Friday, November 16, 2012

Lempeng timur dan barat - nama tak boleh blah




wahh...tajuk tak hingat punya canggih...

padahal hari tu perasan buat scone..omputih la sangat...

sekarang kita berpijak di bumi yang nyata...

mari kita buat lempeng..melayu la konon...
memang kampung abis makan lempeng..

tapi lempeng bukan sebarang lempeng tau..

lempeng gabungan timur dan barat..

ceh..merapu jer lebih..

idea tercipta gara2 perut lapaq..
mari kita selongkaq apa ada dalam microwave..
ehh?

kantoi...microwave


tepung belen buat kuih semua aku simpan dalam microwave jer..erkk..
sangat tak senonoh ok...

nak buat camner..space tak banyak..
MIL pun tak reti pakai microwave..
baik aku letak barang jer la..
kurang2 semut tak masuk dalam tu..


padahal MIL tengah curious ni aku nak buat apa...

aku campak2 jer bahan...

tepung gandum..
sedikit potato starch
soda sikit
garam sket..
serbuk hazelnut.. >> gila hebat lempeng letak hazelnut  :)
parut2 sket butter yg sejuk tu...

campur air dan gaul sebati..

masak atas non-stick pan...


sapa tekak melayu sila cicah dgn gulai ayam ok...
FIL makan 3 keping hokay...


i tekak omputih...
makan dgn blueberry filling dan butter...muahahahahaha


burppp...alhamdulillah...

4 comments:

  1. dear Harnida, I selalu buat lempeng.tpi lempeng bodo ja.ramas pisang dgn gula.sebijik mcm cucuq kodok.spread on daun pisang.letak atas belanga.tnpa minyak la of course.kami pnggil peknga.my menantu dok heran awat nama peknga.jawapannya : tempek atas belanga.he he .mkn panas2 berebut depa minta lagi dan lagi...

    ReplyDelete
  2. Hi Harnidah, sedap best ni. Looks simply delicious.
    I guess this what is know as a quickie meal.
    Love that word, 'omputih', ha ha.

    The bahasa I belajar sebelum Merdeka da la rosak and out of tune sekrang, ha ha ha.
    Have a fun week, stay young.
    Lee.

    ReplyDelete
  3. Hi IndaMarya.
    hahaha...peknga maksudnya tempek atas belanga..i pun wonder gak mana dapat nama lagu tu..
    time tu pisang tak dak..kalau tak..tak jadi dah la lempeng timur barat..dah jadi lempeng nusantara ;)

    ReplyDelete
  4. Lee,
    Thanks :)
    simple,cepat dan sedap..sebab tu menjadi pilihan ibu2 utk breakfast..hahahaha

    sorry la i dah rosakkan bahasa Melayu u..hihihi

    glad that u can catch up with the new words.. :)

    Have a nice day Lee..

    ReplyDelete