu ler diorang asyik sms aku jer..

Rupanya dalam kol 7 pm lebih dapat call mak leh discharge…

Kelam kabut kami yang baru sampai umah dekat kol 8 mlm ni terus letak beg..salin baju lebih kurang dan pulun dinner sampai nak tercekik sebelum keluar semula ke spital..
tak dan nak mandi kami..tskk…

Sampai2 wad terkejut tengok apa yg havoc sangat kat tempat mak ni..
Darah menitis2 ke lantai…
Rupanya mak terlaga tangan yg ada branula (jarum plastic utk drip) kat kerusi..
Mungkin dah terlari sket kedudukan..
 pic googled : branula


Nurse pelatih 2 orang tengah dok lap tangan yang berdarah tu..nak stopkan pendarahan…

Aku tau en.somi dah nebes ni..
Aku menten tenang jer...ko nak panic apa pasal...?
Org tu relax jer tak sakit..mulut macam murai lagi adala..
Nurse pun ada tengah buat kerja depa..

 

Rupanya branula tu terkeluar terus…patutla darah banyak…
Alang2 dah nak discharge..memang patut cabut terus la...
Terus ler letak kapas and plaster…
Abis seluar spital kena darah…

Selamba aku tanya dah keluar abis ker..kang takut ada tertinggal kat dalam urat  jarum dia…
hahahahaha ops..tak kelakar..
Tu plastic jer la…tak patah..hihi

Terlupa terus aku pasal ‘skru’ itu..hewhewhew..

Lama gak la nak tunggu discharge...
Dah la kami tak tengok ptg tadi macam mana nurse cuci luka jahitan kat siku mak..

Pastu kena bawa mak cuci everyday kat klinik kesihatan la pulak...

Mak dok bebel kata tak pa la..cuci sendiri la kat umah...
Yer la..dia pun faham..anak2 kerja..
Klinik bukak opis hour jer…
Sapa nak hantar hari2?

Dan dan sebut takpa la..malam2 nanti aida balik kerja boleh tolong cucikan…
Hahahahaha…tak lawak ok…
tiba2 dia confident jer soh aku tolong cuci..

Memang la aku confident jer nak cuci…
Sebab based on ‘pengalaman’ aku..
Orang yang kulit elok..isi/daging elok…tambah2 takdak kencing manis macam MIL selalunya luka akan cepat baik..cantik jer..if pantang makan…

Lainla ko bantai makan telur..makan udang..yang bisa2..yg gatal..konpem la jadi gatal or menanah..

Macam mana aku tau kulit/isi MIL elok...?
Senang cerita korang tengokla parut BCG korang...cantik ker timbul mengelembung teruk...
Selalu kalau org kulit/isi badan ok..kalau luka selalu jarang nak dapat parut teruk2...

Korang pernah tengok org yg kencing manis teruk?
Isi macam nak buruk kehitaman…lama2 boleh jadi macam melepuh tu…

So..aku rasa dalam seminggu ni nurse suggest gi klinik cuci..
then kalau dah kering dan elok...tak perlu hari2..selang sehari cuci..

Lagi pun takat luka panjang dalam 2 inchi..aku rasa tak teruk la..nantila tengok macam mana..
patutnya kalau ada jahitan..tak perlu cuci..biar 3-4 hari dia kering..
lain la luka yang open..baru kena cuci..


pastu dah malam sket aku cakap meh nak bukak plaster tempat cucuk jarum tadi...
MIL takut2..cakap ehh..takpa kot..nanti darah keluar..biarla kapas tu..

hahaha..dasar penakut...

aku kata..tu sikit jer..dah kering la..darah dah tak keluar..
kalau mak biaq..kapas ni kotoq..nanti kena jangkitan kuman lagi teruk...

terus menadah tangan kat aku..hahahaha..
aku dah ready dgn kapas dan alcohol swab yg aku selalu guna utk check glucose ayah..
K.L tengok terus cakap beraninya aku...
bukan berani K.L...
tapi terpaksa berani bila semua org penakut...

owh...pasal 'skru' tadi...
masa salin baju MIL..rupanya benda tu ada lagi kat situ...
ada satu jer pun..maybe nurse lupa cabut or tak perasan...
memang betul la apa yg aku cakap kat K.L...
benda tu guna utk ECG...
aku cabut dan tunjuk pada K.L.

rupanya K.L tak tau apa itu ECG..
secara ringkas..aku cakap pernah tengok orang jumper kereta tak?
pakai klip buaya tu kepit kat bateri kereta kan?
ni lebih kurang tapi klip dia lagi kecik...
nanti nurse klip kat 'kepala skru tu' untuk bagi ada aliran elektrik nak check reading jantung..

 agak2 sekarang korang agree tak kenapa aku buat rumusan ibu/isteri diiktiraf jadi nurse seisi rumah?



