Thursday, December 27, 2012

Being in Control without Being Queen Control – Part 2

Being in Control without Being Queen Control – Part 2


Mari kita sambung point kedua dari tajuk perbincangan..ehh..aku ada ajak berbincang ker?  Muahahahaha

Agak2 korang kenapa aku jawab camni?

‘Jangan bagi muka kat laki start dari awal2 kawen lagi…’  

Sebab..masa diawal perkahwinan.. tolerance rate antara pasangan masih tinggi…
Almaklum..baru dalam proses penyesuaian diri masing..
Dalam proses nak menerima hidup berdua..bukan sorang2 macam time bujang dulu...
Jadi..kalau ada salah dan silap tu..tak der la boleh sampai nak berperang..boleh bersabar dan di bawa berbincang..

Masa ni la suami akan cuba ambil hati isteri..cuba nak memahami..cuba nak buat sebaik mungkin utk isteri..dan sebaliknya…
Time ni la ala2 kalau masak tak sedap pun..suami takder ler marah or menyakitkan hati sangat..boleh lagi pura2 puji or ambil hati…walau tekak tak dapat terima masakan isteri..


Tapi awas wahai sang isteri…
Memang impian rata2 gadis2 normal berangan konon nak layan suami bagaikan raja..
Masak,mengemas..menyambut suami ketika pulang dari kerja, ambil beg..salam cium tangan bagai..diwajah penuh senyuman sambut suami kesayangan pulang dari kerjaan..wahh…macam bidadari syurga la konon…tu memangla angan2…konon2 pasangan bahagia..

Tapi realitinya?

Pikir ler korang ni suri rumah ker BERKERJAYA?
Korang BALIK kerja same time ker awal dari suami? Tempuh jalan yang jam tak?
Ada PEMBANTU ker utk wat kerja kat umah?
Ada banyak MASA nak buat semua kerja?
Ada banyak TENAGA nak buat semua kerja?
LARAT ke nak LAYAN suami mengulit manja kalau badan PENAT buat kerja?


Face the reality

Dalam berumahtangga..perlu kerjasama dua belah pihak…

Kalau dari awal korang ler tukang masak..tukang cuci...tukang buat segalanya..
Korangla iron lady bionic woman superwoman...
Sampai ke TUA ler korang akan jadi tukang utk segalanya...
Suami naik lemak..
sebab dari awal kita jaga makan pakai segalanya sampai dia terlupa bagaimana nak buat perkara remeh temeh tu sendiri..bukan saja terlupa..mungkin tak mau ingat..
jadinya...

korang ni ISTERI ker ORANG GAJI sebenarnya? 
Cer jawab...

Apa peranan suami sebenarnya?
Apa peranan isteri?


 
Takder pulak dalam al quran or sunnah yg cakap tugas isteri buat kerja rumah segala...

Kalau ikut ilmu ku yg cetek ni…

Tugas isteri ‘layan’ suami…
Jaga maruah suami
Jaga harta suami

Suami pula kena sediakan keperluan isteri yg basic la..
Tempat tinggal..kenderaan..pakaian..pendidikan..nafkah zahir batin..


Sebab tu ler org Arab kalau nak kawen diorang selalunya akan sediakan pembantu rumah untuk isteri..
Tapi..kalau dah tak mampu nak sediakan pembantu...
Suami kena la tolong isteri buat kerja rumah..


 
Sedangkan Nabi pun boleh selinsing lengan baju tolong Aisyah di dapur...
Apakah korang ingat korang (para suami) lebih hebat dari Nabi sampai satu kerja apa pun tak leh tolong?


 
Itula maksud aku why jangan bagi muka dari awal..


