Friday, November 30, 2012

Rokok Resdung - ada sciencetific explanation tak?




Aku tak tau la awat la lately kepala otak ni asyik perlukan sciencetific explanation..

rasa tak leh terima kalau perkara tu aku rasa tak logik...


baru2 ni BIL datang umah..
jadi dia cerita la pasal rokok resdung yg dia baru beli online...

dia cakap sebelum ni banyak ubat dah dia try..
ada yg beli ubat makan sampai beratus tapi tak ok pun resdung dia...

lastly..dia beli rokok resdung ni...
rokok tu murah jer la..sebatang seringgit kalau tak silap..
tapi bila beli starter pack..sekali ada minyak VCO untuk titis dalam hidung dgn 10 btg rokok resdung tu..

en.somi apa lagi..interested la...
tambah2 lepas depa try pakai...

dan dan kata rasa clear sket hidung...
tak ler hidung tersumbat time nak tido... 


konon2 banyak la resdung keluar...
tengok serbuk2 kuning yg keluar..


pastu aku pulak try..no hal..
aku bab try tak dak masalah..as long as tak memudaratkan...
memang sebelum ni kami pernah pi berubat resdung guna rokok resdung ni..kat tempat facial..hahahaha
sebijik sama batang rokok dia tu..
plain kosong..

tapi aku still tak leh terima logik akalnya
how this thing works...


jadi..
bila en.somi kata nak beli..

aku cakap terang2 yg aku tak leh terima logik lagi benda ni..
nak beli tak dak hal..
tapi aku kurang percaya...tu jer..

alasan ketakpercayaan aku:
*bang...mesti la banyak serbuk kuning kat muka...
rokok tu dibuat dari kain/kertas yg dililinkan..
dah bakar konpem la abu dia yg terbang letak kat muka...

tambah2 kat lubang hidung tu...
sebab kita bernafas kat hidung..
dah memang fungsi bulu hidung nak tapis habuk dalam udara yg kita sedut...
konpem la kat situ yg banyak..
(sebab masa aku buat memang kat lubang hidung tu paling banyak sbb aku bernafas macam biasa..tak dak tahan2 nafas punya)

*bang,yang jadi kahak banyak...hidung semua keluar hingus tu sebab asap..
dah memang kalau sedut asap..buka mata konpem pedih kena asap...
hidung kita automatik akan keluarkan mukus..
sebab tu kalau menagis tengok terus berhingus tak? cer jawab..
sia2 belajaq sains...

*tak pa..nak puaskan hati kalau..
nanti rokok resdung tu sampai..
cer kita try buat kat kaki abg tengok..ada ke takdak habuk kuning tu....
hny buat kat kaki na nanti...ngehngehngeh  :)

protes en.somi..
'tapi...ingat tak aritu yg kita buat kat tempat facial dulu tu dia amek yg ketul kuning(ibu) tu bakar tengok kaler macam darah..nak ker kita try bakar nanti?'


'bang..tu hny tak berani nak konpem darah ke bukan melainkan kena test kat lab..
tengok apa kandungan sebenar'
(ceh..sound like ahli kimia pulak aku..hihihih)


bini sapa la ni...<gelenggelengkepala>


ps: nanti aku update kalau dah try kat kaki nanti ;)

Wednesday, November 28, 2012

Roti Jala sempoi



Dulu..

kalau nak buat roti jala jer mesti kena mentally ready..physically ready..

amboi..awat lagu tu?

sebab pikir sure ambil masa lama..nak berdiri dok 'menjala'..mesti sakit pinggang nanti..
kalau kuali leper tak dak..pakai kuali kecik..
nak kena sedia daun pandan dan minyak buat sapu kat kuali..
kang nanti melekat susah pulak nak angkat lipat...

tapi sekarang...

tidak lagi serenyah dulu...

cakap jer nak roti jala...
sup sap sup sap..siap  :)
lupakan kuali2 lama...
lupakan daun pandan dan minyak...
serius..setitik minyak pun aku tak pakai dah..