Wednesday, February 20, 2013

Kisah rumah

*ps : MIL dah discharge semalam...lega...



kadang2 en.somi sengaja mengusik ibunya cakap nanti esok2 ni kami akan pindah ler ke rumah sendiri..
seakan2 memberi hint yang kami juga teringin nak ada rumah sendiri..
kerap kali bila diusik..en.somi akan cakap nak pindah KL...
dok sini jauh la nak pi kerja..letih...jam jer...
kalau tinggal kat KL dekat sikit dgn tempat kerja...

sebab en.somi tahu ibunya keberatan kalau diajak tinggal di KL...
berpuluh tahun dia tinggal di Klang..
punyai kawan2 di sini..
dekat jugak dengan anak2 yang lain di sini...


tapi...usikkannya disuatu hari membuatkan aku menahan sebak di dada...


anak:     nanti kami nak pindah dok KL la mak...dok sini jauh la..dah tu nanti ramai asyik dok mai sini..
mak:      tapi mak nak duduk mana........ <ucap emak perlahan...sayu>


aku diam membuat kerja tidak memandang mereka..tidak masuk campur dalam perbualan...tapi hati ku sebak...


anak:      mak duduk la sini..jaga rumah kakak...
mak:       tapi mak takutla nak duduk sini berdua jer dgn ayah hampa tak dak...
              mak ingat nak duduk flat la balik..tapi ayah hang bukannya kuat nak naik tangga...
anak:      kalau tak mau duduk sini..mak nak mai duduk dengan kami tak?
emak:     tapi hampa nak duduk jauh sangat..kalau duduk Shah Alam ka..tak pa la..ni nak dok KL...
              <ucap mak keberatan..>


aku serba salah...
diluah mati mak..di telan mati bapak..

aku juga teringin tinggal di rumah sendiri..
bukan bermakna aku tidak suka jika mereka tinggal bersama kami...
aku tidak kisah..
sebab aku kesian..mereka sudah lanjut usia..mana ada kudrat yang sama dgn kita utk buat kerja
mereka perlukan anak2 untuk menjaga makan minum mereka..
tapi sayang..tak semua anak2 peka pada keperluan ibu bapa masing2...

tapi aku serba salah juga pada kedua ibu bapaku..

mereka keberatan untuk datang bertandang kerumah ku kalau aku tinggal bersama mertua..

mereka segan..

kalau takat aku dan suami sahaja di rumah..
mau family aku datang dan lepak barang seminggu dua di sini..

tapi kalau dah tinggal bersama mertua...
mereka nak tumpang bermalam walaupun semalam pun mereka serba salah..


serius..kadang2 aku sedih..terkilan..
bila keluarga aku datang KL atas urusan tertentu..
mereka terpaksa bermalam di hotel..
atau di rumah sedara sedangkan aku sebagai anak ada disini..

aku dalam dilema...


Monday, February 18, 2013

Tin comel



saja tau munchys ni nak goda2 i pulak soh beli biskut dalam tin memahal camni...
padahal kalau beli dalam pek plastik tu lagi murah...


sebelum ni i dah beli 2 dalam tin yang bulat...

kali ni diorang keluarkan version tin 4 segi pulak...
sweet kan?
kan?
kan?
kan?



lepas abis biakut ni leh letak biskut lain pulak...

Friday, February 15, 2013

Meatball ala Ikea


rasa dah lama tak makan meatball kat Ikea...
kalau pi time lunch hour...mak aih...beratuq panjang...

nak tapau tak boleh...

nak ajak en.somi pi time weekend?
kirim salam jer la...


disebabkan teringin sangat...
meh la kita try buat sendiri..

google la resepi...
amek mana yang rasa ok...

walaupun resepi kuah ni tak der ler pakai cream..
tapi aku still nak cuba...

maafla rupa meatball aku yg tak berapa nak senonoh tu...

malas nak cincang bawang halus2...

ni gambar setelah kukus

lepas kukus mari kita buat kuah...

lepas buat kuah..
meatball pun dah sejuk...
meh kita grill pulak...
macam iklan dalam tv..kukus dan panggang...


lepas siap panggang...
taruk kuah...taruk jam sket..
aku pakai jam plum...
memang padanan serasi kuah meatball ni dengan jam...

en.somi pun request nanti buat lagi...
ada orang dah minta resepi..

tapi aku soh salin sendiri..
tak kuasa aku nak tulis...

saper nak sila google...aku pun dah lupa amek kat mana...hahaha



selingan...

mungkin hari ni atau esok MIL akan di bedah..
minor jer..
rupanya tulang siku yg retak tu....patah..
hancur actually...tulang pun lari sket...
doktor nak tarik masuk sket..and support pakai dawai..
if tak boleh..baru letak plat..

wish her ok....

i know..dia mesti sangat takut...huhu




Monday, February 11, 2013

Pesanan khas

Kali ni aku terasa macam nak bagi tips sket…

Actually..bukanla tips..
Lebih kepada pesanan buat golongan muda sekarang...

