Wednesday, November 7, 2012

Hani's Convocation


Walaupun entry ni kira dah basi..
kena masukkan jugak..
kenangan..

mama dah pesan awal2 masa aku pi Langkawi aritu soh beli fererro ni siap2..
murah sket..
adik aku demand time dia nyer konvo nak fererro bouquet..
over sangat hang ni..

so, aku target buat sendiri..
gigih..
tapi macam ada sesuatu kekurangan...
sebab coklat tu asyik fall down..
tak lekat kuat walaupun dah doublesided tape kan...
siap tambah gam UHU...


malam sebelum tu gigih buat premix blueberry muffin ni...
siap tambah additional filling and almond flakes..
konon utk bekal breakfast esok..


pagi2 rajin gila bakaq chicken pie..
inti masak siap2 semalam...
pakai puff pastry jer...senang...
tapi budget nak wat cam pie kat bakery..
letak puff pastry kat dasar mould tu..
yer la..tebal sangat kot..susah dia nak masak betul2...
nasibla ko labu..

ingatkan kami sampai lewat..
aku budget kuar umah pun dalam kol 8.30am camtu..
mama cakap diorang kena masuk dewan kol 7.30am..
aku target nak sampai kol 9am...
tapi dah terlewat..tersasar timing..
dkt kol 10am baru sampai..mujuq ada parking kat PICC ni...
but bagus gak lewat..sebab majlis start lambat gila...
kami sampai tu majlis belum start bagi skroll pun..mak aih...

kami stay kat luar...kat perkarangan dewan jer..
round2 tengok booth apa yg ada..

banyak gila depa jual bunga..
tapi mahal..sobs.. 

aku paling suka booth jual bear ni..
adik2 teruna yg jual...sweet nyer..alololo..
aku dah berkenan satu...
sebab bear kat sini although aku rasa harga dia mahal sket..
tapi kualiti ok..
tak macam bear yg jual kat kedai bunga tu..dapat jual murah tapi quality kureng..


ada satu u aku berkenan gila..
tengok bear tu teringat kat adik aku..
kira sesuai sangatla...
tapi harga...erkkk..



alololo chomeinya..



ni booth lain..sweet jer deco

cantik pulak toilet ni..ehem..

dah tau yg mana bear kesukaan?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


besar ni jer mampu beli..
lagi besar tak mampu..

mula2 aku ingat lubang apa kat perut tu...
rupanya baru perasan..  PUSAT..
ok..hippo tu ada pusat...great..wakakakakakakaka


kami ni melangut kat luaq jer la..
mujur ada screen..boleh tengok apa jadi kat dalam..



sambil2 mengajar this girl on aperture..


taman di tengah2 building..nice..


she said..this time dia dapat hadiah paling banyak..
nanti kalau dia sambung lagi study kena bagi lagi banyak...kureng betul..


tau apa dia cakap hippo tu?
dia kata dia tengok macam aku jer..bukan macam dia..
sabaq jer la..
kang aku amek balik baru tau...






this bouquet was bought at Petaling street...
much cheeper dari beli kat sini..
12 stalks ok...
pastu aku selit2 kan ferrerro yg ada balance..

tau pasal apa?
boleh adik aku ni pesan kat adik bongsu dia..
'hang make sure kak aida bubuh semua coklat tu bagi kat aku tau..hg jangan bagi dia cut down coklat tu utk dia makan'

senonoh gila adik2 ku ini...
belum apa2 lagi dia dah berburuk sangka kat aku..fine...

aku pesan  >>
'syafiah..make sure nanti hang pow coklat dia tau...coklat ni senang tanggal ni..nanti asyik tergolek..senang hampa nak bahagi2..makan sorang sket...' ngehngehngeh...




sweet like chocolate



graduation bear tu aku beli kat kedai bunga petaling street..
aku gubah sendiri dengan coklat ferrerro tu..

lepas tengok depa jual kat booth tu balut camner..baru la ku tahu tricks nyer nak lekatkan coklat tu..
balut plastik rupanya...