 
Jangan bagi muka semua kerja kita (isteri) yg nak kena buat..
Bahagi tugas..buat kerja sama-sama…baru lebih bahagia..
Sebab tu kena mula dari awal perkahwinan..
Kalau dah lama kawen baru nak buat..
Maaf la…dah jadi tabiat yg sukar dibuang la jawabnya…
Dari awal kalau ko yang dok iron baju suami..tiba2 ko nak suruh dia iron sendiri?
Kirim salam ler jawabnyer…
Eh kenapa iron baju? Aku bagi contoh jer la… ;)


 
Kalau dari awal dah sepakat..
Takder la ko bahagia dan aku derita sorang2 buat kerja yer...
Ko senang2 relaks mengangkang depan tv..terbaring lena peluk bantal…
Aku berpeluh  ketiak dok tonyoh dapur…

takderla..makin lama  kita buat kerja makin tak ikhlas..sebab bengkek jer..badan penat…
Bila tak ikhlas..sia2..tak dapat pahala pun..silap haribulan tambah dosa lagi adalah..
Kemudian mulut pun bising..almaklum..perempuan la katakan..
Tak bising tak sah kan?
pastu..mengungkit macam2..suami pun meluat dengar..
Lama2 boleh bawak berperang…nehi nehi nehi



 
Tapi itu tak bermakna korang boleh bermalasan tanpa buat apa..
bagi semua kerja suami buat…no no no
bukan alasan utk buli suami buat semua kerja..
bukan alasan untuk jadi Queen Control...


suami perlu untuk kita HORMATI…


 
kalau dah hidup bersama tu..
takkan la korang tak dapat faham perangai suami sendiri kan?


 
Pandai2 la nak ‘tegur’ kalau ada yg tak kena..
Korang lebih mengetahui perangai suami sendiri..
Jangan sampai menjatuhkan maruah suami..ego suami...
Kena berhemah...bukan ‘mengontrol’ suami..


Peranan isteri sangat besar sebenarnya..
Tulang belakang suami..


 
Aku masih ingat pesanan mama sebelum kawen dulu...

-jangan berhenti kerja lepas kawen  

>> ni kes dia risau apa2 hal kang susah nak mula hidup baru...

-jangan bagi muka kat suami  

>>>hahahaha...mak sapa la ni..bagus betul nasihat anak...

-kalau suami sudah berani ‘angkat tangan’, jangan tunggu lama..sila la angkat kaki dan blah..

>> maksudnya kalau sudah mula berani pukul isteri..takut nanti keep on merayu minta maaf abg tak buat lagi..then pukul lagi dan ulang proses yang sama..selalu lelaki kalau dah biasa pukul..akan senang nak pukul isteri..so, better tinggalkan awal2...
owhh....ingatkan mama pesan angkat kaki dan sepak sedas..nasib baik ada blue belt....muakakakakaka..ok..just kidding...

Hmmm...tapi bab ni aku nak tambah sket....
Actually..angkat kaki and blah tu bukan lari pi umah mak..atau lari pi umah sedara yer..
Seeloknya lari pi balai polis buat report or pi pejabat agama or at least pi umah ketua kampung ka...at least ada saksi yang boleh sahkan kita ada buat laporan..
Sebab kalau nak fight kat mahkamah nanti takut kita di tuduh sebagai isteri yang nusyuz (ingkar pada suami sebab meninggalkan rumah)..kang bila disabit isteri yang nusyuk..gugur hak kita nak rebut hak nafkah..etc...rugi beb..


Panjang benar aku hurai ni…
Tapi ni adalah huraian daripada perspektif peribadi aku sahaja..
Kalau ada yang tak dapat terima..terpulang lah..
Aku pun bukannya banyak pengalaman…berumahtangga pun baru setahun jagung…

Apa pun..selalu la berdoa untuk kebahagiaan kita….
Mudah-mudahan jodoh kita tu sampai ke syurga…amin…


 

11 comments:

  1. Hi dear, prbncngan hebat nmpak.well kata Nabi, seorang prmpuan yg tk tinggal smbhyg, puasa, jaga kehormatan diri dn hrta suaminya, maka masuk la dia kedlm syurga dari mana2 pintu yg disukainya.
    memang ikt hukum suami kena sedia semua.kita layan dia saja.org gaji pun sepatutnya dia kena sediakan, tpi kita ni org baik, kita bnyak brtolak ansur.mudah2an kita dpt rhmat Allah.