Tidaklah bermakna yang aku ni tua bebenor...
Tapi sebab aku pernah merasa muda..
i’ve been at that stage before...jadi aku faham ler jugak golongan remaja dan
juga still learning untuk memahami golongan lanjut usia..

Sekarang ni di zaman transition ke zaman pertengahan….

Sebelum ni…memang aku ada pesan kat adik2 aku..
Yer la..adik beradik sendiri..senang jer ko nak pesan..or ko nak fire…hahahaha
Adik beradik org ko mampu?  Mampu diam jer la jawabnya…  ;)


Secara generalnya..budak2 zaman sekarang tapi bukan lah semua yer..
Ada sebilangan la…
Mungkin kurang peka dengan adat dan adab kesopanan dan ketatasusilaan…
Terutama bab2 bila menziarah…
Bukan jer golongan muda..golongan dewasa pun ada juga

Senang cerita..common sense tu ada kurang la sket…


Korang mesti suka kan kalau orang datang umah bagi hadiah kat korang?
Haippp!!! Tipula kalau kata tak suka..

Jadinya..kalau dah suka tu..kenala faham…orang lain pun suka jugak…

Itula adat kita…

Kalau menziarah sedara ker…sahabat handai ker…
Apa salahnya bawak la buah tangan sekali…
Bukan suruh bagi mahal2 pun…
Mamadai la ko bawa buah-buahan ker..
Beli jer chiffon cake rm5 kat Giant tu ker…
Kerepek ubi ker..beli goreng pisang tepi jalan ke..
Asalkan ada la…bukannya tuan umah nak expect ko bagi apa2 sangat..
Tapi kita hidup ni biarla beradab..

Idakler ko datang melenggang kangkung ke rumah orang..
pastu ko expect dapat makan minum sedap2 pulak yer..
Tu kira nasib la kalau tuan umah jamu air teh..
Kalau dia bagi air kosong kang...barula padan...

Kata la kan memang ko tak sempat singgah memana..kedai semua tutup ker..
Ko pulak tak rajin nak buat kuih bagai...

Kalau tuan umah tu ada anak kecil..
Apa salahnya ko hulur barang lima hengget utk anaknya...

Ni kalau tiap kali ko datang tangan kosong..
pastu rajin pulak nak perabis makanan orang...
alamat tuan umah tu mesti paling tak gembira menyambut kedatangan ko...

‘Buah tangan’ tu yang pertama...

Bab yang kedua pulak...

Ni especially bila pergi ke umah sedara mara la...

Didikla anak kita dari kecil supaya ‘segan’ nak bukak peti ais rumah orang…

Iyerr…tak kirala tu mak sedara paling kamcheng ker..mak long paling sempoi ker…
Umah orang tetap umah orang…
Jangan ler korang buat perangai macam kat umah sendiri walaupun orang berbahasa-bahasi cakap
‘buatla macam umah sendiri’….

Tiba2 pergi dapur bukak peti sejuk konon nak amek air sejuk la..
Eh..ada buah la…nak sebiji…
Tengok pulak ada coklat..nak sikit boleh?
Ada milo tak? Nak bancuh milo la sebab tak minum kopi...
nak online boleh? apa password?

Ni layak kena ketuk dengan mug kalau perangai macam ni...

Kadang2 kita mungkin tak sedar peti ais tu macam almari private setiap umah..
Mungkin tuan umah segan kalau org tengok peti ais dia tak banyak barang...
Mungkin dia segan kalau org tengok banyak makanan tapi dia tak jamu kat orang…

Kita mungkin tak tau makanan yang ada tu siapa yang punya?
Siapa yang beli?

Kena pulak anak tuan umah yang punya…
balik nanti dia tengok dah takder mesti serba salah maknyer nak menjawab..

