Friday, October 12, 2012

Langkawi - Day 3

Day 3 : Sunday
          : Island Hopping


Disebabkan malas nak fikir dan bersusah payah..
kami decided amek pakej island hopping dari motel jer..
sorang rm 25 jer pun..
aku rasa kalau direct kat tempat tu maybe rm20..
dulu2 aku pernah dapat rm15..tapi dah bertahun lamanya la..
so, memandangkan harga petrol dah naik compare dulu..aku consider ok la harga pakej ni..

tapikan..nak jadi cerita...
patut tunggu van amek kat motel dalam kol 9am...

jadi..agak2 turun breakfast around 8.30am..

tapi..pagi tu hujan selebat2 nyer..

bersyukur..
sebab semalam dah naik cable car..
kalau tak..sure gerun nak naik dgn angin ribut bagai..silap haribulan tak boleh naik...
rugi..rugi..

so..kami tanya adik kaunter..macam mana ni?
dia kata tunggu ujan reda sat..nanti depa panggil..
kami balik bilik golek2 dulu..

masa ni kat Langkawi musin hujan ala2 manja gitu..

sekali hujan lebat..pas tu reda..
ujan sat-sat ja pun..

elook dalam kol 9.30am..hujan dah reda..
van dah sampai...
jom kita ke Teluk Kedawang ni..

tunggu turn..tengok bot mana kosong..

percayalah..randok (redah) ayaq jer la..memang kena pakai selipar..


our boat

risau aku..mostly semua dalam boat ni adalah heavy weight..huhu..
kami ada 11 org..tak termasuk 2 org yg kendalikan boat..erkk

korang bayangkan depa amek life jacket..aku jer tak pakai...
sebab tak cukup kot..ke sebab malas?


bawah ni bot sebelah...bawa LV yo naik bot...
aku bawa shopping bag Tupperware jer..ngehngehngeh...


ntah2 ni yacht kat Perdana Quay semalam apa...



tempat Star Cruise berlabuh..bila la nak merasa naik...


our 1st hop..
Pulau Beras Basah

kat sini tempat org berkelah..mandi mandi..laut cantik..

tapi..tekong bot cakap..semalam angin kuat..ribut..
sebuah bot terbalik...bot kosong la..karam..
masa park kat area gambaq bawah ni..

patutla kali ni aku pi macam tak ramai mandi area ni..
depa mandi kat area yg bot turunkan depa..

dah lama..bila makin ramai mai..baru dah start penuh area ni..

dok bersyukur sebab tak mai island hopping ni semalam..








lebih kurang 45 minit kmudian..
bot datang ambil utk next destination..
eagle feeding..

disebabkan camera aku biasa2..takdak lens gempak..
hasil camni jer la

helang kepala putih dan badan coklat ni la helang Langkawi..
dulu dok kat tempat lain..
depa pindahkan kat kawasan ni dan bagi makan kulit ayam..
helang ni tak makan ikan...




then..kami ke Pulau Dayang Bunting
why that name?
tengok view di bawah..
nampak macam perempuan mengandung berbaring...
kepala belah kanan gambar..

sebab tu nama pulau ni Pulau Dayang Bunting..


nak berlabuh


masa ni air tengah pasang..
angin agak kuat..

kat kawasan ni kera garang2..
semua nak rebut plastik..sebab ingat makanan..
aku ada bad experience kat sini dulu..
tobat tak bawa beg plastik dah mai sini..

kesian pun ada bila tengok kera dok jilat plastik keropok yg org buang..
dok minum air botol..air tin..isk...



nak ke Tasik Dayang Bunting kena naik bukit..turun bukit sikit..sempot mak nak oiii..

pastu kedekut pulak...nak jimat duit
naik paddle bot jer..gagah ko kayuh dgn dok ketaq lutut naik bukit tadi tu..
org lain naik solar boat..kelas korang..tak yah kayuh2..