apa rahsianya?

gunala non-stick pan yang berkualiti..

aku dulu beli non-stick pan kat Ikea jer..dalam rm69 jer kot harganya..
tapi sekali bila round supermarket..
tengok Tefal nyer pan baru dalam 80 - 100..
ler..
ko up kan rm 20 lebih kurang dah dapat Tefal..nyesal..
hahaha..
tak pa..nanti ada alasan beli Tefal nyer pan kecik sket untuk buat telur dadar..
pakai pan lebar sket ni susah nak balikkan telur dadar..nanti pecah sebab kelebaran sangat...

siap boleh promote non-stick pan kat jiran sebelah..ehh?
sebab jiran cakap rajin nya buat roti jala..halus2 pulak tu jalanya..

itulah penangan senangnya pakai non-stick pan..
tak yah ko susah2 nak sapu2 minyak..lambat weh..


resepi mudah...
tapi sukatan aku tak reti..
main agak2 jer la yer..


tepung gandum
sebiji telur
garam
1 cawan susu segar
air
pewarna kuning / serbuk kunyit

blend jer semua...
agak2 pekat..tambah air..

macam mana nak tau pekat ke cair?

ko test tengok tuang dalam acuan roti jalan tu..
kalau bancuhan tepung tu lancar..tak putus2..then ok..
boleh start masak..
tapi jangan cair sangat macam air pulak..

selamat menjala :)

ps: haritu makan dgn kuah durian yg MIL buat..


Monday, November 26, 2012

Chocolate Hazelnut Truffle Cupcake



Lately sometimes aku spend masa tengok tv...
channel yg aku akan bukak hanyalah
AXN, AFC dan TLC..

sebab kalau tak..hazab ko nak hadap ESPN dan segala channel sports sahaja...
cian I..sebab tu i jarang tengok tv..sebab ada org conquer remote..huhu

ada suatu malam tu...
tetiba aku terbukak rancangan Anna Olson..tak sure tajuk dia..
tapi malam tu dia ajar buat cupcake...
dari simple cupcake sampai la yg susah sket..

yes..
cupcake  nyer 'Wow' factor pada icing/cream nye...

jadi dia ajar buat simple one dulu...
macam mana buat icing..
tapi aku bukak pun dah half way rancangan dia..

masa tu dia tengah buat yg intermediate nyer level cupcake...
dia buat something like chocolate spice cup cake..
so..aku tak sempat nak salin resepi..
tengok step jer la..

lepas tu teringin nak try..
meh kita google resepi dalam asianfood.com/recipe
try cari..tapi tak jumpa..

lastly..
meh kita try buat chocolate cup cake...
tapi ubah sket ikut macam si Anna ni buat..

recipe sapa tah dalam website tu aku amek utk choc cu cake..

tapi memandai aku tambah serbuk hazelnut dalam adunan..
> ni sebab nak abiskan barang2 yg ada kat umah ler ni :)  <


memula sediakan bahan utk buat truffle..
tapi aku buat choc ganache yang sebenar2 nya..
biar sejuk..pastu masuk peti sejuk..
baru dia tak cair..lembut...tapi tak keras


bila dah siap bakar cup cake nyer..biar sejuk..

terpaksa guna sudu kecil...
sebab i takder scoop kecil nak korek tengah cupcake tu bagi berlubang

lepas tu baru la kita scoop choc ganache tadi tu masuk ke lubang yg kita buat tadi..

disebabkan ni cake buat utk makan sendiri...
harusla letak choc ganache dengan mewah..  :)


disebabkan i ada balance cream cheese nyer frosting..

mari kita guna pakai..

tapi ubah ikut gaya Anna Olson..

ada satu bahagian di campur dgn melted choc jadi choc frosting..
dimasukkan dalam piping bag yg sama...
letak sebelah2 bahagian yg kaler coklat dan sebelah yg kaler putih..
pipe together...
ala..macam beli icecream kat McD tu...