Aku bagi contoh yg paling senang la…

Aku ni kan duduk dgn mertua..
Jadi aku dah faham sangat kadang2 anak2 mertua ni datang melawat parents mereka..
Diorang bawak la buah ker..biskut ker..or anything utk parents diorang makan…
yer la..org tua..bukan larat nak jalan gi kedai..naik motor pun belum tentu larat..mata dah rabun lak tu..
abis2 takder apa pun..at least dapat la makan biskut cicah air kopi time breakfast..
kalau rajin boleh ler diorang buat cucur ker..kalau tak larat..makanla apa yg ada...

Sebagai menantu..
aku sendiri pun tak akan makan makanan yg diorang bagi melainkan mertua aku yang suruh amek…
Sampai disuruh hang potongla buah tu makan…tak pun sampai di potong dan disua pada aku soh makan…

Bukanla bermakna diorang beli utk parents diorang jer..tak la....of coz la untuk kami yang serumah ni merasa gak..

Tapi kita kena la pepaham sendiri..
Anak2 dia beli utk mak pak diorang makan..
Takkan kita pulak sebok nak perabih makan depa dak?

Kita kalau nak makan sangat..pergi la beli sendiri..masing2 bekerja..

Kalau kita ada anak2 kecil yang dah boleh faham percakapan kita..
Why not kita beritahu awal2..
‘ni tok punya tau…abg long punya ada kat umah..nanti balik kita makan yer..’
Tak pun bawa siap2 dari umah..senang cerita..

Of coz la org tua ni takkan la nak biar cucu teringin kan?
Mesti la dia offer juga…
Tapi sebagai parents..kita kena la didik dari awal…
Jangan esok ni bila anak2 dah besar..
Balik umah tok siap boleh paw tok punya biskut nak bawa balik hostel la…
Tok punya milo la..buah la..
Tak kirala cucu kesayangan ke tak…
Kalau boleh biarlah kita di didik dengan memberi..bukan tau menerima jer..
Ingat2 la tok2 kita ni dah tua..bukannya bekerja..dan tak semua tok itu kaya…
Bukannya nak kedekut dik oi…tapi kenala belajar menghargai dan menghormati orang yg lebih tua..
belajar2 la utk 'hulur2' sama pada org tua if dah bekerja..sekurang2nya dapat mengembirakan mereka..

Tapi ingatla..kadang2 bila kita asyik meminta..org pun akan jadi meluat nak beri...dah tak ikhlas jadinya..
biarla kita susah untuk meminta..barula org akan senang hati memberi...
kan tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima..


haih..ni baru bab buah tangan dan bab bukak peti ais..dah berjela..
belum lagi bab tumpang duduk umah org...aku pendekkan ceritala...

secara ringkasnya..kalau ko kat tempat org tu..
ringan2 kan la tangan menolong tuan umah..
jgn la ko duduk macam ma'am besar..tetamu kehormat langsung pinggan cawan sendiri tak boleh basuh..
tuan umah tu bukanla org gaji kita..
tolong2 la kemas2..sapu2 sampah tu sama..
janganla asyik nak lepak tengok tv...makan tido jer..
kalau kat umah sendiri pun buat perangai macam tu..
alamat nak kena fire la dgn mak sendiri nampaknya..


dah ler..takat ni dulu bebelan aku...hahaha

adik2 ku..hampa baca tau...kalau berperangai macam ni..SIAP!!

Friday, February 8, 2013

Menu seminggu lebih


seminggu nak masak ni...
seb baik weekend SIL ada..diala yg dok masak..  :)

kita mulakan hari Ahad ..bila hari cuti..
dapatla kita masak dengan menu cang best2 sket..

1:
ayam masak beriani..
tapi sayang..aku tak snap gambar...
lunch dan dinner la kita dengan lauk ayam masak beriyani..
resepi sila google..


2:
konon2 nak masak ikan kembung kecik2 tu..
nak buat la menu lain dari kebiasaan...
hoi..sanggup aku bukan buku masakan tau...
konon resepi senangnya memasak
ikan masak asam berlada hitam..
hello...dah ler ko pakai cili padi..letak lada hitam...
memang panas pedas berapi ler jawabnya walaupun tak ikut dosage sukatan sebenar
akhirnya...time dekat lunch...
aku tepon umah..
'mak..kuah tu pedas sket..tak yah ler makan...amek ikan jer la..taruk kicap'

bijak..bijak...

balik umah petang tu..
nak masak nasi...
1.5 cup jer pun nak masak..rice cooker besar...
owh..nak salahkan rice cooker pulak yer...

amek...nasi telah menjadi bubur...

mak: nasi hang lembik sket
aku: ni bukan lebik sikit ni mak..ni lembik BANYAK...
maafla mak nasi lembik sangat2 ni...
<emo gila aku sebab sedih MIL dah sakit..masakan kelaut lak tu..kesian mereka>

ayah tengah sakit gigi kan..
elok la sangat makan nasi lembik ni..hihi

bila menu tak menjadi..tiada nafsu nak amek gambaq..harap maklum.


