Wednesday, November 28, 2012

Roti Jala sempoi



Dulu..

kalau nak buat roti jala jer mesti kena mentally ready..physically ready..

amboi..awat lagu tu?

sebab pikir sure ambil masa lama..nak berdiri dok 'menjala'..mesti sakit pinggang nanti..
kalau kuali leper tak dak..pakai kuali kecik..
nak kena sedia daun pandan dan minyak buat sapu kat kuali..
kang nanti melekat susah pulak nak angkat lipat...

tapi sekarang...

tidak lagi serenyah dulu...

cakap jer nak roti jala...
sup sap sup sap..siap  :)
lupakan kuali2 lama...
lupakan daun pandan dan minyak...
serius..setitik minyak pun aku tak pakai dah..


apa rahsianya?

gunala non-stick pan yang berkualiti..

aku dulu beli non-stick pan kat Ikea jer..dalam rm69 jer kot harganya..
tapi sekali bila round supermarket..
tengok Tefal nyer pan baru dalam 80 - 100..
ler..
ko up kan rm 20 lebih kurang dah dapat Tefal..nyesal..
hahaha..
tak pa..nanti ada alasan beli Tefal nyer pan kecik sket untuk buat telur dadar..
pakai pan lebar sket ni susah nak balikkan telur dadar..nanti pecah sebab kelebaran sangat...

siap boleh promote non-stick pan kat jiran sebelah..ehh?
sebab jiran cakap rajin nya buat roti jala..halus2 pulak tu jalanya..

itulah penangan senangnya pakai non-stick pan..
tak yah ko susah2 nak sapu2 minyak..lambat weh..


resepi mudah...
tapi sukatan aku tak reti..
main agak2 jer la yer..


tepung gandum
sebiji telur
garam
1 cawan susu segar
air
pewarna kuning / serbuk kunyit

blend jer semua...
agak2 pekat..tambah air..

macam mana nak tau pekat ke cair?

ko test tengok tuang dalam acuan roti jalan tu..
kalau bancuhan tepung tu lancar..tak putus2..then ok..
boleh start masak..
tapi jangan cair sangat macam air pulak..

selamat menjala :)

ps: haritu makan dgn kuah durian yg MIL buat..


6 comments:

  1. Hi Harnida, my favorite roti jala eat with dalca, yum yum
    Yours look very cantik and neat. The last I buat dah tak tau tahun bila. LOL

    Have a nice day.

    ReplyDelete
  2. Hi Harnida, usually my roti jala will be paired with curry ayam tapi kuah curry bagi cair sikit..yummy..

    ReplyDelete
  3. Amelia,
    I selalu makan dgn kari ayam..tapi believe me that i never try to cook kari ayam...selalu MIL yg masak kari..hahaha..i buat roti jala saja..

    Thanks Amelia..

    Have a good day!

    ReplyDelete
  4. IndaMarya,
    ni yg i heran ni...pasai pa org suka buat kari ayam cayaq ja kalau makan dgn roti jala?
    i suka makan kuah pekat2 sket...boleh calit2 kuah..siap lap bersih piring tu dgn roti jala.. hahahahahah

    ReplyDelete
  5. AsSalam pengenalan sis.. I suka tengok your posts.. been blog hopping since last week.. I pun suka kuah pekat, a Northerly preference kot.. I pun pernah try menjala, but the acuan I bought from one shop tu, plastic... cehhh bagai Tipah Tertipu, ada lubang yg terlalu halus, so midway selalu tersumbat. Nanti nak kena pi cari acuan yang okay sikit, semangat niii bila nampak roti jala U so pretty pretty.. Well done!

    ReplyDelete
  6. MamaTim:
    W'salam..
    hi! excited ada new visitor..thanks for dropping by :)

    i pun pakai acuan plastik gak..so far ok..tapi..kena standby lidi la kot2 tersumbat leh kita jolokkan..hahaha

    ReplyDelete