Thursday, November 1, 2012

Ayaq beroksigen - biar betul?




Di suatu malam....

H: abang rasa macam nak try minum air beroksigen la suatu hari nanti...ada filter elken kot..

W: apa hal pulak? takkan la sebab Najib (PM) minum ayaq oksigen..abg pun nak minum..?
     elken tu ayaq RO la..bukan oksigen..

H: yer la..air dia khas tau..mana minum air mineral dalam botol yg org sediakan if ada event apa2..
dia nyer bodyguard akan tukar air botol tu letak yg khas dia punya..air beroksigen..bagi energy kot...

W: helloooo...'sia-sia belajaq sains'  >>>> pinjam ayat mama sat...
                                                   ni ayat standard mama kira bahasa sopan nak kata 'awat hg
                                                   bodoh sangat tak reti pikiaq'
    continue..

    abg...pasai apa nak ayaq beroksigen bagai?
    awat dulu tak belajaq sains ka yang ayaq kita minum tu nak stabilize kita punya proses   
   dalam badan..seimbangkan cecair badan..body temperature..perkumuhan..pencernaan etc...

   Allah bagi kita oksigen free kita sedut kat hidung hari hari siap tapis amek oksigen ja kat paru-paru tu yg
   gatai nak pi beli ayaq oksigen pasai apa? tu la manusia tak reti bersyukur apa yg Allah dah bagi..

   Laluan  pun lain2...kita makan minum lalu kat esofagus..kita sedut oksigen kat trakea...
   kot celah mana ayaq oksigen tu boleh bagi oksigen kat dalam darah?

   oksigen masuk kot paru-paru baru serap dalam salur darah la... bukan proses dari ayaq...
   pasai apa nak tambah2 oksigen dalam ayaq?
   bukan ayaq itself pun dah H2O kan..terang tang tang dah ada oksigen kat situ..


H: [speecheless...sambil tersengih macam kerang busuk]


*sebenarnya aku nak tanya...any doctors could explain to me betul ka apa yg aku cakap tu?
i tak belajaq biology dulu...takat sains tingkatan 3 ja..form upper sencondary school aku amek technical science..  ;)
hihihihi


     




2 comments:

  1. Hi Harnidah, ha ha, love this posting....as for me, I'm not into drinking even bottled water.....
    Just normal water and Chinese green tea, and iced coffee. Itu la dia and the once awhile Coca Cola.

    Guess hubby da influenced about having good health...but good for him.
    How was your holidays?
    Bet you had fun.
    Oh ya, we expecting snow tonight. Temp jatuh to 3'c.
    You have a nice weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Hi Lee..
    thanks..haha
    i selalu minum air biasa saja..
    kat rumah filter pun tak pakai..

    wow..snow in autumn?

    i cuti sakit..demam already..

    have a great weekend Lee..

    ReplyDelete