Friday, January 11, 2013

Surprise konon!

Gigih tau pagi2 buat kek..
Pastu lepas zohor packing bawa balik kampung…

Untuk keselamatan..kita biar dalam loyang..steady sket nak usung...



Elok sampai umah mama dalam kol 6.30 ptg..
Yang lain dok membuta lagi..jet lag kot...

Terus masukkan kek dalam peti sejuk…

Pastu suruh diorang senyap2…rahsia….nak surprise adik gemok sorang tu konon…

Diorang lepas maghrib nak dinner kat luar..

I dan en.somi malas..sebab baru jer sampai..malas nak keluar..lagi pun kami dah makan siap2 sebelum sampai…


Sementara tu…sempat la sembang2 sat..

Siap adik gemok bagi coklat M&M dalam bekas bentuk pokok krismas kat aku..

Dalam hati terfikir..ehhh..coklat ni macam baru keluar dari peti ais jer..
Agak2 dia perasan tak kek dalam tu? Erkkk...


Tapi dah aku buat bodo..dia pun buat tak tau jer..macam tiada apa2 yg pelik..
Tiada isu kek di timbul kan...


Abis tu..lepas diorang keluar makan...
Aku siap call mama cakap kalau diorang nak balik dah inform i sebab nak prepare kek tu letak atas meja....ok set..


kemudian..

aku pun pesan la kat en.somi..

‘bang..tolong tengok2 hp I yer kot2 mama tepon time I mandi..
Kalau mama call please panggil I keluar jugak dari toilet tau sebab nak siap kan kek adik Hani..nak kasi surprise kat dia’

Tiba2….


‘eh..bukan adik Hani dah tau ker tadi dia bukak peti ais pastu dia cakap ehh..ada kek cantik…kek sapa ni?

Pastu abg pun cakap la tu kan kek besday adik Hani la tadi pagi kak Aida buat…

Pastu dia siap cakap..ishh…terharunya..terharunya…’


Aku >>>>>  melopong…

‘abg ni memang tak boleh simpan rahsia..rosak plan org..blablabla..’


Cis…rosak surprise aku…



gambar ni amek masa baru tabur icing sugar..masih dalam loyang..sebelum bertolak pulang



ni setelah di hidangkan





Tapi kan

Amboi2 Hani…mentang2 hg tak tau kek sapa mau pulak puji kek cantik…
Cer kalau hg tau awai2 aku yg buat..ada nak puji? Mau bergegaq langit kot….


Happy Birthday to U… (anggap jer entry ni di upload pada hari krismas yg lepas… ;) )



ps: resepi dari buku Chef Wan..hiasan kek refer pada blog Dapur Tanpa Sempadan..


8 comments:

  1. mak aih.. cantik.. tu biskut apa? cis kek ke dlm nya?
    reben tu boleh makan tak? hahahaa
    hang letak makanana tak letak resepi banyakler kena tanya!!

    ReplyDelete
  2. rajin nya depa buat kek na..betul la org kata masa ni kita yg uruskan..kalau sbuk mcm mana pun kalau nak sribu daya kan?..

    ReplyDelete
  3. but seriously, kek tu mmg cantik. bila lah I nak membaking ni, oven pun tak keluar lagi dpd kotak. time nak hari tu sikit punya, la ni hubby kita dok senyum sinis je kat kita. apo nak dikato? hahaha

    ReplyDelete
  4. amboi adk gemuk...cis...adk comei la...

    ReplyDelete
  5. Kak Tek:
    reben sekadar hiasan..
    kalau nak makan..leh jugak..tapi tanggung sendirila...

    cheese cake leh makan ;)

    guna sponge finger (selalunya buat tiramisu pakai sponge fingger ni)..
    patutnya resepi asal pakai swiss roll jer..tapi malas beli swiss roll..pakai jer la sponge finger..lagi cantik..

    kak tek tambah la koleksi buku yg banyak tu..beli buku chef wan ni rm 9.90 jer...

    ReplyDelete
  6. IndaMarya:
    ni gigih buat jugak sebab nanti ada projek lain nak pakai kek tu..
    jadi kena testing dulu jadi tak bila pakai sponge finger..

    dulu buat pakai swiss roll...

    ReplyDelete
  7. RedRose:
    tak payah pakai oven pun...
    sebab tu rajin nak buat kek ni...
    pukul2 bahan..masuk dalam loyang simpan peti ais..siap! hihi

    ReplyDelete
  8. Anon:
    suka hati cheq la nak panggil hg apa...muakakakakaka

    ReplyDelete