Tasik Dayang Bunting ni air tawar walaupun bawah paras laut kalau tak silap..
asalnya gua batu kapur..
tapi bila bumbung gua runtuh..jadila tasik...
air beralkali la kot jadinya..hihi




dah tengahari..
perut dah lapaq...
bot pun dah ready...
lepas sejam kot kat Pulau Dayang Bunting
kami bertolak balik..

tapi disebabkan minggu cuti Hari Malaysia ni ramai pelancong..
bot tak cukup nak cater..
satu bot mau ulang alik 2 kali amek org..

dah tu..ombak kuat..angin kuat..air pasang dan hujan renyai2..
enjin bot makan minyak banyak...
bekalan minyak abis bila dah dekat2 nak sampai...
betul2 dekat2 area Awana Porto Malai tu..

ni ha..tengah tunggu bantuan minyak sampai..


sabaq jer la..
ok..ni 2nd time aku alami bot berhenti tengah laut..
sekali zaman sekolah dulu masa nak pi Pulau Aman..
mujur dekat dgn pelantar tempat org ternak ikan dalam laut...


lepas mendarat...
tunggu van hantar balik motel..
kita mandi solat rehat kejap...
teruskan perjalanan mencari makan..

konon nak makan kat kedai dekat jalan Padang mat sirat..area2 dekat airport...
sebab masa mula2 sampai dulu tanya kat org yg jual kereta mana tempat nak pi makan..

dia tunjuk dalam map...
tempat tu nasi campur dia banyak gila option..sedap...ikan bakar pun ada..

tapi kali ni kami pip agak lewat..
lauk habis
kami pi la kedai sederet dekat2 situ..
makan ala kadar...
takper..tunggula malam nanti..


asalnya nak pi makam mahsuri...
tapi bila dah ujan..pastu tengok ramai org..terbantut..
tak jadi singgah..
lagi pun dah terlepas jalan nak ke Beras Terbakar..
asyik terlepas jalan jer..
nak ke MARDI pun terlepas..
nak ke Taman Kerbau pun terlepas..
tapi malas nak patah balik
sudahnya..
kita ke pekan Kuah jer la..
padahal semalam dah singgah shopping...
harini ada tambah sikit2..

tapi akhirnya..singgah sini..

nampak nice kan..

teh halia

aku amek massage sekali...
tapikan..disebabkan spa ni ala2 tak berapa mahal..
jadi ko jangan expect la worker dia nyer skill excellent tahap gaban..


tapi yg urut aku tu..
dia punya pressure sangat kuat...
rasa nak terburai isi perut aku...
sampai tak terkata apa2...
aku kan pesen lagi sakit lagi aku senyap..
jadi maybe dia ingat aku tak rasa kot..dia tambah jadi lagi kuat...uuwaaaaa...
kalau aku kata kuat tu..memang kuat la..
sebab aku selalu gi urut memang kena org yg tekan kuat..
tak main yg lemah lembut gemalai...i kan isi pejal...muahahahahaha

sambil2 tu berdoa supaya buah pinggang aku tak rosak..hahahaha
tempat2 camni aku rasa diorang nyer skill lebih kepada foot reflexology

so..kalau nak gi tempat yg betul2 worker dia ada cert..
kena korbankan budget besar sket..
serius..tempat spa yg agak exclusive..memang service depa lain sket..kita pun puas hati..
aku tulis berdasarkan experience aku pi merata spa di dalam dan luar Malaysia..
dari yg cikai dan ada yg mahal...tapi within budget aku la..
dan budget aku bukan la budget org2 kaya macam menteri..hihi

alang2  dah kat pekan kuah..
aku cakap kat en.somi...
malam ni kita try seafood kat tempat satu lagi yg org petrol station tu bagi tau haritu...

puas mencari..
siap patah balik kat area Hj Ismail Group tu tanya kat kedai2 situ..
rupanya Wan Thai nyer restaurant ni kat area KFC jalan nak ke pekan Kuah..
belakang building Tabung Haji..

nasib kami agak baik..alhamdulillah...
kalau tak..alamat nyanyi lagu Michael Learns to Rock : 25 minutes too late...

rupanya full booked..
ada company trip dah reserved siap2..

mujurla kami berdua sahaja..
jadi adalah menyelit meja 2 org depan kaunter dkt kitchen depa tu..


see..beberapa meja dah booked...siap dah ada lauk.
aku nampak ada ayam pandan..hehe
padahal baru pukul 7pm camtu..
lagi satu..restoren ni nampak deco memang ada kelas sket..sure mahal sket dari bamboo beach semalam..
memang pure Siam...
tokey dan staff semua cakap Siam ok...
akak tokey tu..cantik sangat..of coz la dia cakap melayu dgn kami..
tak dapat aku nak snap gambaq dia..
memandai jer aku cakap dia tokey..
sebab dia jaga kaunter..dia adjust booking..

orange jus..sedap

restaurant interior


dari meja aku kira setapak dua jer depan dapur ni
pekerja semua pakai uniform...sarong kebaya >> bak kata Lee  ;)

presentation nasi menarik..

