Monday, November 12, 2012

Nasib Arab la konon




Sebelum raya haji...
tiba2 rajin nak masak nasi arab la konon...
tapi basmathi takdak..
pakai jer la beras biasa..

siap rendam beras..goreng beras...
pastu kukus

siap letak ayam sekali..

konon2 utk FIL sebab haritu aku buat lauk daging kicap..
takut dia tak leh makan..darah tinggi kang..
 rupanya..menambah2 gara2 daging kicap tu..
mujur aku bagi daging potong kecik2 jer kat dia..
pengsan kang naya jer..


daging ni resepi mudah jer..dah sedap dimakan..
nasib beli daging batang pinang..lembut jer..

dah pernah bagi resepi ke?

2 comments:


  1. Harnida, syok tengok org pompuan rajin masak.used to tell my daughter kita pompuan, sapa pun kita, brjawatan tinggi ke, menteri ke, mak org ke,msti kena tau juga skill di dapor sikit2.kalau tdak fail as a complete woman.memang boleh cari maid to do the task, tpi kepuasan ialah bila we serve the food on the table..our own homecooked food.best kan ? skill boleh dibaiki from time to time..thru trial and error..lama2 pandai..masa tu boleh senyum lebaq..

    ReplyDelete
  2. IndaMarya:
    Thank u so much.. :)
    kita pun takderla rajin sangat sebenarnya..
    standardla kalau org muda sekarang segan nak masak..sebab takkan nak masak sendiri makan...

    tapi sekarang lain..bila dah ada keluarga ni..rajin la sket nak mencuba..sebab ada yg 'kena' makan walaupun masak tak sedap..hahahahaha

    minat setiap org tak sama..ada yg kurang tang masak..tapi lebih tang mengemas..vice versa..ada yg minat menjahit..tapi yang penting..walaupun tak minat masak...still kena tau la jugak masak sket2..tak expert takpa...bukan nak jadi chef pun..yg penting boleh masak yg biasa2 kita makan.. :)

    ReplyDelete