    ReplyDelete
  2. Assalammu'alaikum sis
    LOL.. sorry sounds serius post ni tapi tergelak pun ada. kannn... I agree lah masa cinta semuanya manis, kentut pun wangi. Tapi dah kawin, hehehe. Anyway I rasa tak perlu xtreme menyalahkan sapa2 in marriage sebab betullah kata omputih, 'it takes 2 to tango'. Kita selalunya complain bagai masa bersama tapi suatu hari nanti bila yang sorang dah pergi dipanggil Ilahi, meraung jugak yang ditinggalkan. Untuk para suami yang nak isterinya perfect lak, diri sendiri dah bagai Rasulallah s.a.w. ke? haaa cermin2kanlah diri ye para suami..

    ReplyDelete
  3. betul entry tu...zaman skrg ni, kebanyakan wife bekerja utk kukuhkan financial keluarga....lgpun kos hidup dah tinggi...mmg duit bukan segalanye dlm hidup....tp hidup zaman skrg, sume perlukan duit...bg isteri yg bkerja dan yg dah ade anak,penat tu lg la berganda....ape salahnye suami tlg isteri kat umah....ni da la istri kje, blk umh nk jg anak, masak lg, kemas umh....nk lyn suami lg....hohohohoho...kalo robot boleh la mcm tu ye tak...yg penting suami istri kne la baik pakat uruskn rumah tangga...istri yg bkerja pon, usahakn la cari masa memasak utk suami

    ReplyDelete
  4. Hi Harnidah, ini betul, kalau Queen control, habis cherita....saya chabut to Thailand....potong botak, main tu locheng kechik, ha ha ha.
    Wishing you and your sayangs a very happy new year, and all best wishes.
    Lee.

    ReplyDelete
  5. betul apa yang sis share ni. cuma as a wife, mmg kita perlu tau batas2 tindakan kita. apa pun, I agree with you in dis thing.
    angkat kaki and blah buat report. bukan pegi ngadu kat family.
    happy new year sis!

    ReplyDelete
  6. IndaMarya:
    yes..that definately true...

    kita ni (perempuan) memang baik sangatkan aunty..sebab tu sanggup buat macam2..org lelaki relaks jer buat dek..

    kena jadi bijak sket bahagi tugas...hahaha

    ReplyDelete
  7. MamaTim:
    waalaikumussalam..
    thanks for coming.. :)

    itu la fungsi perkahwinan..perkongsian segalanya...
    termasukla tugas yer tak? ;)

    yes..memang bila sorang dah takder..mesti sedih..

    but i have seen someone who suffered masa kahwen..at the end of her husband's life...memang dia sanggup utk biarkan her paralysed husband..

    sedih kita melihat..tapi siapa tahu apa yg dia tanggung sebelum ni...

    ReplyDelete
  8. Anon:
    Thanks for coming and hello to u..
    would you mind to let me know who you are?

    betul tu..
    sekarang zaman lain..
    isteri kebnyakan bekerja...
    jadi..sama2 kita penat bekerja di luar..
    dan kalau boleh sama2 la penat berkerja kat rumah pulak..

    jangan la suami jer relaks kat umah..
    tapi isteri tak abis2 lagi penatnya..kesian...

    lama2..boleh mudarat kesihatan...

    ReplyDelete
  9. Lee..
    thanks for coming..

    hahahaha..i cannot imagine u cabut gi thailand...

    u tak sayang rambut ka mau botak?
    hahahahaha

    i guess..all the monks there mesti gelak mau pecah perut dengan u punya jokes..

    happy new year Lee..

    ReplyDelete
  10. Red Rose:
    thanks for coming...

    itula..perempuan sekarang suka mengadu kat channel yg tak sepatutnya...

    balik2 lari pi umah parents...

    kang suami buat report baru ada akai...hihi

    ReplyDelete
  11. bagus point u dik..hihihi..akak pun suka pesan kat kwn2 yg br kawin pasal ni...penah buat entri kat blog jugak..btul...rumah tangga tu utk bertolak ansur dan tolong menolong..bukan hambakan isteri atau suami...

    http://amalia-love-aim.blogspot.com/2011/10/lagi-sambungan-how-to-be-happy-wife-and.html

    ReplyDelete