ayam masak apa tah..macam lemak2..ada lengkuas..serai..macam ala2 kerutuk pulak..
en.somi tak berapa suka..dia kata biasa2 jer masak camni..

udang masak sambal dhn asam jawa..aku tak tau nama dia apa..
menu tulis nama siam..adalah explainantion..
tapi nak cepat..soh dia suggest yg mana sedap..
aku suka udang ni..tapi en.somi tak suka sebab masam2 manis ..sebab letak asam jawa kot..tu dia tak berkenan..tak paham aku...

kailan ikan masin..standard..sedap..

tomyam..sedap giler..terasa keSiaman nya..wakakaka
lupa dah berapa kami kena bayar..
agak mahal la jugak kot..
tapi aku rasa next time boleh pi lagi kalau nak makan masakan Siam..
en.somi suka ketam blackpepper kat Bamboo..pepahat masak cili kering kat bamboo..
ikan bakar..takut nak try kat Wan Thai..takut mencekik harga..
tapi aku tak try lagi ayam pandan dia sebab abis...

balik ke pantai Chenang...
dah agak...
jalan Pantai Chenang ditutup sementara sebab ada Perarakan Hari Malaysia..damn!
semalam tutup gak..kami pusing ikut jalan lain..by that time jalan dah bukak balik..

kali ni..memang malam puncak..awal lagi...
so..memang tak boleh nak drive sampai motel...
gi parking dekat2 area Underwaterworld..
mari menapak...sambutan memang dkt2 perkarangan Underwater World tu..

kita round The Zon dulu..sementara masih bukak..

aku tersenyum tengok coklat ni...
ni coklat yg ada liquor..
nama coklat pun sempena dgn nama liqour yg digunakan..
tengok Jack Daniels tu..teringat kat member Toronto sorang ni...  :)

ni pun aku senyum jer tengok..
selalu baca.
'it takes two to tango..'

tapi dah coklatnya nama tango...
'it takes two to eat..'
sweet kan..  :)

aku tak beli
reason: korang tau tak aku shopping coklat gila banyak semalam?
aku tak cerita kan kami singgah Pekan Kuah utk shopping tengahari/ptg semalam gara2 takut ramai org ujung minggu..tapi org memang sentiasa ramai pun..


ni stage depan Underwater World..

budak2 sekolah standy nak berarak..

gila jauh kami jalan..
hampir sepanjang jalan Pantai Chenang tu...
sampai seret2 kaki la..
sambil2 jalan masuk kedai..





pastu kat Chenang la ni dah ada Chenang Mall yuollls!!
round2 kejap..
sakit kaki..kita rehat minum dulu..
sambil2 discuss..
aku cakap aku tak larat jalan dah..
alang2 dah agak dekat dengan motel..
why not aku tunggu jer tepi jalan..nanti jalan dah bukak en.somi gi patah balik amek keta mai pick up aku kat situ..
en.somi cakap tak nak..
kalau camtu kita balik jer motel..esok pagi mai jalan sama2 gi amek keta..
keji siot...
dia tak mau dia kena jalan patah balik sorang2..
dia nak aku ikut dia jugak...hampehdotcom betul..


akhirnya...setelah menambah kalori yg dah terbakar 1 km lebih kurang tadi...
meh kita bakar lagi 1 km...
jom la patah balik ke kereta..dah abis berarak dah tu...
sempat singah2 kedai



aku masih tak dapat terima kenapa nama restaurant ni Putumayo? why oh why?!
aku asyik nak relate dengan putu mayong saja..kahkahkah

dah la..setelah merapu...
setelah bersenam extreme...
mau berat aku turun 2 kg gamaknya...

memang balik ni tak sabaq nak landing...
.tired.

2 comments:

  1. Hi Harnidah, wow! I really enjoyed looking thru your very nice pics. Brings back memories to me.
    Ha ha, takes 2 to eat.....love your humour.
    The place has changed so much from my last visit wayyyy back in the '70s, early '80s.

    I love that t-shirt, no money, no honey, ha ha ha.Great pics, Harnidah.....you a good photographer.....
    That food dishes looks really fantastic too.
    Thanks for the memories.
    You stay beautiful, have fun.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Hi Lee..
    Thank u so much :)
    how are u doing?
    kitchen ok? hahahaha

    yes..Langkawi has changed a lottt..
    i should asked hubby to buy that t-shirt la...hahaha

    Thai food really fantastic..the cashier also rally beautiful ;)

    Have a great weekend Lee..
    Happy cooking..ahahahaha

    ReplyDelete