Monday, November 26, 2012

Chocolate Hazelnut Truffle Cupcake



Lately sometimes aku spend masa tengok tv...
channel yg aku akan bukak hanyalah
AXN, AFC dan TLC..

sebab kalau tak..hazab ko nak hadap ESPN dan segala channel sports sahaja...
cian I..sebab tu i jarang tengok tv..sebab ada org conquer remote..huhu

ada suatu malam tu...
tetiba aku terbukak rancangan Anna Olson..tak sure tajuk dia..
tapi malam tu dia ajar buat cupcake...
dari simple cupcake sampai la yg susah sket..

yes..
cupcake  nyer 'Wow' factor pada icing/cream nye...

jadi dia ajar buat simple one dulu...
macam mana buat icing..
tapi aku bukak pun dah half way rancangan dia..

masa tu dia tengah buat yg intermediate nyer level cupcake...
dia buat something like chocolate spice cup cake..
so..aku tak sempat nak salin resepi..
tengok step jer la..

lepas tu teringin nak try..
meh kita google resepi dalam asianfood.com/recipe
try cari..tapi tak jumpa..

lastly..
meh kita try buat chocolate cup cake...
tapi ubah sket ikut macam si Anna ni buat..

recipe sapa tah dalam website tu aku amek utk choc cu cake..

tapi memandai aku tambah serbuk hazelnut dalam adunan..
> ni sebab nak abiskan barang2 yg ada kat umah ler ni :)  <


memula sediakan bahan utk buat truffle..
tapi aku buat choc ganache yang sebenar2 nya..
biar sejuk..pastu masuk peti sejuk..
baru dia tak cair..lembut...tapi tak keras


bila dah siap bakar cup cake nyer..biar sejuk..

terpaksa guna sudu kecil...
sebab i takder scoop kecil nak korek tengah cupcake tu bagi berlubang

lepas tu baru la kita scoop choc ganache tadi tu masuk ke lubang yg kita buat tadi..

disebabkan ni cake buat utk makan sendiri...
harusla letak choc ganache dengan mewah..  :)


disebabkan i ada balance cream cheese nyer frosting..

mari kita guna pakai..

tapi ubah ikut gaya Anna Olson..

ada satu bahagian di campur dgn melted choc jadi choc frosting..
dimasukkan dalam piping bag yg sama...
letak sebelah2 bahagian yg kaler coklat dan sebelah yg kaler putih..
pipe together...
ala..macam beli icecream kat McD tu...

pipe swirl kat tengah2 cup cake tutup lubang yg kita letak choc ganache tu..
like this 

supposely dia tak patut rupa macam ni...
Anna buat cantik jer color dia..lembut...nampak tone color..
aku buat nampak 2 color tebahagi..tak mix well together

sebab creamcheese frosting aku keras sket...
sepatutnya jangan pukul lebih sampai terlebih firm..
biar dia lembut sket..
lagi pun aku pakai yg balance aritu..
keluar dari freezer..tak lembut betul..
memang susah sket nak pipe...

dapat macam ni pun dah kira bersyukur gila..
resepi choc cup cake tu pun ok..sedap..moist..
tambah letak tengah choc ganache..
bila nak makan..keluarkan dari peti sejuk at least 30 min sebelumnya..
biar lembut..
jadi bila gigit..tang truffle tu terasa lembut dan nikmatnya coklat...nyumnyum...heaven...

definately boleh buat lagi ni :)

ada kawan tanya ni pun jual ker?
nope..belum terasa nak buat jual..
cukupla takat red velvet saja...
ni buat makan jer..ada lebih kita bawa ke opis bagi kawan2 rasa..
barula i tak gemok sorang2..ngehngehngeh..

tu pun FIL curi2 makan 1 biji senyap2 dia amek bawah tudung saji..
bawa sudu makan kat belakang dapur..
caught by MIL..hihi




4 comments:

  1. jgn mkn bnyk sgt chocolate...nanti tk muat pkai bju yg cantik2 tu..he he

    enjoy yr day.
    indamarya.

    ReplyDelete
  2. Hi Harnidah, wow! Dark chocolate cupcakes and cream cheese.....ini la best. Da makan TV pun lupa tengok, ha ha ha.
    Very nice your cupcakes....The last pic especially.
    You are very good, outstanding. Begitu la hubby lagi manjah, remote pun lupa nak conquer, ha ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  3. indamarya...
    sekali sekala mai mood nak nerai buat macam2...tapi tu la..tak ramai ada yg boleh tolong makan..alamat bagi org la...

    kena rajin2 senaman la pasni..dah gemok sangak dah...hihi

    ReplyDelete
  4. Lee..
    thank u so much..
    kalau u ada sini i dah bagi u makan 5 biji :)

    have a nice day Lee..

    ReplyDelete