Monday, December 24, 2012

Being in Control without Being Queen Control

Being in Control without Being Queen Control – Part 1

Ceh..tajuk tak boleh blah…

Tapi percayalah…
entry ni terjana dalam fikiran aku sejak diutarakan oleh satu soalan dari seorang sahabat….

Soalannya simple straight forward macam kacang jer..tapi bukan suatu yang senang nak di capai….


Soalan berbunyi begini:

‘Macam mana nak cari lelaki  (suami) yang baik?’

Jawapan aku pun straight forward simple jer keluar tapi bukan senang juga nak capai...



‘Jangan bagi muka kat laki start dari awal2 kawen lagi…’ 
>> jawapan ini turut dipersetujui oleh seorang lagi sahabat lain… ;)

Yes..itulah specificnya apa yg aku jawab…


Dengar macam mudah bukan?
Tapi perkara ini perlukan further elaboration...
Jangan ambil mudah ok…


 
Of coz..perkara pertama yang aku tidak sebut ialah bermula dari diri sendiri…
Kita nak dapat jodoh yang baik..kenala usaha...
Start dengan berdoa pada Dia...
Kalau kita ‘jauh’ dariNya...nak ke Dia perkenankan doa kita?  >> ni subjektif..tanya soalan pada diri kita sendiri...
Kalau ikut logik..kita tak rapat dengan dengan sorang sedara kita..tiba2 kita datang jumpa dia minta nak pinjam duit kat dia..agak2 dia nak bagi pinjam tak?
(e’eleh..tegur pun tak pernah..dah susah baru nak mai minta tolong..ceit...) >> agaknya itu kot yang terlintas kat hati sedara tu...
Agak2 rasa malu tak nak mohon pada Dia kalau kita tak ‘rapat’ dengan Dia?


 

Hasil dari soal jawab dengan ustaz...
(sebab ramai yg bertanya especially mak2 yg ada anak..concern macam mana esok ni nak selidik bakal suami anak2 masing2)

Ustaz beri jawapan yang mudah…


Berkaitan dgn ayat Alquran yg bermaksud ala2 camni..sorry..aku tak ingat ayat yg mana..
Ayat yg something bunyi ‘perempuan  yg baik utk lelaki yg baik dan sebaliknya..’
Lebih kurang macam tu la bunyinya..maaf kalau ayat tu kurang tepat..


 
Kalau ikut logik..nak ke pelacur kawen dengan ustaz atau sebaliknya?
Kalau bunyi macam teruk sangat..kita ubah sket...
‘nak ke kita kawen dgn ustaz tu?’  >> merujuk diri sendiri pada zaman muda belia..
Mesti reaksi kita macam...erkkk...kawen dengan ustaz? Alahai..agak2 dia mau kat kita ker? Terkejut tengok kita macam ni kot….kata diri yg penuh dengan kejahilan…huhu


 
Kesimpulannya…
Ustaz kata..kita secara fitrahnya akan cari orang yang sekufu dengan kita..
Kalau kita baik..sure la orang yang baik akan cari atau nampak kita..
Ni kita solat belum khusyuk..aurat pun masih tak terjaga..tapi expect dapat jodoh perfect umpama nabi…sila cermin diri…<big slap on the face>


 
So kawan2..
Kalau nak dapat jodoh yang baik…
Perbaikilah diri kita sendiri untuk jadi lebih baik dahulu….
Insyaallah..Dia akan membantu..


 
Jangan pulak korang meratapi nasib diri...
‘apalah dosa aku or yang aku dah buat silap sampai dapat laki macam ni..??!!!’


 
Serius...memang akan terpacul ayat tu dari mulut sebilangan kita...
Mungkin kita takler teruk sangat..solat..puasa..bertudung walaupun tak menutup aurat…
Tapi mungkin ada hikmah kita dijodohkan dgn suami itu..mungkin kita yg ditakdirkan dapat membimbing suami ke jalan yang di redhai…who knows…sama2 berubah kearah kebaikan..kalau kita tak ada..mungkin suami makin hanyut…
Sila jangan bersangka buruk kepadaNya..tak baik tau..ingat Allah tu kejam ke bila kita pikir camtu...
Apa yang Dia takdirkan adalah yang terbaik utk kita..
Cuma kita jer tak sedar..sama ada dia nak uji kita makin dekat atau makin jauh dariNya..


 
Amboi3x..ni baru point pertama kupas macam ustazah pencari jodoh pulak...


Aku rasa ramai yang baca tajuk ni sebenarnya lebih nak tau apa yang aku nak kupas dengan point kedua kan?  ;)

Ala...jawapan yg aku bagi kat kawan aku tu?


Penat sei taip panjang...
Nanti aku sambung part 2 ok...hihihi

see ya..

2 comments:

  1. salam dear, he he.seronok la bca post u .walau bdn letih baca la juga smpai habis.
    kalau nk dgr pndpt aunty, bnyk yg u kata tu semua I setuju..tk mau komen lebih2.tpi yg sure pasti .jgn bagi muka kat depa dri mula lagi..tu point paling betui.
    selamat jaga sidia..mga bahagia dn dirahmati sntiasa.amin

    ReplyDelete
  2. salam aunty..
    thank u so much...

    tu la..bila member tanya soalan..
    memang tu la jawapan yang terlintas...

    org lelaki ni kalau bagi muka awai2..nanti naik lemak... :)
    manja sangat....ngehngehngeh

    ReplyDelete