pipe swirl kat tengah2 cup cake tutup lubang yg kita letak choc ganache tu..
like this 

supposely dia tak patut rupa macam ni...
Anna buat cantik jer color dia..lembut...nampak tone color..
aku buat nampak 2 color tebahagi..tak mix well together

sebab creamcheese frosting aku keras sket...
sepatutnya jangan pukul lebih sampai terlebih firm..
biar dia lembut sket..
lagi pun aku pakai yg balance aritu..
keluar dari freezer..tak lembut betul..
memang susah sket nak pipe...

dapat macam ni pun dah kira bersyukur gila..
resepi choc cup cake tu pun ok..sedap..moist..
tambah letak tengah choc ganache..
bila nak makan..keluarkan dari peti sejuk at least 30 min sebelumnya..
biar lembut..
jadi bila gigit..tang truffle tu terasa lembut dan nikmatnya coklat...nyumnyum...heaven...

definately boleh buat lagi ni :)

ada kawan tanya ni pun jual ker?
nope..belum terasa nak buat jual..
cukupla takat red velvet saja...
ni buat makan jer..ada lebih kita bawa ke opis bagi kawan2 rasa..
barula i tak gemok sorang2..ngehngehngeh..

tu pun FIL curi2 makan 1 biji senyap2 dia amek bawah tudung saji..
bawa sudu makan kat belakang dapur..
caught by MIL..hihi




Friday, November 23, 2012

Kasut @H&M



Di suatu hari..
sempat dok message with my bff..
ajak lepak sesama...

kesempatan diambil ketika her hubs outstation..
mari kita ke H&M Setia City Mall...
kawan2 yg lain tak dapat ikut...
it is ok..

Cik Chah, her sis and her son together with me..
owh ya..
aku drive pi parking kat umah dia..
we went there with her car..

gigih tak gigih aku drive pi umah dia..dah ler ujan t ime tu..

misi utama..saja nak tengok H&M apa yg ada..
ari tu pi Setia City Mall H&M tak bukak lagi..

misi kedua..i nak cari kasut..
konon2 nak matching dgn baju la...

lastly..

kasut si kenit ni JER yang i beli kat H&M..

musykil gila2 adik aku sebab aku cakap aku tak beli apa2..
yeah..knowing me yg shopaholic ni..macam pelik bin ajaib jer kalau tak beli apa2..

'Ariessa..aunty tak sure size kaki Ariessa berapa...
tapi aunty tau kaki Ariessa gemok... :)
aunty cik chah pesan beli size besaq sebab nanti konpem boleh pakai..nanti Ariessa cepat besaq..rugi kalau tak sempat pakai'




Wednesday, November 21, 2012

Lepas Gian


Orang semua sibuk nak bercuti panjang…
Almaklum...Deepavali sekali harung dgn Awal Muharam..
Rata2 ramai yg cuti seminggu terus...

Tapi hari jumaat tu...aku pulang lewat...
sedangkan semua org bersemangat pulang awal nak cuti seminggu….
Gara2 en.somi ada meeting petang kat tempat lain..huhu..
Takper..memang dia dah inform awal2..kata meeting start kol 3pm..abis tak sure kol berapa..
Nak patah balik opis dia..dekat sejam..nak mai opis aku dalam 15-20 minit kalau tak jam…kalau jam..sejam ke 2 jam pun ada…

Yg ‘best’ nya..dia tertinggal hp dalam blazer yg ditinggalkan kat opis..nice..

Patutla aku tepon tak berjawab..sms tak berjawab..
Terus dah boleh agak dia tinggal hp…*note: ini bukan kali pertama berlaku...

Abis..camner nak agak bila dia sampai? Dia kat mana skarang?
Ikutla naluri seorang isteri..cehh..tetiba...

