Monday, December 3, 2012

Sup ekor



Dalam sejarah..
first time aku masak ekor lembu..  :)

asalnya dok discuss dgn en.somi..
nak beli kambing ker..
aritu tengok kat NSK..dah packed siap2..
macam menarik..

tapi FIL tak makan kambing..

balik umah tengok..en.somi beli ekor lembu...
nak masak apa ni?
sup ekor la...

aku tak sure org lain masak camner..
tapi aku pernah rasa kat restorsan Singgah Selalu kat JB..
ekor tu dia goreng dulu...aku agak2 la berdasarkan rasa...

jadi aku pun perap dulu ekor tu dgn bawang merah/besar, bawah putih, halia yg di blend dengan serbuk cili...
lepas tu atas pan..aku tuang sikit jer minyak...goreng ala2 kadar..

dalam periuk besar..
tumis remaining bawang merah, bawah putih, halia yg di blend
masukkan kayu manis, buah pelaga,bunga lawang
tumbuk: segala rempah ratus jadi serbuk - jintan manis,jintan putih,ketumbar,lada hitam,lada putih
dan tumis sekali...
serbuk rempah sup pun aku masukkan dalam 2 paket setengah..sebab aku masak dalam periuk besar..

masukkan ketulan ekor2 dan kacau sebentar..
then
masuk air...kacau..

aku masak atas dapur arang lebih kurang 2 jam...
masuk gak perdu betik nak bagi daging lembut..

bila agak2 daging dah nak lembut tu..
jangan lupa masuk kentang...
garam

dah masak boleh taruk daun sup dan daun bawag serta bawah goreng..
siap utk dimakan...

kalau nak pekat make sure bawang blend banyak sket..



8 comments:

  1. Hi Harnidah, ekor lembu? Ok, ini I'll take a pass.
    Other parts ok....ha ha.
    Where I am, these ekor lembu very popular with people from the Caribbean Islands.
    They make soup.

    Your ekor lembu soup looks really delicious, and I can imagine the lovely scent of the spices you used.
    You licin dua pinggan nasi? Ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Harnida, cara buat sup ni pelbagai..cara to nenek kita pun sedap.cara modern pun sedap.cuba try prencah sup adabi.yang serbuk tu.My daughter introduced me yang tu.sedap giler jugak ..sebab pekat..

    ReplyDelete
  3. Lee..
    hahaha..don't freak out..
    this tail won't harm u.. ;)

    macam tengkuk ayam..ada isi sikit2 sekeliling tulang..

    hmm..wondering how the Carribean Island soup taste like..mesti sedap..

    Have a nice day Lee..

    ReplyDelete
  4. IndaMarya..
    I pun suka pakai perencah sup Adabi jugak.. :0
    but aritu try Faiza or Babas pun sedap gak...

    tapi dah habit..walaupun pakai serbuk sup tu..tetap nak pakai yg rempah biji di tumbuk..terlebih rajin..ngehngehngeh

    ReplyDelete
  5. Hi sis.. My fav is ekor lembu esp the urat and lemak parts! I pun suka buat sup ekor. another dish yang U can try next time is stew ekor. This one basic mcm sup jugak, add tomato paste or tomato puree. Sedaaap!

    Your pix memang buatkan I nak pegi cari ekor! LOL

    ReplyDelete
  6. MamaTim: thank u thank u :)
    never try masak stew..insyaallah..satu hari nanti nak kena try..tapi kena dapat approval ahli jemaah yg nak makan dulu la..hahahaha

    ReplyDelete
  7. Hi Harnida, your sup look delicious boleh makan dengan french loaf, sedap!! I think dah lama I tak minum sup ekor cos anyhow I prefer sup ayam.

    Have a nice week ahead,regards.

    ReplyDelete
  8. Hi Amelia..
    thanks bebe :)
    bukan takat dgn french loaf..i leh cicah dengan roti benggali jer pun..hahahaha

    sup ayam memang terbaik..all time fav... :)

    ReplyDelete