3:
menu paling selamat kali ni..
ayam masak kicap...hahahaha..

tidak ada apa yg perlu dibanggakan dgn ayam tersebut...
jadi..tak perlula amek gambar yer..kuikuikui


4:
disebabkan awal2 dah set dalam kepala sama ada nak buat ayam goreng kunyit atau pun ayam paprik...
jadi dah potong siap2 isi2 ayam ni kecik2..

masakla ayam goreng kunyit..tapi lembap sket la..tak garing sebab berair  la pulak...


kalau dah lauk ala2 kering tak berkuah..
kena sediakan menu berkuah la satu..
buat la sup sayur...
en.somi suka gila sup sayur ni..dia abiskan..lega...phewww


5:
disebabkan hari wilayah en.somi cuti...dan aku bekerja..
tapi kami mempunyai urusan di pagi hari..
tiba2 mood i baik jer...
nak buat nasi lemak la esok...
malam tu terus goreng ikan bilis...masukkan dalam bekas dan simpan..
telur dah siap rebus...
daun pandan dah ambil siap2..
sambal tumis dah siap masak...
tapi aku jadi tak reti budget pulak bila pakai cabai dan bawang yg blend asing2 ni...
cabai order cabai giling MIL opismate nyer..pedas siut..tak berani letak banyak..
santan pakai santan kotak jer..senang kerja aku..baru 1st time try beli santan kotak ni..
bawang letak banyak pulak...nasibla labu..janji boleh makan..

sanggup bangun kol 5am nak masak nasik lemak punya pasal..
padahal awal 30 min jer dari selalu..hahaha

nasib baik nasik dah tak lembik..  ;)



6:
hari Sabtu aku ada kenduri..
lauk ayam goreng kunyit semalam ada banyak lagi..
just masak sup sayur sawi jer..utk PIL

dinner kita buat nasi goreng jer...sonang..


7:
hari Ahad beriya ajak en.somi gi market...
nak cari ikan..
dah muak org dalam umah ni hari2 makan ayam...
hajat di hati nak masak kari...
kesian kat FIL..seminggu dia tak makan kari beb...

pakej datang sekali dgn sambal belacan dan ulam..



nak masak kari ni cabaran besar sket..
almaklum..i tak pernah masak kari..
sebab MIL yg selalu masak..jadi..takut tak serupa kang FIL tak lalu pulak kan..

mari kita minta tunjuk ajar dari senior masterchef..
sukatan rempah, asam dan santan...

<mode malu - anak mamak tak reti masak gulai>


masak nasi kasi lebih sket..
pasal apa?
'mak...ni kan peberet ayah..kang dia tambah 2-3 pinggan kang..'

'hang tau na'

'mestila tau mak oi..tambah2 ada kepala ikan..lagi la ayah suka'


*ikan goreng makan dengan kuah kari adalah kegemaran aku, en. somi dan FIL


lunch is ready...
'ayah...jom makan'
<bangun keluar bilik terus ke sinki basuh tangan>

'ayah tak nak pi kencing dulu ka..kang tengah syok makan nak terkencing pulak...'

'ayah dah kencing dah tadi' 
<dalam hati aku:  yer la tu...>

elok dah makan abis sepinggan..
tanya nak tambah ke tak..tak mau pulak...

tapi bingkas bangun menuju ke sinki basuh tangan...
lepas tu menuju ke toilet...
<hahahahaha...kan dah pesan tadi...>

lepas abis urusan toilet..
boleh pulak duduk semula di meja..
pastu minta tambah nasi sebab kepala ikan ada lagi..

tapi yg paling aku happy...
ayah cakap..sedap la kuah kari ni..boleh hirup saja...

en.somi pun makan bertambah...  :)

aku?
lega la dapat makan gulai...
fuh..org Penang tak makan gulai kalau...tak feel beb..


terus tepon mama dengan bangga cakap masak gulai hari ni..wakakakaka


8:
kuah kari semalam ada belen..
aku goreng ikan kembung kecik jer arini...
ikan goreng pun mau amek gambaq ka?