Baik aku solat maghrib dulu kat surau..
Then baru la nak gi toilet dulu otw nak turun lobi…

Seb baik la kat bawah luar ni diorang letak tiang netball 2 batang..
Sbb department satu lagi aku acara sukan apa tah..walaupun aku tak sure actually depa main kat mana..
Padang pun takdak…ada tiang pun jadi la….walaupun atas lantai berjubin…

Mula2 aku perhati jer adik guard ni dok main bola netball tu dok shoot goal…
Tak masuk2…dah la tadi petang ujan lebat..ada air kat atas lantai..tempias…
Lepas agak penat dia dok shoot tu..dia tolak air yg bertakung ke lantai..guna scrapper….
Kurang2 clear lantai..takdakla boleh terlentang org kalau nak lalu situ…

Elok lepas dia blah dok kat tempat dia bertugas..
Meh sini aku lak tunjuk skill berkarat...

Alang2 tunggu en.somi..yer la..takkan nak tunggu dalam opis?
Dah la kawan tu takdak hp..kang tak pasal disana menanti disini menunggu..

Letak handbag dan botol ayaq kat atas rostrum..keluarkan hp siap2..amek bola…
Mari kita bersenam…jom!

Masa tu around kol 7.30pm..nice..senjakala ko main kat luaq..
Kalau kanak2 sure kena sound sedas dgn mak bapak…
Takper..chek dah solat..  J

Mari kita shoot dengan bergaya  J
Lepas gian ni…


sempat mms gambaq ni kat adik..
rasanya tak tulis caption..gambaq semata2..
pandai pulak dia tafsir >>>
'hang nak habaq hang bersenam ler tu..
awat..hg ingat boleh burn ke lemak hang tu 1 kg kalau takat shoot bola jer'

hampeh gila adik aku...

mama juga yg baik >>> 'mari kita bagi support pada dia..'


 

Boleh tahan skill aku walaupun sudah 13 thn tak main…
Aku ada main sekejap masa last year kat U untuk acara sukaneka dan mula2 kerja dulu..masa sukan kat opis..sekejapan saja..tapi lepas injured..stop terus..

Elok sangatla main bola dgn pakai wedges..
Ada la dalam 20 minit aku main sebelum en.somi sampai…
Berpeluh jugak walaupun tak berlari..
kena tangkap bola takut terlepas keluar kawasan kecik tu..
dah ler beberapa kali keluar ke atas jalan berturap yg basah sebab hujan..
siap bola masuk lopak celah pokok..
Walaupun bola basah ku tetap gigih main...
Sakit tangan jugak…


 


*Note: Aku shooter sekolah utk team netball..miss the old time..
kalau tak silap sekolah aku dapat mewakili daerah..aku lupa dah..
dan ada a few team kami dipilih mewakili negeri..


ada 2 perkara yg akan buat aku gian kalau tengok :

1) Main netball
2) Dancing >>
especially traditional dance..dan juga ballroom dance (Salsa/Chacha/tango etc..)
sebab tu aku suka tengok So U Think U Can Dance..
tergedik2 kaki aku nak menari sama..
tapi sekarang aku jarang tengok tv..hihi


*Note2: Aku adalah salah seorang dari dancer masa sekolah rendah..wakil sekolah utk pertandingan tarian peringkat sekolah2 negeri Pulau Pinang..our team dapat 2nd place peringkat negeri..
siap dapat jemputan utk join rancangan kat RTM..masuk tv yuollss..hihi..dan dapat duit la ofcoz..

dan 2 perkara ini tidak dapat aku teruskan selepas injured...  :(

Monday, November 19, 2012

'Menjanda' & 'Menduda'



Di suatu petang ketika dalam perjalanan pulang..

jalan sesak dan menjadi kepantangan en.somi kalau jam..

sure dia akan bawa kereta macam nak merempit..mencelah..mencilok..
asalkan cepat sampai..lepas dari jam..

sekali tu..tiba-tiba di nak memecut masuk lane kiri...
dah la ada kereta kat lane kiri agak laju dari belakang..


aku kecut..
walaupun aku yakin dia memang pandai kawal kereta..
tapi tetap aku nak bising...




