Friday, November 30, 2012

Rokok Resdung - ada sciencetific explanation tak?




Aku tak tau la awat la lately kepala otak ni asyik perlukan sciencetific explanation..

rasa tak leh terima kalau perkara tu aku rasa tak logik...


baru2 ni BIL datang umah..
jadi dia cerita la pasal rokok resdung yg dia baru beli online...

dia cakap sebelum ni banyak ubat dah dia try..
ada yg beli ubat makan sampai beratus tapi tak ok pun resdung dia...

lastly..dia beli rokok resdung ni...
rokok tu murah jer la..sebatang seringgit kalau tak silap..
tapi bila beli starter pack..sekali ada minyak VCO untuk titis dalam hidung dgn 10 btg rokok resdung tu..

en.somi apa lagi..interested la...
tambah2 lepas depa try pakai...

dan dan kata rasa clear sket hidung...
tak ler hidung tersumbat time nak tido... 


konon2 banyak la resdung keluar...
tengok serbuk2 kuning yg keluar..


pastu aku pulak try..no hal..
aku bab try tak dak masalah..as long as tak memudaratkan...
memang sebelum ni kami pernah pi berubat resdung guna rokok resdung ni..kat tempat facial..hahahaha
sebijik sama batang rokok dia tu..
plain kosong..

tapi aku still tak leh terima logik akalnya
how this thing works...


jadi..
bila en.somi kata nak beli..

aku cakap terang2 yg aku tak leh terima logik lagi benda ni..
nak beli tak dak hal..
tapi aku kurang percaya...tu jer..

alasan ketakpercayaan aku:
*bang...mesti la banyak serbuk kuning kat muka...
rokok tu dibuat dari kain/kertas yg dililinkan..
dah bakar konpem la abu dia yg terbang letak kat muka...

tambah2 kat lubang hidung tu...
sebab kita bernafas kat hidung..
dah memang fungsi bulu hidung nak tapis habuk dalam udara yg kita sedut...
konpem la kat situ yg banyak..
(sebab masa aku buat memang kat lubang hidung tu paling banyak sbb aku bernafas macam biasa..tak dak tahan2 nafas punya)

*bang,yang jadi kahak banyak...hidung semua keluar hingus tu sebab asap..
dah memang kalau sedut asap..buka mata konpem pedih kena asap...
hidung kita automatik akan keluarkan mukus..
sebab tu kalau menagis tengok terus berhingus tak? cer jawab..
sia2 belajaq sains...

*tak pa..nak puaskan hati kalau..
nanti rokok resdung tu sampai..
cer kita try buat kat kaki abg tengok..ada ke takdak habuk kuning tu....
hny buat kat kaki na nanti...ngehngehngeh  :)

protes en.somi..
'tapi...ingat tak aritu yg kita buat kat tempat facial dulu tu dia amek yg ketul kuning(ibu) tu bakar tengok kaler macam darah..nak ker kita try bakar nanti?'


'bang..tu hny tak berani nak konpem darah ke bukan melainkan kena test kat lab..
tengok apa kandungan sebenar'
(ceh..sound like ahli kimia pulak aku..hihihih)


bini sapa la ni...<gelenggelengkepala>


ps: nanti aku update kalau dah try kat kaki nanti ;)

7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. I pun tk tau.tpi org ada resdung kita tengok memang siksa.spnjg masa dok bersin saja.Once I heard someone said ..dia ni pi sekolah nak jual bnda tu la yg mcm gmbar u tunjuk ni..dia siap kata resdung ni kalau nmpak macam ulat2 kecik yg kalau di biarkan seluruh muka akan rot away..dgr mcm ngeri kan ?

    ReplyDelete
  3. Kak Tek:
    winduuuunyerrrr.....long time no see!

    ala..kak tek bukannya tak tau..
    org laki ni bukannya apa..manja...hahaha

    padahal selalu pakai ubat titis hidung tu before tido...

    ni dah gatai nak berokok-rokok bagai..kita layankan ajer...hahahaha

    ReplyDelete
  4. IndaMarya..
    tak tau la betui ka resdong ni..
    tapi tak bersin la pulak..

    biasala..nature manusia ni kadang2 suka dengar cerita2 seram camtu..marketing strategy kot..baru org beli product dia..hehe

    ReplyDelete
  5. Most organic foods, including organic chocolate, are found in the healthy food section of the grocery store or specialized health food stores. [url=http://www.ukdresshop.co.uk]Mother of the Bride Dresses[/url]
    [url=http://www.canadagoosehommes.com]canada goose chilliwack bomber[/url] Because my son feels like one of his jobs is to train his mother in the intricacies and beauties of living in a high-tech world, he introduced me to a new game he thought might just be my speed--in other words it wasn't very hard, involved cute little aliens, and required very little hand-eye coordination.
    And yes I know, what about down the road when you're nursing them in their old age? Only you can decide if it's worth it. http://www.londongenuinepandora.com When you check out all the various vouchers which are being sought after every day, hardly any of them truly are in existence. m . My husband had no qualms and took my name our son is now the sixth generation to be raised reside in this Village..
    I"m not trying to scold you, just say how I feel about that particular activity.. [url=http://www.soldesgoosefr.com]Canada Goose Expedition Parka[/url] Despite his lack of practical design experience, Tom Ford was determined to join the industry that he had come to love.
    In the south you will find temple based works and designs while the north has exclusive carved designs for display. An internship is an immensely useful tool for a student to both earn money and gain valuable experience that will help when the time comes to get a real job. It could be said, have the ability to preserve this kind of potent textile power, an italian man , manner is not going to fall.. [url=http://www.promkleidde.com/]http://www.promkleidde.com/[/url]

    ReplyDelete
  6. salam kak, nk tnye..

    beli kt mne rokok resdung tu? RM1 1 batang??..
    reply kt email sy kalau boleh ..
    Rina_sani90@yahoo.com

    terima kasih

    ReplyDelete
  7. Kalau sesiapa ada Resdung ,boleh cuba ubat resdung bella formula. Kesan pengurangan seawal 3 hingga 7 hari, Insyaallah dengan izin Allah. Boleh layari http://www.ubat-resdung.com utk tempahan.

    ReplyDelete