9:
hari ni buat ayam masak lemak cilipadi..
podeh pulak cilipadi ni...
kalau ikut resepi semua pakat letak banyak..
aku tumbuk 6-7 biji jer pun...
ni cabai spesis lain kot..extra pedas..nasibla...

tapi esoknya...bila makan ok pulak..
ayah siap bertambah...
lepas tu siap cakap..kuah ni kalau buah cicah dgn roti sedap...

waaa...kembang hati i...



10:
ni try wat asam pedas pulak..konon2 resepi Melaka...
sebelum tu kita google dulu resepi..
malas nak pakai MIL nyer resepi...

entah kenapa balik kerja aku rasa stress sket mlm tu..
tumbuk rempah pun habis tongap terbalik time nak transfer...
serba tak kena buat kerja..

jadi time nak masak aku dah habaq awai2 biaq aku masak dalam ketenangan...
tak perlu sesapa dok sebok...sebab aku tengah stress..
kang tak pasal emo abis semua kena semboq..

jadi..MIL gi duduk kat hall..en.somi pun tak kacau...

tapi nanti aku minta MIL tolong rasa..kot apa tak cukup..apa terlebih ka...

time tu aku dah bertenang...hahahaha
memasak perlukan ketenangan ok...

pastu aku rasa macam tak best jer bila ada halba dalam asam pedas..
macam bau dia kuat sket..
tapi tak letak banyak pun..
hopefully esok depa makan ok la kot..
jangan hancus asam pedas aku udah..

malam dinner la kami dgn asam pedas,ulam dan telur masin..
again..FIL makan bertambah..siap hirup kuah  :)
en.somi nak tambah..tapi nasik dah abis..hihi
MIL cakap tengahari tadi FIL makan bertambah jugak..

yey!
nasib baik halba itu tak menspoilkan asam pedas aku..

nak tau FIL aku suka makan lauk tu senang jer..
kalau dia menambah..memang kena la tu kat tekak dia..
kalau makan pastu tak tambah..atau tak abis...
tak lalu la maksudnya tu..




11:
disebabkan kuah asam pedas ada banyak dan masih ada ikan lagi seketul...
pagi2 ni aku goreng ayam jer la...
semalam dah marinade dgn kunyit,bawang n halia
sempat masak frozen paratha pagi2 utk diorang breakfast nanti..
sebab semalam MIL cuba buka api dapur guna tangan kiri..tapi tak menyala...
cian dia nak masak paratha tak boleh..

Jumaat aku cuti...
maybe buat nasi ayam kot..tengokla nanti...

Wednesday, February 6, 2013

Rombakan kabinet

Ehh..ari tu kata conquer dapoq kan?

Iyer...selama hari ni..MIL masterchef kat umah...
I chef jemputan jer..hahaha

Bila tangan kanan dah injured..macam mana nak masak?

Cucu nak datang teman kan pun tak nak...

Aku dah paham sangat dah..
Both of them bukan jenis suka menyusahkan org..

Beriya-iya nak yakinkan org cakap tak per..dia boleh mandi sendiri…pakai baju sendiri..


Iyer lah..dah org tak mau kita jangan paksa ok…
yang penting adalah keselesaan hati masing2…


Bermula lah diari baru dalam hidup aku…
Jadi masterchef secara intensif..

Untuk kemudahan kita semua bersama...
Semua sepakat bersetuju untuk makan lauk yang aku masak pada malam hari utk lunch esoknya...merangkap dinner...

Ada paham?

Tak?

Owhh...cenggini....

Setiap hari selepas balik kerja (lepas dinner) aku akan prepare untuk masak lauk esoknya...
Pagi2 buta aku bangun hanya reheat saja…
Nanti tengahari MIL tolong reheat la balik…
Petang kami balik..kita makan sama2..
Lepas tu ulang semula proses masak utk menu esoknya...

org lain masak hari2 tak kecoh pun..ko baru kena masak seminggu dah huru-hara satu dunia...muahahaha

Baik kan PIL aku ni…tak cerewet makan…rela jer terima…
Siap pesan tak yah susah2…beli jer la pun senang…

Amboi3…kalau beli hari2 mak oi…kopak ler kita…

Jadi...untuk kemudahan masterchef baru ni...
Rombakan kabinet peti sejuk perlu dilakukan...
Hujung Minggu kita luangkan masa untuk sediakan bawang besar yg telah di blend,
 bawang putih blended, halia blended..in separate containers…

Ayam2 dan ikan2 juga telah siap diasingkan dalam container
yang cukup untuk sekali masak jer masing2…


Jadi, senang nak defrost nanti ambil sebekas jer..ayam dan ikan pun tahan lama..
Almaklum..i kan sistematik sket..