"abang...
 (ayat mesti drama lebih...intonasi biar ala-ala penuh emosi..sanggup berkorban..ketakrelaan...)

hny tak sanggup abg menduda...
biarlah hny saja yang menjanda.." 


cer pikir betul2 mendalam..apakah ertinya?
;)



konpem speed kereta berkurangan sebab dia dok digest apa aku cakap...

pastu sengih2...macam kerang busuk..

pastu aku tambah...


"yer la bang...
u bawa laju nak potong belah kiri tu dekat passenger seat..
dekat tempat duduk i ni kalau yang nak kena langgaq dulu...
kalau belah driver seat yg nak kena langgaq..
i tak ler heran sangat..."

wakakakaka...


bertuah punya bini...jujur sungguh...




Friday, November 16, 2012

Lempeng timur dan barat - nama tak boleh blah




wahh...tajuk tak hingat punya canggih...

padahal hari tu perasan buat scone..omputih la sangat...

sekarang kita berpijak di bumi yang nyata...

mari kita buat lempeng..melayu la konon...
memang kampung abis makan lempeng..

tapi lempeng bukan sebarang lempeng tau..

lempeng gabungan timur dan barat..

ceh..merapu jer lebih..

idea tercipta gara2 perut lapaq..
mari kita selongkaq apa ada dalam microwave..
ehh?

kantoi...microwave


tepung belen buat kuih semua aku simpan dalam microwave jer..erkk..
sangat tak senonoh ok...

nak buat camner..space tak banyak..
MIL pun tak reti pakai microwave..
baik aku letak barang jer la..
kurang2 semut tak masuk dalam tu..


padahal MIL tengah curious ni aku nak buat apa...

aku campak2 jer bahan...

tepung gandum..
sedikit potato starch
soda sikit
garam sket..
serbuk hazelnut.. >> gila hebat lempeng letak hazelnut  :)
parut2 sket butter yg sejuk tu...

campur air dan gaul sebati..

masak atas non-stick pan...


sapa tekak melayu sila cicah dgn gulai ayam ok...
FIL makan 3 keping hokay...


i tekak omputih...
makan dgn blueberry filling dan butter...muahahahahaha


burppp...alhamdulillah...

Wednesday, November 14, 2012

Aidiladha



Raya kami biasa2 saja..
selain ipar duai datang umah..
acara makan2..
the rest is normal...

ptg aku pergi umah pakcik...
tolong apa yg patut..sebab diorang nak kenduri nanti...

bawa sekali cream puff ni...



pastu rasjin nak buat kek satu..
terbelek buku chef wan lagi..
ehh..senang nyer kek ni..
tak payah bakaq...ini sudah bagus..

lama tak buat cheese cake...

asalnya strawberry cheese cake..

tapi dah jadi raspberry cheese cake sebab strawberry pie filling takder..

beli swissroll strawberry kat giant..senang kerja i kan...

anak sedara yg kecik2 tu..
nampak kek ada strawberry jer terus happy birthday to you...happy birthday to you...

dan2 pegang pisau..
masing2 mengaku birthday cake depa pulak...

kek nyer tak makan sangat..asyik dok kutip strawberry jer yg abang nyer tu..


disebabkan aku terpotong swissroll tu tebal...jadi kecik jer la ruangan nak tuang adunan creamcheese...

terus dapat 2 bekas...
boleh bawak gi opis..hihihi


Monday, November 12, 2012

Nasib Arab la konon




Sebelum raya haji...
tiba2 rajin nak masak nasi arab la konon...
tapi basmathi takdak..
pakai jer la beras biasa..

siap rendam beras..goreng beras...
pastu kukus

siap letak ayam sekali..

konon2 utk FIL sebab haritu aku buat lauk daging kicap..
takut dia tak leh makan..darah tinggi kang..
 rupanya..menambah2 gara2 daging kicap tu..
mujur aku bagi daging potong kecik2 jer kat dia..
pengsan kang naya jer..


daging ni resepi mudah jer..dah sedap dimakan..
nasib beli daging batang pinang..lembut jer..

dah pernah bagi resepi ke?