ehh..hippo ni lubang hidung pun ada..hehehehe



adik paling happy go lucky..
paling malas belajaq..
sampai suatu ketika dulu parents aku hantaq dia pi sekolah agama semi government gara2 nak bagi pengajaran supaya insaf sket...
sekolah tu kira daif gak la...kat kampung mana tah..kat Perak
tak macam boarding school nyer asrama..kemudahan much better..
ni memang ala2 macam sekolah pondok dah aku tengok..

aku rasa dalam setahun gak la kot dia belajaq situ tapi dia merayu nak keluaq sebab dia minat sains..tapi kemudahan tak banyak..
barula mak aku keluarkan dia masuk sekolah dekat umah..
macam tak sangka dia nak minat sains dengan pemalas camtu..
risau takut dia tak boleh bawa subjek sains..
ingat macam mana la dia nak dapat A..
susah beb...
mau kiamat dunia kalau dia score kaw2..


bayangkanla dia paling relaks study..
sampai mama heran dia relaks macam takdak kerja sekolah..
anak2 yg lain balik umah pulun buat homework..

sekali masa jumpa cikgu..
cikgu habaq dia tak buat kerja sekolah..
cikgu bagi denda..denda tu pun dia tak buat..
bertuah punya budak..
siap leh cakap kat mama..
'relaks la ma..'

sebab tu kami sangat bangga bila dia berjaya habiskan study..
dulu ingat boleh ka dia dapat masuk universiti ni?
results tak dak la cemerlang sangat..

mungkin dah rezeki dia..
dapat buat diploma..
tu pun dah syukur la dia mau belajaq..

diploma in chemistry pulak tu..
majoring in food technology..

dah abis diploma..dalam dok mengadu susah..
dia tetap sambung degree..same course..

ni yang bangga gila ni...
tu yg semua pakat dok bagi bunga..

pasni kalau dia sambung master..
kalau jadi dan ada rezeki dia kat luar negara...
memang sujud syukur la...

akak hang sorang ni jer la dok pemalas nak study
course yg minat tak der di tawarkan sampai master..hahahahah




mula2 ingat nak ajak makan kat restoran Saba..cyber nun..
tapi penuh..
terus kami gi Al Diafah..kat Sri Petaling.





Congratulations Hani!



6 comments:

  1. Course ang nk blajaq tue p kat umah makcik2 rukun tetangga ja...hahaha

    Hani comey

    ReplyDelete
  2. Hi Harnida, thanks for sharing your family photos. Congrats to your sister.

    You nak buat fererro bouquet, you have to wrap the fererro with cling wrap or else sure jatuh.

    1/ Pakai vitagen straw, attach to the fererro choc wrap with cling wrap to secure it.

    2/ Then cut the lace netting wrap around and use the green adhesive tape to wrap around and cover the drinking straw.

    You can follow the step that I show in my posting chocolate bouquet.
    http://ameliade-ssert.blogspot.com/2012/07/chocolate-prune-cake.html

    Have a great week ahead.

    ReplyDelete
  3. Hi Harnida, found you at Uncle Lee's blog.I suka the way you bagi pndapat u.relax and selamba saja. I am much older thn you.dah pncen pun.hope we cn be friends..he he.

    Indamarya@ blogspot.com.

    ReplyDelete
  4. Hani,
    mana tau tiba2 aku tukaq course culinary ka..jadi master chef...

    ReplyDelete
  5. Amelia,
    Thank u so much..
    tu la..i baru discover lepas belek ferrerro bouquet kat booth yg jual..hahaha

    next time boleh try ;)

    ReplyDelete
  6. Indamarya,
    Hi! Nice to meet u :)
    Really excited to have new visitor..hihi..

    Should i call u aunty? ;)
    but actually..kalau u did not tell about your age or about having a grown up daughter...mati2 i ingat u muda belia..serius..no joke..

    hi friend!

    ReplyDelete