Nak masak pun senang..takder la buang masa nak buang kulit,
 potong bawang..baru hegeh2 nak blend etc..
Jadi..memasak pun pantas jer..main cedok dan campak2 jer…

Menu pun simple jer..hanya satu lauk..
Bertuah punya menantu…satu lauk jer ko masak?
Yup..rite..satu jer..tu pun kalut kan aku ni....

Balik petang tu kalau rajin baru I masak sayur utk dinner…hihi

Kenapa tak masak pagi2 jer?

Soalan cepu mas tu…

Aku ni bukan serupa org lain..suka suki senang hati
boleh bangun pagi2 buta nak masak kat dapoq dek non…

Dulu kecik2 time sekolah rendah pun akak bangun pagi kol 6.45 tau
nak siap2 pi skolah masuk kol 7.20am…express tak?

Kira ni bagus la aku bangun setiap hari pukul 5.30am sebab nak keluar kerja pukul 6.30am…
tu pun jenuh en.somi dok panggil agar aku tak sambung tido....hahaha

Nak suruh bangun awal lagi?

akak tak sanggup nak bangun kol 4.30am sebab nak masak dik oii…
akak ni bukan pesen tido awal nyer org…
memang sejak kecik lagi akak tido agak lewat..
tapi idakler lewat sangat..
cumanya..tak ler boleh nak tido seawal jam 9-10 mlm..
jenuh bergolek atas katil..tapi mata tak lelap2..acaner tu?

karang tak pasal jadi zombie…
tidoq lewat..bangun awal hari2..
lama2 stress aku..

nanti kita sembang apa menu hebat masterchef ;)
kuikuikui

Monday, February 4, 2013

The incident

Udah seminggu lebih aku conquer dapur..

Itulah...sapa suruh malas...hari2 balik tau melahap jer...
Now..dapatla  kafarah kena masak setiap hari untuk PIL kat umah..hahaha


Maulidurrasul hari tu...plan pagi tu nak gi econsave..beli barang rumah..
Sebab masing2 dah terlewat bangun..malas nak pergi market..


MIL macam dah start nak tak sihat..
Al maklum..sebelum tu en.somi dah kurang sihat..
Lepas tu aku pulak kena selesema dan batuk..
tak baik lagi..
Sekarang ni dok berkahak lagi..dah jadi sinus…huhu


Memandangkan MIL nak gi singgah umah lama dia kat flat tu…
Gagahla dia ikut sekali…sebenarnya aku yg gagah nak ikut…
sbb nak beli stock barang sendiri  J
En.somi dan MIL yg selalu gi pasar..aku dok umah wat kerja umah jer..ehem..ma’am besar  ;)


Nak jadi cerita…
Time diorang nak datang ke kereta setelah selesai urusan masing2 kat umah lama…
Nak langkah longkang kecik jer pun…
Tapi dah pakai kasut besar sket..longkang pun tak berapa level…nak cepat sama kot macam kain tersekat…terus tergolek MIL di belakang en.somi..padahal en.somi setapak jer depan dia..


Aku hanya  mampu melihat dari dalam kereta..
Macam drama…
Aku nak jerit pun tingkap tutup..nak melambai tangan pun en.somi tak nampak..
Sebab dia tengah pegang and belek surat2 yg diambil dari umah lama tu..


Aku nak gelak pun ada tengok MIL terjatuh...
Sebab nampak jatuh sket jer la...macam tak serius...
En.somi pulak lambat benor nak kaleh belakang tolong maknya…
Macam gaya gerak pelahan dalam drama tv sungguh…
Owh..patutla...
Kelajuan cahaya lagi pantas dari bunyi...
Patutla aku nampak dia jatuh dulu..then baru en.somi dapat dengar bunyik gedebuk macam nangka jatuh...
Patutla lambat bebenor dia nak kleh tolong angkat maknya..


Yg aku ni dalam kete dok pikiaq..
Ehh..aku patut kuar gi tolong ker?
Nampak cam sket jer..patut boleh bangun sendiri…lepas tu sama2 pakat dok gelak la patutnya

<korang jgn la pikiaq aku kejam gila boleh gelak tengok MIL jatuh..tapi sebenarnya en.somi selalu mengusik dan usually make fun of us kalau ada kejadian2 yg memalukan..contohnya..kalau ko terkentut besar depan org ker..memang asyik kena bahan sajala pasal kejadian tu..>

Tapi nampak gaya macam dah serius pulak..tak bangun2..
En. Somi pun lembap jer nak menolong…
Last2 aku keluar berdiri tepi kereta tolong bukak kan pintu utk MIL…
Sbb En.somi dah tolong bangunkan maknya dan pimpin ke kereta…
Aku nak pergi pun no point jugak..sebab dekat jer dgn kete..