Friday, November 9, 2012

Oat& raisin Scone



Selalu bila pagi2..atau time sejuk..
mesti rasa best jer kalau dapat makan scone dan minum teh...

waa...tetiba macam omputih lak...

bukan makan cekodok dgn ayaq kopi..
scone beb..scone...
with english breakfast tea or irish cream tea..fullamak...
tercirit omputih dengaq...  T_T


memandangkan balance oats dan raisin ada lagi...
nak buat biskt raya..memang takkan la..

meh kita buat scone..
alang2 dok belek buku masak chef wan ni ada resepi sempoi...

jgn tanya apa resepinya..
sebab aku lupa...hahahahaha



kebetulan SIL baru balik Cameron Highlands...
terus letak strawberry kat scone..kelas kau jah...
makan pulak dgn jam raspberry dan butter...

.berangan.

hakikatnya..
scone aku tak jadi gara2 aku tak paham bahasa melayu..
'serbuk penaik' tu aku dok pikiaq baking powder ke soda bicarbonate?
last2 aku letak soda..
dah la resepi dia soh letak 1 table spoon!
aku dah musykil di situ..
tapi utk kali pertama..mesti buat ikut resepi..jangan derhaka..

alih2...
pahit scone aku...
takleh nak makan...huhuhuhuhuhu

pengajaran:  serbuk penaik adalah baking powder uollss...

Wednesday, November 7, 2012

Hani's Convocation


Walaupun entry ni kira dah basi..
kena masukkan jugak..
kenangan..

mama dah pesan awal2 masa aku pi Langkawi aritu soh beli fererro ni siap2..
murah sket..
adik aku demand time dia nyer konvo nak fererro bouquet..
over sangat hang ni..

so, aku target buat sendiri..
gigih..
tapi macam ada sesuatu kekurangan...
sebab coklat tu asyik fall down..
tak lekat kuat walaupun dah doublesided tape kan...
siap tambah gam UHU...


malam sebelum tu gigih buat premix blueberry muffin ni...
siap tambah additional filling and almond flakes..
konon utk bekal breakfast esok..


pagi2 rajin gila bakaq chicken pie..
inti masak siap2 semalam...
pakai puff pastry jer...senang...
tapi budget nak wat cam pie kat bakery..
letak puff pastry kat dasar mould tu..
yer la..tebal sangat kot..susah dia nak masak betul2...
nasibla ko labu..

ingatkan kami sampai lewat..
aku budget kuar umah pun dalam kol 8.30am camtu..
mama cakap diorang kena masuk dewan kol 7.30am..
aku target nak sampai kol 9am...
tapi dah terlewat..tersasar timing..
dkt kol 10am baru sampai..mujuq ada parking kat PICC ni...
but bagus gak lewat..sebab majlis start lambat gila...
kami sampai tu majlis belum start bagi skroll pun..mak aih...

kami stay kat luar...kat perkarangan dewan jer..
round2 tengok booth apa yg ada..

banyak gila depa jual bunga..
tapi mahal..sobs.. 

aku paling suka booth jual bear ni..
adik2 teruna yg jual...sweet nyer..alololo..
aku dah berkenan satu...
sebab bear kat sini although aku rasa harga dia mahal sket..
tapi kualiti ok..
tak macam bear yg jual kat kedai bunga tu..dapat jual murah tapi quality kureng..


ada satu u aku berkenan gila..
tengok bear tu teringat kat adik aku..
kira sesuai sangatla...
tapi harga...erkkk..



alololo chomeinya..



ni booth lain..sweet jer deco

cantik pulak toilet ni..ehem..

dah tau yg mana bear kesukaan?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


besar ni jer mampu beli..
lagi besar tak mampu..

mula2 aku ingat lubang apa kat perut tu...
rupanya baru perasan..  PUSAT..
ok..hippo tu ada pusat...great..wakakakakakakaka


kami ni melangut kat luaq jer la..
mujur ada screen..boleh tengok apa jadi kat dalam..



sambil2 mengajar this girl on aperture..


taman di tengah2 building..nice..


she said..this time dia dapat hadiah paling banyak..
nanti kalau dia sambung lagi study kena bagi lagi banyak...kureng betul..


tau apa dia cakap hippo tu?
dia kata dia tengok macam aku jer..bukan macam dia..
sabaq jer la..
kang aku amek balik baru tau...






this bouquet was bought at Petaling street...
much cheeper dari beli kat sini..
12 stalks ok...
pastu aku selit2 kan ferrerro yg ada balance..

tau pasal apa?
boleh adik aku ni pesan kat adik bongsu dia..
'hang make sure kak aida bubuh semua coklat tu bagi kat aku tau..hg jangan bagi dia cut down coklat tu utk dia makan'

senonoh gila adik2 ku ini...
belum apa2 lagi dia dah berburuk sangka kat aku..fine...

aku pesan  >>
'syafiah..make sure nanti hang pow coklat dia tau...coklat ni senang tanggal ni..nanti asyik tergolek..senang hampa nak bahagi2..makan sorang sket...' ngehngehngeh...




sweet like chocolate



graduation bear tu aku beli kat kedai bunga petaling street..
aku gubah sendiri dengan coklat ferrerro tu..

lepas tengok depa jual kat booth tu balut camner..baru la ku tahu tricks nyer nak lekatkan coklat tu..
balut plastik rupanya...


ehh..hippo ni lubang hidung pun ada..hehehehe



adik paling happy go lucky..
paling malas belajaq..
sampai suatu ketika dulu parents aku hantaq dia pi sekolah agama semi government gara2 nak bagi pengajaran supaya insaf sket...
sekolah tu kira daif gak la...kat kampung mana tah..kat Perak
tak macam boarding school nyer asrama..kemudahan much better..
ni memang ala2 macam sekolah pondok dah aku tengok..

aku rasa dalam setahun gak la kot dia belajaq situ tapi dia merayu nak keluaq sebab dia minat sains..tapi kemudahan tak banyak..
barula mak aku keluarkan dia masuk sekolah dekat umah..
macam tak sangka dia nak minat sains dengan pemalas camtu..
risau takut dia tak boleh bawa subjek sains..
ingat macam mana la dia nak dapat A..
susah beb...
mau kiamat dunia kalau dia score kaw2..


bayangkanla dia paling relaks study..
sampai mama heran dia relaks macam takdak kerja sekolah..
anak2 yg lain balik umah pulun buat homework..

sekali masa jumpa cikgu..
cikgu habaq dia tak buat kerja sekolah..
cikgu bagi denda..denda tu pun dia tak buat..
bertuah punya budak..
siap leh cakap kat mama..
'relaks la ma..'

sebab tu kami sangat bangga bila dia berjaya habiskan study..
dulu ingat boleh ka dia dapat masuk universiti ni?
results tak dak la cemerlang sangat..

mungkin dah rezeki dia..
dapat buat diploma..
tu pun dah syukur la dia mau belajaq..

diploma in chemistry pulak tu..
majoring in food technology..

dah abis diploma..dalam dok mengadu susah..
dia tetap sambung degree..same course..

ni yang bangga gila ni...
tu yg semua pakat dok bagi bunga..

pasni kalau dia sambung master..
kalau jadi dan ada rezeki dia kat luar negara...
memang sujud syukur la...

akak hang sorang ni jer la dok pemalas nak study
course yg minat tak der di tawarkan sampai master..hahahahah




mula2 ingat nak ajak makan kat restoran Saba..cyber nun..
tapi penuh..
terus kami gi Al Diafah..kat Sri Petaling.





Congratulations Hani!