Kawan dah cuak terkejut tengok mak nya jatuh..
Terus cancel pergi beli barang..kita gi klinik terus…
Tambah2 bila maknyer cakap tangan kebas...
Pastu pipi bercalar tersagat jalan bertar tepi longkang tadi tu...
Berair and luka sket la..
Kat kaki pun bersagat gak..tapi tak luka…


MIL ni sangat penakut dgn klinik dan spital..
Dia kata tak payah gi la..sikit jer..
Tapi anaknya tetap degil..
Risau apa2 jadi nanti…


Sampai klinik kol 9am
Doktor sampai dekat kol 10am..almaklum..public holiday la katakan...
Kami la org pertama tiba…
Doktor tu sangat best..
Dia check betul2...

Kalau tak silap dia cakap kat tangan kita ada 2 salur darah dan satu saraf..
Dia dapat rasa salur darah satu jer..
Lagi satu susah nak detect..lemah..
Then bila check tangan nampak bengkak kat siku..
Sakit nak gerakkan tangan…
Doktor advise pergi hospital utk x-ray sebab dia takut tulang..
memandangkan usia MIL yg nak menjangkau 70an…


dah la MIL tak bawa IC..en.somi pun perlu ambil pas kerja…
jadi..balik ke rumah la kita dulu…
kuarla balik..half way baru aku teringat nak tanya e.somi…
mana referral letter doktor tadi?


Ha sudah…patah balik ke rumah..selongkar abis..tapi tak jumpa..
Aku kata mungkin dia tertinggal kat klinik tadi…
Sebab aku langsung tak pegang surat tu..
Keluar semula la kita menuju ke klinik…
Ya..betul..
Memang surat itu ada pada kaunter dispensari...
Diorang dah call rumah tapi tak berjawab...
Baiklah…kita ke hospital sekarang…

Dah pukul 11am..


Nasib baik warga emas..dapat green pass…cepat la sket…
Pi x-ray…jumpa doktor…
Hmmm…tulang dekat siku retak rupanya…sebab tulang dah mereput..osteoperosis..
Aiseyman…
doktor tu refer pada senior…
They decided letak slap jer la..bukan simen the whole hand sebab retak sket jer..tapi memandangkan usia dah lanjut..kita tolong buat support slap jer la...


Gedebak gedebuk gi simen, jumpa doktor, amek ubat dan tapau nasi ayam kat kantin spital…


FIL dah risau kami tak balik2…terus dia keluar depan umah dok bising kat jiran sebelah awat kami lambat sangat pi spital ni…
padahal aku suspect sebab perut dia dah lapar ler tu..lunch hour beb..selalu makan kol 1pm…sekarang dah dekat kol 2…
Terus la jiran I tepon tanya…time tu kami dah nak balik dah pun..

balik umah dah pukul 3pm…
aku nampak FIL macam baru lepas menangis jer bila dia tau bini dia retak tulang…macam drama..
ala2 ko baring atas katil kaleh ke kiri peluk bantal meleleh air mata…

<ni aku boleh cerita ni sebab FIL aku pun lanjut usia..memang banyak baring dan duduk saja..jadi..dah boleh imagine macam mana situasi dia time kat umah tu walaupun aku tak tengok>


tapi time kami balik tu idakla dia menagis..nampak ler kesan tangis..dia takkan menagis la depan orang...


semua makan dengan lahap..solat dan tido..
letih gila beb ulang-alik keluar umah..dan menunggu di spital kerajaan...
dari 9am sampai 3pm
pengsan


boleh pulak ayah buat lawak..soh mak gantung jer kaki tangan time baring tu macam org eksiden yg patah sana sini tu…sabor jer la ayah..tadi teriak..sekarang make fun pulak..
< bapak borek..anak rintik ;) >

pic : googled
terpaksala aku amek EL hari jumaat utk jaga MIL…
dapatla cuti direct Khamis-Isnin...
kang lagi 2 minggu en.somi pulak kena amek cuti sehari sebab nak gi bukak simen...


panjang benor aku nulis ni..
padahal asalnya nak cerita tentang aku conquer dapur jer pun...
nanti la aku cerita pasal tu...
tata titi tutu


ehh..lupa nak cakap...tulis..
korang tengok gambar MIL yg aku upload sebelum ni kan?
tau tak aku cakap kat dia:
'mak ni macam mat rempit la dah rupanya..
pipi bercalaq..tangan berbalut...
macam mana la jatuh sikit jer sampai boleh tersagat pipi ni?'